Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lome
#1 PostWysłany: 28 Maj 2026 12:15 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
W Lome jeśli ktoś nie musi to odradzałbym pobyt dłuższy niż 1 dzień a tak naprawde i pół dnia moim zdaniem wystarczy jak się wstanie dosyć wcześnie. Jest kilka miejsc ale w porównaniu do państw sąsiednich można by się spodziewać zdecydowanie więcej po stolicy. Ale do rzeczy:

-Kompleks nowego pałacu prezydenckiego i parlamentu (Nouveau Palais Présidentiel du Togo & Assemblée Nationale du Togo) do obu nie da się wejść i zwiedzać i generalnie się dziwili że chce to zobaczyć. Na skrzyżowaniu z drogą dojazdową stoi policja i mówili że nei wolno fotografować oraz że nie da się wejść pokazałem na oczy że chce tylko rpzejechać i zobaczyć i puścili. Budynki całkiem ładne ale bez większego szału i można sobie odpuścić tymbardziej że sa dosyć daleko od centrum.

-Akodessewa Fetish Market (Marché des fétiches) za wejście i przewodnika pobierają 5k CFA z możliwością robienia zdjęć. Pierwszy raz na takim czymś byłem. I bardzo mnie to ciekawiło ale wrażenia były raczej słabe i nie chodzi o to że są tam trupy zwierząt wszelakich. Tylko w moim przypadku czuć było taką mocną komercję tego miejsca nie wiem czy wszystkie te targi fetyszy tak wyglądają. Ale pomimo że oprowadzał mnie po angielsku koleżka to troche miał jakby w poważaniu że tam jestem i wynikało to myślę po części z tego że nie wykazywałem zainteresowania zakupem masek i innych pamiątek, których to stoisk tam na miejscu było conajmniej tyle ile stoisk z "fetyszami". Dodatkowo deszczowy to był dzień i czarną folią poprzykrywane były stragany "fetyszy" i jak podchodziliśmy to dosyć niechętnie też i nie w całości je odkrywali, mimo że akurat już deszczu nie było. Do kapłana voodo też nie zaprowadzili zeby mu nie przeszkadzać (jeśli nie zapłace za jakiś eliksir).

-Sacred Heart Cathedral (Cathédrale du Sacré-Cœur de Lomé) kościółek jak kościółek ale na tle budynków Lome się wyróżnia warto wpasć gdyż tuż obok też jest Marché artisanal de Lomé (mała alejka pomiędzy ulicami rue Tokmake i rue De Comerce) trzeba być przygotowanym że będzie typowo nachalnie po afrykańsku jak zobaczą białasa to ciągną za ręke i musisz obejrzeć każdy stragan :) w tej okolicy jest też Grand marche czyli kilka przecznic ulicy gdzie jest centralne targowisko i najwięcej lokalnego życia.

-Independence Monument (Monument de l'indépendance) zdecydowanie najładniejsza część w całym Lome pomnik jest na środku ronda i wszystko jest ogrodzone i nie pozwolono mi wejść. Nie wiem czy tak jest zawsze ale z poziomu ogrodzenia widać dosyć dobrze i da się zrobić ładne zdjęcie. Obracając sie dookoła przy rondzie jest: ratusz miasta, Palais des Congrès de Lomé (czyli dawny parlament), .Hôtel 2 Février Lomé czyli najwyższy budynek w kraju) i nieco dalej muzeum narodowe (zamknięte - maj 2026).

-Palais de Lomé zdecydowanie numer 1 wśród atrakcji w Lome. Na miejscu oprowadza przewodnik który mówi o historii budynku i tego kto w nim zamieszkiwał a jest tego trochę. Plus wystawa fajnych historycznych fotografii połączona ze sztuką i historią Togo. Do tego całkiem przyjemne ogrody. Jest też mały polski akcent. 5k CFA za wejście.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN
Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️ Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️
 Temat postu: Re: Lome
#2 PostWysłany: 29 Maj 2026 21:19 

niebieski
Lome to miasto, gdzie główna ulica (bulwar) ma kształt półokręgu.
Oprócz wspomnianych miejsc w Lome warto też odwiedzić starą (nieczynną) stację kolejową (linia kolejowa łączyła kiedyś interior ze stolica nad oceanem).
Nie była to ogólnodostępna atrakcja, ale pilnujący stacji strażnik pozwolił mi wejść na trochę do środka.
Na peronach stało kilka lekko zdezelowanych już wagonów pasażerskich pamiętających lepsze czasy. Można było do nich wejść do środka.

W mieście natknąłem się też na charakterystyczny biały domek tyrolski, bo jak wiadomo Togo było przez jakiś czas jedną z nielicznych niemieckich kolonii w Afryce.

W Lome jest tez bardzo ładna i szeroka plaża, co sprawia, ze jest to jedna z przyjemniejszych afrykańskich stolic do (nawet 2 dniowego) pieszego powłóczenia się.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Lome
#3 PostWysłany: 31 Maj 2026 21:56 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
O tej stacji nie wiedzialem. Jak robilem research przed wyjazdem to sprawdzalem czy tam cos jest wartego odwiedzenia ale nie znalazlem. Musze robic lepszy research nast razem ;)

Plaża w pełni się zgadzam przepiękna. Jak ktoś lubi to spokojnie możnaby posiedzieć. Ja raczej jak naciesze oko 5min to juz mam dosyc ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość