Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Maj 2015 15:45 

Loty: 15
Kilometry: 31 234
Krajów: 11 / 5.1%
Cześć! Wraz z kolegą planujemy poświęcić ponad połowę swoich studenckich wakacji na odkrywanie Azji - trochę ekstremalnie, na minimalizacji kosztów i przygodowo na tyle ile się :D chciałbym się podzielić z Wami naszymi planami, gdyż może mielibyście jakieś sugestie co do ich poprawy, do tego na co warto zwrócić uwagę, czy zwyczajnie podzielić się jakąś wartościową informacją.

Mianowicie:
Chcielibyśmy zacząć lądując w Gruzji (Kutaisi) i w niej głównie poświęcić czas na Kazbek - przy dobrych warunkach i możliwościach wspiąć się na niego. Następnie zejść i przemierzyć Gruzję, Azerbejdżan i Iran - docelowo autostopem. Na Iran chcemy poświęcić ok. 2 tygodnie. Z Bandar Abbas na samym południu Iranu chcielibyśmy złapać prom do Dubaju, w którym spędzilibyśmy kilka dni, po czym polecieli do Indii, do Bombaju i tam przez ok. 10 dni skupili się na tej okolicy + zawitali do Goa, powrót do Europy z Bombaju. Na całość generalnie chcemy przeznaczyć mniej więcej 1,5 miesiąca. Czy będzie to wystarczający czas?

Zorientowaliśmy się już co do wymagań oraz kosztów wizowych w 3 krajach. Czy miał ktoś trudności w załatwianiu którejś z wiz? Wydaje się, że najtrudniejsza do załatwienia jest wiza azerska. W razie braku jej otrzymania planujemy jechać przez Armenię (a może właśnie to sam przejazd Armenią byłby lepszy?).
Póki co, w ramach motywacji do zrobienia tej wycieczki kupiliśmy ostatni bilet :D tzn. z Bombaju do Frankfurtu. Teraz nie mamy już innego wyboru jak jechać :twisted:

Dziękujemy serdecznie za wszelkie cenne rady. Pozdrawiamy!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 01 Maj 2015 16:53 
Site Admin

Loty: 538
Kilometry: 995 604
Krajów: 82 / 38.3%
Jeśli nastawiacie się na taniość to wybierzcie Armenię, nie Azerbejdżan. Wydaje mi się też że Armenia jest ciekawsza, ale nie byłem w Azerbejdżanie więc z własnych doświadczeń nie mogę porównać.
Jeśli chodzi o stopowanie w Iranie to odpuśćcie sobie. Nie znają tego zwyczaju, 95% osób będzie chciało od Was pieniądze, większe niż jakbyście wzięli autobus (te są bardzo tanie i komfortowe). Nam się udało tylko dwukrotnie zastopować podczas kilkunastu dni, a raczej jesteśmy doświadczonymi stopowiczami ;) (za to i Gruzja i Armenia jeśli przez nią zdecydujecie się jechać są miejscami idealnymi na stopowanie)
Jeśli chodzi o Kazbek to mam nadzieję że macie doświadczenie wysokogórskie, mówimy tu bowiem o szczycie znajdującym się na 5000 metrów, pokrytym lodowcem.. Po prostu jeśli wcześniej nie byliście na takich wysokościach, niezależnie od kondycji fizycznej, możecie nie być w stanie się wspiąć (fizjologia, tego się nie przeskoczy).
Ogólnie 1,5 miesiąca to trochę krótko jak na tyle państw i takie odległości, ale zawsze uważam że lepiej na krótko niż wcale ;) Jeśli jednak macie możliwość wydłużenia pobytu to było by to na pewno bardziej satysfakcjonujące doświadczenie.

Tyle jeśli chodzi o najbardziej ogólne porady - jeśli będziecie mieli bardziej szczegółowe pytania to śmiało.

#3 PostWysłany: 01 Maj 2015 18:09 

Loty: 15
Kilometry: 31 234
Krajów: 11 / 5.1%
Dzięki za odpowiedź :)

Co do Kazbeku, doświadczenie wysokogórskie jest, kondycyjnie też każdy z nas daje radę. Jak się nie uda to zwyczajnie zawrócimy. Bardziej zastanawia mnie kwestia wypożyczenia sprzętu wysokogórskiego i jego ceny, więc jeśli ktoś może coś o tym powiedzieć to byłbym wdzięczny.

Jeśli chodzi o Armenię - myślę, że to jest dobra opcja zwłaszcza że nie będziemy potrzebowali wizy, mam tylko pytanie co do przekroczenia granicy irańsko-armeńskiej - patrzę tak po mapie i tam jest raptem to jedno przejście graniczne, z którego już w Iranie droga wiedzie wzdłuż granicy, nie byłoby stamtąd problemem dotrzeć potem do Tebrizu? Byłeś tam może? Stopować będziemy się starali mimo wszystko, ale też jeśli zauważymy, że nie ma to sensu to nie ma co się bawić ;)

pobyt rzeczywiście może jest sens przedłużyć, akurat bilet do Gruzji zapewne kupimy jak już spadną w miarę ceny przelotów wizzem na początek sierpnia.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Maj 2015 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 766
Kilometry: 1 302 130
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Też mi się wydaje, że planujecie trochę za mało czasu. Przede wszystkim na Iran. Jeśli dostaniecie wizę na okres > 2 tygodni, to radziłbym wykorzystać ją na maksa. Bo z tą wizą jest sporo kłopotów. A wlatując do Iranu samolotem możecie dostać max. 2 tygodnie. Będziecie wjeżdżać lądem- czyli o wizę staracie się wcześniej- zaplanujcie co najmniej 3 tygodnie.
Armenia jest na pewno ciekawsza niż Azerbejdżan, ale ten drugi ma jedną przewagę- jest dużo mniej turystyczny. Mnie się w Azerbejdżanie bardzo podobało, chociaż pojechałem tylko na tydzień i nie dotarłem do wówczas największej dla mnie atrakcji- wysokogórskiej wioski Hinałyg. Teraz do wioski łatwiej się dostać, jest nowa droga. Armenia- dużo starych klasztorów, świetne jedzenie- chociaż w Gruzji nie gorsze- podobno ciekawie jest wjechać do Górskiego Karabachu, ale nie dotarłem.
Jeśli wybierzecie Armenię, to dojazd do Iranu nie jest skomplikowany, jest natomiast czasochłonny. Możecie autobusem wyruszyć z Erywania do Tabrizu albo do Teheranu albo pojechać z Erywania na południe, zwiedzając, choćby stopem aż do granicy i stamtąd ruszyć autobusem wgłąb Iranu.
Na Kazbeg, z powodów kondycyjnych, nie wchodziłem, za to kilka razy byłem pod Kazbegiem i przy lodowcu, bo to piękne miejsce. Jeśli mielibyście czas i kochacie góry, to jedźcie do Tuszetii- wg mnie najpiękniejszego regionu Gruzji. Potrzeba na to kilka dni z powodu długiego dojazdu, ale miejsce jest wyjątkowe.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Maj 2015 09:47 
Awatar użytkownika

Loty: 183
Kilometry: 340 201
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Z przekroczeniem granicy Armenia - Iran nie ma najmniejszego problemu, spokojnie przechodzi się na piechotę w kilka minut. Dość dużo Irańczyków jeździ na wakacje/odpoczynek do Armenii, więc z wydostaniem się z granicy nie powinno być też najmniejszego problemu. Mi małżeństwo samo zaproponowało podwózkę do następnego oddalonego o 60 km miasta, gdy zobaczyli, że pytam taksówkarza o cenę. Z Erywania do granicy podróż na stopa zajęła 10 godzin, ale na pewno warto zatrzymać się w południowej części Armenii. W Karabachu nie byłem, ale wszyscy znajomi, którzy pojechali bardzo polecali, a wizę łatwo można dostać w Erywaniu.

Zgadzam się też, że po Iranie szkoda czasu na autostop przy cenach autobusów jakie tam są - warto jeździć nocnymi, naprawdę wygodnymi autobusami.
Nie wiem jak wygląda sytuacja z promami, ale polscy znajomi lecieli z Iranu do Indii samolotem, kupując bilet na miejscu - płacili 100 USD/osoba (2 lata temu). Może warto ominąć Dubaj, zostać dłużej w Iranie i polecieć samolotem do Indii, ale to dopiero będziecie mogli sprawdzić będąc w Iranie :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Maj 2015 12:27 
Site Admin

Loty: 538
Kilometry: 995 604
Krajów: 82 / 38.3%
Tak jak napisał Arnoldx19 - z przekroczeniem granicy nie ma najmniejszego problemu, jeśli będziesz stopował to z granicy musisz najpierw dostać się do Jolfy (czyli niejako cofnąć się), a z niej już bez problemu do Tabrizu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość