Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Mar 2014 13:39 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
George23 napisał(a):
W Fezie na lotnisku są przynajmniej 2 kantory czynne po 22;00 . Kurs w drugim był lepszy /21.01.2014/ chyba 10,855 DM za euro. W banku najlepszy jaki widziałem 10.920. Funty brytyjskie oczywiście można wymieniać, złotówek nie.

Dzięki za konkretną odpowiedź.
Martwił mnie tylko sam przylot o tej godzinie, bo później to wiadomo na mieście bez problemu można wymienić w banku.
A co do wypłat z bankomatu, to biorę 2 karty kredytowe:
- pierwsza to mastercard z kantoru Aliora w dolarach (jedna wypłata z bankomatów za granicą darmowa, kolejne 9 zł, rachunek i karta w USD wiec 1 przewalutowanie)
- druga to też MC w dolarach tyle, że w Sync (wypłaty z bankomatów za granicą po 5 zł i podobnie jak powyżej tylko 1 przewalutowanie z USD na DM)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 03 Mar 2014 13:46 

pieerx napisał(a):
druga to też MC w dolarach tyle, że w Sync (wypłaty z bankomatów za granicą po 5 zł i podobnie jak powyżej tylko 1 przewalutowanie z USD na DM)

A to akurat dziwne, bo Sync daje darmowe wypłaty za granicą, moja żona korzysta zazwyczaj. Na ich stronie jak byk to jest napisane.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 03 Mar 2014 13:50 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
zmijas napisał(a):
pieerx napisał(a):
druga to też MC w dolarach tyle, że w Sync (wypłaty z bankomatów za granicą po 5 zł i podobnie jak powyżej tylko 1 przewalutowanie z USD na DM)

A to akurat dziwne, bo Sync daje darmowe wypłaty za granicą, moja żona korzysta zazwyczaj. Na ich stronie jak byk to jest napisane.

Do konta osobistego prowadzonego w złotówkach są darmowe.
W koncie walutowym masz 5 zeta za każdą wypłatę.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Mar 2014 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
W Marrakeszu na lotnisku jest jeden kantor dostępny po wylądowaniu w hali odbioru bagażu (i tu zazwyczaj kolejka), ale po wyjściu z tej stefy - w ogólnodostępnej jest kilka kantorów i to z lepszym kursem.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 03 Mar 2014 15:27 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
Wiesz jak długo czynne?

#26 PostWysłany: 03 Mar 2014 16:12 

korpus napisał(a):
grzewor napisał(a):
Porównując koszt tak zdobytych pieniędzy do kupowania w kraju E/$ i potem wymieniania ich na lokalna walute zawsze wychodziło mi troche taniej.

Wypłata lokalnej waluty w lokalnym bankomacie wychodziła Ci taniej niż zamiana EUR/USD w lokalnym kantorze? Nie wierzę. To wniosek zupełnie przeciwny mojemu. Biorąc pod uwagę z pewnością wysoki spread w Twoim banku przy wymianie EUR/USD na lokalną walutę oraz koszty przewalutowania, nie ma siły, żeby ta opcja wychodziła taniej. Chyba że akceptujesz złodziejski kurs w lokalnym kantorze bez negocjacji. Rozumiem, że opcja wypłaty gotówki kartą jest bezpieczniejsza niż noszenie przy sobie gotówki przez cały wyjazd, ale tańsza? Trudno mi zaakceptować taką tezę.

Pamietaj ze E/$ tez musze kupic po złodziejskim kursie w kantorze w kraju (nie zarabiam w E tylko w zł )
Osobiście staram sie wyciągać z bankomatu od razu duze kwoty, aby ewentualna oplata za transakcje rozlozyła sie na wieksza kwote. Pewnie przy niewielkich kwotach, przez oplate za wyciagniecie kasy, operacja robi sie nieopłacalna.
tak porównując wyciagana kase z bankomatu do kursu lokalnej waluty w danym kraju wyszło mi ze bankomat jest tańszy lub porownywalny
potwierdzone w : Maroko, Tajlandia, Malezja, Wegry (nie pamiętam jak było w poprzednich latach ale bodajże od 2005 korzystam tylko z bankomatów)

odszukałem wyciąg z konta przy wypadzie do Maroka.
25-09-2013
Kwota oryginalna
-2000,00 MAD
Kwota w walucie rozliczeniowej
-178,87 EUR
Kwota obciążenia
801,75 PLN
czyli 1 Mad kosztował 0,400875 zl
lub za 1E mieliśmy 11,181 MAD

Moze to cos komuś da, gdyż nie znamy kursu E jaki był w Polsce i jaki był stosunek w Maroku Mad/Euro (tez w kantorze).

Osobiscie namawiam do zabierania ze soba E/$ na kilka dni zycia. pomoze to w ekstremalnych sytuacjach, gdy bankomaty nas nie "pokochają":)

ps. na lotnisku w Fez sa 2 kantory - czynne były o 23.00. Kursy bardzo podobne.
w Marakeszu lutnisko jest blisko centrum miasta i jak sie nie uda z bankomatem/kantorem to zawsze mozna przejsc sie na piechote :)
i gdzies w centrum skorzystać z jakiegos normalnego banku.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 03 Mar 2014 16:34 
Awatar użytkownika

srebrny
pieerx napisał(a):
I jeszcze jedno pytanie odnośnie funtów.
Bo mam trochę i czy nie będzie problemu z wymianą w banku lub kantorze na miejscu.
Może lepiej sprzedać tu i kupić Euro ?

Funty spokojnie sprzedasz, podobnie jak $ i euro kurs będzie spoko i podobny w różnych miejscach - nie miałem z tym problemu, ALE ponoć możesz mieć problem, jeśli banknoty są zniszczone lub popisane. (Wiedziałem o tym od znajomej przed wyjazdem, więc upewniłem się, że mam raczej nówki i nie testowałem tego twierdzenia w praktyce.) Jak i w Polsce, może być problem z upłynnieniem wycofywanych starszych banknotów (bez pionowego świecącego paska).

#28 PostWysłany: 07 Mar 2014 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
korpus napisał(a):
Wiesz jak długo czynne?

Niestety nie wiem, ja byłam w ciągu dnia.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 07 Mar 2014 22:10 
Awatar użytkownika

niebieski
grzewor napisał(a):
korpus napisał(a):
grzewor napisał(a):
Porównując koszt tak zdobytych pieniędzy do kupowania w kraju E/$ i potem wymieniania ich na lokalna walute zawsze wychodziło mi troche taniej.

Wypłata lokalnej waluty w lokalnym bankomacie wychodziła Ci taniej niż zamiana EUR/USD w lokalnym kantorze? Nie wierzę. To wniosek zupełnie przeciwny mojemu. Biorąc pod uwagę z pewnością wysoki spread w Twoim banku przy wymianie EUR/USD na lokalną walutę oraz koszty przewalutowania, nie ma siły, żeby ta opcja wychodziła taniej. Chyba że akceptujesz złodziejski kurs w lokalnym kantorze bez negocjacji. Rozumiem, że opcja wypłaty gotówki kartą jest bezpieczniejsza niż noszenie przy sobie gotówki przez cały wyjazd, ale tańsza? Trudno mi zaakceptować taką tezę.

Pamietaj ze E/$ tez musze kupic po złodziejskim kursie w kantorze w kraju (nie zarabiam w E tylko w zł )
Osobiście staram sie wyciągać z bankomatu od razu duze kwoty, aby ewentualna oplata za transakcje rozlozyła sie na wieksza kwote. Pewnie przy niewielkich kwotach, przez oplate za wyciagniecie kasy, operacja robi sie nieopłacalna.
tak porównując wyciagana kase z bankomatu do kursu lokalnej waluty w danym kraju wyszło mi ze bankomat jest tańszy lub porownywalny
potwierdzone w : Maroko, Tajlandia, Malezja, Wegry (nie pamiętam jak było w poprzednich latach ale bodajże od 2005 korzystam tylko z bankomatów)

odszukałem wyciąg z konta przy wypadzie do Maroka.
25-09-2013
Kwota oryginalna
-2000,00 MAD
Kwota w walucie rozliczeniowej
-178,87 EUR
Kwota obciążenia
801,75 PLN
czyli 1 Mad kosztował 0,400875 zl
lub za 1E mieliśmy 11,181 MAD

Moze to cos komuś da, gdyż nie znamy kursu E jaki był w Polsce i jaki był stosunek w Maroku Mad/Euro (tez w kantorze).

Osobiscie namawiam do zabierania ze soba E/$ na kilka dni zycia. pomoze to w ekstremalnych sytuacjach, gdy bankomaty nas nie "pokochają":)

ps. na lotnisku w Fez sa 2 kantory - czynne były o 23.00. Kursy bardzo podobne.
w Marakeszu lutnisko jest blisko centrum miasta i jak sie nie uda z bankomatem/kantorem to zawsze mozna przejsc sie na piechote :)
i gdzies w centrum skorzystać z jakiegos normalnego banku.

25-09-2013 euro kosztowało 4,215 średnia ( czyli w kantorach około skup 4,15, sprzedaż 4,26)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 07 Mar 2014 22:57 

Wszedzie jest podobnie, bo mają centralnie sterowany kurs :P
Jak najlepszy kurs spotkalem w punkcie wymiany na terenie hotelu (nie w recepcji).

Generalnie często w necie piszą zeby brać dolary itp. Spokojnie można Euro nawet większośc przyjezdnych ich używa.
Np. w kantorze w Marakeszu nie chcieli przyjąć jakiś tam dolarów z 1968 bo było ich bardzo dużo podrobionych. W tym kantorze byly też złotówki na tablicy :P
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 08 Mar 2014 01:52 
Awatar użytkownika

niebieski
karakara napisał(a):
Wszedzie jest podobnie, bo mają centralnie sterowany kurs :P
Jak najlepszy kurs spotkalem w punkcie wymiany na terenie hotelu (nie w recepcji).

Generalnie często w necie piszą zeby brać dolary itp. Spokojnie można Euro nawet większośc przyjezdnych ich używa.
Np. w kantorze w Marakeszu nie chcieli przyjąć jakiś tam dolarów z 1968 bo było ich bardzo dużo podrobionych. W tym kantorze byly też złotówki na tablicy :P

Cześć. Podrzuć proszę info jaki to hotel z tymi złotówkami na tablicy. Może mają dobry kurs... hehe...
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 23 Mar 2014 05:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Jaką walutę najlepiej brać do Maroka - EUR, USD, GBP? Ląduję późno w Rabacie więc pewnie czeka mnie podobne zmaganie z bankomatem lub kantor.
Kiedyś w Fezie poznany kolega w samolocie stanowczo odradził kantor lotniskowy i zabrałem się z nim do wskazanego kantoru w centrum Fezu, droga była tak skomplikowana i uliczka mała, że niestety nie pomogę w jego zlokalizowaniu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 23 Mar 2014 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
Krajów: 7 / 3.3%
srebrny
W Fezie na lotnisku kurs rozsądny/dobry jak na standardy marokańskie - najlepszy na lotnisku jest w kantorze po wyjściu ze strefy odbierania bagażu po prawej stronie.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Maroko
#34 PostWysłany: 10 Lip 2014 09:13 

Zbanowany
Mam pytanie do doświadczonych osób. Jak wygląda sprawa z kartą walutową bądź debetową. Jakie bankomaty są na terenie Maroka ? Chodzi mi o to, by w przypadku walutowej karty nie pobrano opłat za przewalutowanie. Jeśli ktoś z Was ma kartę walutową zapewniająca brak prowizji czy opłat za pobranie pieniędzy z bankomatu, to niech podzieli się doświadczeniem w tej materii.

Gdzieś nie doczytałam na ten temat.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 10 Lip 2014 09:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Waniliacynamon napisał(a):
Mam pytanie do doświadczonych osób. Jak wygląda sprawa z kartą walutową bądź debetową. Jakie bankomaty są na terenie Maroka ? Chodzi mi o to, by w przypadku walutowej karty nie pobrano opłat za przewalutowanie. Jeśli ktoś z Was ma kartę walutową zapewniająca brak prowizji czy opłat za pobranie pieniędzy z bankomatu, to niech podzieli się doświadczeniem w tej materii.

Gdzieś nie doczytałam na ten temat.

Z własnego doświadczenia podpowiem, że najlepszy przelicznik wychodzi z wymiany np. euro lub dolarów na dirhamy.
Ja na placu Jemma el Fna 11,07 MAD za 1 €uro.
Znajomi wypłacali dirhamy z bankomatu z karty walutowej i po doliczeniu prowizji za wypłatę i przewalutowanie stracili w sumie kilkanaście euro.
Niby dla nas niedużo ale w Maroku wiele za taką sumkę można kupić.
Ciekawa rzecz, bo mi zostało kilkaset dirhamów i myślałem, że mogę oddać w kantorze. Nic bardziej mylnego.
Ale w punktach EroSol skupują dirhamy i to za niezły przelicznik.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 10 Lip 2014 09:58 

Zbanowany
pifko napisał(a):
Z własnego doświadczenia podpowiem, że najlepszy przelicznik wychodzi z wymiany np. euro lub dolarów na dirhamy.
Ja na placu Jemma el Fna 11,07 MAD za 1 €uro.
Znajomi wypłacali dirhamy z bankomatu z karty walutowej i po doliczeniu prowizji za wypłatę i przewalutowanie stracili w sumie kilkanaście euro.
Niby dla nas niedużo ale w Maroku wiele za taką sumkę można kupić.
Ciekawa rzecz, bo mi zostało kilkaset dirhamów i myślałem, że mogę oddać w kantorze. Nic bardziej mylnego.
Ale w punktach EroSol skupują dirhamy i to za niezły przelicznik.

Czyli wg Ciebie najlepiej w Polsce wymienić zł na euro, a w Maroku poszukać w miarę rozsądnego kantoru ? A następnie tam wymienić na lokalną walutę. Twoi znajomi z jakiego banku mają tą kartę walutową ? A kiedy byleś ?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Lip 2014 10:54 
Awatar użytkownika

Jest wiele innych wątków, w których dyskutuje się na temat płatności za granicą i sposobów ich optymalizacji. Temat o Maroku na pewno nie jest na to miejscem :) Zachęcam więc do odrobiny wysiłku i przeczytania odpowiednich tematów.

Podpowiem tylko w skrócie, że opcją może być bezpłatne konto w EUR w mBanku z bezpłatną kartą debetową Visa i darmowymi wypłatami za granicą. Wymieniasz wtedy złotówki w jednym z internetowym kantorów po korzystnym kursie na Euro, bierzesz ze sobą kartę, wypłacasz za granicą bezpłatnie, ponosząc koszt jednego przewalutowania bezpośrednio z EUR na np. MAD. Kurs bankowy EUR/MAD wyjdzie trochę niższy niż przy wymianie Euro w naziemnym kantorze, ale koszt całej transakcji może być porównywalny bo przecież wymieniliśmy PLN na EUR po korzystniejszym kursie w internecie niż w naziemnym kantorze. No i większy komfort bo nie trzeba nosić przy sobie dużej gotówki.

#38 PostWysłany: 10 Lip 2014 12:11 

Zbanowany
To jest odpowiedni temat. Chciałam sie dowiedzieć nt płatności w tym kraju, więc oczekuję opinii. Myślę, że najlepiej pobrać euro w jakimś europejskim mieście (mając kartę walutową) i na terenie Maroka poszukać kantoru, a następnie dokonać wymiany na ich lokalną walutę. Chyba, ze ktoś inaczej zrobił, to niech podzieli się doświadczeniem. A co z dolarami ?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 10 Lip 2014 12:33 
Awatar użytkownika

To nie jest odpowiedni temat. Maroko nie jest jakimś unikalnym krajem i obowiązują tutaj takie same zasady dotyczące płatności jak wszędzie indziej. Idąc dalej Twoim rozumowaniem w wątku o każdym kraju powinniśmy toczyć tę samą dyskusję o kartach płatniczych.

Odpowiadam jednak na Twoje pytanie dotyczące dolarów. W gotówce wymienisz je w każdym kantorze w Maroku, są równie powszechne jak euro. Jeśli chcesz używać karty i wypłacać dolary z bankomatu, to najlepiej żeby była to karta Mastercard, bo wtedy walutą rozliczeniową jest dolar, więc jest tylko jedno przewalutowanie z waluty obcej na dolary. W przypadku konta w dolarach nie dokonasz już jednak swojego pomysłu z wypłaceniem waluty w kraju europejskim i zabraniu gotówki do Maroka. Nie wiem, czy jest jakieś konto walutowe z kartą Mastercard, które daje darmowe przelewy za granicą. W AliorSync (TMobile coś tam) kosztuje to 5 PLN za wypłatę.
Podroznik25 uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 10 Lip 2014 12:41 
Site Admin

Loty: 542
Kilometry: 1 003 793
Krajów: 82 / 38.3%
To już jest odpowiedni temat - ale korpus ma jak najbardziej rację - temat "Maroko" w dziale "Atrakcje" nie był odpowiednim miejscem ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość