Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Cze 2015 20:12 

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

za pośrednictwem fly4free zakupiłem bilety do kuala lumpur w promocji w podanym w temacie terminie. Przeglądałem wiele blogów i czytałem wiele relacji dotyczących tego zakątka Ziemi, jednak ciężko mi się zdecydować na konkretne miejsce. Tutaj zwracam się z prośbą do wszystkich, którzy już tam byli o wsparcie w wyborze. Obowiązkowym punktem programu jest Angkor Wat w Kambodży, gdyż to miejsce chciałaby zobaczyć moja żona. Poza tym nie mamy sprecyzowanych na razie konkretnych planów co do odwiedzanych miejsc. Zależy nam na kontakcie z naturą, w mniejszym stopniu interesują nas miasta czy miejsca historyczne. Chcialibyśmy zobaczyć prawdziwą dżunglę, popływać z delfinami czy rekinami wielorybimi, zobaczyć zwierzęta w ich naturalnym środowisków, udać się na trekking w jakieś ciekawe miejsce. Chcielibyśmy też kilka dni spędzić chillując na plaży.

I tutaj pytanie: czy da się te atrakcje zaliczyć w wietnamie i kambodży, czy też udać się na filipiny? Czy też może to połączyć? Jeżeli chodzi o budżet to tutaj nie ma w zasadzie problemu, wolimy spać w miejscach o niższym standardzie a po krajach poruszać się samolotem, co by nie tracić czasu na przejazdy pomiędzy odległymi miastami.

Proszę Was zatem o podpowiedzi dotyczące waszym zdaniem ciekawych miejsc spełniających zakładane kryteria. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Błażej
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 28 Cze 2015 11:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Pisałeś o Kambodży, Wietnamie, Filipinach - ale czemu nie Tajlandia i Malezja? Są chyba najlepsze na 1 raz. Macie 20 dni, ja bym to zrobił tak:

6-8 Kuala Lumpur, leczenie jet laga, Batu Caves, Petronas, Jalan Alor aka street food
8-10 Cameron Highlands autobusem (~4h), tam wycieczka całodniowa, trochę dżungli z szukaniem raflezji, pola herbaty
10-12 Taman Negara (powinno być coś bezpośredniego z CH aby nie wracać do KL) - park narodowy, dżungla, canopy walk
12 - powrót do KL i lot do Siem Reap
12-15 Siem Reap
15 - przeprawa do Bangkoku (bądź lot), akurat tego miasta bym nie pominął nawet jeśli wolę plażę itp.
15-18 Bangkok (Grand Palace, Wat Pho, Wat Arun, Khao San wieczorem, jedzenie!!!)
18 - lot w rejon Krabi bądź Phuket i przeprawa na np. Railay (piękne połączenie plaży, lasu i skał)
18 - 25 Railay, może inne w okolicy (Phi Phi na 1 dzień max IMHO)
25 - powrót do KL samolotem
26 - powrót do do domu

Zamiast okolic Krabi możesz polecieć do Trang aby przedostać się przez Pak Bara na Koh Lipe (inna opcja to lot na Langkawi i stamtąd speedboat na Lipe) bądź plażować się na malezyjskich Perhentians. Jedyny znak zapytania to te delfiny czy rekiny, akurat nigdy nie zwracałem na to uwagi więc nie wiem czy tam znajdziesz. Wiem tylko, że goniłem żółwie na Gili, ale to trochę inny kierunek, za to snorkowanie na Lipe jest super.
 Profil Relacje PM off
BłażejPoznań uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 29 Cze 2015 08:33 

Dzięki za odpowiedź,

podpowiedź warta rozważania. Pytanie do wszystkich obserwujących. Czy uważacie że Wietnam i Kambodża są za ciężkie na pierwszy raz i lepiej skupić się na Tajlandii i Malezji? Boję się, że Tajlandia jest znacznie bardziej turystyczna, co może objawiać się zwiększoną liczbą turystów. Jak to wygląda w marcu? Można znaleźć trochę miejsca dla siebie czy wszędzie trzeba się liczyć z towarzystwem?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Cze 2015 08:50 

Shagrat zaproponował dobrą trasę dla początkujących w Tajlandii, z listą miejsc z przewodników Lonely Planet, więc na pewno nie będziecie sami. W Tajlandii wszechobecne są biura podróży które zorganizują Ci atrakcje i transport, więc w ogóle się możesz o to nie martwić - ale to już zależy od Was. Ja preferuję samemu sobie organizować czas.

Jeśli chodzi o miejsca mniej uczęszczane, to poza miastem polecam skuter. Możesz sobie pojechać tam gdzie Ty masz ochotę, i pewnie gdzie nigdy nie wiedzieli żadnego turysty. Super się jeździło w okolicach Sukothai, Chiang Mai ale i Phuket oraz Krabi.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:11 

A co jeżeli nie jestem początkującym turystą, a pierwszy raz w Azji? Pytam tych którzy byli i widzieli zarówno wietnam i kambodżę jak i tajlandię bądź filipiny. Na korzyść kambodży i wietnamu przemawia fakt, iż są to tanie kraje, które mają miejsca do nurkowania i ciekawe atrakcje przyrodnicze i historyczne. Z kolei tajlandia czy filipiny wydają mi się bardziej turystyczne, co przekłada się na relację lokals - turysta. Mam też wrażenie, że w kambodży pożyłbym jak król, z kolei w tajlandii te środki szybciej znikną z mojego portfela. Ktoś potwierdzi, zaprzeczy?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłam w Tajlandii i Kambodży, nie byłam w Wietnamie i Filipinach (jeszcze;)
Uważam że jak na pierwszy raz w Azjii to powyższa propozycja, ładnie rozpisana, jest jak najbardziej ok:) W marcu już nie ma tłumów. My byliśmy 2 pierwsze tygodnie stycznia i było sporo ludzi, rezerwacje hoteli robiliśmy z wyprzedzeniem, bo było ciężko z miejscami.
Tam biznes turystyczny jest dobrze zorganizowany, wycieczki i bilety wszędzie:)
miłego! zazdroszczę:)
 Profil Relacje PM off
BłażejPoznań lubi ten post.

#7 PostWysłany: 30 Cze 2015 07:59 

Witam wszystkich raz jeszcze. Powoli zaczyna nam się klarować obraz tej wycieczki. Wczoraj z żoną stwierdziliśmy, iż właściwie moglibyśmy ograniczyć się do malezji plus pobyt w siem reap. Wszędzie jednak piszą, że marzec to bardzo deszczowy miesiąc w malezji. Potwierdzacie?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Cze 2015 08:07 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Krajów: 39 / 18.2%
My bylismy w zeszlym roku w Kuala Lumpur w marcu i pogoda byla super! Ale z tego, co czytalam ogolnie marzec nie jest polecany jesli chcesz zobaczyc wschodnie rejony kraju...

Ps. Siem Reap to super wybor! :)
BłażejPoznań uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:19 

Dzięki za odpowiedź chaleanthite.

Widziałem twoją relację z seszeli. Bajka. Po wczorajszej burzy mozgów z początkowego planu na odwiedzenie wietnamu i kambodży postanowiliśmy ograniczyć się do siem reap, który żona bardzo chce zobaczyć i malezji bądź południa tajlandii, gdyż nie chcemy za dużo czasu spędzić w podróży. Z tego co czytałem wiele miejsce w pobliżu oferuje fajne rafy i plaże, a chcielibyśmy trochę posnorklować, popływać kajakiem. W malezji można udać się też na fajny trekking. Na wschód nie planujemy się zapuszczać, gdyż to oznacza kolejny dzień w podróży a tego chcemy uniknąć.

Byłbym wdzięczny gdyby któś z doświadczeniem wypowiedział się jeszcze na temat pogody na półwyspie malajskim w marcu. Dzięki wszystkim za pomoc. Dzięki wam lub przez was plan ulega zmianie.
 Profil Relacje PM off
chaleanthite lubi ten post.

#10 PostWysłany: 08 Lip 2015 18:22 

Witam wszystkich serdecznie,

po chwili namysłu chciałbym zaprezentować Wam plan mojej podróży, licząc na wasze sugestie.

6.03 - wylot z WWA z przesiadką w Stambule
7.03 - lądowanie w Kuala Lumpur, zwiedzanie miasta, odsypianie jetlaga
9.03 - przelot do Ho Chi Minh
10.03 - przelot do Han Oi, dojazd do Ha Long plus pobyt na miejscu
13.03 - przelot z Han Oi do Siem Reap, pobyt na miejscu
15.03 - przejazd do Phnom Penh i dalej w kierunku Koh Rong, pobyt na rajskiej wyspie
18.03 - przelot z Phnom Penh do Kuala Lumpur
19.03 - Batu Caves, Taman Negara, trekking na najwyższy szczyt półwyspu malajskiego Gunung Tahan
22.03 - powrót do KL, przelot do Kota Bharu i transfer na Perentiany
25.03 - powrót do KL i przelot do Singapuru, zwiedzanie miasta
27.03 - powrót do KL w godzinach popołudniowych i wylot o 23.55

Co o tym sądzicie? Obawiam się, że samychy transferów jest trochę dużo, dlatego rozważam rezygnację z Ha Long, co pozwoli mi na zaoszczędzenie odrobiny czasu i spędzenie go w innych miejscach.

Wszelkie tranfery to samoloty, żeby nie tracić czasu, plus nocny autobus do Sihanoukville aby dotrzeć na Koh Rong.

Czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Lip 2015 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Z PNH do Sihanoukville jest blisko. Nie wiem w ile osob jedziesz ale na lotniku znajdziesz osobowke/busa co za 40$ w 2,5 godz zawioza Cie do Sihanoukville.

moze pomysl aby z SGN do Hanoi leciec tego samego dnia. W jeden dzien w Sajgonie nic nie zrobisz a tylko na dojadzy lotnisko/miasto stracisz.

W REP wez dobry hotel 4lub 5 * za 150-180zl za 2 osoby. Hotele czesto daja transporty z/do lotnisko za free

przy tylku lotach pomysl o bagazu podrecznym tylko-duzo zaoszczedzisz kasy i czasu

Malezje odwiedza wiecej turystow niz Tajlandie.

Rob Malezja/Kambodze/Wietnam w Tajlandi bedziesz jeszcze wiele razy :>

Ja uwielbiam Kambodze. Wietnam piekny tylko ludzie jacys mniej mili.

w sumie dlaczego nie pominac Sajgonu i leciec od razu do Hanoi??? Zaoszczedzisz kupe czasu.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Lip 2015 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Krajów: 22 / 10.3%
BłażejPoznań napisał(a):
13.03 - przelot z Han Oi do Siem Reap, pobyt na miejscu
15.03 - przejazd do Phnom Penh i dalej w kierunku Koh Rong, pobyt na rajskiej wyspie
18.03 - przelot z Phnom Penh do Kuala Lumpur

W mojej skromnej opinii, czesc kambodzanska mocno przeladowana jak na 5 dni.
Zakladajac ze w Siem Reap bedziecie 13go po poludniu / wieczorem, to w sumie zostaje Wam tylko 14 na zwiedzenie Angkoru. Jesli jest to punkt glowny programu (jak pisales w pierwszym poscie), to czasu bedzie Wam troche malo a przez swiatynie (i to tylko te glowne) w sumie przebiegniecie.
W takiej sytuacji zakladamy ze wezmiecie nocny bus z SR do PP (bedziecie w stolicy raniutko, 6-7) i stamtad kolejny autobus do Sihanoukville - powinno sie udac byc na miejscu okolo 13. Nie jestm pewna czy promy na Koh Rong plywaja caly dzien, ale zalozmy ze zdazycie na ten o 15 (taki jest na 100%). Kolejna godzinka - poltorej na promie (zwyklym, szybkie plyna oczywiscie szybciej :P , ale i drozej, no i sumie mniej przyjemnie). Na wyspie nie dacie rady byc wczesniej niz na zachod slonca, no i pewnie wymeczeni podroza padniecie calkiem szybko.
Zaleznie od tego, o ktorej macie lot z Phnom Penh, Do Sihanoukville bedziecie musieli wrocic 17go lub 18go z samego rana (ale 18 to juz moze byc ryzykowne - bo znowu czeka Was prom powrotny plus bus / taksowka do PP - 2.5/3h - warto zostawic sobie jednak zapas czasowy na wypadek klasycznych azjatyckich wpadek, poslizniec, nieprzewidzianych wydarzen...) To Wam daje tak naprawde maksymalnie 2 dni odpoczynku na wyspie okupione 2 dniami podrozy...

Oczywiscie zrobic to sie da, tylko mozecie zalowac - Kambodza zasluguje na wiecej :D Powodzenia w dalszym planowaniu!
 Profil Relacje PM off
chaleanthite lubi ten post.

#13 PostWysłany: 09 Lip 2015 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Lecialem z REP do KOS ( Sihanoukville)

moze warto poczekac na promocje i poleciec AnkorAir?

wtedy caly dzien w prezencie dostajecie
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Lip 2015 15:36 

Dzięki wszystkim za wskazówki. AnkorAir jak najbardziej na tak. Mamy tak mało czasu, że wolę zapłacić i mieć więcej czasu dla nas, aniżeli robić to tanio i tracić czas na podróż. Lot z Ho Chi Minh do Han Oi to także sprytny pomysł. Teraz tylko kilka dni rozważań i powrócimy z kolejnymi pytaniami.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 09 Lip 2015 18:59 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Krajów: 39 / 18.2%
Jesli moge podsunac jakas uwage to ja bym odpuscila ten Singapur (chyba, ze uwielbiasz takie nowoczesne miasta...) i przeznaczyla te dni na dluzszy pobyt na Perhentian'ach ;) Po takiej objazdowce warto odpoczac, patrzac po planie to na wyspach zostaje Ci tylko 1 pelny dzien-troche szkoda tak wpasc i od razu sie zwijac... Chyba, ze nie lubisz plazowych klimatow ;) A jesli nie Perhentian to moze wlasnie dluzej na Koh Rong pobyc-jak wspomniala xladystarrrdustx :)

#16 PostWysłany: 13 Lip 2015 21:22 

Witam ponownie,

po kolejnych naradach doszliśmy z żoną do wniosku, że chcielibyśmy spędzić więcej czasu wypoczywając niż będąc w podróży. Plan podróży uległ więc też zmianie. Proszę was zatem o rady. Poniżej przedstawiam plan:

6.03 - wylot z WWA
7.03 - przylot do KL
8.03 - transfer na perenthiany
9, 10.03 - pobyt na perenthianach
11.03 - transfer do Taman Negara
12.03 - pobyt w parku narodowym
13.03 - transfer do KL, z KL wylot do Siem Reap w godzinach popołudniowych
14.03 - zwiedzanie Angkor Wat
15.03 - transfer do Koh Rong Samloem
16, 17.03 - pobyt na KRS
18.03 - transfer do Phnom Penh i dalej do Singapuru
19, 20.03 - zwiedzanie Singapuru
21.03 - transfer na Tioman
22, 23.03 - pobyt na Tioman
24.03 - transfer do KL
25, 26.03 - ?
27.03 - wylot do Polski z KL o 23.55.

Wyszło zdecydowanie więcej plażowania niż początkowo planowaliśmy, ale nie będę narzekał bo od 3 lat nie mieliśmy wspólnych wakacji, tj. nie odpoczywaliśmy na plaży. Moja żona śmieje się, że ostatnio to tylko podróże albo wyprawy, co nie koniecznie wiąże się z beztroskim wypoczynkiem. A gdzie najlepiej wypocząć jak nie na rajskiej wyspie?

Na Angkor wystarczy nam jeden dzień, chcemy wypożyczyć skuter bądź tuk tuka z kierowcą, który obwiezie nas po świątyniach. Nie mamy zacięcia archeologicznego, za tem nie potrzebujmey trzech dni na kontemplację. Podobnie jak Angkor żona chce zobaczyć Singapur, którego także nie wyeliminujemy z tej wycieczki. A na dwa dni atrakcji aż nadto w tym mieście. Ja jestem w sumie zadowolony z obecnego kształtu, gdyż cieszy mnie obcowanie z naturą, a tą mogę spotkać w Taman Negara czy na każdej wyspie po kolei.

Może przyjdzie komuś w Was do głowy pomysł co zrobić z pozostałymi dwoma dniami? Zostawić je na wszelki wypadek gdyby coś w podróży się rypło, czy też udać się w jakieś konkretne miejsce? Żona chciała by zobaczyć jakąś charakterystyczną dla regionu atrakcję więc może Cameron Highlands gdyż nigdy nie widzieliśmy pól herbaty. Jesteśmy otwarci na propozycje.

P.S. Z tego co czytałem pogoda powinna być w miarę w malezji. Na tioman powinna rozpoczynać się pora sucha, na perenthianach też, o koh rong się nie martwię.

Tak jak w poprzednim planie loty to głownie air asia i angkor air z Siem Reap do Sihanoukville. Reszta promy i autobusy.

Proszę komentujcie o wszytskim co może nam się przydać podczas podróży. Za wszelkie sugestie będziemy bardzo wdzięczni.

Pozdrawiam,

Błażej
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 12 Sty 2016 09:11 

Witam ponownie szanownych Forumowiczów,

potrzebuję waszej pomocy ponownie. Zgodnie z tym co napisałem poprzedniu w marcu planujemy odwiedzić perhentiany i tioman. Mam pytanie do was odnośnie noclegów, zapewne pomożecie. Czy warto rezerwować noclegi wcześniej, np. za pośrednictwem bookingu, czy też szukać i negocjować cenę dopiero na miejscu? To niby dopiero początek sezonu, więc nie powinno być dużego obłożenia, niechciałbym jednak zmierzyć się z sytuacją w której będę musiał przeczesywać kolejne resorty w celu znalezienia jakiegokolwiek noclegu, gdyż wolałbym się skupić na wypoczynku. Polecacie jakieś tanie i sprawdzone miejsca z chatkami na plaży i snorklami z tejże plaży? Na tiomanie celujemy z żoną w Ayer Batang, na perhentianach chcielibyśmy chyba trafić na besar, teluk puah lub teluk dalam.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Błażej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość