Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: przewodniki Azja
#1 PostWysłany: 05 Kwi 2011 22:34 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
Hej, lecę na sierpień-wrzesień na 2 miesiące do Azji, docelowo Wietnam, Kambodża, (może Laos), Tajlandia, Malezja, (Singapur pewnie też) i krótki wypad do Indonezji. I teraz moje pytanie - jakie przewodniki byście polecili? Zamierzam wyposażyć się w LP (który okazał się nieoceniony w Indiach) - tylko które? Czy np ten Vietnam, Cambodia, Laos & Greater Mekong travel guide ma sens (odpowiednią zawartość treści?). Czy może już lepiej oddzielnie. No i w sumie ogólnie odpowiada mi dużo bardziej papierowa forma, ale wtedy brać kilka przewodników po 0,5kg to nie za ciekawie.. jakieś dobre rady?;)

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
 Temat postu: Re: przewodniki Azja
#2 PostWysłany: 05 Kwi 2011 22:54 

W 2006 jeździłem z czymś podobnym - nie pamiętam nazwy, ale w jednej książce LP był Wietnam, Kambodża i Singapur (pewnie coś jeszcze). Na 30-dniowy wypad informacji było w sam raz - nie za mało, nie za dużo.

Co do dźwigania - jeśli masz odpowiednie urządzenie, które bierzesz ze sobą (np. Kindle czy iPad), to możesz kupić wersję elektroniczną. Albo na amazon.com dla Kindle (ale tego Mekongu tam nie widzę), albo zwykłego PDF na shop.lonelyplanet.com.

Ten ostatni sklep ma tę zaletę, że można kupić pojedyncze rozdziały. Czyli jeśli jedziesz np. tylko do Wietnamu i Kambodży, to kupujesz dwa rozdziały po 3 funty każdy = 6 funtów zamiast cała książkę za 16 funtów: http://shop.lonelyplanet.com/asia/vietn ... el-guide-2 - to samo działa dla wszystkich książek, choć z oczywistych przyczyn bardziej opłaca się wyciągać rozdziały z książek obejmujących 3-4 kraje jako rozdziały niż z książki dla jednego kraju obejmującej 15 regionów jako rozdziały (cena za rozdział jest stała niezależnie od objętości).

Jeśli koniecznie chcesz papier to chyba brałbym tę jedną łączoną, ale najlepiej jakąś używkę z Allegro. Wtedy bez bólu będziesz mógł wymienić ją na coś innego jeśli stwierdzisz, że potrzebujesz jednak więcej info. Często można np. opuszczając Kambodżę i jadąc do Wietnamu zamienić przewodnik po Kambodży na Wietnam czy to w biblioteczce hostelu czy prywatnie z innym podróżującym - więc może na taką zbiorczą książkę też znajdą się chętni. Oczywiście o ile będziesz sypiał w backpackerskich miejscach.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Kwi 2011 23:25 
Site Admin

Thx.
A ktoś może wie coś o np Southeast Asia on a Shoestring travel guide? To niby obejmuje wszystkie te kraje na 1000 stronach

#4 PostWysłany: 06 Kwi 2011 08:10 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 36.7%
Mam już mocną starą edycję "Żółtej Książki" czyli SEAoS - dla mnie przydatne przy planowaniu trasy dłuższej podróży, ale juz w samej podrózy zbyt mało szczegółowe. Mam sentyment, bo rozbudziła moją ciekawość SEA, ale aspekt praktyczny w dobie internetu i wikitravel jest mały. Ściągasz wikitravel (wybrane państwa) na np. iPhone'a i po problemie.Do tego prawie za darmo.

Mam większosć przewodników LP z tamtego rejonu, ale kupowane przez lata i ze zboczenia, którym jest sympatia do ksiażki drukowanej.

#5 PostWysłany: 06 Kwi 2011 10:11 

Malezja, Singapur, Brunei - LP jest godny polecenia. Jesli chodzi o Tajlandie, to oprocz klasycznego przewodnika jest tez tylko o wyspach i jeszcze jakis, ale nie pamietam dokladnie. Ta zbiorowka Wietnam, Kambodza, Laos tez powinna styknac. Jesli chcesz kupowac wersje papierowe LP, to najlepiej na amazon.co.uk. Jest duzo taniej niz na stronce LP i dodatkowo nawet kupujac jeden przewodnik ma sie za darmo przesylke do Polski. Trzeba tylko pamietac, zeby po dodaniu do koszyka wybrac opcje "Super saver delivery" (czy jakos tak). Mozesz ewentualnie pomyslec o przewodnikach Rough Guide - przegladalem je tylko, ale wydaja sie byc spoko.

#6 PostWysłany: 06 Kwi 2011 20:56 
Site Admin

Dzięki. A teraz pytanie za 100pkt - jak ściągnąć wikitravel? I jak się nie posiada iphona to np na e-booku da się to jakoś obsłużyć?

#7 PostWysłany: 06 Kwi 2011 21:35 

Jesli cię interesuje wersja pdf to posiadam: LP Malaysia, Singapore & Brunei - 2007, Cambodia - Temples of Angkor (chapter) - 2008, Laos 6th Edition August 2007, Singapore 8th Edition February 2009
Zreszta nie trudno to zdobyc :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Kwi 2011 07:47 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 36.7%
http://wikitravel.org/en/Wikitravel:Off ... Expedition

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości