Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lip 2013 23:13 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
witam,

znawcow prosze o pomoc ktory aparat wybrac ? duzo podrozujemy i czesto chcemy robic zdjecia w trudnych warunkach (deszcz, pustynia, z wody itp.) Jednoczesnie zalezy nam na wysokiej jakosci zdjeciach, nie mnie na aparatach sie nie znamy.
Inne propozycje w podobnym przedziale cenowym rowniez mile widziane, z gory dzieki za pomoc.
Do tej pory robilismy zdjecia ze zwyklej cyfrowki za 300-400 PL i nie jestesmy zadwoleni z efektow

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 02 Lip 2013 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 82 783
Krajów: 15 / 7.0%
srebrny
Powiem tak, skoro aparat do podróży to na pewno kompaktowość odgrywa kluczową rolę. Mój typ to Sony NEX, w ktorym mozna dzieki adapterom uzywac szkiel z innych systemow (np. m42 albo nikon). Poogladaj sobie sample w internecie, szczeka moze opasc ile potrafi zdzialac takie cudo :D

#3 PostWysłany: 03 Lip 2013 08:34 
Awatar użytkownika

srebrny
a ktory Sony Nex ?
z tego co widze, jest kilka opcji

#4 PostWysłany: 03 Lip 2013 08:59 
Awatar użytkownika

niebieski
lahcimmm2 napisał(a):
a ktory Sony Nex ?
z tego co widze, jest kilka opcji

ja kupiłem niedawno nex-5n. Wczesniejszego (5) ponoć nie warto bo "to co mieli poprawić poprawili w 5n".
O 3/6/7 nic nie powiem, chyba piątka jest najlepsza jeśli chodzi o cena/jakość.
Ja jestem bardzo zadowolony, choć jeszcze troche nauki zostało (robienie na "auto" w takim aparacie to troche grzech :))

PS. Kompakty zawsze były traktowane jako słaby rywal lustrzanek, znajomy fotogram mówił mi ostatnio że przez ostatnie lata widać spory postęp i niektóre aparaty dają naprawdę świetną jakość (oczywiscie nie mówie o Sony RX1 bo to inna półka cenowa). Ważna jest matryca i jasność obiektywu - nex ma matryce APC-S (czyli dosyć sporą), wysokie używalne ISO (6400 daje rade!, teoretycznie max to 25600), obiektyw zawsze można zmienić.
Aparaty ktore podałeś mają chyba mniejsza matryce, choc to zweryfikuj bo raczej specjalistą nie jestem i byc moze ktoś mnie zaraz w czymś poprawi :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Lip 2013 09:36 

Loty: 100
Kilometry: 240 247
Krajów: 31 / 14.5%
Kup Olympusa TG 2

W tym momencie jest to najbardziej zaawansowany aparat kompaktowy / uniwersalny.
Jest mały ,mieści się w kieszeni ,możesz robić zdjęcia pod wodą ,nie boi się upadków .
Na dodatek możesz kręcić filmy w najwyższej rozdzielczośći 1080p.
Wada to cena ,w Polsce 1450 zł.
Jest jeszcze jedna ,ale jej jak kupisz aparat nawet nie dostrzeżesz.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Lip 2013 10:00 
Awatar użytkownika

srebrny
czy się różni tg1 od tg2 ?

#7 PostWysłany: 03 Lip 2013 12:11 

Loty: 100
Kilometry: 240 247
Krajów: 31 / 14.5%
Zmiany są tzw. kosmetyczne.

cytuje za optyczne .pl

,, Spójrzmy więc, czym TG-2 różni się od swojego starszego brata. Pierwsze co rzuca się w oczy to inny kolor obudowy. Przednia ścianka straciła swoją szarą barwę i kupujący mogą teraz wybierać między czarną, lub czerwoną wersją kolorystyczną. Do nas trafił egzemplarz w kolorze czarnym i trzeba przyznać, że prezentuje się on o wiele ładniej od swojego poprzednika. Kolejną, dość istotną zmianą jest wzmocnienie uszczelnień obudowy. Choć korpus jest dokładnie ten sam, co w starszym modelu, to teraz z aparatem możemy bez problemów nurkować na głębokości 15 metrów, a więc zbliżamy się do limitu 18 metrów, czyli głębokości na jaką mogą maksymalnie schodzić nurkowie z podstawowymi uprawnieniami OWD (Open Water Diver). Oprócz tego aparat posiada teraz możliwość rejestracji filmów z prędkością 120 i 240 kl/s w rozdzielczościach odpowiednio 640×480 i 320×240 pikseli. To w zasadzie kończy listę zmian, jakie możemy wyczytać ze specyfikacji. Jednak w swojej informacji prasowej producent zwraca uwagę na „zaawansowany podwodny Balans Bieli obejmujący wszelkie sytuacje oświetleniowe pod wodą i zapewniający uzyskanie możliwie najlepszej naturalnej kolorystyki”. Może to wskazywać, iż programiści dopracowali kolorystykę zdjęć podwodnych, która w starszym modelu zwłaszcza na większych głębokościach pozostawiała spory niedosyt.
Olympus Tough TG-2 - pierwsze wrażenia, zdjęcia i filmy - Olympus Tough TG-2 - pierwsze wrażenia, zdjęcia i filmy
Układ przycisków w TG-2 nie zmienił się w stosunku do starszego modelu. Na górnej ściance znajdziemy włącznik i spust migawki, a na tylnej, na prawo od ekranu LCD umieszczono (idąc od góry)

Jeśli chcesz więcej poczytać o aparacie, testach i jakie zmiany w nim nastąpiły i jak to wygląda na zdjęciach to odsyłam na optyczne . pl
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Lip 2013 19:02 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
Używam TG1 od ponad roku i pozwolę sobie trochę skrobnąc na jego temat.
Na pewno nie kupiłbym TG-2 ponieważ za te liftingowe zmiany nie warto dopłacać.
Sam TG-1 robi przyzwoite zdjęcia. Pod wodą, wręcz rewelacyjne.
Uważam że jest to najlepiej robiący zdjęcia pod wodą kompakt.
Tutaj masz trochę moich zdjęć https://picasaweb.google.com/1072227648 ... wanieEgipt
Ma bardzo szybki AF, który pod wodą nie "gubi" się, doskonały balans bieli w trybach podwodnych (bodaj 3 różne opcje do wyboru). Jeśli więc ktoś szuka aparatu do zdjęć podwodnych to jest to najlepszy wybór w tym segmencie. Pod wodą obsługuje się go bezproblemowo.
Bateria starcza na ok 300 zdjęć z włączonym trackloggerem (zapisuje Ci track z wycieczki - jak w GPS) i geotagowaniem. Ponadto są na Allegro tanie zamienniki, które nie ustępują zauważalnie oryginalnym bateriom (używam na przemian i oryginału i zamiennika).
Aparat jest gotów do robienia zdjęć niemal natychmiast po włączeniu.
Zdjęcia IMO dobrze są wybarwione, balans bieli skalibrowany właściwie. Ekran czytelny nawet w ostrym słońcu.
Jedną z największych zalet tego aparatu jest jasny obiektyw. To naprawdę duży plus, i jako posiadacz kilkunastu już aparatów z różnego przedziału (od prostych kompaktów, przez hybrydy po lustrzanki) jeśli kiedykolwiek będę kupował kolejny aparat, będę zwracał uwagę na jasność obiektywu. Aparat korzystając ze wspomagania AF potrafi ostrzyć nawet w zupełnych ciemnościach. Oczywiście jesli fotografowany obiekt nie jest oddalony za bardzo.
Bogactwo trybów tematycznych, pozwoli także pobawić się w bardziej kreatywne zdjęcia, choć niektóre tryby są IMO zupełnie nieprzydatne.
Teraz o minusach.
Aparat z włączonym trackloggerem trochę laguje (ma pewne opóźnienie gdy chcemy zmieniać opcje).
Niestety najbardziej bolącym mnie felerem jest kiepski tryb panoramy. Tu jest porażka na maxa. Panoramy składane są niewłaściwie, widać przejścia pomiędzy
Tutaj sample
https://picasaweb.google.com/1072227648 ... 4025965250
Filmy niby sa w 1080p, ale to także nie najmocniejsza strona aparatu. Zgrywane są do pliku *.mov, który jest nieco problematyczny w odtwarzaniu na niektórych sprzętach.
Pliki sa dość spore. Zazwyczaj zaraz po przyjeździe konwertuję je do *.avi
Jakość filmów pozostawia nieco do życzenia. Na pewno nie uznałbym że jest to jakość HD.
To tyle.
Na chwilę obecną uznaję, że w segmencie kompaktów nie ma on sensownej konkurencji, która skusiłaby mnie do wymiany :)

#9 PostWysłany: 21 Sie 2013 14:18 

Loty: 139
Kilometry: 384 851
Krajów: 23 / 10.8%
Ja polecam równiez tg830 cenowo tanszy od tg2 jakosciowo az tak bardzo nie odstaje

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość