Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 26 Cze 2015 17:47 

A ja zadałem konkretne pytanie jakie to niby zabytki są w tych północnych miastach jak Mediolan, Padwa czy Florencja?

rozumiem fenomen Wenecji, ale powyższe nie wydają mi się ani urokliwe ani z kategorii must see.

Co do niedokończonych bloków - byłem w wielu greckich miasteczkach i nie zauważyłem aby się to jakoś mocno różniło od tych włoskich np. Chania, Rethymnon czy tam Rodos... typowe wąskie śródziemnomorskie uliczki.

Ostatnio edytowany przez GuldenDraag, 26 Cze 2015 17:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 26 Cze 2015 17:52 

Nie zgodzę się, moim zdaniem Florencja jest piękna. Pełno miejsc do zwiedzania.
 Profil Relacje PM off
adamp54 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 26 Cze 2015 17:54 

Np. co?

kościoły i kapliczki?

jak dla mnie zwykłe miasto, wygląda na zadbane ale bez przesady żeby zara to jako cel wakacyjny obierać.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 26 Cze 2015 17:57 

Mi najbardziej podobał się Ponte Vecchio.:) I oczywiście Duomo.:)
Na całe wakacje, to na pewno nie, ale trzy dni warto mu poświęcić.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 26 Cze 2015 17:58 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Jeśli chodzi o Mediolan - to katedra wydaje mi się interesująca, kilka muzeów, Ostatnia Wieczerza, również La Scala..... :roll:

#46 PostWysłany: 26 Cze 2015 18:00 

Dla mnie właśnie Mediolan, to najbrzydsze miasto Włoch. Oprócz Katedry i Ostatniej Wieczerzy nic tam nie ma. Pobliskie Bergamo jest o wiele ładniejsze.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 26 Cze 2015 18:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Bergamo owszem, urokliwe, ale katedra i Ostatnia Wieczerza są jednak warte zobaczenia. Oczywiście jak kto woli, ja wybrałbym brzydki Mediolan np. z operą w La Scali niż ładne Bergamo, które moim zdaniem jest trochę przereklamowane.

#48 PostWysłany: 26 Cze 2015 18:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Natalia napisał(a):
Oprócz Katedry i Ostatniej Wieczerzy nic tam nie ma.

@Natalia Nie zauważyłaś dworca, galerii Vittoria Emanuela II, zamku Sforza, via Dante?
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#49 PostWysłany: 26 Cze 2015 18:55 

Natalia napisał(a):
Mi najbardziej podobał się Ponte Vecchio.:) I oczywiście Duomo.:)
Na całe wakacje, to na pewno nie, ale trzy dni warto mu poświęcić.

Zaskoczyłaś mnie z tym mostem, myślałem że będą tylko kaplice, katedry, klasztory i kościoły.

Roku rozbawiło mnie to - to Ty jeździsz za granicę dworce i sklepy zwiedzać?
Via Dante też se wygooglowałem, czym to się wyróżnia?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 26 Cze 2015 19:17 
Awatar użytkownika

niebieski
@GuldenDraag, zapytam tak z ciekawości, co śmiesznego jest np. w "zwiedzaniu" sklepów za granicą czy oglądaniu dworców, masz jakąś klasyfikacje po co można jeździć za granicę a po co nie wypada :?: ;)
a wracając do dylematu Włochy czy Grecja, wg mnie Włochy mają jeszcze fajniejsze góry, szczególnie do uprawiania narciarstwa.

#51 PostWysłany: 26 Cze 2015 19:52 

nic do tego nie mam, ale wmawianie innym że to jakieś atrakcje niby już trzeba zanegowac.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 26 Cze 2015 20:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
GuldenDraag napisał(a):
Via Dante też se wygooglowałem, czym to się wyróżnia?

Zachęcam żebyś przeszedł się Via Dante i zajrzał na dworzec w Mediolanie. Myślę że wtedy będzie łatwiej nam się porozumieć. Ale skoro wygoglowałeś Via Dante https://goo.gl/maps/uXLYP to pewnie tez wiesz jak wyglądają sklepy w Galerii VE II https://goo.gl/maps/EHCEU czy sam dworzec https://goo.gl/maps/rmpXq
http://www.grandistazioni.it/cms-file/i ... 33x350.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... l-2012.JPG

Piętnować to raczej trzeba nazywanie galerii VE II sklepami czy spłycanie Milano Centrale do nazwy dworzec, tak jakby było to dworzec w Pcimiu.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#53 PostWysłany: 26 Cze 2015 20:23 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Stanowczo Włochy.

#54 PostWysłany: 26 Cze 2015 20:49 

niebieski
Roku napisał(a):
Notabene, gdybyś nastawiał się na zabytki (bo to o nich mowa) to wolałbyś Wenecję czy Spartę? Weronę czy Korynt?

Eee no bądźmy poważni... Zresztą Sparta jako miasto nie ma do zaoferowania niczego ciekawego. Za to pod Spartą jest starożytna Mistra, która już wrażenie robi.

A jak już wspominasz o Wenecji, to a propos warto zauważyć takie miejsca w Grecji jak Parga, Nafplion czy ruiny weneckich zamków w Methoni (Pylos) czy Koroni. I wiele innych związanych z weneckim wpływem.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 26 Cze 2015 21:08 

niebieski
GuldenDraag napisał(a):
Np. co?

kościoły i kapliczki?

jak dla mnie zwykłe miasto, wygląda na zadbane ale bez przesady żeby zara to jako cel wakacyjny obierać.

"zwykłe miasto" :shock:, rozumiem, że nie każdy musi być zachwycony, ale to jest przecież prawdziwa perła architektoniczna. Tłumy turystów o każdej porze roku nie przyjeżdżałyby do zwykłego miasta. A Grecja też piękna, ale inna.
 Profil Relacje PM off
adamp54 lubi ten post.

#56 PostWysłany: 26 Cze 2015 21:26 

Roku napisał(a):
Natalia napisał(a):
Oprócz Katedry i Ostatniej Wieczerzy nic tam nie ma.

@Natalia Nie zauważyłaś dworca, galerii Vittoria Emanuela II, zamku Sforza, via Dante?

To teraz spróbujmy porównać Mediolan z Rzymem, gdzie w jednej dzielnicy znajdziemy dużo więcej zabytków niż w całym Mediolanie. Jak dla mnie to miasto nie ma charakteru, a na pewno nie jest miejscem za które kocham Włochy.
 Profil Relacje PM off
GuldenDraag lubi ten post.

#57 PostWysłany: 26 Cze 2015 22:07 
Awatar użytkownika

niebieski
to jeśli wszystko by porównywać z Rzymem, to mało które miasto jest wystarczająco bogate w zabytki i charakter by było warte odwiedzenia. ;)

#58 PostWysłany: 26 Cze 2015 22:57 

Pomijając Cinque Terre, wybrzeże Amalfitańskie i inne zabytki związane z naturą we Włoszech jest pełno miasto zawierających swoje perełki architektoniczne np. Noto, Lucca itp.. Mają one w sobie niezwykły urok, którego nie ma Mediolan (przynajmniej dla mnie).
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 26 Cze 2015 23:07 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Cześć!
Może i zdanie bardzo młodego podróżnika, do tego backpackersa, ale moim zdaniem zadałeś bardzo trudne pytanie. ;)
Grecja jest krajem, który warto odwiedzić, po prostu, dla szacunku dla początku naszej pięknej cywilizacji. Jednak jest pewien haczyk, Grecję (mam na myśli tą kontynentalną, nie wyspy) odwiedza się RAZ, oczywiście piszę o jakiejś objazdówce. Dlaczego? No cóż, oglądanie budowli, które mają parę tysięcy lat nie jest pasjonujące (moim skromnym zdaniem oczywiście), szczególnie, że nic się nie zmienia z roku na rok. ;)
Natomiast Włochy owszem, też mają mnóstwo "starych" zabytków, ale przyciągają też klimatem. Sam w Wenecji byłem cztery razy.

Po kilku latach, z doświadczenia najpierw pojechałbym do Grecji, mimo wszystko są świetne miejsca, np. Meteory. W następną podróż pojechałbym do Włoch. :)

Pozdrawiam serdecznie,
Piotrek
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 26 Cze 2015 23:58 

Dyskusja się rozwinęła. Z tego co czytam ,każdy ma rację. Temu Włochy ,temu Grecja. Nigdy nikt nikomu nie doradzi jaki kierunek wakacji wybrać. Wiekszość opowiada się za Grecją, i sam tak samo przystaję. Tu nie chodzi o koszta ,ale o klimat jakiego zazna się na wakacjach. Grecja przebija Włochy w nastawienu do turystów,swoją kuchnią,wyspami,jest taniej niż we Włoszech czy Chorwacji. Jak ktoś chce poczuć klimat obu państw to niech wybierze Korfu lub Lefkadę. Wyspy greckie ,ale tak ja we Włoszech. Byłem na wszystkich wyspach Jońskich ale jakoś nie przypadły mi do gustu jak Cyklady. Tam jestem co roku i zawsze tam czuje prawdziwą Grecję. Nawet Dodekanez nie oddaje tego go Grecji przysługuje. Wpływy tureckie robią swoje,oprócz małej Symi czy Nissiros. Prawdziwa Grecja jest na wyspach i żadne inne kraje nie przekażą tego samego.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości