Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: goryle w Bwindi NP
#61 PostWysłany: 12 Sty 2026 04:41 
Awatar użytkownika

Loty: 595
Kilometry: 1 043 154
Krajów: 86 / 41.6%
platynowy
@piotrek_ W dwóch miejscach (wypożyczalnia i nocleg) oferowali mi permity w podobnej za ok. 830 USD (800 + prowizja za płatność - różnica była kilku dolarów). Zdecydowałem się na wypożyczalnie samochodów You Drive Uganda (+256 704 538374 odpisuje Moses) , gdzie brałem auto, poniewaz ta firma była na liście oficjalnych firmy turystycznych na stronie, którą wcześniej tutaj podałem (noclegu nie było).
Płatność online kartą z linku, który wysłała wypożyczalnia.
Permity dostałem przez WhatsApp a potem fizycznie przy odbiorze auta. Bardzo długo czekałem na potwierdzenie otrzymania permitow. Było lekkie podniesienie ciśnienia :-) (prawie 2 tygodnie czekałem na oficjalne potwierdzenie rezerwacji i same zdjęcia dokumentów) z uwagi na okres świąteczno noworoczny - UWA nie pracowała.
Wizyta u goryli za kilka dni. Napiszę czy wszystko było ok z permitami.

Ważna uwaga! Do parku są różne bramy wejścia. Dobrze wcześniej zgrać to z noclegiem, żeby był blisko danej bramy, gdzie będzie permit na wejście do parku. Permity są wydawane na konkretną bramę wejścia. Z tego co się dowiedziałem najwięcej rodzin goryli, żyje w pobliżu bramy Rushaga. Oczywiście one się przemieszczają, ale co do zasady tak jest i tak powiedział mi lokals.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
piotrek_ uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#62 PostWysłany: 12 Sty 2026 09:02 

złoty
Mozesz jeszcze zapytac tutaj:
https://www.gogorillatrekking.com/
Nasz Ziutek od ktorego auto bierzemy niby u nich permity ogarnia.
My z racji ze bierzemy auto to permity mamy bez prowizji. I w sumie watpie zeby zrobili bez prowizji tylko permity.
Ale w sumie wyslac zapytanie mozna.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 18 Sty 2026 15:07 
Awatar użytkownika

platynowy
pawfazi napisał(a):
@piotrek_ W dwóch miejscach (wypożyczalnia i nocleg) oferowali mi permity w podobnej za ok. 830 USD (800 + prowizja za płatność - różnica była kilku dolarów). Zdecydowałem się na wypożyczalnie samochodów You Drive Uganda (+256 704 538374 odpisuje Moses) , gdzie brałem auto, poniewaz ta firma była na liście oficjalnych firmy turystycznych na stronie, którą wcześniej tutaj podałem (noclegu nie było).
Płatność online kartą z linku, który wysłała wypożyczalnia.
Permity dostałem przez WhatsApp a potem fizycznie przy odbiorze auta. Bardzo długo czekałem na potwierdzenie otrzymania permitow. Było lekkie podniesienie ciśnienia :-) (prawie 2 tygodnie czekałem na oficjalne potwierdzenie rezerwacji i same zdjęcia dokumentów) z uwagi na okres świąteczno noworoczny - UWA nie pracowała.
Wizyta u goryli za kilka dni. Napiszę czy wszystko było ok z permitami.

Ważna uwaga! Do parku są różne bramy wejścia. Dobrze wcześniej zgrać to z noclegiem, żeby był blisko danej bramy, gdzie będzie permit na wejście do parku. Permity są wydawane na konkretną bramę wejścia. Z tego co się dowiedziałem najwięcej rodzin goryli, żyje w pobliżu bramy Rushaga. Oczywiście one się przemieszczają, ale co do zasady tak jest i tak powiedział mi lokals.
Wszystko było ok z permitami (dokumenty wydane w momencie odbioru auta z lotniska), więc i w ten sposób można załatwiać.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 20 Sty 2026 21:08 

złoty
bepa22 napisał(a):
Tak. Ja załatwiałem.
Gość od auta nam załatwił.
Bierzemy stąd: https://www.carrentaluganda.com/
Wypożyczalnia polecana na tym forum.
Zapłaciliśmy po 800$ i bez dodatkowej prowizji. Przy czym wypożyczamy od nich auto. Więc nie wiem czy bez auta będzie sobie zawracał głowę bez prowizji.
Dał linka do płatności (pasepal) - i można było zapłacić kartą bez dodatkowej prowizji (czytałem, że często doliczają dodatkowe 3.5% za płatność kartą).

Tylko jest jedno ale - jeszcze nie byliśmy w Ugandzie :) Dopiero się wybieramy.
Więc to co powyżej to tylko teoria.
Mamy wpłacone pieniądze i obietnicę na mailu, że niby permity są już gotowe :) A czy będą to się w styczniu okaże.

Do UWA też pisaliśmy 2x, ale też była głucha cisza i brak odpowiedzi.

Dobra. To też jesteśmy już po.
Z permitami było wszystko ok.

Spaliśmy w Kisoro.
Zresztą polecam Agape Homestay. Na miejscu bez bukowania oczywiście taniej niż online.
Droga z Kisoro do Rushaga - zajmuje ok. 2h.
Stan - szuter ale bez tragedii.
W Kisoro skręcić przy Kindly Service Petrol Station. Po ok. 10km jest skrzyżowanie gdzie trzeba skręcić w prawo (nie do przeoczenia bo stoi na nim pierdyliard szyldów różnych hoteli i lodgy).
Dalej droga sama doprowadzi do Visitor centre.
Ale jak ktoś se chce na mapie obczaić to na mapach.cz jest ta droga podpisana jako "Kisoro-Rubuguli Road" a na końcu przechodzi w "Rubuguri-Kisoro Road".

Niestety trafiliśmy jakąś bliską rodzinę i szliśmy do nich tylko godzinę. Czyli cała impreza się skończyła po 3h.
 Profil Relacje PM off
jprawicki lubi ten post.

#65 PostWysłany: 26 Sty 2026 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 480 633
Krajów: 45 / 21.7%
srebrny
Ktoś z Was wysyłał przelew do Ugandy za permity?
Dostałem dane, ale widzę że na Revolucie nie ma Ugandy do wyboru w przelewach międzynarodowych...
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 26 Sty 2026 17:28 
Awatar użytkownika

platynowy
@piotrek_ Myślisz, że przelew do Ugandy wyjdzie dużo taniej niż płatność kartą?
Ja mimo wszystko zapłaciłabym kartą z dobrym opisem. W razie czego będziesz mógł się ratować chargback-iem. Przy wysokiej kwocie za permin to te parę zlotych taniej nie wiem czy gra jest warta świeczki.
Dwie firmy przyjmowały płatności kartą. Obie linki miały bardzo podobnej konstrukcji, co mnie bardziej przekonało, że będą działały zgodnie z ustaleniami.

PS.
Link do płatności wygląda tak:
https://payments.pesapal.com/nazwafirmy
 Profil Relacje PM off
piotrek_ lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 26 Sty 2026 18:39 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 480 633
Krajów: 45 / 21.7%
srebrny
Wiadomo, że wolałbym kartą.
Staram się wystrzegać płatności przelewem, w Polsce unikać płatności BLIKiem przez Internet. Ucina to drogę do jakiejkolwiek reklamacji i chargebacku.
Ok, podpytam jeszcze w takim razie o taką możliwość.

Edit: poszła płatność przez Pesapal :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość