Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Lip 2024 10:40 

Loty: 110
Kilometry: 223 580
Krajów: 29 / 14.0%
Hejka,
wczoraj w przyplywie emocji i po namowach znajomych kupilismy loty do BKK (2400, takze nienajgorzej) i dopiero teraz zastanawiam sie co tam robic, troche mi zrzedla mina, bo zupelnie zapomnialem o tym ze poczatek listopada to monsuny na Tajskich wyspach..

Loty
31.10 VIE - PEK - BKK, przylot 01.11 17:00
17.11 BKK - PEK - VIE, przylot 18.11 06:00
Mamy do rozdysponowania pelnych 14 dni + kawalek piatku 01.11, + przesiadke 21h w Pekinie ktora planujemy przeznaczyc na zwiedzanie Pekinu.

W Azji na ten moment bylismy juz w Tajlandi: w Bangkoku, Chiang Mai, Khao Sok, Ao Nang, Phuket podczas poprzedniej 18 dniowej podrozy, na Filipinach (20 pare dni) oraz w Malezji (4 dni przedluzony weekend :D)

Na ten moment jedyne co przychodzi mi do glowy to:
01.11 - wieczor w BKK
02.11 - foodie day w BKK :- )
03.11 - samolot / bus do Siem Reap
04.11 - Angkor Wat
05.11 - Phnom Kulen National Park (jezeli warto)
06.11
07.11
08.11
09.11
10.11
11.11
12.11
13.11
14.11
15.11
16.11
17.11 - dzien w Pekinie
18.11 - powrot z Wiednia do PL

Do rozdysponowania zostaje 11 dni (lub 12 jezeli zrezygnujemy z Phnom Kulen) - chcialbym Was poprosic o rady, czy jest jakas fajna tajska wyspa na ktora polecalibyscie sie skoczyc w tym okresie(nie jestesmy plazowiczami. pare h na plazy + jazda skuterem po wyspach zawsze spoko, ale mysle ze to zajecie dla nas na max 1-2 dni), czy moze macie do polecenia jakiejs miejscowki dalej w glab Kambodzy? A moze dolozyc cos w Kambodzy i skoczyc sie na kilka dni do Wietnamu (jezeli tak to gdzie?). Lubimy spedzac czas aktywnie (trekkingi, zwiedzanie) i nie straszne nam nocne busy - takze typowo rajskie miejscowki do lezenia do gory brzuchem spoko na krotka chwile, ale fajnie gdyby dalo sie to polaczyc z czyms bardziej aktywnym

z gory dzieki - bilety kupione impulsywnie

Ostatnio edytowany przez istenpl, 12 Lip 2024 11:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Dryblas lubi ten post.
Dryblas uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 12 Lip 2024 10:53 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.9%
niebieski
Jak już będziesz w Kambodży to warto też zobaczyć Phnom Penh i pola śmierci, do tego całkiem przyjemne jest miasto Kampot gdzie są plantacje pieprzu. Polecam też wyprawę na jezioro Tonle Sap. Jeżeli pogoda będzie ok to polecam również popłynąć na wyspę Koh Rong (są dwie). Byłem trochę ponad tydzień w Kambodży i się nie nudziłem.

Jeśli już będziesz w BKK to można tam też spędzić spokojnie 2-3 dni. Jeden dzień możesz poświęcić na przejazd (czy to busem czy pociągiem) do Ayutthaya.

Wydaje mi się, że te 2 tygodnie które macie będą optymalne na Kambodżę + kilka dni w Taj. Jeżeli jednak bardzo lubicie skakać z miejsca na miejsce to możecie uderzyć z Kambodży do Ho Chi Minh i tam spędzić ze dwa dni. Potem wrócić samolotem do BKK.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 12 Lip 2024 10:57 

@Mikolaj2206 - dzieki za odpowiedz, obczaje sobie wspomniane miejscowki w Kambodzy
co do BKK - bardzo lubie, spedzilem 3 pelne dni + jeden wieczor ostatnio takze dluzej niz wspomniane poltorej dnia raczej nie planuje, chociaz Ayutthaya kusi :)
Mozesz powiedziec cos wiecej o Koh Rong? Jak Twoje odczucia w porownaniu do innych wysp (Taj / Filipiny)?
 Profil Relacje PM off
Mikolaj2206 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 12 Lip 2024 11:07 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.9%
niebieski
Koh Rong mi się podobało, było przede wszystkim spokojniej niż w Taj i trochę mniej komercyjnie. Minusem był syf po drugiej stronie wyspy (nie po tej turystycznej) no ale to Azja. Morze było ciepłe, jedzenie dobre i cenowo też było bardzo spoko. Ja byłem zadowolony. Na Koh Rong Samloem nie byłem.

Filipińskie wysepki piękniejsze, ale za to jedzenie dużo gorsze :D

Byłem pod koniec listopada i pogoda była super.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 12 Lip 2024 11:23 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.3%
niebieski
Ja też polecam Phnom Penh, plus fajnie znaleźć jakiś hotel z widokiem na mekong super sprawa i nie za droga zabawa.
Ja spałem tu: GLOW PARK HOTEL Grand Royal Palace.
Co do pól śmierci no to w zależności od tego jak znosicie takie miejsca. U mnie bez chwili płakania na ławce i kilku głębszych potem ciężko było dojść do siebie. Polecam tam być jak najwcześniej bo im później tym więcej osób/zwiedzających co nie pomaga w przeżyciu tego miejsca w skupieniu - bo inaczej to dla mnie nie ma za wiele sensu.
Sama Kambodża turbo fajny kraj do zwiedzania. Żałuje, że byłem tylko 4 pełne dni.\
Co do Siem Rap mam do polecenia kierowcę Tuk- Tuka i kierowcę z lotniska. Jakbyście potrzebowali to dajcie znak.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Lip 2024 12:07 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 24.6%
niebieski
@istenpl Z wysp turystycznych w pobliżu przychodzą mi do głowy: wspomniana Koh Rong i Koh Rong Sanloen, wietnamska Phu Quock I tajska Koh Chang.
Koh Rong odwiedzałem w 2018 r. i był to miło spędzony czas, wyspa z kameralnymi ośrodkami typu domki, sporo turystów budżetowych korzystających z małych domków lub namiotów (takie też oferowały miejscowe ośrodki) co robiło wrażenie takiego luzackiego, budżetowego miejsca.
Na Koh Chang nie byłem ale znajome osoby chwaliły.
Phu Quoc odwiedzałem ponad 10 lat temu, gdy dopiero zaczynały budować się tam duże hotele (zgodnie z tradycyjną polszczyzną zwane resortami), których obecnie jest już sporo. Z tego powodu chyba bym tej wyspy nie rozważał, tym bardziej że plaże i wybrzeże bardziej podobały mi się na Koh Rong ale skoro nie jesteś plażowiczem a wolisz zwiedzać, to inaczej to wygląda.
Osobiście nie wybierałbym zwiedzania Wietnamu poświęcając na niego kilka dni, jeśli bym tam przedtem nie był bo to by było takie "liźnięcie". No chyba, że przeważyłaby kwestia atrakcyjnego połączenia via Sajgon ( a zatem 2-3 dni w tym mieście) ale w Twoim przypadku tak nie jest.

Przeanalizuj też kwestię logistyki, bo to tez istotny czynnik i sprawdź gdzie w prosty sposób dostać się, żeby niepotrzebnie nie komplikować trasy objazdu Z Siam Reap (Angkor) do Sihanoukville (stamtąd szybkie łodzie na Koh Rong) można było wtedy dolecieć niedrogo. Do Phnom Penh z Sihanoukville jeździły busy (nie wiem, czy tak jest nadal) - warto sprawdzić, ale pewnie tak.
 Profil Relacje PM off
istenpl lubi ten post.
istenpl uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 12 Lip 2024 12:11 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 532 759
Krajów: 52 / 25.1%
niebieski
Ja byłam w Kambodży 3 tygodnie zaraz po covidzie i wcale się nie nudziłam - chętnie zostałabym dłużej lub pojechała raz jeszcze. Przy czym na pewno pocovidowe pustki wpływają na mój odbiór całego wyjazdu.

Skoro zaczynacie od Angkoru, to możecie dorzucić jeszcze dzień w Siem Reap, np. na wycieczkę nad jezioro Tonle Sap / kurs gotowania / relaks nad basenem plus spacerowanie po mieście, które jest bardzo przyjemnym miejscem.

Z Siem Reap możecie odwiedzić Battambang lub pojechać nocnym autobusem do Sihanoukville + speed boat na Koh Rong / Koh Rong Samloem. Ja akurat byłam na tej mniejszej wyspie, 3 noce od strony M-Pai (świetny klimat, a na rajską plażę chodziliśmy przez dżunglę do Clear Water Bay, w razie czego podeślę wskazówki, jak tam trafić) i kolejne 3 noce w Saracen Bay (tutaj jest więcej resortów, ale za to lepsze hotele). Z Saracen Bay możecie zrobić spacer na Lazy Baach, pyszne jedzenie), czy Sunset Beach albo trochę dłuższy trekking do latarni morskiej.
Opcjonalnie z Battambang da się dojechać też na plaże przy granicy z Tajlandią, zobaczy sobie domku Young, Wilde & Free - ale droga jest gruntowa i przy opadach może być problem z jej przejechaniem. Jeśli pogoda pozwoli, to po drodze macie też Cardamon Mountains - świetne tereny do trekkingów i wycieczek do dżungli.

Z miejsc na aktywny wypoczynek polecam też Kamport - są plantacje pieprzu, soliniska, świetna droga na sukter na górę Bokor; można też skoczyć do Kep na plażę, targ rybny i cudowne owoce morza ze świeżym pieprzem. Dodatkowo Kampot leży nad rzeką, więc możecie plażować, pływać na kajakach czy SUPach, a wieczorem wziąć rejs łódką za jakieś 5 zł ;)

Z Kampot jedziecie do Phnom Penh (wg mnie warto), śpicie w hotelu z infinity pool nad Mekongiem i wracacie do BKK.

Od wielu lat przynajmniej raz roku jestem w Azji i bardzo polecam niedocenianą Kambodżę - jest pięknie, tanio (hotele, jedzenie, drinki, piwo z nieustanną promocją pod zawleczkami) - warto zobaczyć tam coś więcej niż sam Angkor.

Nawiązując do postu powyżej - mam porównanie do Koh Chang i jest zupełnie inaczej - ale to jedna z moich ulubionych tajskich wysp, więc też polecam :) Mimo wszystko, może warto skorzystać z pobytu w Kambodży, skoro i tak już będziecie w Siem Reap.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 12 Lip 2024 12:24 

Dzieki wszystkim za rady :)
taka uwaga - nie musimy zaczynac od Angkoru w zadnym wypadku, mozemy gdzies leciec z BKK i zrobic potem ladem podroz powrotna na przyklad, w tym pierwszym poscie to po prostu to, co przyszlo mi do glowy jak sie obudzilem i przemyslalem wczorajsze zakupy ;), w gre wchodzi tez start z Ho Chi Min (tj lot BKK - SGN) i potem ladem przez Kambodze, skok do Laosu, czy jednak dorzucenie jakiejs wyspy w Taj - czasu mamy dosc zeby sie na cos zdecydowac a opcji sporo stad moje otwarte pytanie do Was - ludzi ktorzy mieli okazje juz tam byc :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Lip 2024 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 185 531
Krajów: 23 / 11.1%
niebieski
A takie pytanie płynął ktoś łodzią z Phnom Phen do Siem Reap i ma namiar na godnego polecenia skipera? Jedziemy z przyjaciółmi w PNH i potem chcemy zaliczyć Angkor Wat właśnie łodzią zastanawiam sie jak wpleść w to sensownie plantacje pieprzu.
Po Siem Reap wracamy do Tajlandii i bede miał jeszcze około 12 dni do wypełnienia ale to dopiero szykuje :)

#10 PostWysłany: 01 Wrz 2024 17:44 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 172 650
Krajów: 20 / 9.7%
jeśli nie byliście, to polecam Erewan Waterfall, dosyć blisko od Bangkoku https://g.co/kgs/u1z8dGB
 Profil Relacje PM off
istenpl lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość