Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Atrakcje Beninu
#1 PostWysłany: 06 Gru 2024 22:55 

niebieski
W maju 2024 odwiedziłem z Moją Panią Togo i Benin. To był już mój trzeci wyjazd do Afryki Zachodniej, a ogólnie szósty do „czarnej” Afryki. Wyjazd był, jak na standardy Afryki, lekki, łatwy i przyjemny, co daje mi asumpt do zachęcania każdego kto jeszcze nie był w Afryce, a chciałby spróbować, aby to właśnie w tych krajach zaliczyć swój pierwszy raz :D .

Zarówno Togo, jak i Benin są krajami bezpiecznymi, tanimi, dobrze skomunikowanymi, z bardzo przyjaznymi mieszkańcami. Przy czym obydwa kraje są do siebie dosyć podobne, albowiem łączą ich wspólna waluta i język, podobna historia, a przede wszystkim podobna struktura etniczna. To co obydwa kraje delikatnie różni to poziom zamożności kraju – Benin jest krajem trochę bogatszym, a przez to troszkę droższym (nie są to jednak różnice, które będą mocno istotne dla naszych portfeli). Z punktu widzenia turysty, najważniejsze jest jednak to, że Benin jest krajem dużo ciekawszym od Togo :) .

O atrakcjach Togo pisałem w dziale poświęconym temu krajowi. Tam też opisałem wpisany na listę UNESCO Region Koutammakou, który jest położony po obydwóch stronach północnej granicy i słynie ze zbudowanych z gliny domów – fortec. To miejsce to nasze pierwsze doświadczenia z Beninem, albowiem to właśnie tamtędy wwieźli nas wynajęci jeszcze w Togo motocykliści (bardzo popularny sposób przemieszczania się w tych krajach), a popijający piwo pogranicznik z uśmiechem zaprosił nas szerokim uśmiechem „Welcome to Benin”. To było zresztą jedyne miejsce podczas wyjazdu, gdzie mieliśmy delikatny problem z miejscowymi młodzieńcami, którzy wypatrzyli jak robię zdjęcia domowi – fortecy, którym się niby „opiekowali”. Oczywiście zażądali za to pieniędzy i zrobiło się małe zamieszanie. Problem polegał na tym, że byli podpici i ciężko było dojść, który jest szefem od jakichś ustaleń. Ostatecznie z pomocą przyszli nam nasi motocykliści, którzy wynegocjowali, że mamy zapłacić 1.000 CFA, czyli równowartość… 6,50 zł :lol: . Zapłaciliśmy, zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcia i pożegnaliśmy się w przyjaźni ;) .

Natitingou – typowe afrykańskie miasto „jednej ulicy” wokół, której kręci się puls miasta. Dowieźli nas do niego nasi dzielni motocykliści, którzy jechali z nami od rana z Togo przez Region Koutammakou aż do tego miejsca. Natitingou nie ma wielkich atrakcji, ale jest tam przyjemna atmosfera, a My stanowiliśmy nie mała atrakcję, bo zbyt wielu białych turystów tam nie dociera. Wymieniliśmy w banku pieniądze, zjedliśmy w barze pyszną rybę z ryżem i zimnym piwem, zrobiliśmy pranie i poszliśmy spać. I to tyle jeżeli chodzi o to miasto.

Abomey – była stolica Dahomeju, czyli istniejącego na terenie dzisiejszego Beninu królestwa. Miasto jest znane z wpisanych na listę UNESCO pałaców królewskich, aczkolwiek nie powinniśmy do terminu „pałac królewski” przydawać europejskiego wzorca :roll: . Pałace zostały wykonane wieki temu z dostępnych ówcześnie materiałów – glina, kamień, drewno, a zawierucha historii, podboje miasta i kolejne pożary spowodowały, iż obecnie…nie ma zbyt wiele do oglądania :cry: . Planuje się otwarcie dużego muzeum, w którym będzie można oglądać miejscowe artefakty (a może i te odzyskane z Europy), ale kiedy to nastąpi? Kto to wie... Tym niemniej miasto samo w sobie jest całkiem przyjemne, a gdy się jedzie z północy na wybrzeże jest to naturalny jednodniowy / kilkugodzinny stopover.

Kotonu – wprawdzie stolicą Beninu jest Porto – Novo, ale najważniejszym miastem, a przy okazji siedzibą parlamentu, ministerstw czy Sądu Najwyższego jest właśnie Kotonu. Miasto nie różni się jakoś szczególnie od innych afrykańskich stolic, które miałem przyjemność odwiedzić. Jest duże, rozwleczone, w wielu miejscach brudne (ale też w kilku przykładnie wysprzątane), a za atrakcję robią miejscowy targ i katedra. To co różni Kotonu od innych miast jest bardzo długi mur z muralami współczesnych miejscowych artystów. Naprawdę świetne miejsce :!: . My po kilku godzinach łażenia w upale po mieście, wylądowaliśmy w jakimś barze, gdzie popijając zimne piwo obserwowaliśmy sobie życie miasta i to była ta najprzyjemniejsza część pobytu w Kotonu :D .

Ganvie – najciekawsze miejsce w Beninie i w ogóle podczas całego naszego wyjazdu. Wieś w całości zbudowana na palach wbitych w dno jeziora, największa tego typu miejscowość w całej Afryce. Kiedyś miejsce schronienia dla zbiegłych niewolników, obecnie jedno z najbardziej znanych miejsc w całej Zachodniej Afryce (co nie znaczy, że spotkamy w Ganvie tłumy turystów). Widziałem już kilka „wiosek na wodzie”, ale ta faktycznie była wyjątkowa, przede wszystkim ze względu na swoją autentyczność. Do wioski nadal można dotrzeć tylko łódką, na miejscu nie zastaniemy żadnych fancy knajpek, ani innych udogodnień dla turystów, a miejscowi prowadzą swoje życie nie oglądając się na nielicznych białasów. Najpopularniejszym sposobem zwiedzania jest wykupienie wycieczki na przystani w Abomey – Calavi, ja jednak gorąco polecam zatrzymanie się w Ganvie na noc. Wieczorna wycieczka łódką, obserwowanie życia wioski z tarasu hotelu, a wreszcie zachód i wschód słońca… To były na pewno najciekawsze chwile całego naszego wyjazdu :) .

Ouidah – kolejne miasto z bogatą historią, aczkolwiek tym razem mało chlubną, albowiem związaną z handlem niewolnikami. Miasto z największą ilością ciekawych miejsc w Beninie, a tym samym obowiązkowy punkt odwiedzin. Najbardziej znana jest droga niewolników, czyli 4 km trasa, którą pokonywali pojmani niewolnicy z miasta na wybrzeże, gdzie byli pakowani na statki i wysyłani do Ameryki. Ale jest jeszcze Muzeum Historii, Świątynia Pytonów, a także Fondation Zinsou z bardzo ciekawą współczesną sztuką afrykańskich artystów. To na pewno jeden z topów wyjazdu :!: .

Azizakoue – nadmorska miejscowość słynąca jedynie chyba z tego, że ma w swoich granicach kilka hoteli, które z grubsza mogą być określone jako „resortowe”. Na jedną noc my także wylądowaliśmy w takim hotelu i spędziliśmy prawie cały pobyt siedząc w basenie :lol: .
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Atrakcje Beninu
#2 PostWysłany: 06 Gru 2024 23:29 
Awatar użytkownika

Loty: 1050
Kilometry: 2 319 725
Krajów: 146 / 70.5%
HON fly4free
W Ouidah warto jeszcze dodać Sacred Forest. No i Grand Popo jako chyba najlepsza miejscówka do wypoczynku nad oceanem.
Arekkk lubi ten post.

#3 PostWysłany: 07 Gru 2024 00:02 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 181 117
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
Kotonu (bardziej w anglojęzycznym zapisie Cotonou) to się najbardziej kojarzy z podpisanym tam układem o współpracy UE i krajów Afryki/Karaibów. Niby dla nas mało istotna, ale jeśli ktoś się interesuje np. koszykówką, to na pewno słyszał tę nazwę. Przepraszam za wtręt...;-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Gru 2024 23:57 

srebrny
Jak ma się samochód to warto zahaczyć też o Dankoli. Można tam odprawić prawdziwą ceremonię voodoo. Bród, smród, rozkładająca się padlina - wygląda autentycznie. Kosztowało to chyba 10.000 CFA.

Miejsce jest ledwo oznaczone, lokalsi troche bardziej odważni, lepiej podjechać tam za dnia.

#5 PostWysłany: 14 Gru 2024 18:29 

Loty: 420
Kilometry: 859 479
Krajów: 88 / 42.5%
Warto odwiedzić Benin w trakcie organizowanego corocznie Festiwalu Voodoo.

#6 PostWysłany: 14 Gru 2024 22:04 

Loty: 1116
Kilometry: 1 111 549
Krajów: 83 / 40.1%
platynowy
Arekkk napisał(a):
Jak ma się samochód to warto zahaczyć też o Dankoli. Można tam odprawić prawdziwą ceremonię voodoo. Bród, smród, rozkładająca się padlina - wygląda autentycznie. Kosztowało to chyba 10.000 CFA.

Miejsce jest ledwo oznaczone, lokalsi troche bardziej odważni, lepiej podjechać tam za dnia.

Gdzie to jest? Bo na mapach G. nie znajduję.

#7 PostWysłany: 14 Gru 2024 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
@Sudoku - https://www.google.com/search?client=sa ... 8&oe=UTF-8
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 17 Lut 2025 15:05 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 116 / 56.0%
złoty
Oficjalna cena wycieczki w Ganvie 6500 cfa. Min 4os. Czekaliśmy ok 15min na w sumie 8os i cena była 5800. Przewodnik chciał extra kase za angielski. Lokalsi dali mu 1k za usługę.
Dojazd tuk tuk z miasta na przystan 2k cfa. Motorki zem były po 1k

#9 PostWysłany: 17 Lut 2025 18:02 

złoty
I jeszcze cennik
Załącznik:
20250217_142851.jpg
20250217_142851.jpg [ 62.4 KiB | Obejrzany 991 razy ]

#10 PostWysłany: 19 Lis 2025 20:50 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
@maxima czy ten standardowy "rejs" 1,5h wystarcza czy lepiej sie rozejrzeć za tymi dłuższymi. Zastanawiam się czy dłuższy to nie jest poprostu więcej tych budynków na palach i tyle. Pytanie też czy zwiedzanie jest tylko z łódki czy wychodzi się miejscami i zwiedza jakiś lokalny sklep targ czy szkołe albo kościół bo zdaje się takie rzeczy gdzies w necie mi śmignęły.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lis 2025 22:26 

złoty
myślę, że starczy. Te domy na palach są podobne do siebie, pewnie różne wyposażenie itp, ale tego sie nie zwiedza - a z wody ile można oglądać mniej wiecej to samo? chyba że ktoś lubi :)
Na naszym rejsie był wstęp do hotelu/sklepu/kawiarni na palach
skubik lubi ten post.

#12 PostWysłany: 20 Lis 2025 00:14 

niebieski
skubik napisał(a):
czy ten standardowy "rejs" 1,5h wystarcza czy lepiej sie rozejrzeć za tymi dłuższymi. Zastanawiam się czy dłuższy to nie jest poprostu więcej tych budynków na palach i tyle. Pytanie też czy zwiedzanie jest tylko z łódki czy wychodzi się miejscami i zwiedza jakiś lokalny sklep targ czy szkołe albo kościół bo zdaje się takie rzeczy gdzies w necie mi śmignęły.

Wystarczy.
Wychodziłem z łódki tylko raz by zobaczyć jak wygląda sklep.
Płynąłem sam, wtedy gdy byłem (2012) była taka możliwość.
Cena była też wtedy 6tys więc niewiele się od tego czasu zmieniło.
Łódkę obsługiwało 2óch kolesi i gdy już wracaliśmy z powrotem chcieli ode mnie dodatkową kasę (kupując bilet dopytałem czy na pewno wszystko jest wliczone). Ale nie za "angielski", bo wtedy nikt tam po angielsku nie mówił.
Zaczęli bujać łódką aby mnie zmotywować do płacenia (byłem sam, więc 1000 cfa nie załatwiłoby sprawy).
Udało się dopłynąć do brzegu bez płacenia, ale pewien niesmak pozostał.
 Profil Relacje PM off
skubik lubi ten post.

#13 PostWysłany: 20 Lis 2025 09:48 

niebieski
Zależy kto co lubi i na ile dogłębnie chce poznać życie lokalsów. Ja nocowałem w Ganvie kilka dni temu (8/9 listopada) i to było niesamowite przeżycie!

Dostałem z polecenia namiar do lokalnego przewodnika i ze znajomym mieliśmy wynajętą łódkę za 35k XAF (ta cena nie uwzględnia kosztu noclegu i kupowanego po drodze jedzenia). Nasz plan wycieczki był następujący:
1) spotkanie o 16:00 w przystani łodzi w Abomey-Calavi
2) załatwienie formalności i krótki spacer po targu rybnym
3) rejs łodzią motorową do Ganvie
4) zameldowanie w hotelu
5) wypłynięcie na popołudniowe zwiedzanie wioski na wodzie i zachód słońca - zobaczyliśmy praktycznie każdy istotny zakamarek wioski: kościół, meczet, sklepy, punkty czerpania wody, budynki władz lokalnych, a także byliśmy na wyspie, gdzie dzieci i młodzież spędzali czas wolny popołudniu na zabawie i grze w piłkę nożną; do tego po drodze załapaliśmy się na ceremonię pogrzebową i street food na łódkach - warto podkreślić, że było kilka zalet takiego późno popołudniowego rejsu: brak innych turystów, słońce mniej paliło, w wielu zakątkach wioski cisza i spokój, no i widok zachodzącego słońca
6) kolacja i czas wolny w hotelu
7) o 6:00 rano wyruszyliśmy na tradycyjny 'morning market' - było to jeszcze przed wschodem słońca i zanim zrobiło się jasno, to najpierw było słychać okrzyki i śpiewy handlarek zachęcających do zakupu produktów lub jedzenia ze swoich łódek - z każdą minutą przybywało coraz więcej mieszkańców, aby między łodziami dokonać transakcji - my skusiliśmy się zjeść ciasto drożdżowe smażone na głębokim oleju - a gdy już robiło się jasno, to pojawiły się dzieciaki, które samodzielnie płynęły łódkami do szkoły - generalnie mega doświadczenie! (byliśmy tam jedynymi turystami)
8) po 7:00 powrót do hotelu na odpoczynek i śniadanie
9) ok. 10:00 wypłynięcie łodzią motorową z hotelu i umówiliśmy się, aby popłynąć bezpośrednio do Kotonu, gdzie ok. 11:30 wysadzono nas w centrum miasta niedaleko katedry (gdybyśmy chcieli wracać do Abomey-Calavi to cena za wynajętą łódkę byłaby 30k XAF, ale dla nas to byłoby marnowanie czasu i bardzo na rękę był transport prosto do Kotonu)

Generalnie powyższy plan wycieczki był modyfikowalny i był to wynik sugestii przewodnika i moich pomysłów ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 20 Lis 2025 11:58 

platynowy
@leinad A jakie warunki były w hotelu?

#15 PostWysłany: 20 Lis 2025 12:12 

niebieski
Skromne - czysto, normalne wc, ograniczony dostęp do czystej wody (trzeba oszczędnie gospodarować), wentylator w pokoju, moskitiera nad łóżkiem, niewielkie oświetlenie w nocy, śniadanie klasyczne (omlet+pieczywo). Na jedną noc jest spoko - następnej nocy w Kotonu można sobie odbić o wiele lepszymi warunkami.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#16 PostWysłany: 20 Lis 2025 18:08 

platynowy
leinad napisał(a):
normalne wc

W pokoju?

#17 PostWysłany: 20 Lis 2025 18:32 

niebieski
Tak
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#18 PostWysłany: 28 Maj 2026 16:06 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Maj 2026 ceny za wycieczki do Ganvie bez zmian. I moim zdaniem wycieczka ta dłuższa faktycznie trochę bez sensu. Moja i tak trwała ponad 2h zamiast półtorej bo jakos niespiesznie tą łódeczką płyneliśmy i postój w lokalnym barze na piwko był który trochę potrwał. Miałem też wrażenie że opłyneliśmy tę wioske z każdej strony. Samo Ganvie dla mnie absolutna topka w Beninie i koniecznie będąc tutaj trzeba odwiedzić.

Porto-Novo jak dla mnie porażka i nie warto się zapuszczać, chyba że naprawde nie ma się co robić z czasem. Jak na stolicę to nie ma to miasto w zasadzie nic do zaoferowania. ciesze się że nie miałem tam zbyt wiele czasu bo bym się wynudził. z rzeczy jakkolwiek wartych uwagi to meczet (Grande Mosquée de Porto Novo) aczkolwiek jest w mocno zniszczonym stanie. kościół (Centre Marial Maria-Tokpa) który nocą jest fajnie oświetlony. Palais Royal Honme z zewnątrz i na fotkach w necie wygląda troche jak bieda wersja tych z Abomey więc jak ktoś tam nie dotrze to w sumie może pewnie być jako taki mały zamiennik. Toffa (ex Place Jean Bayol) plac w centrum z dużym pomnikiem ale obecnie było to wszystko rozkopane. Assemblée Nationale du Benin czyli ichniejszy parlament jako taka ciekawostka ale budynek sam w sobie nie jest jakiś wybitnie ładny. Z wiedza która mam dzisiaj nie jechałbym tam wcale tylko pochillował w Cotonou dłużej bo to zdecydowanie ciekawsze miejsce.

Na temat samego Cotonou oraz Ouidah i okolic Abomey zrobiłęm osobne tematy bo troche więcej się tam rozpisywałem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość