Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sie 2012 13:15 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
Krajów: 3 / 1.5%
niebieski
Postanowiłem założyć taki wątek, gdyż będąc w Indiach przez prawie dwa miesiące naszedł mnie taki pomysł, wiec dzisiaj-dzień po powrocie to czynie.

Zjechaliśmy pewną część Indii, i często-spędzając dużo czasu w pociagach, na dworcach etc. nasuwają się pewne pytania-gdyż zbyt wiele nie mieliśmy zaplanowane. Taki wyjazd można w pewnym odsetku zaplanować- głównie na spokojnie przed wyjazdem, żeby przyjechać do danego miasta, wiedzieć gdzie się udać, gdzie skrecić, co zobaczyć, gdzie wziąźć nocleg. Wszystko to oczywiście da się zrobić na miejscu, ale tracimy wtedy w pewnym sensie dużo czasu, lawirując niepewnie między postojami tuk-tuków a taksówek prepaid myśląc co będzie najlepszą opcją etc.
W związku z tym zwraca się z propozycją do adminów, żeby może spróbować założyć osobny wątek: POMOGĘ W ZAPLANOWANIU PODRÓŻY. Będą tam mogli zakładać tematy tylko osoby które były w danym miejscu, doświadczyły, uważają że ich pomóc się przyda. Bo często bywa tak, ze biblia podróznicza taka jak Lonely Planet wymięka i przydałaby się porada kogoś kto coś „rozgryzł” i może doradzić. Obojętnie czy chodzi o polskie Mazury czy wyprawę do Ziemii Ognistej. Na forum ludzie często pytają, zakładają watki z prośbą o pomoc gdy już potrzebują odpowiedzi „na zaraz”. Z takim watkiem jeżeli będą chciały mogą od razu uderzyć do kogoś od kogo tą pomoc otrzymają, bez nerwowego czekania i sprawdzania forum co 30min 
Wszystko dobrowolnie, dla osób które lubia opowiadać o podróżach, dla których jest to pasja i dla osób które porady potrzebują.
Ja ze swojej strony proponuje pomoc w zaplanowaniu i daniu cennych wskazówek jeżeli chodzi o: Tajlandia(cała), Indie(Delhi, Agra, Rajasthan, Amritsar, Jammu i Kashmir, Ladakh, Waranasi, Chandigarh, Lucknow, Mumbai, Goa).
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 21 Sie 2012 15:13 

Bardzo fajny pomysł! To ja może pierwszy skorzystam z propozycji :)
Do Indii lecę sam na początku września (albo 6 albo 9). Ok. 20tego na 4 tygodnie dołącza do mnie dwójka znajomych. Ostatnio układaliśmy zarys planu żeby mniej więcej zaplanować co, gdzie i kiedy. Ogólnie chcemy podróżować bez spiny i na luźno, bez parcia na kolejne atrakcje. Wolimy mniej, a lepiej. Jest to oczywiście wyjazd niskokosztowy ;)
Spotykamy się w Delhi. Wstępny plan na wspólne 4 tygodnie:

DELHI -->
pociąg nocny do Pathankot (ok 11-12h), bus do Dharamsali (3-4h)
DHARAMSALA -->
bus/kolejka?(4-5h) do Pathankot, pociąg do Armitsar (3h)
AMRITSAR -->
bus do Makhu (1h), pociąg nocny do Jodhpuru (14h) ?
JODHPUR
JAISALMER
UDAIPUR
PUSHKAR/AJMER
JAIPUR
AGRA

Czyli są jakby 2 części wyjazdu: północna Dharamsala i Armitsar oraz druga Rajasthan.
Następnie oni wracają do DELHI, a ja przez WARANASI (i może KHAJURAHO) ruszam do NEPALU.

Jeśli masz doświadczenia w poruszaniu się między tymi miejscowościami to bardzo proszę o radę, tymbardziej, że jesteś na bieżąco, no a odległości nie są małe i wiadomo, że zależy na czasie.
Jeśli chodzi o większe miasta Rajasthanu to pwoeidzmy, żę w uogólnieniu przeznaczyliśmy na nie po 3 dni, ale w tych dniach również mamy zamiar zwiedzać szerzej pojętą okolicę, a nie tylko siedzieć na zmianę w pociągu i milionowych miastach. Zatem również proszę o jakieś ineteresujące miejsca w okolicach Johpuru, Udaipuru i Jaipuru :)
I jeszcze jeśli masz jakąś sprawdzoną i godną poelcenia miejscówkęw Delhi (na pierwszy dzień, dwa) to również poproszę.

To na razie tyle :D
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Sie 2012 17:26 

niebieski
Po pierwsze i najważniejsze to mam dla Ciebie propozycje żebyś założyl konto na stronie cleartrip.com i najlepiej tam kupował bilety na pociagi. Ja przez cały okres pobytu nigdy nie kupiłem biletu na stacji, zaoszczędzisz mnóstwo czasu nie stojąc w kolejkach i nie użerając się z naciagaczami. Zapłacisz kartą kredytową i bilet wydrukujesz w postaci ebiletu. Do założenia konta potrzebny ci mail(tam przychodzi 1szy kod aktywacyjny) oraz indyjski nr telefonu. JEżeli go nie masz(tak zakładam) to napisz do nich maila że założyłeś konto ale że nie jesteś Hindusem i nie masz indyjskiego numeru-wyslą Ci 2gi kod tez na maila. Pamiętaj że oni działają tylko w czasie otwarcia biur indyjskich kolei. Aha, no i jak się na to zdecydujesz to nie słuchaj różnych matołów na dworcach że trzeba bilet potwierdzic/zaktualizować etc. bo masz "tylko ebilet". Wchodzisz do pociągu z tą kartką co wydrukujesz.

W Dharamsali nie byłem, ale jak będziecie w Armitsarze to jedźcie na zamknięcie granicy Atari-Wagah, niezapomniane przeżycie.. Zbiorowe busy/jeepy kupisz bez problemu za 100 rupii od osoby w okolicach Złotej Świątynii.

Ja zawsze odradzam podróz do Jaisalameru, gdyż moze wcześniej po drodze masz Bikaner, miasto podobne a mniej turystów a przede wszystkim 30km od tego miasta masz świątynie szczurów Karni Mata-miasto Deshnoke. Jodhpur i Udaipur spoko, ładne zamki na jeziorku etc. Jaipur jakoś źle zapamiętałem, nie zrobił na mnie wrażenia, mimo Pałacu Wiatrów, Fortu i innych. Kolo Jaipuru jak będzie znośnie możecie podejść na nogach (ok poł godziny) do Galty, pełno małp, zielono czyli coś nowego w pustynnym Rajastanie. Agra w ogóle mi sie nie podobała, TAj Mahal nieco przereklamowany, niesamowita ilość naciagaczy. No ale polecam oczywiście zobaczyć Taj z różnych miejsc, tzn. od frontu, z fortu i przede wszystkim z drugiej strony rzeki, z ogrodów Bagh. Jak przyjedziecie tam na dworzec to od razu idźcie na riksze prepaid, zresztą we wszystkich miastach tak róbcie bo cwaniaki czekają już przy wagonach i oferują ceny kilkakrotnie wyższe. Jak powiesz że na prepaid masz taniej to nic ich to nie obchodzi, ot taki paradoks. Po przylocie do Delhi jedź najlepiej metrem do stacji New Delhi za 80 rupii, warto zobaczyć i przezyć szok z wyjścia z luksusowego metra na ulicę pewną gówien i fetoru. Stacja na lotnisku znajduje się zaraz po wyjściu glównym wyjsciem skręcić w prawo i w dół, jak na przejscie podziemne. Po przyjeździe na stacje New Delhi szukaj wyjścia na Train Station, musisz przejść górą na wszystkimi 17 peronami az dojdziesz pod ulice Main Bazaar. No i tam jak większość polecam hotel Vivek. Po wejśc na Main Bazaar musisz iść caly czas prosto ok 600m aż dojdziesz do rozwidlenia i mini placyku, wybierasz odnogę w prawo i po przejsciu 50m masz Vivek po prawej stronie. Oczywiście możesz znaleźć nocleg za 150 rupii za dwojkę, ale warunki są straszne i będziesz przez 24h mokry. w Viveku z podatkiem coś 700 rupii i warto.

Waranasi natomiast polecam po wyjściu z pociagu iśc od razu na riksze prepaid i wziąźć za 65 rupii riksze pod Old Town. Oczywiście dalej riksze nie wjada i musisz dymać na nogach. Ja od poczatku chciałem spać koło Ghatu Manikarnika-tego gdzie palą stosy, tak więc wybraliśmy Shanti Guest House. Żeby tam się dostać to zapłaciliśmy kolesiowi 40 rupii żeby nas tam zaprowadził po ciemku. Samo Shanti super, możesz wziąźć zwykłe dwójki ale czyste za 200 rupii, albo pokój z klimą i TV za 800 rupii. Na dachu super knajpka czynna całą dobę a z niej widać ładnie miasto i ghat. Koniecznie odwiedź Blue Lassi Shop-legendarny sklepik/manufaktura gdzie robią najróżniejsze smaki Lassi w kubeczku(bardziej do jedzenia jak jogurt a nie do picia) już wnuk założyciela. Miejsce kultowe/tanie/najlepsze lassi na świecie. Aaa, no i nie żebym Cię do czegoś namawiał, ale idąc od GH Shanti w stronę Blue Lassi Shop masz tylko jeden skręt w lewo. Po tym skręcie obserwuj uważnie lewa strone uliczki - jest tam jeden z naprawde bardzo niewielu Bhang Shopów, kontrolowany przez Government, właściwie jest to dziura w ścianie. Nie ma go nigdzie w przewodniku, generalnie ciężko go przeoczyć. Oferują tam ciasteczka z haszyszem za 100 rupii i zmielony haszysz z czekoladą. Wiem ze wiele turystów szuka takich Bhang Shopów i w sumie jeden jedyny ujęty w przewodniku to ten w Jaisalamerze. Teraz jestem poza domem ale napisze Ci jeszcze nazwy hoteli w innych miastach i jak mi się coś przypomni.

Aaaa, i jak jedziesz do Rajasthanu to polecam oglądnąć wcześniej film: The Best Exotic Marigold Hotel :) Polecam

Ostatnio edytowany przez blantomat, 25 Sie 2012 13:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Sie 2012 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
blantomat napisał(a):
Postanowiłem założyć taki wątek, gdyż będąc w Indiach przez prawie dwa miesiące naszedł mnie taki pomysł, wiec dzisiaj-dzień po powrocie to czynie.

W związku z tym zwraca się z propozycją do adminów, żeby może spróbować założyć osobny wątek: POMOGĘ W ZAPLANOWANIU PODRÓŻY. Będą tam mogli zakładać tematy tylko osoby które były w danym miejscu, doświadczyły, uważają że ich pomóc się przyda. Bo często bywa tak, ze biblia podróznicza taka jak Lonely Planet wymięka i przydałaby się porada kogoś kto coś „rozgryzł” i może doradzić. Obojętnie czy chodzi o polskie Mazury czy wyprawę do Ziemii Ognistej. Na forum ludzie często pytają, zakładają watki z prośbą o pomoc gdy już potrzebują odpowiedzi „na zaraz”. Z takim watkiem jeżeli będą chciały mogą od razu uderzyć do kogoś od kogo tą pomoc otrzymają, bez nerwowego czekania i sprawdzania forum co 30min 
Wszystko dobrowolnie, dla osób które lubia opowiadać o podróżach, dla których jest to pasja i dla osób które porady potrzebują.
Ja ze swojej strony proponuje pomoc w zaplanowaniu i daniu cennych wskazówek jeżeli chodzi o: Tajlandia(cała), Indie(Delhi, Agra, Rajasthan, Amritsar, Jammu i Kashmir, Ladakh, Waranasi, Chandigarh, Lucknow, Mumbai, Goa).

Myślę, że ogólnie idea dobra, lecz może lepiej, aby każdy chętny po podróży tworzył nowy wątek(?) i wrzucał na forum relację z tego miejsca? Każdy zainteresowany mógłby od razu dowiedzieć się wielu praktycznych rzeczy(oprócz tego zobaczyć zdjęcia), a jednocześnie zadać w wątku pytanie, na które odpowiedź posłużyłaby innym w przyszłości. Opowiadania z wypraw są również bardzo chętnie czytane przez wiele osób, pobudzają wyobraźnię i zachęcają do wyruszenia w dane miejsce (przynajmniej mnie) :D Nie musiałoby to być długie, nie wszyscy mają talent do pisania sprawozdań ;) Ale dane gdzie się było, trasa przejazdu, miejsce noclegów, ceny itd.

Może za to warto byłoby pomyśleć o jakiejś zmianie podziału kategorii na forum, to znaczy na przykład połączeniu "noclegów" z "forum podróżnika", a rozbudowania "relacje z podróży" (jeśli forumowicze zaczęli by te relacje chętniej tworzyć) o konkretne działy (państwa, kontynenty?). Coś na kształt "informacje o tym państwie", wobec "relacji". Choć to też w jakimś stopniu dalej byłoby to samo, sam nie wiem. Ale wydaje mi się, że obecnie trochę niepotrzebnie wiadomości są podzielone między te dwie kategorie, często jeśli jest jakaś dyskusja, zawierają się w niej informacje na temat tego gdzie się śpi, jak tam dojechać i co potem zwiedzić. To taka luźna propozycja, forum jest dobre, ale można się zastanowić jak je udoskonalać :)

#5 PostWysłany: 29 Sie 2012 04:46 

No i kupiliśmy Kraków -Berlin-Abu Dabi-Bangkok 9-29.01.13 air berlin za ok 2,4tys.
Trójka dorosłych+2 dzieci.
Myślimy spędzić 2-3 dni Bangkok,później Krabi by airasia i Bangkok 3dni i do domu.
Macie jakiś inny pomysł?
Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt na maila robertk725@poczta.fm
Robert
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Sie 2012 08:13 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
z calym szacunkiem, ale wydaje sie, ze ten portal ma sluzyc wynajdowaniu okazji, a nie opisywaniu, planowaniu etc. duzo lepszym miejscem ku temu sa portale podroznicze, skupiajace pasjonatow, ludzi z wiedza i doswiadczeniem w podrozowaniu. szkoda czasu na powielanie tresci i tematow, ktore zostaly juz wielokrotnie przerobione obok, w dodatku na o wiele wyzszym poziomie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Sie 2012 08:58 

Blantomat dla mnie to idealny pomysł..............!!!

Można faktycznie podzielić to na kilka wątków bo najważniejsze informacje to:
1. gdzie warto spać....
2. za ile spać
3. za co warto zapłacić więcej a za co nie ma sensu
4. gdzie jechać zwiedzać a gdzie omijać bo to tylko reklamowane od lat nudne miejsca.
5. jaką komunikacją przemieszczać się i ile to ma kosztować ( bo jak wiemy może kosztować różnie zależy kto nam "sprzedaje") informacje.
6. jakich zasad, norm, zachowań,przestrzegać (ponieważ często wynikają one z kultury danego kraju o czym nie musimy wiedzieć).
7. Co warto zjeść, gdzie i za ile...

Blantomat, który opisała swoja wyprawę w skrócie jak domniemam:), ma rewelacyjny pomysł i mimo ze opowieść była krótka to wiadomości oddał bezcennych. Gdyby to teraz ładnie uporządkować w wątkach.. to byłoby super.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Sie 2012 09:19 

Mam pytanie, ponieważ od kilku dni uzeram sie z synchronizacją kont na irctc i na cleartrip.com i nie mogę sobie dać rady. Jakby mój OTP mobile password był już inny i nie działał. Dlatego wpadłem na pomysł zeby wykorzystać czyjeś konto. Może ktoś życzliwy mógłby mi udostępnic na priv swówj login i hasło (dane karty kredytowej i tak nie zapisują się nigdzie na koncie i nie można później jeszcze raz tak samo zapłacić). Więc gdyby ktoś byłby tak uprzejmy oszczędziłby mi kilku godzin rozgryzania i najgorsze, że mail wysyłam jednego dnia, odpowiedź następnego i tak w kółko....

Widzę, że miejsca w pociągach znikają w strasznym tempie, wylatuję 4.10 a juz na niektóre pociągi mogę pomazyć o miejscu...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Sie 2012 10:26 

Zgodze się nieco z mmis4167
Wątek chociazby o kolei w Indiach i irctc był mnóstwo razy na:

http://www.travelbit.pl/forum/search.ph ... 980c74b7cc
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Sie 2012 22:13 

niebieski
@sobsti: szanowny, gdybyś tylko przeczytał 2 posty wyżej zanim zadałeś pytanie to nie musiałbyś robić wpisu, ale skopiuje Ci to co tam napisałem odnośnie cleartrip:

"Do założenia konta potrzebny ci mail(tam przychodzi 1szy kod aktywacyjny) oraz indyjski nr telefonu. JEżeli go nie masz(tak zakładam) to napisz do nich maila że założyłeś konto ale że nie jesteś Hindusem i nie masz indyjskiego numeru-wyslą Ci 2gi kod tez na maila. Pamiętaj że oni działają tylko w czasie otwarcia biur indyjskich kolei."

Dodam tylko że najlepiej żeby wszystko trwało jak najkrócej, wraz z prośba o drugi kod wyślij im w załączniku skan lub foto strony ze zdjęciem z paszportu i wizy. Gwarantuje Ci ze na drugi albo nawet ten sam dzień dostaniesz kod który miałbyś dostać telefonem.

@mmis4167: może i masz racje że portal dotyczy znajdowania tanich połączeń ale przynajmniej wg. mnie to było tylko na "start". Teraz ta strona zrzesza wszelakie wątki podróżnicze co widać po ilości i tematyce wątków na forum, które jak widać nie dotyczą tylko tanich biletów. Sam nieraz korzystałem z porad zawartych na forum które w większości nie dotyczyły taniego połączenia.
Z drugiej strony,chcąc pisać dziennik podróży który zawiera szczegóły i szczególiki podróży zajmie objętość encyklopedii Britannica i byłby niezdatny do czytania. Co innego opis podróży napisany z humorem i do poczytania przed snem, a co innego suche fakty które jak dla mnie byłyby b.cenne.

Tak czy inaczej mam propozycje: nie mam się za "azjatyckiego eksperta", ale jeżeli ktoś ma jakieś pytanie do mnie odnośnie wyłącznie ww. krajów to nadal chętnie coś opowiem i pomogę. Może nie mam daru do pisania pięknie i książkowo bo nie jestem polonistą, ale gdyby ktoś oczekiwał wspomnianych suchych faktów to chętnie pomogę i odpowiem na priv lub na forum jeżeli moja odpowiedź wniesie coś dla innych.

I nawiązując do wspomnianych przez mmis4167 for dla podrożników to jakie masz na mysli?? Bo starałem się w znaleźć (oczywiście mówie o polskojęzycznych), i jakoś ciężko mi znaleźc coś wartościowego; znajduje wręcz w większości bzdury które wypisują "wielcy podróżnicy" trujący ludzią a to niepotrzebnych obowiązkach wizowych które sa kompletnie wyssane z palca, a to opowieści podrożniczki która wymyśla niestworzone ceny z Indii niby z zeszłego roku. Te "fora podrożnicze" służą ew. żeby sobie poczytac przed snem i "podjarać" (lub też zniechęcić) przed podróżą, ale jest to fabuła, bez konkretów które sa przydatne żeby miło, oszczędnie czasowo/lub też funduszowo/ i pewnie spędzić wyjazd.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Wrz 2012 09:06 

dzięki blantomacie ;) w czwartek lecę! pewnie na pierwszą noc zatrzymam się w Vivek, ale generlanie mam w planach tańsze noclegi.
Jakbyś miał czas i chciał napisać o ciekawych miejscach, a niekoniecznie tych najpopularniejszych to będę wdzięczny (również tych z ciasteczkami ;)). a może ktoś z tego wątku będzie w indiach/nepalu jakoś do końca roku? jakby co to mój mail: stahoooo@op.pl

Ostatnio edytowany przez stahoooo, 10 Cze 2013 14:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Wrz 2012 18:43 

hej,
Właśnie dziś uderzyła mnie myśl żeby jechać do Indii na 3 tygodniowy urlop. Jest jakaś szansa na znalezienie w miarę taniego lotu (może być kombinowany) na koniec września, początek października?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Wrz 2012 18:22 

Czy macie moze jakis pomysl tani lot do Pattay-i w terminie grudniowym? Najlepiej miedzy 21.12 - 06.12? Z gory dzieki
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 06 Wrz 2012 18:34 

niebieski
reporteer musisz polecieć do Bangkoku skąd możesz wziąć bus.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Wrz 2012 18:40 

czapla napisał(a):
reporteer musisz polecieć do Bangkoku skąd możesz wziąć bus.

a ile taki lot do bangkoku moze kosztowac w tym okresie? Z jakiego miasta najlepiej leciec?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Wrz 2012 19:32 

Znalazlem WAW - BKK - WAW 19.12. - 04.01 za 3275,50 .
Myslicie ze cos tanszego znajde?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Wrz 2012 17:46 

niebieski
@ reporteer, Pattaya to kicha straszna. Leć do Bangkoku i uciekaj na jakąś wyspę. Tam na wielu też jest życie nocne jeżeli o to Ci chodzi, ale jadąc do Pattayi to tak jakbyś jechał do Alanyi tylko trochę drożej..

@stahooo, jak masz pytania to pisz na priva, albo mów jaki masz plan podroży to Ci coś opowiem/polece jak tam byłem. Nie będę pisał o całych Indiach jak nie wiem gdzie jedziesz bo to bez sensu :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość