Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Kwi 2015 19:09 
Awatar użytkownika

Witam !
Szukam towarzysza/towarzyski podróży do własnej,opracowanej przeze mnie podróży dookoła Europy.Wszystkie moje większe podróże odbywałem sam,lecz tą podróż chciałbym odbyć w towarzystwie miłej osoby bądź osób.Niestety moi znajomi wolą siedzieć przed komputerem lub po prostu im się "nie chce". Podróż zamierzam odbyć w terminie czerwca-lipca 2016 roku(niestety w tym roku wyjeżdżam do pracy),jednakże chciałbym wiedzieć,czy w ogóle byłby ktoś chętny do towarzyszenia mi w tej podróży.Termin głównie kierowany jest dla studentów,bo jest to okres,kiedy kończą się sesje a rozpoczynają wakacje.Oczywiście koszta owej podróży będą stosunkowo niskie,gdyż bilety rezerwuję z dużym wyprzedzeniem a do wszelkich zmian w planie podróży jestem przystępnie otwarty.
Noclegi w danych miejscach są do ustalenia,lecz wycieczka ma na celu jednej wielkiej tzw."objazdówki" więc myślę,że w większości miejscach wystarczyłby 1 dzień na zobaczenie danych atrakcji,jednakże z doświadczenia wiem,że na airbnb można tanio znaleźć przyjemne lokum do spania.
Pochodzę z Dolnego Śląska,dlatego mój "szkic" owej podróży przedstawiam z Wrocławia.Przy odpowiednim logistycznym rozporządzeniu,myślę,że możemy sporządzić całkiem przyjemny plan podróży.
Wrocław-Oslo (samolot)
Oslo-Kopenhaga(samolot)
Kopenhaga-Sztokholm(samolot)
Sztokholm-Helsinki(samolot)
Helsinki-Tallin(autokar)
Tallin-Ryga(autokar)
Ryga-Wilno(autokar)
Wilno-Warszawa(autokar)
Warszawa-Praga lub Warszawa-Bratysława,Bratysława-Wiedeń (autokar)
Praga-Monachium(autokar)
Monachium-Amsterdam(autokar)
Amsterdam-Bruksela(autokar)
Bruksela-Londyn(autokar)
Londyn-Barcelona(autokar) lub Londyn-Paryż,Paryż-Barcelona(autokar)
Barcelona-Madryt(autokar)
Madryt-Lizbona(autokar)
Lizbona-Sewilla(autokar)
Sewilla-Gibraltar wraz z powrotem(autokar)
Sewilla-Rzym(samolot)
Rzym-Watykan(bus?) wraz z powrotem
Rzym-Wrocław(samolot)
Odwiedzamy 16-18 krajów Europy !
Całość zajęła by ~2 lub 3 tygodnie.Myślę,że jak najbardziej ten plan jest do zrealizowania,gdyż ceny autokarów jak również samolotów przy wcześniejszej rezerwacji nie są wysokie.Cały plan sporządzałem na tzw."spontanie". Zawsze chciałem odbyć taką podróż a oglądając innych podróżników-amatorów na YouTube jeszcze bardziej zachęciła mnie do stworzenia takiej wycieczki.Całkowity koszt z wyżywieniem jeszcze nie przeliczałem,lecz przy szybkiej rezerwacji zamknęła by się w granicach ~3000zł.
Mam nadzieję,że zainteresujecie się moją szaloną propozycją.
Pozdrawiam

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 06 Kwi 2015 19:34 

Moim zdaniem plan będzie ciężki do wykonania. Wymieniłeś 21 "odcinków" które chcesz zrobić w 14-21 dni. Będzie to istne "zaliczanie" miast. Jeśli mogę coś doradzić, to rozłóż tę podróż na kilka mniejszych lub jeśli czas i fundusze nie są problemem przeznacz na tę podróż całe wakacje. Niektóre przejazdy zajmą Ci cały dzień, a warto jeszcze coś zobaczyć. W samej Barcelonie, Paryżu czy Londynie można spędzić po tydzień w każdym, a i tak nie zobaczysz wszystkiego. Życzę Ci powodzenia, natomiast dla mnie byłaby to droga krzyżowa a nie podróż.
 Profil Relacje PM off
art77 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 06 Kwi 2015 21:39 
Awatar użytkownika

Jest to ogólnie wstępny szkic,ale dziękuję za trafne uwagi.Do Paryża wybieram się w tym roku,także więcej czasu na te miasto w obecnej chwili nie zwracam uwagi.Właśnie moim celem jest zobaczenie jak najwięcej,po jak najniższych kosztach(wstępy na atrakcje dają bardzo "po kieszeni") a czas rzeczywiście można przedłużyć o ile znajdą się chętne osoby : )
Pozdrawiam

#4 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:05 

Loty: 184
Kilometry: 271 868
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Jeśli naprawdę chcesz tam coś zobaczyć, a nie tylko błysnąć ilością państw/miast/przelotów to słaby pomysł.
Najlepsza droga by zrazić sobie taką Hiszpanię czy Włochy, po kilku dniach nie będziesz pamiętał co, gdzie widziałeś.
Uważam też, że wyjazd nie będzie tani, bo ciężko to będzie dobrać terminami , promocjami, na dodatek jak nie chcesz jechać sam.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:33 

Asull napisał(a):
Właśnie moim celem jest zobaczenie jak najwięcej,po jak najniższych kosztach(wstępy na atrakcje dają bardzo "po kieszeni")
Pozdrawiam

Tez jestem szalony na podróże ,ale takie coś do głowy mi jeszcze nie przyszło. Tyle krajów w jakieś 20 dni??? Wystarczy ,że odwołają lot np. z Sztokholmu do Helsinek i jesteś w "czarnej dupie" Reszta czasu to oglądanie krajobrazu z okna autokaru. Nie myśl że 3 k Ci na to wystarczy.Równie dobrze na końcówkę to z Rzymu możesz lecieć do Aten, lub gdziekolwiek na Bałkany i wtedy calutka europa będzie zaliczona jak ulał.
Powiem krótko szalone i poronione
Pomyśl na początek np. o południu np. Wrocław-Londyn -Barcelona-Rzym-Ateny-Warszawa -Wrocław Wystarczy Ci po 3 dni na każde i tylko samolotami , autokary zjedzą połowę czasu, a to co zapłacisz za przejazdy możesz wydać na dojazdy z lotnisk do miast.
Tak podróż ma sens a i tak jest męcząca w sensie zwiedzania. Nie sposób na siłę zobaczyć w tak krótko całą europę ,bo wyjdzie Ci to bokiem po tygodniu.
 PM off  

#6 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:39 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Asull napisał(a):
Jest to ogólnie wstępny szkic,ale dziękuję za trafne uwagi.Do Paryża wybieram się w tym roku,także więcej czasu na te miasto w obecnej chwili nie zwracam uwagi.Właśnie moim celem jest zobaczenie jak najwięcej,po jak najniższych kosztach(wstępy na atrakcje dają bardzo "po kieszeni") a czas rzeczywiście można przedłużyć o ile znajdą się chętne osoby : )
Pozdrawiam

Myślę, że niezłym pomysłem byłoby dzienne zwiedzanie miast i nocne przejazdy, ale to jest dobre na 2-3 dni a nie na 3 tygodnie bo myć się trzeba, a i wyspać w normalnym łóżku też warto po calodziennym zwiedzaniu.

Wymieniasz np. Oslo, Sztokholm - lotniska są dość daleko od miasta wiec i czas i cena mocno rośnie...

Poza tym trasę warto robić w miarę w kółko a nie skakać np. Oslo-Kopenhaga-Sztokholm...

Moim zdaniem należy albo zmniejszyć liczbę odwiedzanych miejsc albo wydłużyć czas wycieczki bo inaczej wszędzie będziesz "po łebkach".

Poczytaj niedawny wątek kolegi o trasie autobusami z Kuopio na Gibraltar.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość