Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pierwszy lot do Azji
#1 PostWysłany: 15 Mar 2023 19:12 

Witam wszystkich, postanowiłem w końcu gdzieś wyjechać, nigdy nie podróżowałem nawet po Europie i może chcę się rzucić od razu na głęboką wodę, ale raz się żyje. Do tego nie umiem za bardzo języka angielskiego, ale może dam rade :D Może ktoś mógłby mi odpowiedzieć na parę pytań i doradzić. W kwietniu mam zamiar kupić bilet w jedną stronę, najpierw polecieć na Filipiny, później Wietnam, a na końcu Tajlandia. Budżet 50k PLN, chcę tam się kręcić tyle, na ile starczy mi kasy. Może polecicie jeszcze jakieś kraje, gdzie jest w miarę tanio? Czas chciałbym spędzać poł na pół odpoczywając na plaży/podróżując. mam kilka pytań.

1. Czy Booking będzie najlepszą stroną do rezerwowania hoteli w tych krajach? Mam na myśli hotele 4 gwiazdkowe, może 5-cio, ale to musiałyby się trafić jakieś przeceny, od miesiąca obserwuje i czasami idzie dorwać 5 gwiazdkowego do 200zł za noc. Ewentualnie może gdzieś mi się spodoba i spróbuje wynająć mieszkanie na jakiś dłuższy okres czasu.

2. Nie mam szczepienia, 24h przed wylotem na Filipiny mam zamiar zrobić test na covid. Nie będą robić żadnych problemów na lotniskach, że nie jestem szczepiony? Boję się jeszcze sytuacji. że wyjdzie pozytywny, da rade wtedy odzyskać kasę za lot, albo przełożyć termin? :D

3. Nie wiem jak rozwiązać sprawę z płatnościami, pewnie za niektóre rzeczy będę musiał płacić gotówką, a za inne przelewem/kartą (np. loty), a nie chcę płacić dużych prowizji za przewalutowania no i nie chcę brać aż tak dużo gotówki ze sobą. Poczytałem trochę i znalazłem ofertę w mbanku z karta visa świat intensive, ktoś korzystał i poleca?

4. Myslicie, że zmieszczę się w bagaż podręczny + laptop w tak długą podróż? Chce spakować ubrania + jakieś niezbędne rzeczy. Nie chcę zabierać dużego bagażu rejestrowanego, bo pewnie często będę latał miedzy miastami i będzie to niekomfortowe.

5. Lotniska - może to głupie, ale boję się, że się zgubię, nigdy nawet na lotnisku nie byłem :D Jak to jest z biletami, wszystkie zamierzam kupować przez internet i nie wiem czy bilety trzeba gdzieś drukować, czy w każdej linii lotniczej można mieć go na telefonie np. w formie PDF.

6. Polecacie jakieś ubezpieczenie na taki długi okres czasu?

Nie wiem czy to dobry dział, aby zadawać takie pytania, jak tak to przepraszam, ale jest ich trochę i chciałem napisać to w jednym wątku.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#2 PostWysłany: 15 Mar 2023 20:04 

Loty: 215
Kilometry: 506 510
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Każdy kiedyś zaczyna.
Hotele- sprawdzaj na booking.com, ale też na oficjalnych stronach hoteli (tam czasami jest taniej), albo pomyśl o sieci hoteli (Accor, Hilton) - wtedy wyrobisz sobie status w programie lojalnościowym i będziesz miał sporo korzyści.
Język - dasz radę. Na wszelki wypadek zainstaluj sobie jakiegoś tłumacza (także off line).
Lotniska - ogarniesz.
Zrób sobie kartę walutową, np. revolut. Kasa - dolary.
Ubezpieczenie - bardzo ważne aby wykupić dobre ubezpieczenie.
Pomyśl ile czasu będziesz w danym kraju i czy będzie potrzebna wiza.
 Profil Relacje PM off
dzik211 lubi ten post.
dzik211 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 15 Mar 2023 20:09 
Awatar użytkownika

srebrny
dzik211 napisał(a):

5. Lotniska - może to głupie, ale boję się, że się zgubię, nigdy nawet na lotnisku nie byłem :D Jak to jest z biletami, wszystkie zamierzam kupować przez internet i nie wiem czy bilety trzeba gdzieś drukować, czy w każdej linii lotniczej można mieć go na telefonie np. w formie PDF.

Może dla testów wcześniej spróbuj jakąs krajówkę w PL, będzie po polsku i zobaczysz jak funkcjonuje lotnisko
 Profil Relacje PM off
dzik211 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 15 Mar 2023 20:41 

Dzięki za informacje Panowie. No właśnie też tak chciałem zrobić z tym lotem, może za tydzień sobie gdzieś polecę w PL na próbę :D
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Mar 2023 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 454
Kilometry: 785 172
Krajów: 57 / 27.5%
niebieski
Ad 3 Visa Świat Intensive mBanku używam od jakiegoś czasu zamiast Revoluta i sobie bardzo chwalę, nie trzeba się bawić w doładowania konta etc. Wypłata gotówki z bankomatu bez prowizji banku po kursie Visa, oczywiście podobnie jest z płatnościami kartą.
 Profil Relacje PM off
dzik211 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 15 Mar 2023 22:11 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.4%
srebrny
Jedyny problem z ta kartą to jest podpięta pod glowne konto i istnieje ryzyko wyczyszczenia konta.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
dzik211 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość