Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Włochy czy Grecja?
#1 PostWysłany: 25 Cze 2015 09:32 

Witam!

Który kraj wybralibyście na wakacje: Grecję czy Włochy?

My nie możemy się zdecydować. Jedziemy we dwójkę. Zależy nam na dość tanim regionie, gdzie można trochę poleżeć na plaży (morze lub jezioro) ale też trochę pozwiedzać, dobrze zjeść. Nie interesują nas typowe kurorty z klubami, dyskotekami, etc.
Przeczytałam bardzo dużo informacji w przewodnikach i w internecie, ale nadal nie mogę się skłonić ku jednemu krajowi, dlatego chciałabym wysłuchać opinii osób, który zwiedziły oba te kraje i mogą porównać.

Będę bardzo wdzięczna za poradę :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 25 Cze 2015 09:39 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Dla mnie tylko Grecja :
taniej , przyjemniej , cieplejsze morze , przyjażniejsi ludzie i róznorodność / wyspy / :P
tylko ta niepewna sytuacja gospodarcza
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#3 PostWysłany: 25 Cze 2015 09:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Chorwacja

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:17 

No tak Chorwacja czyli coś między Grecją i Włochami .
A wybór z tytułu? Tańsza Grecja, sytuacja niepewna tylko w sensie kasy na karcie.
Tak więc do Grecji gotówka w rękę i do przodu :D
albo ......trochę krócej we Włoszech. :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jest oczywiście beznadziejnie postawione pytanie.
w grecji nie bylem ale, pomijając wyspy, wydaje mi się, że ten kraj nie jest tak jednolity jak monako czy watykan.
natomiast jeśli chodzi o włochy to w ogóle to pytanie traci sens, bo to kraj wielu kontrastów.

#6 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:35 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Najlepiej jedź i do Włoch i do Grecji. ;)

@becek Czujemy :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Polecam Grecję,byłem na kilku wyspach,jak i na kontynencie i wiem,że będę tam jeszcze nie jeden raz!

#8 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Włochy. Lepsze żarcie;-)

#9 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:31 

srebrny
Nie powiedziałbym, bo to kwestia gustu. Dla mnie jedzenie z reguły nie jest bardzo istotne przy wyjazdach, a akurat w tych dwóch krajach jest. I nie wyrokowałbym, które lepsze, bo są całkiem odmienne. A subiektywnie ogólnie za Włochami nie przepadam, więc Grecja.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:53 

Witam,

Byłem z moją dziewczyną na Sardynii (Włochy).
Stanowczo polecamy ten kierunek podróży. Sardynia jest idealna dla turystów poszukiwaczy jak i dla leniuchów uwielbiających wylegiwać się na plaży.
Widoki niesamowite, woda turkusowa, ludzie przemili, ceny bardzo przystępne :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Cze 2015 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
Krajów: 9 / 4.2%
Moim zdaniem to pytanie typu: kawa czy herbata?

Włochy tak naprawdę są zlepkiem różnych bardzo odmiennych regionów. Nie da się porównać Sycylii do wielkich jezior w Lombardii, wybrzeża Adriatyku do Amaflii, wiosek w Apeninach do tych w Górnej Adydze (południowym Tyrolu)... itd. To tak jakby porównywać zupełnie inne kraje. Dlatego uważam, że Twoje pytanie w tak ogólny sposób zadane jest dość retoryczne...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 26 Cze 2015 08:28 

Dokładnie, tak jak napisał przedmówca

jeśli mielibyśmy porównywać to konkretnymi regionami

np. jak dla mnie
Rodos > Liguria
Sardynia > Rodos
Kreta > Sardynia
Sycylia > Kreta.

A jeśli porównać te najtańsze kierunki to
Riwiera olimpijska > Riwiera adriatycka

We Włoszech ogólnie znajdziesz lepsze plaże, nie licząc dwóch czy trzech z Krety... szczegółowo rozpisałem jakie konkretne plaże w innym wątku najladniejsze-plaze-europy,262,69522

Będąc na Krecie nie zauważyłem taniości, o której piszą przedmówcy, szczerze - poszło mi na te wakacje więcej hajsu niż na wakacje na Teneryfie.

"nie da się porównać (...) wybrzeża Adriatyku do Amaflii" a dlaczegoż to niby nie? Dla mnie zdecydowanie Amalfi w tym porównaniu.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Cze 2015 08:51 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
Krajów: 9 / 4.2%
Cytuj:
"nie da się porównać (...) wybrzeża Adriatyku do Amaflii" a dlaczegoż to niby nie? Dla mnie zdecydowanie Amalfi w tym porównaniu

Miałem na myśli, to że oba regiony/wybrzeża są tak od siebie różne, że to porównanie nie ma sensu. Oczywiście na korzyść Amalfi, bo obrazą dla mieszkańców tego regionu byłoby porównywanie ich z Bibione, Lido di Jesolo itd. Porównać wszystko można, tylko czy to ma sens?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Cze 2015 09:16 

Moim zdaniem wybrzeża da się porównywać bez problemu. Problemem by było porównywanie górskiej wioski do jakiejś rybackiej mieścinki.

damiannar - z tą Sardynią wszystko się zgadza oprócz przystępności cen ;P tu trochę przesadziłeś ;P
 Profil Relacje PM off
Grzegorz Firlit lubi ten post.

#15 PostWysłany: 26 Cze 2015 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 102 845
Krajów: 15 / 7.0%
ja jestem za Włochami - lepsze jedzenie i więcej zabytków (każdy region ma b. dużo do zaoferowania).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Cze 2015 09:57 

Więcej zabytków niż w Grecji?

jakieś dane statystyczne są na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Cze 2015 10:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Aaaale pytanie. Obydwa kierunki są megafajne. Oprócz tego, co dotyczy leżenia na plażach i co już omówiono, dodam od siebie, że Włochy w temacie zwiedzania mają znacznie więcej do zaoferowania (nie ujmując Grecji, po prostu Włochy mają w temacie zwiedzania więcej od wszystkich innych).

GuldenDraag napisał(a):

Są. 50:17

https://pl.wikipedia.org/wiki/Obiekty_z ... y_.2850.29

https://pl.wikipedia.org/wiki/Obiekty_z ... a_.2817.29
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Cze 2015 10:27 

niebieski
Na postawione ogólnie pytanie "Włochy czy Grecja" odpowiedzieć jednoznacznie nie sposób.
Wszystko jest kwestią tego, jak bardzo zaangażujesz się w przygotowanie wyjazdu i rozeznanie w tym, co lubisz i co chciałbyś zobaczyć.

Oba kraje oferują bardzo piękne, klimatyczne zakątki i fantastyczne jedzenie. W obu krajach można też trafić na okolice co najmniej nieciekawe i nie trafiające w gust.

Dla mnie osobiście Grecja oferuje więcej- bo jest (moim subiektywnym i skromnym zdaniem) tam zdecydowanie łatwiej znaleźć i trafić do pięknych miejsc, o które pytasz (plaża, natura)- jest ich więcej.
Ktoś kto mówi o tym, że Włochy mają ładniejsze plaże... no cóż, moje wrażenie jest skrajnie odmienne.

Włochy są w ogólnym rozrachunku droższe.

Jedzenie i tu i tu jest bardzo smaczne i ciekawe- też kwestia gustu i rozeznania w tym, co komu "podchodzi" bardziej.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Cze 2015 11:04 

Roku napisał(a):
Aaaale pytanie. Obydwa kierunki są megafajne. Oprócz tego, co dotyczy leżenia na plażach i co już omówiono, dodam od siebie, że Włochy w temacie zwiedzania mają znacznie więcej do zaoferowania (nie ujmując Grecji, po prostu Włochy mają w temacie zwiedzania więcej od wszystkich innych).

GuldenDraag napisał(a):

Są. 50:17

https://pl.wikipedia.org/wiki/Obiekty_z ... y_.2850.29

https://pl.wikipedia.org/wiki/Obiekty_z ... a_.2817.29

Przepraszam a to tylko te zabytki są zabytkami które sa wpisane na tą listę?
No sorry ale tam jest jakaś radiostacja nawet wpisana
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Grimetonmasterna.jpg

Roku nie zgodzę się że Włochy mają więcej do zaoferowania niż Grecja w temacie zwiedzania, tu i tu jest niezliczona ilość miejsc które można zwiedzać...
a może inaczej - zdefiniuj zwiedzanie, co to dokładnie jest do Ciebie?

john_doe - ale tu nie chodzi o wrażenia tylko o fakty, podałem link do tematu w którym wypisałem najbardziej rajskie plaże Europy i fakty są jasne - Włochy mają ich najwięcej w całej Europie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Cze 2015 11:17 

Loty: 213
Kilometry: 455 727
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Zdecydowanie Grecja. Dużo taniej w knajpach, dużo tańsze hotele, pogoda znacznie pewniejsza, mimo wszystko mniejszy tłok, no i kuchnia też lepsza i ciekawsza.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość