Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 11 Sie 2026 19:25 

Dzięki ! Odpisali mi z Mwandi view , że turysci wracają często sami autem po popołudniowym safari na rzece z Kasane ale wydaje mi się to dość hardcorowe - ciemno. Senyati jest bliżej z tego co widzę. A co polecasz na krótki objazd na te parę h? Do savuti chcemy wyjechac potem z samego rana.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 13 Sie 2026 01:38 

niebieski
Generalnie Prosilam o tipy jak bylam na miejscu Co gdzie mozna spotkac. Wiec lwy mozna faktycznie spotkac w rejonie gdzie na mapce zaznaczone. Tam widzielismy tez stada bawolow. Lamparta widzielismy w tej zaznaczonej sekcji przy lotnisku.
Jeski chodzi o game drive to oprocz porad lokalsow kieruje sie zwykle metoda "na sepa". Doslownie I w przenosni.
Tzn jak widze sepy to tam jade. 😉😂 Zawsze tam jest cos ciekawego.
A jak widze ze w tym kierunku Jada przewodnicy wycieczek to przyspieszam 😉 lamparta dopadlam jako trzecia chociaz nie bylo latwo sie pozniej dopchac bo bylismy jednym prywatny samochodem ktory tam dotarl.

Załączniki:
zdjecie_zmniejszone.jpg
zdjecie_zmniejszone.jpg [ 107.63 KiB | Obejrzany 143 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 14 Sie 2026 08:14 

Dziekuję, "pechowo" wszystkie campy co bierzemy pod uwagę mają miejsce, nawet Ihaha, ale wtedy odpada nam rejs rzeczny. Mwandi policzyło za ewentualny transport na boat safari i powrót na 3600 bwp, więc wydaje mi się to bez sensu. Zarezerwuję Senyati lub Ihaha (ale wtedy rzeka odpada). Czat podpowiada, że jeśli Ihaha jest wolne to warto skorzystać kosztem łódki i korci mnie dłuższa przygoda w dziczy, ale opcja która zaproponowałaś wydaję się czymś pomiędzy.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 14 Sie 2026 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
W Chobe zwierząt moc, w części riverfront zwłaszcza (pisze o tym w mojej od roku nieskończonej relacji). Najgorzej wspominam Khwai camp, tam wszytko było zalane i zero zwierza poza „nie idźcie do toalety bo tam jest lwica z młodymi”.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 14 Sie 2026 12:43 

niebieski
@OL.CE ja nocowalam tez w mwandi. Tam jest lepszy dojazd niz do senyati bo caly czas asfaltem. Jesli zalezy wam zeby pojezdzic samemu, wrocic na 15.00 na river cruise I dojechac na noc do mwandi to jest to jak najbardziej robialne. Nie potrzebujesz transportu. Trust me 😁 wydaje mi sie ze z mwandi bedziecie mieli lepszy wjazd na savuti niz z senyati

Co do senyati to tam opcja na malo snu bo bar jest nad samym waterholem. Ciagle cos nowego przylazi 😂😂 ale wjazd jest albo przez gleboki piach (krotszy, ale chyba w nocy nie polecam) albo po szutrowce gdzie trzeba kierowca sie mapka od nich plus Google zeby trafic.
Nie wiem w jakim skladzie jedziecie. W mwandi nic raczej na teren nie wejdzie. Po senyati chodza slonie I pawiany, trzeba uwazac.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 14 Sie 2026 13:16 

zawiert napisał(a):
W Chobe zwierząt moc, w części riverfront zwłaszcza (pisze o tym w mojej od roku nieskończonej relacji). Najgorzej wspominam Khwai camp, tam wszytko było zalane i zero zwierza poza „nie idźcie do toalety bo tam jest lwica z młodymi”.
- będziemy spać też w khwai , w jakim okresie było zalane? A riverfront byłes autem czy łodzią?

palomino napisał(a):
@OL.CE ja nocowalam tez w mwandi. Tam jest lepszy dojazd niz do senyati bo caly czas asfaltem. Jesli zalezy wam zeby pojezdzic samemu, wrocic na 15.00 na river cruise I dojechac na noc do mwandi to jest to jak najbardziej robialne. Nie potrzebujesz transportu. Trust me 😁 wydaje mi sie ze z mwandi bedziecie mieli lepszy wjazd na savuti niz z senyati

Co do senyati to tam opcja na malo snu bo bar jest nad samym waterholem. Ciagle cos nowego przylazi 😂😂 ale wjazd jest albo przez gleboki piach (krotszy, ale chyba w nocy nie polecam) albo po szutrowce gdzie trzeba kierowca sie mapka od nich plus Google zeby trafic.
Nie wiem w jakim skladzie jedziecie. W mwandi nic raczej na teren nie wejdzie. Po senyati chodza slonie I pawiany, trzeba uwazac.

Tak wjazd jest lepszy zdecydowanie. Czyli z Twojej perspektywy nie jest to pchanie się w kłopoty :P ? Naczytałam się o tym, że niebezpiecznie jeździć po zmroku tam stad się zastanawiam. Chyba mi się fomo włączyło odnośnie tego boat cruise, ze autem sami jeżdżąc po riverfront niewiele zobaczymy, ale zdecydowanie pasuje nam nocleg na trasie (Ihaha albo wlasnie Mwandi).
Jedziemy w dwójkę z mężem, jeżdziliśmy po różnych krajach samodzielnie, ale po Afryce to nowość.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 14 Sie 2026 13:56 

niebieski
Wg mnie luz jesli chodzi o dojazd do mwandi. Zobacz tylko czy macie ubezpieczenie jak jezdzicie po zmroku a nawet jesli tak to po prostu jedzcie ostroznie. Tranzyt przez chobe jest otwarty 24h tylko musicie sie wpisac do ksiazki przed wyjazdem I przy wyjezdzie.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 14 Sie 2026 14:24 

Niestety ubezpieczenie nie obejmuje zdarzeń w nocy, dodatkowo są kary. Z tego co widzę to standardowy zapis w wypożyczalniach.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 15 Sie 2026 09:21 

To ja się wypowiem prawie na żywo- w Riverfront zwierząt sporo ale z drapieznikami nam nie poszło. Spaliliśmy w Mwandi ale gdyby Ihaha była wolna to bym brała. Rejsu nie braliśmy.

Najsłabiej ze zwierzakami było w ... Savuti - kanał wyschnięty i tylko antylopy się kręciły. Za to im bliżej Mababe tym zwierząt więcej. Zwłaszcza pod koniec. Khwai i Moremi jeszcze przed nami.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość