Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: goryle w Bwindi NP
#21 PostWysłany: 07 Sty 2021 11:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@J.1

For those who are interested in trekking mountain gorillas, Mgahinga National Park is one of the best places where gorillas can be seen. Just like, the gorilla permits of Bwindi forest, Uganda Wildlife Authority charge the same price for Mgahinga National Park. The Mgahinga permit costs $ 600 per person per person and it is not transferable. The process of booking the gorilla permit is easy. You just need to visit the UWA offices in Kampala or Kisoro and make a payment for the passes. You can also book the gorilla permit through a local tour operator.

https://www.mgahinganationalpark.com/go ... rmits.html

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
J.1 lubi ten post.
J.1 uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#22 PostWysłany: 24 Lut 2023 15:45 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
widzę że UWA podnosi ceny i zmienia usługi Wcześniej chyba była tylko 1 opcja tj. ten trek i on trwał tylko 1h?
A gorilla permit costs $ 700 per person per trek (1 hour with the gorillas)
Gorilla Habituation permit costs $ 1500 per trek ( 4 hours with the gorillas)

#23 PostWysłany: 22 Mar 2023 14:35 

niebieski
Czy ktoś ostatnio próbował robić rezerwację na śledzenie goryli poprzez formularz na stronie UWA? Od ponad dwóch tygodni nie mam odpowiedzi. Pisałem też na podany tu adres mailowy: reservations@ugandawildlife.org, ale wraca jako niedostarczone. Wreszcie, wypełniłem zwykły formularz kontaktowy, ale też zero odzewu. Jest jakiś sposób, aby się z nimi skontaktować w sprawie permitu na goryle lub zrobić rezerwację indywidualną w inny sposób?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 22 Mar 2023 17:57 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
też do nich pisałam wielokrotnie od początku roku i zero odzewu. Obawiam się, że zostaja agencje.

#25 PostWysłany: 22 Mar 2023 18:37 

niebieski
Z tego, co się zorientowałem, agencje sprzedają wycieczki pakietowe. Nie wiem, czy załatwiają indywidualne permity dla osób, które nie kupują pakietu. Nie dowiadywałem się o szczegóły, bo liczyłem, że proces rezerwacji poprzez formularz na stronie przebiega sprawnie. Gdzieś widziałem ofertę za $750 za pozwolenie, gdzie $50 to chyba prowizja za pośrednictwo. Tylko, że to może być ta sama ścieżka co rezerwacja na stronie UWA. Spróbuję jeszcze napisać do UWEC, może coś pomogą.
 Profil Relacje PM off
justysia75 lubi ten post.
justysia75 uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 23 Mar 2023 19:43 

niebieski
Napisałem na właśnie co znaleziony nowy adres reservations@wildlife.go.ug. Zobaczymy, czy odpowiedzą.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 29 Gru 2023 16:33 

Cześć,

A Czy ktoś może polecić jakieś miejscowe biuro podróży z którym był w Bwindi ? Wycieczka od 3 do 5 dni (dłuższa to z QE NP), wyjazd z Kampali lub Entebe.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 29 Gru 2023 18:34 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
Krajów: 57 / 27.5%
srebrny
Proszę :

NGABIRANO Lydia,
Managing Director,
House of Uganda Safaris.

Tel: +256 777 912 940
+256 758567725
E mails : info@houseofugandasafaris.com
lydia@houseofugandasafaris.com
Website: www.houseofugandasafaris.com
2 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 10 Mar 2024 10:48 

Czy do trekkingu wystarczy sam permit czy trzeba wykupić wycieczkę z biurem?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 24 Kwi 2024 23:58 
Awatar użytkownika

Permit już obejmuje przewodnika w 8 os grupie, znalezienie habitatu goryli górskich i od tego momentu spędzenie tam 1h. Wybieram się w sobotę, teraz poza sezonem nie ma konieczności rezerwacji z długim wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off
justysia75 uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 25 Kwi 2024 09:05 

niebieski
dzięki za informacje.
Mam ogromną prośbę, czy możesz podać więcej szczegółów?:jaka cena, czy kontaktowałeś się z tym biurem co podał @J.1? Ja wybieram się początkiem września, więc już zaczynam zbierać informacje, za które będę bardzo wdzięczna 8-)
Chcemy wypożyczyć samochód, więc czy można to jakoś inaczej zorganizować niż wykupowanie pakietu w biurze?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 25 Kwi 2024 09:14 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 863
Krajów: 147 / 71.0%
HON fly4free
hmm, ale jak sobie wyobrażasz tropienie goryli bez przewodnika i rangersów? Kupić permit i samemu pójść w dżunglę?

#33 PostWysłany: 25 Kwi 2024 10:28 

niebieski
nooo...powiem Ci,że to by było prawdziwe wyzwanie. Gdybym się zdecydowała, to całe szacowne grono Forumowiczów byłoby pod wrażeniem :D

A tak na poważnie, to zerknęłam na ich stronę i widzę, że ta agencja ma całe pakiety. A mnie to się marzy, że ja sobie podjadę tym wynajętym autem (jeszcze nie wiem gdzie wynajętym 8-) ) pod ten park, tam nastąpi "przejęcie" mnie przez owych Rangersów i Przewodnika i pójdziemy sobie na poszukiwania...ale jak wiadomo marzenia często rozmijają się z rzeczywistością (jak to było w przypadku Mozambiku ;) ) więc może ktoś mi pomoże to zweryfikować
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 25 Kwi 2024 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 863
Krajów: 147 / 71.0%
HON fly4free
Musisz się skontaktować bezpośrednio z parkiem. Jak byłem w Rwandzie to trzeba było swoim wynajętym samochodem z kierowcą podjechać do bram w parku i potem te kilka samochodów jechało za przewodnikiem do miejsca skąd się zaczynał trekking.
W DRC podjeżdżaliśmy do siedziby parku i tam wsiadaliśmy w samochód rangerów i jechaliśmy na trek.

Ten pakiet to i tak obejmuje lokalnego przewodnika i rangerów. Myślę, że swoim samochodem też możesz przyjechać, tylko że to na pewno musi być porządne 4x4, a wynajęcie takiego na dzień to minimum 100$.

#35 PostWysłany: 02 Maj 2024 03:33 

niebieski
Pisalem już z autorką pytania na Priv, ale uzupełnię tez tutaj, żeby nie było wprowadzenia w blad - do Bwindi w Ugandzie można dojechać normalnym samochodem bez problemu. Od Kampali większość trasy jest eleganckim asfaltem, końcówka drogą ziemną, ale porządnie utwardzona. Jechałem Toyota RAV4, ale ani podwyższone zawieszenie ani napęd 4x4 nie był tam niezbędny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 22 Maj 2024 01:34 
Awatar użytkownika

QbaqBA napisał(a):
Pisalem już z autorką pytania na Priv, ale uzupełnię tez tutaj, żeby nie było wprowadzenia w blad - do Bwindi w Ugandzie można dojechać normalnym samochodem bez problemu. Od Kampali większość trasy jest eleganckim asfaltem, końcówka drogą ziemną, ale porządnie utwardzona. Jechałem Toyota RAV4, ale ani podwyższone zawieszenie ani napęd 4x4 nie był tam niezbędny.

To już zależy przy którym gate w Bwindi byłeś. Ten od strony Rwanzori czy Kampali ponoć faktycznie ma dobrze utrzymaną drogę, natomiast ja ostatnio jechałem z Rwandy, a więc najbliżej było do gate'u przy Kisoro. Droga jest bardzo offrodowa, na tyle wyboista, że mijaliśmy wywróconą ciężarówkę z cebulą, a mój kierowca, choć miał, starego bo starego, ale vana z 4x4 to pękło mu coś w wahaczu, gdy pędziliśmy do parku, bo dzień wcześniej wylądowaliśmy śpiąc na granicy. Tak dla potomnych - granica w Cyanika z Rwandą jest otwarta formalnie od 5 do 20. Nocowałem w samochodzie dwa razy po obu stronach granicy, także w rzeczywistości otwierają około 5:45, a jak jest kolejka to biuro migracyjne jest otwarte niemal do 21. Koniec drygresji :D
Co się tyczy zobaczenia goryli od strony Kisoro - można by było dojechać samemu, przy czym trzeba zaznaczyć, że w tych górskich wioskach nie ma żadnych oznaczeń dróg i nawet lokalni mieszkańcy nie ogarniają gdzie jest ten gate. Jeden chłopak na motocyklu zaoferował się, że pokaże drogę i zaprowadził nas do innego biura parku narodowego. Słowem, można dojechać własnym pojazdem (albo boda boda) tylko trzeba mieć koordynaty biura, bo bez tego może być trudno.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 05 Cze 2024 09:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Hej
Podpowiedzcie proszę, czy da się ogarnąć goryle górskie na miejscu w Kampali czy jednak trzeba wcześniej coś załatwiać? Będę na miejscu 6 pełnych dni. Agencje robią pakiety 3 dniowe i krzyczą już ok. 1400$ :o
Sam permit znowu podrożał i już jest 800$, masakra jakaś.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 06 Cze 2024 14:37 

niebieski
Ja mam zaplanowanych na miejscu 10 dni i też mocno się zastanawiam jak ogarnąć goryle, bez całego pakietu z agencji
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 07 Cze 2024 13:49 

niebieski
Ja ogarniałem online bezpośrednio przez https://ugandawildlife.org/
Ale to byle jeszcze w 2019, gdy kosztował 600 USD.
Przejazd i nocleg załatwiałem na własną rękę.
Na bank można znaleźć ofertę biura w Kampali i zapewne będzie tańsza niż online. Natomiast może być problem z miejscem na wybraną datę, jeśli będzie nieodległa.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 16 Cze 2024 14:38 

niebieski
Właśnie dostaliśmy odpowiedź z wypożyczalni , gdzie chcemy auto wypożyczyć i odpisali, że mogą załatwić gorilla permit za 800$. Czyli z tej informacji wynika, że chyba nie pobierają prowizji
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość