Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jaki plecak i namiot?
#1 PostWysłany: 08 Wrz 2012 16:08 

Witajcie. Mam do was pytanie. Który plecak jest lepszy do podróżowania stopem? Ten: http://allegro.pl/plecak-turystyczny-ou ... 29920.html czy ten: http://allegro.pl/plecak-turystyczny-45 ... 10061.html Jak to się ma z przemakalnością i wytrzymałością? Co w ogóle sądzicie o tych plecakach?
Jeśli chodzi o namiot to mam na oku takiego typu http://allegro.pl/namiot-2os-regatta-do ... tabsAnchor oraz http://allegro.pl/namiot-2-osobowy-argo ... 17513.html. Który waszym zdaniem jest lepszy bo nie mogę znaleźć kompromisy między wytrzymałością a wagą. Proszę o opinie na ten temat. A może coś innego znaleźliście w niskich cenach? Z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 08 Wrz 2012 18:18 

niebieski
Namiot mam Hannah Troll S, byłem z nim dwa dni temu w Stavanger, spisał się świetnie także polecam, jak się trafi na promocję, to można go wyrwać w skalniku za jakieś 210zł, a na allegro widzę, że jest ok 250zł. Co do plecaka to polecam przede wszystkim wygodny :D
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Wrz 2012 22:29 

No ja domyślam sie że musi być wygodny tylko trudno mi patrząc na necie wybrać taki
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Wrz 2012 13:50 

Kiedy zamierzasz się wybrać i gdzie. - bo to podstawa
Z całym szacunkiem do Twoich wyborów... ale przejrzyj posty których jest mnóstwo na forum. O plecakach i namiotach jest od groma. Te, które wybrałeś... To grupa ekstremalnego ryzyka. Rozumiem podróż budżetowa itd.... ale to Twój "dach nad głową" i bagaż... Jak coś Ci się zepsuje to może zniweczyć plan wyjazdu. Namioty wybrane przez Ciebie najwyżej nadają się do ochrony przed światłem słonecznym w bezwietrzną pogodę, bo nie wierzę, że to przetrwa deszcz czy wiatr.

Mały namiot za rozsądną cenę to Hannah troll S, który Ci powyżej polecono. Ja osobiście polecam również produkty LOAP, z których korzystam. (Też czeskie, więc znając życie ten sam producent)
Plecak... Polecane są od dawna forclazy z decathlonu. Nie chcę mówić, że to co tańsze od powyższych to szmatka do podłogi... ale to grupa wysokiego ryzyka niepowodzenia. Jedno, że plecak musi być wygodny, drugie - musi być trwały. Nie raz znajomym w droższych wiele plecakach niż wybrane przez Ciebie się szelki rozpruwały, stelaż wypadał - o takich niuansach dowiesz się z opinii na forach. Więc szukaj, przeglądaj z czego ludzie korzystają... Bo bazując na tym co wybrałeś wnioskuję, że "lekcje nie odrobione".

Poniżej 100zł jedyny nowy namiot, który względnie się do czegokolwiek to Lidl Rocktrail za 70zł w Lidlu. Ewentualnie możesz się rozejrzeć za używką... ale raczej słabo z rynkiem wtórnym w tej kategorii. Ewentualnie zobacz to - ma średnie opinie na outdoorze

Opinie o sprzęcie przeglądaj też na forach ngt czy outdoor - tam jest też sporo osób które dzielą się takowymi. Pytaj googli - też Ci dadzą jakiś zarys.

#5 PostWysłany: 15 Paź 2012 10:29 
Awatar użytkownika

Mikel napisał(a):
Który waszym zdaniem jest lepszy bo nie mogę znaleźć kompromisy między wytrzymałością a wagą. Proszę o opinie na ten temat. A może coś innego znaleźliście w niskich cenach?

Te które podlinkowałeś rzeczywiście nie wyglądają ciekawie, szczególnie ten drugi. Nie wiem czy ktoś źle dobrał zdjęcia, czy rzeczywiście namiot nie ma tropiku. Bez tego może ci szybko przemoknąć. Za 30 zł nie kupisz dobrego namiotu, chyba że jak napisał krzn - do ochrony przed słońcem.
Namioty dwójki z rozsądną relacją ceny do jakości zaczynają się od 100 zł wzwyż. Tu masz opis jednego takiego http://wciazwdrodze.blogspot.com/2011/0 ... enzja.html
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Paź 2012 11:25 
Awatar użytkownika

W kategorii waga//jakość/cena(jesli znajdzie się w promocji) namiotów 2 os moim zdaniem wysoko jest Quechua T2 Ultralight Pro. Wyrwałem kiedyś nowy za 100zł (normalna cena 400/500 zł). Minimalna waga, minimalny rozmiar po złożeniu, doby worek. Stelaż aluminiowy, oryginalna, niestety nie w pełni wiatroochronna konstrukcja (narażanie go na wichury w górach , na otwartych przestrzeniach jest mocno ryzykowane). W tej cenie cięzko znaleźć 2 os namiot o tak dobrej wadze. W sam raz do samolotu.

Wartą polecenia 2 os jest tez jednopowłokowy Ridgel X2 Colemana w promocji. Na allegro widziałem kiedyś za 300zł. Świetna cena to była. Ultralight pro jest dwupowłokowy

Na kimanie partyzanckie niezłym wyborem jest 1 os Gossamer JW. Trumienka ale do podręcznego i spanie na wąskim trawniku miedzy terminalem a chodnikiem idealna.

Sprawdził się i w Norwegii w górach i w Islandii w Interiorze.

Plecaki: Osprey ma udane i lekkie konstrukcje (promocje dobre na plecaki miał sklep alpinsport), Deuter coraz cześciej ma promocji po wcześniejszej zmowie cenowej. Lekkie plecaki ma w kolekcji tez Mammut. Pancerne, ale ciezkie konstrukcje robi polski Wisport.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Lut 2013 09:01 

Ze swojej strony polecam Gelert Solo, na allegro wyrwałem za 150 PLN. Z tego co czytałem na różnych forach sprawdza się przy złej pogodzie, jest lekki i solidnie wykonany. Nie zdążyłem go jeszcze przetestować osobiście, ale myślę, że to fajna alternatywa dla osób podróżujących samotnie - choć myślę, że i dwie osoby spokojnie zmieściłyby się w środku. ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Lut 2013 12:48 

Loty: 73
Kilometry: 72 829
Krajów: 23 / 11.1%
raf89 napisał(a):
Ze swojej strony polecam Gelert Solo

to fajny mały jedno osobowy namiot ale niestety nadaje sie tylko na wyjazdy w ciepłe miesiące ze względu na sypialnie wykonaną w większości z siatki, tropik nie przylega do ziemi więc może trochę podwiewać podczas wiatru no i raczej się w nim nie da przebrać bo jest bardzo niski ale do szybkiego noclegu jest ok

pzdr

#9 PostWysłany: 20 Lut 2013 09:24 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
Krajów: 10 / 4.8%
niebieski
olw napisał(a):
raf89 napisał(a):
Ze swojej strony polecam Gelert Solo

to fajny mały jedno osobowy namiot ale niestety nadaje sie tylko na wyjazdy w ciepłe miesiące ze względu na sypialnie wykonaną w większości z siatki, tropik nie przylega do ziemi więc może trochę podwiewać podczas wiatru

A jakie to ma znaczenie ? I tak w srodku jestes raczej w spiworze, a i do nasiadówy także się ten namiot nie nadaje, więc takie trochę na siłę marudzenie o tym podwiewaniu.

#10 PostWysłany: 28 Cze 2014 18:43 

srebrny
Podbijam. Rozglądam się za namiotem raczej na okołoeuropejskie wojaże (raczej południe kontynentu niż północna Norwegia). Dobrze, gdyby mieścił się w podręcznym Wizza i nie było problemu na bramce.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość