Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Kwi 2024 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 1023
Kilometry: 2 238 817
Krajów: 143 / 66.8%
HON fly4free
No właśnie..., poranne safari ruszają z Kasane o 6 rano, a park jest rzut beretem od miasta, więc bez sensu płacić za lodge wewnątrz parku.

Trochę inna sytuacja jest w Moremi, jeśli chcesz safari z Maun to trzeba wyruszyć tak jak my o 5, albo zapłacić kilkaset dolców za nocleg w parku... Wydaje się, że jednak nie warto i lepiej zrobić jednodniówki.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#22 PostWysłany: 20 Sie 2025 23:16 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
Czy planując przejazd z Kasane do Maun i dalej do Windhuk w Namibii jest sens brać noclegi w układzie 2+2+3 (Savuti, Khvai, Moremi), czy może rozbić to bardziej na kilka różnych campingów? Oczywiście na początek do Chobe wyskoczymy bezpośrednio z Kasane i tam weźmiemy nocleg.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Sie 2025 20:07 

niebieski
My robiliśmy tak:
1. Nocleg na campingu Mwandi View - zaraz za Chobe - fajna miejscówka. Polecam zamówić u nich kolację - była przepyszna
2. Savuti - 2 noclegi
3. Khwai - 2 noclegi - Maghoto
4. Xakanaxa - 1 nocleg
5. Third Bridge - 2 noclegi
6. Maun - 1 nocleg
7. Gobabis - 1 nocleg - Africa Awaits Lodge

W zupełności wystarczyło.
Czy można skrócić przejazd do noclegu na jedną noc? Można ale jak się ma czas to warto zostać dłużej.

@tetr1s jakbyś miał pytania to śmiało pisz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 25 Sie 2025 20:49 

złoty
Dzięki @Chan.
Ad. 1. Ten Mwandi View mam zapisany i to już będziemy ogarniać na miejscu - jak będzie dostępny, to ten weźmiemy, jak nie to znajdziemy coś w Kasane.
Ad. 2 i 3. Tutaj już poszły rezerwacje (2x po 2 dni).
Ad. 4 i 5. Na razie poszła rezerwacja na 3 dni w Third Bridge, ale zastanawiałem się, czy tego nie podzielić i mam zapisaną tą Xakanaxę.
Ad. 6 i 7. Tutaj jest już plan wracać od razu do Windhuk, ponieważ część ekipy ma loty powrotne i zastanawialiśmy się, czy damy radę, ale nie ma wyjścia :P Jeśli gdzieś utkniemy po drodze, to pewnie trzeba będzie wziąć dodatkowy nocleg.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 25 Sie 2025 21:06 

niebieski
W Third Bridge (jest mały sklepik i można kupić parę rzeczy) dużo lepsze warunki niż w Xakanaxa.
Xakanaxa dużo słabiej utrzymana ale na camping przychodziły do nas słonie bo rosło drzewo maruli. Trzęsły całym drzewem, żeby pospadały owoce :) Czasem trzeba było się szybko ewakuować.

Co do dojazdu w jeden dzień z Third Bridge do Windhuk to my nie dalibyśmy rady. Wydaje mi się, że nawet z Maun byłoby cholernie ciężko.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 25 Sie 2025 21:15 

złoty
Jeden dzień zapasu jest, więc zobaczymy jak trasa będzie wyglądała + ile czasu spędzimy na granicy. Zapisałem Africa Awaits Lodge w Gobabis i będziemy układać plan w trasie :)
 Profil Relacje PM off
Chan lubi ten post.

#27 PostWysłany: 25 Sie 2025 21:37 

niebieski
@tetr1s
Jeszcze jedna rzecz jeżeli jedziecie na więcej niż jedno auto.
Ostatnio jeździliśmy po Namibii na 4 auta i super sprawą było zabranie walkie talkie.
Mega fajnie się sprawdziło do komunikacji między samochodami.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 25 Sie 2025 21:42 

złoty
A to wiem i zabieramy, ale na Botswanę i VF zostajemy już tylko w 1 auto. Na szczęście wyciągarka do nieprzewidzianych sytuacji będzie :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 23 Lis 2025 23:37 

złoty
Chan napisał(a):
Co do dojazdu w jeden dzień z Third Bridge do Windhuk to my nie dalibyśmy rady. Wydaje mi się, że nawet z Maun byłoby cholernie ciężko.

Ten pomysł, to jednak była przesada, bo jeszcze rano w Third Bridge robiliśmy objazd po części pętli Mboma Island oraz później po punktach w drodze Third Bridge - South Gate.
Ostatecznie zdecydowaliśmy się na nocleg w Maun, a dzień później zrobiliśmy trasę Maun - Windhuk. Do pokonania było trochę ponad 800 km, ale wszystko po drodze asfaltowej, gdzie bez problemu da się jechać 100-120 km/h (zgodnie z przepisami). Granica zajęła nam około 30-40 min. (obecnie jest tylko jeden budynek, gdzie załatwia się wszystkie formalności + przed wjazdem kontrola sanitarna).
 Profil Relacje PM off
Chan lubi ten post.

#30 PostWysłany: 16 Cze 2026 16:48 

Cześć, a ja mam pytanie z innej beczki.
Mamy tylko kilka dni w Botswanie i możemy zrobić dwa układy:
1. Przyjechać z Victoria falls do Chobe, dzień później lot do Maun, tu mamy dwa noclegi i lot do Namibii. Wyjdzie na to, że mamy dwa jednodniowe Safari, chyba że znajdziemy takie safari, że zawiozą nas prosto na lot ok 14. Przez to , że lądujemy o 15.15 to wypożyczalnia uznała, że musimy odebrać auto dzień później, więc w Namibii będziemy mieć w trasie tylko 10 dni.

2. Zostać na dwie noce w Chobe ( lub dwa całe dni jedna noc) - tutaj safari i dalej autem z Kasane przez Caprivi do Namibii. Zapłacimy 3 tysiące za podstawienie auta. Ale loty też są drogie więc możliwe ze wyjdzie na to samo. Za to będziemy mieć auto przez 1-13 września do wieczora.

Byliśmy już w Tanzanii na kilkudniowym Safari i oprócz zwierząt liczą się dla nas widoki i "przygoda". Która opcja jest ciekawsza ? Czy będąc na rzece w Chobe Delta nie zrobi na nas wrażenia we wrześniu? Czy Delta świetnie wygląda tylko z góry?
A może zostać tam na kilka dni w Chobe i okolicach, wrócić się do Victoria Falls i stamtąd bezpośrednio do Windhuk?. Z Kasane są tylko loty z przesiadkami, lot z Victoria falls wypada na ten sam dzien co Maun - Windhuk.
Dziękuję za podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 16 Cze 2026 20:12 

złoty
@OL.CE nie napisałeś jak ostatecznie wracacie, ale może jeszcze jedna opcja wchodzi w grę - auto w Kasane z permitem na Namibię i wtedy zarówno przejedziecie przez Deltę oraz zwiedzicie Namibię. Sam jechałem pętle przez Caprivi, ale w odwrotnym kierunku:
- Etosha (Namutoni) -> Rundu -> Katima Mulilo (nocleg po prawie 950 km) i dalej Kasane,
- Kasane -> Khvai -> Maun -> Ghanzi -> Gobabis -> Windhuk.
Osobiście uważam, że Delta, to jedno z lepszych doświadczeń, ale tylko jadąc przez nią samochodem (samemu). Parki w Kenii i Tanzanii są fajne jako pierwsze doświadczenie z safari, kolejny poziom to przejazd samemu autem i nocowanie na kempingach w Etoshy / Krugerze, a najlepsze doświadczenia to Moremi w Botswanie, gdzie śpisz w środku dzikiej przyrody bez żadnych żadnych zabezpieczeń (kempingi nie są w ogóle ogrodzone). Wrzesień to co prawda koniec pory suchej, więc zwierzęta będą raczej przy rzekach / wodopojach, ale też plusem będzie to, że przejazd Kasane -> Khvai -> Maun powinien być bezproblemowy. W najszybszym wariancie (bez noclegu) powinno to zająć 12-14h.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#32 PostWysłany: 17 Cze 2026 16:29 

Niestety wracamy juz z Windhuk. Początkowo myślałam , że to super opcja. W tym momencie na 10 zapytań tylko dwie wypożyczalnie miały auto w tym terminie i za relokację obie policzyły 3 i 4 k :o.
Ostatecznie zdecydujemy się polecieć z Maun do Windhuk. Mamy do tego czasu do zagospodarowania 3 noce tylko. Jest sens rozbijać to na dwie lokalizacje ? Czy Maun potraktować w takim razie tylko jako port przesiadkowy? Nie wiem jak to ugryźć teraz za bardzo. Wcześniej śpimy w Victoria Falls 3 noce, ale nie chcę tego za bardzo ruszać, mąż czeka na spływ po Zambezi.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 17 Cze 2026 20:25 

niebieski
@OL.CE Co do opcji 2. Pytaliście w sieciówkach np. Hertz lub Europcar (chyba też Avis, ale tam nie wypożyczałem)? Oni mają końcówkę strony co.za, trzeba pytać mailem. Auto bez namiotu raczej. Te firmy żonglują swoimi autami pomiędzy RPA, Namibią i Botswaną, zdarzało nam się wypożyczać w jednym kraju z rejestracją z innego. Może jakoś wam się skalkuluje. Sorry jeśli piszę oczywistości, może już to znalazłaś.

Opcja nr 1 też ok, w Maun ogarniecie wycieczkami a mniej czasu za kółkiem. Trasa przez Caprivi to są jednak odległości i czas spędzony w aucie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#34 PostWysłany: 17 Cze 2026 21:07 

Tak, pisałam. Mają tylko bez wyposażenia samochody, a tym razem nastawiliśmy się na campy. Nadal mam dylemat czy w takim razie taka całodniowa delta ma sens? Czy może lepiej dwa dni w chobe, a delte zobaczyć np z helicoptera i poczilować ostatni dzień w jakimś lodge. Szukałam opcji fly in z kasane ale trochę hardocowe te ceny, chyba, że ktoś był i może polecić konkretne miejse.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 17 Cze 2026 23:02 

złoty
@OL.CE nie wiem dlaczego założyłem, że jesteś mężczyzną, ale już się poprawiam :)
Spływ po Zambezi będzie na pewno super, więc z tego na pewno nie ma co rezygnować. Tak samo uważam, że warto z Kasane skorzystać z rejsu po Kuando (boat cruise od dowolnej agencji).
Samo safari / game drive czy to z Kasane, czy z Maun może być bardzo podobne i możecie trafić na fajne skupiska zwierząt, ale też może się zdarzyć, że zobaczycie tylko te najpopularniejsze (czyt. bez drapieżników). W takiej sytuacji sam pewnie zobaczyłbym w jakie dni cenowo loty wychodzą korzystniej i taką opcję wybrał.
Ewentualnie można pomyśleć jeszcze o jednej opcji, której osobiście nie testowałem, ale pewnie jest możliwa. Przejazd / transfer z Kasane do Maun przez Deltę, ale autem z kierowcą (taki game drive z końcem po drugiej stronie). Pewnie tanio nie będzie, ale z drugiej strony loty dla 2 os. + osobne safari też będą swoje kosztować.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 18 Cze 2026 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 1428
Kilometry: 2 943 707
Krajów: 123 / 57.5%
platynowy
Tak jak pisałem w mojej relacji da się zrobić 2 parki jednego dnia ruszając z Maun i kończąc w Kasane lub na odwrót.
Wymaga to wyjazdu o 5 rano i świadomości, że dojedzie się w nocy. Czas około 14-15 godzin w zależności jak długo chcecie jeździć po parkach. Służę namiarem na lokalnego gościa, który to potrafi zrobić.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 22 Cze 2026 13:04 

Dziękuje za odpowiedzi :)
Ze spływu nie rezygnujemy, ale opcja z kierowca z Kasane do Maun podoba mi się. Czy mogę prosić te namiary? Może to rozwiąże sprawę :D
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Cze 2026 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 1428
Kilometry: 2 943 707
Krajów: 123 / 57.5%
platynowy
OL.CE napisał(a):
Dziękuje za odpowiedzi :)
Ze spływu nie rezygnujemy, ale opcja z kierowca z Kasane do Maun podoba mi się. Czy mogę prosić te namiary? Może to rozwiąże sprawę :D

poszło na priv

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość