Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 02 Paź 2014 09:17 

niebieski
BusinessClass napisał(a):
manutdfanboy napisał(a):
Koniecznie odwiedź restaurację Chicha.

Zdecydowanie potwierdzam.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#242 PostWysłany: 02 Paź 2014 10:14 

Dzięki wielkie!

A zapytam jeszcze:
-Jeśli chodzi o kanion, to warto brać jakiś tour z Arequipy(czy z Chivay)? Czy można zobaczyć coś na własną rękę?
-Jakie miejsce nad Titicacą warto zobaczyć, bo słyszałem sporo opinii, że ten region jest mocno przereklamowany?
- Będę dziś kupował bilety na chilijskiej stronie LANu, słabo u mnie z hiszpańskim więc będę się posiłkował na drugim laptopie rezerwacją po angielsku. Na coś warto uważać, na coś czego mógłbym bez znajomości hiszpańskiego nie wyłapać?
-I ostatnie - ad. Park Narodowy Lauca - myślałem,żeby przeznaczyć na niego ze 2 dni, na zdjęciach się ładnie prezentuje:) Jest możliwość z Busa La Paz - Arica wysiąść w Putre?
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 02 Paź 2014 10:24 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
manutdfanboy napisał(a):
-Jakie miejsce nad Titicacą warto zobaczyć, bo słyszałem sporo opinii, że ten region jest mocno przereklamowany?

Boliwijska Copacabana i peruwiańskie Puno. Uwierz, nie jest to przereklamowane...

#244 PostWysłany: 02 Paź 2014 20:28 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 275 605
Krajów: 26 / 12.2%
Cześć,

Mam dwa dni do rozdysponowania na wycieczki będąc w San Pedro de Atacama. Co Waszym zdaniem najlepiej byłoby w tym czasie zobaczyć? Nadmienię, że w planach mam wykupienie także 4-dniowej wycieczki na Salar de Uyuni.

Czy ktoś z Was wypożyczał na miejscu rower? Może w ten sposób mógłbym dotrzeć do jakiś ciekawych atrakcji?

Image
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 02 Paź 2014 20:48 

Garuda88 napisał(a):
Cześć,

Mam dwa dni do rozdysponowania na wycieczki będąc w San Pedro de Atacama. Co Waszym zdaniem najlepiej byłoby w tym czasie zobaczyć? Nadmienię, że w planach mam wykupienie także 4-dniowej wycieczki na Salar de Uyuni.

Czy ktoś z Was wypożyczał na miejscu rower? Może w ten sposób mógłbym dotrzeć do jakiś ciekawych atrakcji?

Rower wypożyczasz bądź gdzie (my daliśmy 5 k CLP za 2 rowery na 3 h), ale dużo promocji na więcej niż 6 h. Wystarczy pojechać w stronę pustyni i już się robi ciekawie. Quebrada del diablo to wycieczka na 4 h w bardzo przyjemnych okolicznościach przyrody. Podobno dolina księżycowa jest super, ale to już ponad 20 km w jedną stronę i mocno pod górę (?), a to nie jest takie proste nawet przy bardzo dobrej kondycji fizycznej.

A tak w ogóle, to San Pedro de Atacama samo w sobie jest super! I gorąco polecam zrobić rezerwację w hostelu Rural - robi wrażenie.

Ela
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 03 Paź 2014 01:13 

Loty: 295
Kilometry: 586 681
Krajów: 70 / 32.7%
niebieski
elunei napisał(a):
Garuda88 napisał(a):
Cześć,

Rower wypożyczasz bądź gdzie (my daliśmy 5 k CLP za 2 rowery na 3 h), ale dużo promocji na więcej niż 6 h. Wystarczy pojechać w stronę pustyni i już się robi ciekawie. Quebrada del diablo to wycieczka na 4 h w bardzo przyjemnych okolicznościach przyrody. Podobno dolina księżycowa jest super, ale to już ponad 20 km w jedną stronę i mocno pod górę (?), a to nie jest takie proste nawet przy bardzo dobrej kondycji fizycznej.

A tak w ogóle, to San Pedro de Atacama samo w sobie jest super! I gorąco polecam zrobić rezerwację w hostelu Rural - robi wrażenie.

Ela

E nie, Dolina Księżycowa to tylko 13 km od San Pedro i droga do niej wcale nie szła pod górę, wręcz była niemal całkiem płaska. Ja rower pożyczałem w granicach godziny 14:00 i udało się w niecałe dwie godziny (wraz z wizytą w muzeum przy wejściu do rezerwatu) dotrzeć do miejsca, z którego lepiej było już pieszo pokonać kanion, piaski i jaskinie, zobaczyć zachód słońca w tej fantastycznej pustynnej scenerii i wrócić do miasteczka. Doliczyli nam co prawda niewielką karę za spóźnienie (bo do 19:00 zazwyczaj każą rowery zwrócić), ale i tak było warto przy mocno wytargowanej cenie. Zdecydowanie warto Valle de la Luna przemierzyć, lecz proponuję na to poświęcić raczej cały dzień, żeby się nie śpieszyć, ani po ciemku nie jeździć (choć z drugiej strony tak fenomenalny zachód słońca też jest grzechu wart). Do Doliny jeżdżą co prawda wycieczkowe autobusy i jeepy, ale to już nie to samo co rowerem.

Sama osada San Pedro de Atacama dla mnie z kolei była tylko punktem wypadowym, bo nie ma tam nic do zobaczenia poza turystami. Owszem, udało nam się wkręcić na jakąś pobliską imprezę na pustyni, ale większość uczestników to i tak przyjezdni (głównie Francuzi, którzy ciągną w te strony w poszukiwaniu przygód bądź alternatywnego stylu życia). Wizyta w tym miasteczku jest jednak nieunikniona i chyba każda wycieczka na Atacamę ma ją jako noclegownię. Żądni pamiątek będą w swoim raju, bo sklepików tam co nie miara.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 03 Paź 2014 12:30 

niebieski
w San Pedro de Atacama jest jednak jedna fajna knajpa z muza na zywo, moim zdaniem warto tam spedic wieczor. Nazywa sie Barros i jets na rogu Licancabur i Tocopilla.
Lokalsi mi ja polecili. Jedyna wada - trzeba czekac na stolik, a dokladniej mowiac na miejsce, bo na ogol stoliki sa wspoldzielone.
maggie lubi ten post.
maggie uważa post za pomocny.

#248 PostWysłany: 03 Paź 2014 13:42 

niebieski
Wieczorami rzeczywiście jest dużo rozrywek w San Pedro. W Barros też byłem, ale niestety bez stolika, tylko chwilę posłuchaliśmy naprawdę znakomitej muzyki. Potwierdzam, że atmosfera jest rzeczywiście niepowtarzalna.
Tylko kto Ci ją polecił? :?
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 03 Paź 2014 14:08 

niebieski
chartsman napisał(a):

No napisalem - lokalsi. Znaczy mieszkanka San Pedro.

#250 PostWysłany: 03 Paź 2014 15:08 

michalp napisał(a):
w San Pedro de Atacama jest jednak jedna fajna knajpa z muza na zywo, moim zdaniem warto tam spedic wieczor. Nazywa sie Barros i jets na rogu Licancabur i Tocopilla.
Lokalsi mi ja polecili. Jedyna wada - trzeba czekac na stolik, a dokladniej mowiac na miejsce, bo na ogol stoliki sa wspoldzielone.

również polecam!! też tam byłam, świetny klimat. polecam zjeść chorillane-orgomny talerz z frytami cebulą i mięsem, kelnerki wiedzą, że minimum na dwie osoby:)

#251 PostWysłany: 03 Paź 2014 15:45 

niebieski
michalp napisał(a):
chartsman napisał(a):

No napisalem - lokalsi. Znaczy mieszkanka San Pedro.

Nie ma takiego słowa jak "lokalsi". :lol:
Po naszemu to są tubylcy bądź tuziemcy, no ale mniejsza z nomenklaturą. "Mieszkanka" jest jak najbardziej zrozumiałe. :)
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 04 Paź 2014 10:22 

Witam wszystkich :)

Wybieram sie do Chile i Peru, daty: 01,03,2015-31,03,2015
Planu okreslonego jeszcze nie mam, poszukuje kompana/kompanki do podrozy :D sa jacys chetni?
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 04 Paź 2014 12:16 

Jeżeli ktoś jeszcze nie zarezerwował noclegów polecam stronę http://www.despegar.cl/. Korzystają z niej głownie latynosi. Można znaleźć konkurencyjne ceny noclegów.
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 04 Paź 2014 17:48 

Witam wszystkich forumowiczów :)

Zastanawiam się, czy ktoś przerabiał temat dostania się z San Pedro de Atacama do Calamy w godzinach wczesnorannych?
Nasz samolot powrotny jest o 9:20 i nie jestem pewien, czy jest możliwe złapać busa na tyle wcześnie, żeby zdążyć na lot.

W internecie natknąłem się na informacje, że busy kursują 8-22, stąd moje pytanie. Próbowałem się skontaktować z firmą przewozową polecaną na tym forum, jednak niestety brak odpowiedzi ( http://www.sanpedroatacama.com/ingles/ot-transfer.htm ).

Nie zakupiłem jeszcze noclegów, więc zawsze pozostaje opcja ostatniej nocy w Calamie.

Tak na marginesie - my grupka 3-osobowa, 29.11 - 2.12 na Atacamie, może ktoś chętny do wspólnego wypożyczenia auta?
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 04 Paź 2014 20:58 

niebieski
Witaj,

Głowy Ci nie dam, czy rzeczywiście tak jest, ale po przejrzeniu stron większości przewoźników działających w północnym Chile, to tylko Tur-Bus jeździ z San Pedro do Calamy. Wedle rozkładu jazdy z 2 grudnia pierwszy kurs mają o 9:46, dzień wcześniej sytuacja jest identyczna. Wygląda zatem na to, że będziecie musieli spędzić ostatnią noc w Calamie, chyba że pojedziecie taksówką. W Chile bardzo popularne są taksówki, które działają na zasadzie autobusów - mają swoją trasę, często numer (jak właśnie w Calamie chociażby), a opłata jest stała dla każdego (bardzo zbliżona do ceny autobusu miejskiego) i pobiera się ją przy wsiadaniu. Nie wiem tylko, czy ta forma taniego podróżowania dotarła do tak turystycznego i zdominowanego przez cudzoziemców miejsca jak San Pedro de Atacama...

Pozdrawiam i udanej wyprawy!
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 04 Paź 2014 22:29 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
na pewno więcej, jest tam z 5 firm, ale nazw nie pamiętam niestety ani godzin
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 05 Paź 2014 00:26 

niebieski
Doszukałem się jeszcze dwóch innych firm na poniższej stronie:
http://www.sanpedrodeatacama.net/index. ... 33&Itemid=

- Buses Atacama, które chyba nie mają swej witryny, więc nie wiadomo czy czas podany w przewodniku (odjazd o 7:30) jest aktualny
- Buses Frontera - zarówno na ich stronie, jak i w przewodniku po San Pedro widnieje godzina 8:00 jako najwcześniejszy kurs
http://busesfrontera.tripod.com

W razie potrzeby są jeszcze najwygodniejsze, ale też i najdroższe dojazdy czymś na kształt mikrobusiku na zamówienie z San Pedro prosto na lotnisko za 12,000 peso na osobę (autobus do Calamy kosztuje 2,500 peso).
http://www.transferatacama.cl

Jak tak głębiej drążę internet, to widzę, że można mieć zniżkę na ten busik i zapłacić 10,000 peso od osoby.
Kwestia tylko posiedzenia i poszperania w sieci. Najlepiej zresztą i tak będzie negocjować na miejscu, Chile to nie Europa, tam ludzie są bardzo elastyczni i ugodowi (ja nawet do Uyuni dojechałem wycieczkowym jeepem z San Pedro za 20,000 peso!).
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 05 Paź 2014 12:00 

Do której jeżdżą autobusy z lotniska w Santiago do centrum?
Poleci ktoś nocleg w miarę bliskiej odległości od przystanku/dworca, na którym zatrzymuje się taki autobus? (mam późny przylot do SCL, i nie chce się zbyt długo włóczyć po mieście w poszukiwaniu hostelu)
Opcjonalnie; ile kosztować może taksówka z SCL do centrum?
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 05 Paź 2014 12:10 

niebieski
manutdfanboy napisał(a):

Na stronie lotniska piszą, że Turbus do 24.00, a Centropuerto do 23.30

http://www.aeropuertosantiago.cl/englis ... buses.html
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 05 Paź 2014 14:55 

niebieski
manutdfanboy napisał(a):
Poleci ktoś nocleg w miarę bliskiej odległości od przystanku/dworca, na którym zatrzymuje się taki autobus? (mam późny przylot do SCL, i nie chce się zbyt długo włóczyć po mieście w poszukiwaniu hostelu)
Opcjonalnie; ile kosztować może taksówka z SCL do centrum?

Odnośnie do taksówki:
http://directoriodemicros.blogspot.com/ ... tiago.html

Taxi: el costo de tomar un taxi al aeropuerto de Santiago de Chile, puede variar entre los 10,000 a 15,000 pesos chilenos (20 a 30 dólares), ya que es un viaje que se hace sin taxímetro. Lo recomendable en estos casos es tomar radiotaxis, los cuales cobrarán una tarifa fija, que no superará los 11,000 pesos chilenos (22 dólares)

Czyli do lotniska najtaniej będzie, jeśli zamówi się przez telefon, bo wówczas pobierają stałą taryfę 11,000 peso.
Podejrzewam, że w przeciwną stronę jest podobnie, ale ja bym zdecydowanie podszedł do taksówkarza i coś wynegocjował.
O hostelach zaś nie wiem za wiele, bo ja w Santiago tylko z CouchSurfingu korzystałem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości