Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lut 2026 20:03 

[PORADY] [MAURETANIA] [IRON ORE TRAIN]

Z racji, że Mauretania jest ostatnio na topie, to kilka info praktycznych (grudzien25/styczen26):

LOTY
Ryanair lata z Madrytu do Dakli, co jest często najtańszą i najłatwiejszą opcją, aby się tam dostać.

WIZA
online, płatność na granicy. Nie polecam we wniosku uzasadniać przyjazdu do Mauretanii chęcią przejechania się nielegalnie pociągiem z rudą żelaza ?
Pamiętajcie, aby po złożeniu wniosku zapisać sobie jego numer, bo nie dostaniecie maila i status sprawdza się na stronie za jego pomocą.
Musicie mieć wydrukowaną wizę na kartce dla urzędników. Warto mieć kilka kopii paszportu na check-pointy.

IRON ORE TRAIN
Należy wiedzieć, że dziennie jeżdżą po 3 pociągi towarowe w każdą stronę, ale tylko jeden ma dodatkowy wagon pasażerski i teoretycznie (nie ma gwarancji) powinien zatrzymywać się dla lokalsów na stacjach.
Większość trasy jest jednotorowa i jest tylko kilka odcinków dwutorowych gdzie dwa pociągi z naprzeciwka mogą obok siebie przejechać. A że pociągi mają ok.3km to muszą się zatrzymać i jak są dobrze ustawione to najpierw jeden rusza, a potem drugi albo jeden stoi i czeka aż drugi przejedzie, żeby się nie zderzyły. Ogólnie nie ma rozkładów, ale startują w określonych okienkach czasowych zsynchronizowane z pociągami jadącymi w przeciwnym kierunku aby minąć się.
Może zdarzyć się tak, że wsiądziecie na pociąg, który zatrzyma się w Fderick, bo będzie miał mijanke z innym pociągiem, ale nie zatrzyma się w Choum dla pasażerów. To znaczy, że jesteście w złym pociągu i teraz ważne jest, żeby wysiąść przed stacją w Nawazibu podczas mijanki, bo tam się już nie zatrzyma i jak dojedziecie do portu to traficie w ręce policji i będziecie mieć problemy. Ogólnie jak miniecie Boulenouar to czatujcie aby wyskoczyć, bo wtedy jedziecie już wzdłuż drogi i możecie dostopować do miasta.

# trasa pustym pociągiem z Nawazibu (do Choum ok. 11h.)
Lokalsi zaczynają się ustawiać ok 15. Nasz pociąg przyjechał o 22, a gdy wracałyśmy mijałyśmy pociąg, który wystartował dopiero ok 5-6 rano!
Polecam znaleźć lokalnego informatora - w naszym przypadku zamiast siedzieć na stacji i czekać, piliśmy herbatkę w domu i dopiero jak dostaliśmy telefon, że pociąg ruszył z portu to pojechaliśmy na stacje.
Pracownicy stacji mogą próbować wyłudzić łapówki jeżeli będziecie próbowali tam wsiąść na własną rękę (nasz informator miał znajomości więc nie mieliśmy takiej sytuacji).
Polecam rozbić namiot w wagonie - pusty pociąg jedzie szybciej i mocno wiało w środku.
Dopóki nie przestanie jechać wzdłuż drogi to zaleca się nie świecić i nie hałasować - mogą być kontrole.
Polecam niski wagon, z niego wszystko widać, bez ryzykownego wskakiwania na jego brzegi - my mieliśmy wschód słońca z widokiem na Ben Amera ?

# trasa z rudą żelaza Choum - Nawazibu (ok. 14h)
Miejsce szczególnie zrobiło się popularne, ze względu na fakt, że pociąg ‘pasażerski’ przejeżdża tam nocą - może to być 21, północ a może 4rano. Z racji tego, że dużo turystów tam wskakuje to mocno łapią i największe szanse na wejście na pociąg to skorzystanie z usług guesthouse, które oczywiście są płatne (300MRU za pobyt, nawet jeżeli oznacza to tylko oczekiwanie bez noclegu + 100MRU na łapówki). Robiąc research, praktycznie wszyscy którym w ostatnim roku udało się wskoczyć na pociąg wsiadali w Choum za pośrednictwem guesthouse.
W czasie kiedy my tam byliśmy ta miejscówka się nie sprawdziła, bo pociąg potrafił przez kilka dni przejeżdżać przez Choum bez zatrzymywania się. Spędziliśmy w guesthouse 1 noc i się nie udało. Rano zdecydowałyśmy spróbować szczęścia w Fderick, a gdyby tam się nie zatrzymał to goniłybyśmy go autostopem do Choum.

# trasa z rudą żelaza Fderick - Nawazibu (ok. 19-20h, ale szansa na zachód i wschód słońca)
Tu nam się udało złapać pociąg ‘pasażerski’ na mijance z innym pociągiem (ok 17:30). 2 dni wcześniej inna ekipa złapała pociąg nie-pasażerski (ok 13), a 2 dni później inna ekipa wskoczyła na nie-pasażerski (ok 22:30) w trakcie mijanek.
Więc może być tak, że będziecie cały dzień czekać, ale jakaś mijanka powinna się trafić. W tej lokalizacji nie zostały zgłoszone żadne łapanki/mandaty w tym czasie.
Lokalizacja miejsca na łapanie pociągu jest na Google Maps - pociąg ma ok. 3km więc raczej nie przegapicie.
Słyszałam też o patencie, że turyści kupują bilet i wsiadają w Zuwirat do pasażerskiego wagonu, a na postoju przeskakują do wagonu towarowego.
Na trasie powrotnej znowu lepiej nie świecić i nie hałasować. Rano już bez problemu.

Przygotowanie:
Polecam zabrać ze sobą:
- gogle narciarskie (co prawda zaparowały w nocy, ale nie mają wywietrzników i skutecznie powstrzymały pył),
- maseczki przeciwpyłowe + chustę
- kombinezon ochronny (takie z supermarketów budowlanych, malarskie/robocze).
Zdjęcie poglądowe poniżej. Oprócz rąk miałam tylko śladowe ilości brudu na twarzy, zapewne dlatego, że odsłaniałam maseczkę do zdjęć.
Na miejscu:
- kupiłyśmy używaną kołdrę (Atar)
- ogarnęłyśmy worki na plecaki
- w miejscu wsiadki znalazłyśmy plandekę, która bardzo się przydała.

AUTOSTOP
Spędziliśmy w Mauretanii 10 dni. Cały trip zrobiony autostopem - udało się, ale jeżeli ktoś ma mniej czasu to wzięłabym pod uwagę taxi-brusse na trasie Atar-Wadam (600MRU) i Wadam-Chiquetti (300MRU).

ATRAKCJE
# oaza Terjit - na nas nie zrobiła zbytniego wrażenia. Krótka wizyta (wstęp 200MRU) i pojechaliśmy do kolejnej oazy ->

# oaza Mharit - tu zostaliśmy na noc w guesthousie (pierwsza noc po pustym pociągu dla regeneracji), przespacerowaliśmy się nad jezioro. Perełka

# Wadam - nie było łatwo się tu dostać, ale naszym zdaniem warto. Nie wiem czy wieczorny targ jest codziennie, ale dał nam autentyczną atmosferę. Rozbiliśmy namioty w ruinach ksaru co nadało magii. Wyzwaniem było znalezienie restauracji (tylko w guesthousach). Skasowali nas 200MRU jak wychodziliśmy z ruin meczetu i wciąż nie wiem czy bilet obejmował całe miasto czy tylko ten meczet. Zapewne da się to ominąć, ale byliśmy w trakcie ucieczki przed typem, który na nas nasyłał już żandarmerię i nie chcieliśmy kolejnego przypału xd

# Chinguetti - miasto ma 3 części z różnych okresów - najstarsza przykryta wydmami (polecam zachód słońca na wydmach), ksar w którym znajdują się biblioteki (200MRU wstęp /w Al Ahmed Mahmoud opiekun ksiąg coś nawet gada po angielsku) oraz nowa część.

# na trasie Chinguetti - Atar znajdują się petroglify (okolice Fort Saganne), wstęp chyba 80MRU, jakieś grosze, a przewodnik po angielsku wszystko pokazał (w sumie byliśmy z lokalsem i piliśmy z opiekunami jaskini herbatki i nawet nie pytali o zapłatę, ale było tak fajnie, że sama na końcu dopytałam o bilet)

# wykopalisko archeologiczne Azuki – pierwsza stolica (XIw.) imperium Almorawidów, które rozciągało się od Ghany po Kastylię i mające powierzchnię 2 mln km2. Almorawidzi np. założyli Marrakesz. Darmoszka - jest nawet dziura w płocie, ale przez ogrodzenie też widać kupę kamieni.

NOCLEGI
Żadnych noclegów nie rezerwowaliśmy, braliśmy z ulicy jak coś się trafiło, mieliśmy namioty + kilkukrotnie korzystaliśmy z Couchsurfing. Płatne noclegi:
- Mharit - 600mru /os z obiadem i śniadaniem. Dobrze oceniam jedzonko
- Chinquietti - 'the best view' między biblioteka a meczetem- 300mru nocleg ze śniadaniem - śniadanie było podlejsze niż sam nocleg.
- Choum - 300mru nocleg + 200mru obiad

WALUTA
Ogólnie bankomatów nie polecam. Dopiero 8my zadziałał i skasował mnie 300MRU za wypłatę.
Opuszczając Mauretanię upewnijcie się, że nie wywozicie gotówki, bo nigdzie jej już nie wymienicie. Na granicach lądowych szukajcie cinkciarzy. W Maroku już nie pozbędziecie się MRU.

INTERNET
Miałam e-sim. W Terjit i Mharit zero zasięgu. W Wadam i Chinguetti oraz Atar już łapał. W Choum /Fderick tylko E ale jakieś wiadomości wpadały od czasu do czasu. Oczywiście zdala od miast zero zasięgu.

Patent na dzieciaki
Dzieciaki bywają nachalne, pytają o kadu (prezent). Ale nie chcą, aby robić im zdjęcia (co uważam za słuszne, bo potem bez ich zgody są one umieszczane w Internecie), więc gdy chcieliśmy ich przepędzić to udawaliśmy, że robimy im fotki i uciekali.

Sahara Zachodnia
Powrót z Agadiru - na Saharze byłyśmy przejazdem i spałyśmy na pace ciężarówki. Zatrzymałyśmy się w Guilmim i pojechałyśmy na wybrzeże. Trasa do Guilmim zajęła nam 2dni.
Jakby ktoś się wybierał, to jakieś kontakty mam i mogę się podzielić ?

Dziękuję Ani S. za zmotywowanie mnie aby dodać tu pierwszego posta :P

Załączniki:
Komentarz do pliku: Iron Ore Train
Mauretania.png
Mauretania.png [ 634.55 KiB | Obejrzany 468 razy ]
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 20 Lut 2026 21:38 

Właśnie wróciłam z Mauretanii. W czasie podróży mocno bazowałam na informacjach z posta powyżej.
Dziękuję @Linka_U za wszystkie informacje. Były bardzo przydatne!

Dojdę kilka info od siebie.

LOTY
Warszawa - Nicea - Dakar
Dakhla - Madryt - Wrocław

TRASA
Dakar (Senegal) - Saint Louis (Senegal) - Diama (przejscie graniczne) - Nawakszut - Terjit - Mherith - Terjit - Atar - Chinguetti - Ouadane - Atar - Fderick - Nouadhibou - Dakhla (Maroko)

WIZA
55euro
trzeba mieć równo odliczone

#IRON ORE TRAIN
My złapaliśmy pociąg nie-pasażerski we Fderick. Pociąg zatrzymał się na HopOn Point pół godziny po północy, a odjechał z Fderick o 2:00. Wsiedliśmy na pociąg bez żadnego problemu. Na miejscu zero kontroli. Pociąg we Fderick stał dość długo, bo łączono ze sobą kilka składów. Nie wiemy, czy pociąg zatrzymywał się w Choum, gdyż spaliśmy. Po drodze pociąg zatrzymał się tylko raz, na stacji w wiosce Tmeimichat. W wsiosce nawet jest jakiś sklep spożywczy, ale do niego nie zaglądaliśmy, gdyż nie wiedzieliśmy, jak długo pociąg będzie tam stał. Na stacji dosiadł się jakiś lokals. W sumie jechało nas sztuk 3 w całym pociągu. Potem pociąg nie zatrzymał się już nigdzie. My zeskakiwaliśmy z pociągu tuż przed samym portem. Wcześniej pociąg jechał (jak dla mnie) zbyt szybko, żeby dało się to zrobić. Wyskakując z pociągu, trochę się poobijałam.

Później rozmawiałam też z lokalnym informatorem i pytałam, co się dzieje w przypadku, gdy wjedzie się do portu. Podobno robią tylko zdjęcie paszportu i każą wykasować zdjęcia pociągu z apartamentu/telefonu. Potem puszczają wolno.

#Przygotowanie:
Polecam patent ze starą kołdrą (też zakupioną na bazarze w Atarze) i plandeką (znalezioną w "rowie" na HopOn Point). Można się w nie zawinąć i w nocy jest super cieplutko.

TRANSPORT W MAURETANII

Przejście graniczne Diama - Nawakszut (300MRU)
Jedzie się na pace "Pick-up'a". Nas na pace było w sumie 11 osób. Dodatkowo trzeba zapłacić za bilet do Parku Narodowego (200 MRU). W parku mozna zobaczyć m.in guźce. :)

Nawakszut
Bilet autobusowy 10MRU

Nawakszut - Terjit
Z Nawakszut do Terjit są dwa bezpośrednie autobusy w ciągu dnia, o 7:00 i o 11:00. (550MRU)
Bilety można zarezerwować przez WhatsApp +222 46 90 40 08.
W miejscu odjazdu busika trzeba być pół godziny przed odjazdem.
Tutaj lokalizacja "dworca"
https://maps.app.goo.gl/Rbo1EUMc3BYZB8h86

Terjit - Mharit
Nam niestety nie udało się złapać stopa, bo nic tam w zasadzie nie jeździło. Za podwózkę zapłaciliśmy w sumie 800MRU w jedną stronę (było nas dwie osoby czyli 400MRU od głowy)

Terjit - Atar
Dobrym miejscem do łapania stopa jest budka policji/żandarmerii na wyjezdzie z oazy. Oficerowie wiedzą, kto gdzie jedzie i mogą łatwo wskazać, z którym kierowcą należy się dogadywać. Nam zależało na czasie, więc za większość przejazdów płaciliśmy. Cena przejazdu zazwyczaj zależy od umiejętności negocjacji. Trzeba się mocno targować. 300MRU/osoba.

Atar - Terjit
taxi-brusse 250MRU - po utargowaniu

Ouadane - Atar
taxi-brusse 500MRU. Nie ma stałej godziny ani miejsca odjazdu taksówki. Najlepiej dzień wcześniej poprosić właściciela obiektu noclegowego, aby zarezerwował miejsca w taksówce na dzień następny. Taksówka podjeżdża pod obiekt noclegowy i odbiera nas z niego. My spaliśmy w Auberge Vareni

Nouadhibou
Cena przejazdu taksówką w granicach miasta bez względu na długość trasy 20 MRU/osoba.

ATRAKCJE
# Ouadane
Wstęp do ksaru 200MRU za osobę. Bilet obejmuje zwiedzanie z przewodnikiem, który coś tam gada po angielsku.
Opłaty za wstęp do Ksau da się uniknąć, jeśli nie wchodzi się do niego wejściem głównym. Ksar jest tak duży, że trudno kontrolować, kto i gdzie w nim przebywa. Najbardziej sprawdzany jest meczet, gdyż znajduje się koło wejścia głównego do Ksaru.

ProTip - kolejność zwiedzania #Atar #Chinguetti #Ouadane
My robiliśmy trasę Atar - Chinguetti - Ouadane - Atar i nie był to najlepszy pomysł, bo utknęliśmy na skrzyżowaniu dróg Atar/Chinguetti/Ouadane. Ze skrzyżowania do Ouadane nie jeździ prawie nic. My na skrzyżowaniu czekaliśmy 5 h i w tym czasie przejechały 2 auta. Drugie zabrało nas na stopa.

Uwaga! Z Chinguetti do Ouadane nie jeździ nic. Na trasie Atar - Ouadane - Atar jeździ bardzo mało aut. Dlatego według mnie najlepiej jest złapać taxi-brusse z Ataru do Ouadane. W drodze powrotnej wziąć taxi-brusse z Ouadane do Chinguetti (albo do skrzyżowania). Na trasie Atar - Chinguetti - Atar jeździ całkiem sporo aut (w porównaniu do trasy Atar - Ouadane - Atar). Ze skrzyżowania dróg łatwiej jest coś złapać do Chinguetti/Ataru.

NOCLEGI

# Chinguetti
Tutaj bardzo polecamy nocleg u jednego gościa, którego imienia niestety nie znam. Nocleg w domu prywatnym. Miejsca do spania dla 5 osób. Dane kontaktowe na zdjęciu poniżej. Można pisać na WhatsApp. Przybliżona lokalizacja:dom znajduje się między stacją benzynową a hotelem Rose des Sables. Pan jest przemiły, niestety mówi tylko po francusku i arabsku, ale jego sąsiadka mówi po angielsku i, gdy jest taka potrzeba, przychodzi tłumaczyć. Prysznica brak, ale w łazience jest rura z zimną wodą, pod którą można się umyć.
Ceny:
Nocleg 150MRU
Kolacja 100MRU
Śniadanie 75MRU

Pan dodatkowo oferuje oprowadzanie po Chinguetti w cenie 100MRU/osoba

JEDZENIE
omlet kupowany na ulicy 30-50 MRU
obiad w auberge 150-200MRU
obiad w restauracji w Nawakszut 350MRU
woda 1,5l 30-90MRU
Piłam też kranówkę w Mauretanii i nic mi nie było.

WALUTA
Bez problemu wypłaciliśmy pieniądze z bankomatu w BAMIS Banku. Wypłata Revolutem bez prowizji. Wypłacaliśmy zarówno w Nawakszut i Nouadhibou.

INTERNET
My nie kupiliśmy karty SIM, bo w Nawakszut twierdzili, że wchodzą jakieś nowe regulacje i na chwilę obecną nie mogą sprzedawać obcokrajowcom. Odwiedziliśmy dwa salony Mauritel w Nawakszut. Później próbowaliśmy kupić w Atarze, ale też nie kupiliśmy, bo za kartę ważną 3 dni chciano od nas 1800 MRU. Sprawdziliśmy dwa punkty sprzedaży i cena była taka sama. Po drodze spotkaliśmy chłopaków z Polski, oni kupowali kartę Mattel - 400MRU za 15GB.

Załączniki:
nocleg1.jpg
nocleg1.jpg [ 69.24 KiB | Obejrzany 445 razy ]

Ostatnio edytowany przez zzsadozz 21 Lut 2026 01:00, edytowano w sumie 5 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 20 Lut 2026 21:42 

srebrny
Cytuj:
W czasie podróży mocno bazowałam na informacjach z posta powyżej.

Jakim cudem, skoro pojawił się on dopiero dzisiaj?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Lut 2026 21:53 

@boots takim cudem, że post ten był dodany znacznie wcześniej na jednej z grup na FB. Poprosiłam autorkę żeby dodała go także tutaj, bo zawiera dużo cennych informacji. ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość