Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 09 Gru 2025 11:01 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
Namibia (WDH + przejścia lądowe) brak kontroli / zwrócenia uwagi na drona. W Etoshy oczywiście bez specjalnego pozwolenia nie można latać i tam niekiedy pilnują na bramach wjazdowych (w listopadzie Anderson Gate brak jakiejkolwiek kontroli).

Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini - brak pytań i kontroli na przejściach lądowych.

RPA - JNB, CPT, PLZ + przejścia lądowe z Lesotho i Eswatini - brak pytań o drona. W Krugerze podobnie jak w Etoshy - nie można latać i Crocodile bridge pytali o to. Na Phabeni Gate zero pytań i kontroli.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#62 PostWysłany: 10 Gru 2025 12:21 

niebieski
Mnie w Etoshy pytali o drona na Anderson i Galton Gate. Nie sprawdzają, po prostu pytają. Oczywiście powiedziałem że mam, pudełko z dronem zostało zaplombowane. Potem już nikt nie sprawdzał, przy wyjeździe nie pytał o nic, plombę sam sobie zdejmij. Trochę pic na wodę ta kontrola i wszystko na luzie. Opierają się na zaufaniu.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 07 Sty 2026 03:54 

Loty: 139
Kilometry: 227 786
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Przekazuję moje dotychczasowe doświadczenia z aktualnego RTW. Posiadam DJI Mini 4 Pro.

Przesiadka na SHJ - dron nie wzbudził reakcji
Kuala Lumpur - dron nie wzbudził reakcji, nie latałem nim w Kuala Lumpur
Bali - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem i żadnych problemów
Cairns - dron nie wzbudził reakcji, latałem nad rafą koralową, operator wycieczki wręcz zachęcał do latania, zakaz latania nad pociągiem „Kuranda Scenic Railways” i praktycznie na całej jego trasie, również zakaz latania na przystankach Skyrail Rainforest Cableway
Port Moresby oraz Rabaul (Papua Nowa Gwinea) - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem bez żadnych problemów, w Port Moresby starałem się unikać startowania dronem przy lokalskach, bo niektórzy niewyglądali przyjaźnie
Wyspy Salomona - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Fiji - dron nie wzbudzi reakcji, nie latałem
Vanuatu - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Nowa Zelandia - dron nie wzbudził reakcji, nie latałem
Aitutaki - dron nie wzbudził reakcji, zakaz latania na 30/40% wyspy przez strefę lotniskową, nie można latać nad najładniejszą częścią wyspy
Rarotonga - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Polinezja Francuska (Tahiti, Moorea, Bora Bora) - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem. Na Moorea te ładne domki są przy lotnisku i nie można nad nimi latać.
Hawaje - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Santa Barbara - dron nie wzbudził reakcji, próbowałem latać nad „pier”, ale coś mi przechwyciło na chwilę drona i zaczął sam latać, więc zrobiłem kilka szybkich ujęć i wylądowałem
Chile - w Patagonii prawie nigdzie nie można latać, na Wyspie Wielkanocnej całkowity zakaz latania, Viña del Mar i okolice latałem na luzie, w Santiago trzeba uważać na budynki strategiczne, mi policja pozwoliła nagrywać nawet prowenezuelskie protesty

Jak narazie to tyle, jak skończę tripa to dodam info z kolejnych miejsc.

W międzyczasie proszę o informację może ktoś ma doświadczenie. Wiem, że w ZEA nie można wwieźć drona tylko trzeba zostawić w depozycie, czy ktoś praktykował lądowanie na jednym lotnisku, a odlot z innego? Co w takiej sytuacji? Konkretnie ląduję na DXB i chciałbym lecieć dalej z AUH.

Dodatkowo - czy ktoś ma jakieś doświadczenie z wwozem drona na BAH/KWI/DOH? Też biorą do depozytu czy całkowity zakaz wwozu i konfiskata na amen? Oczywiście nie planuję latać w tych miejscach.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 25 Sty 2026 21:50 

Loty: 198
Kilometry: 486 540
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
Barbados, Saint Vincent i Grenadyny oraz Trynidad i Tobago bez żadnych pytań i problemów. Wszystkie przejścia graniczne na lotniskach (odpowiednio BGI, SVD, POS i TAB).
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 09 Lut 2026 17:38 

Loty: 139
Kilometry: 227 786
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
jaras724 napisał(a):
Przekazuję moje dotychczasowe doświadczenia z aktualnego RTW. Posiadam DJI Mini 4 Pro.

Przesiadka na SHJ - dron nie wzbudził reakcji
Kuala Lumpur - dron nie wzbudził reakcji, nie latałem nim w Kuala Lumpur
Bali - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem i żadnych problemów
Cairns - dron nie wzbudził reakcji, latałem nad rafą koralową, operator wycieczki wręcz zachęcał do latania, zakaz latania nad pociągiem „Kuranda Scenic Railways” i praktycznie na całej jego trasie, również zakaz latania na przystankach Skyrail Rainforest Cableway
Port Moresby oraz Rabaul (Papua Nowa Gwinea) - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem bez żadnych problemów, w Port Moresby starałem się unikać startowania dronem przy lokalskach, bo niektórzy niewyglądali przyjaźnie
Wyspy Salomona - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Fiji - dron nie wzbudzi reakcji, nie latałem
Vanuatu - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Nowa Zelandia - dron nie wzbudził reakcji, nie latałem
Aitutaki - dron nie wzbudził reakcji, zakaz latania na 30/40% wyspy przez strefę lotniskową, nie można latać nad najładniejszą częścią wyspy
Rarotonga - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Polinezja Francuska (Tahiti, Moorea, Bora Bora) - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem. Na Moorea te ładne domki są przy lotnisku i nie można nad nimi latać.
Hawaje - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Santa Barbara - dron nie wzbudził reakcji, próbowałem latać nad „pier”, ale coś mi przechwyciło na chwilę drona i zaczął sam latać, więc zrobiłem kilka szybkich ujęć i wylądowałem
Chile - w Patagonii prawie nigdzie nie można latać, na Wyspie Wielkanocnej całkowity zakaz latania, Viña del Mar i okolice latałem na luzie, w Santiago trzeba uważać na budynki strategiczne, mi policja pozwoliła nagrywać nawet prowenezuelskie protesty

Ciąg dalszy doświadczeń po moim RTW:
Urugwaj - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
Argentyna (Buenos Aires) - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem. Niby w ścisłym centrum nie można latać, ale pytałem policji w okolicy i zawsze mówili, że nie ma dla nich problemu.
Etiopia - dron nie wzbudził reakcji, nie latałem
Madagaskar - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem, w alei baobabów ktoś się do mnie przyczepił, że niby tam nie można latać i chciał pieniądze, ale po prostu odjechałem kawałek dalej i przyleciałem dronem z powrotem w to miejsce ;)
Seszele - dron nie wzbudził reakcji, latałem tam gdzie chciałem
ZEA (Dubaj) - aby wwieźć drona, należy go uprzednio zarejestrować tutaj: https://moiat.gov.ae/en/services/issue- ... for-drones. Koszt takiej przyjemności to 200 AED. Należy okazać potwierdzenie rejestracji drona celnikom. Numer seryjny sprawdzają literka po literce.
Od tego roku zmieniły się zasady latania dronem w Dubaju - można latać bez uprawnień/zgłoszeń w kilku "rekreacyjnych" strefach, czyli Bluewaters, Palm Jumeirah i Jumeirah Beach. Mapa dostępna tutaj: https://www.dcaa.gov.ae/drone-map. Ja jakimś cudem znalazłem na ulicy kartę pamięci z wysokimi ujęciami z The World ;)
Załącznik:
dji_fly_20260205_153624_0767_1770364911250_photo.jpg
dji_fly_20260205_153624_0767_1770364911250_photo.jpg [ 155.25 KiB | Obejrzany 390 razy ]

Załącznik:
dji_fly_20260205_153310_0745_1770364944159_photo.jpg
dji_fly_20260205_153310_0745_1770364944159_photo.jpg [ 387.48 KiB | Obejrzany 390 razy ]

Do poniższych miejsc nie próbowałem wwozić drona, ale wysłałem zapytania mailowe do odpowiednich organów:
Bahrajn - "Regarding your inquiry about bringing a drone into the Kingdom of Bahrain, please be advised that such drones are prohibited from entering the Kingdom. Upon arrival, you must declare it to customs, and it will be confiscated and handed over to the registration authority. If you wish to re-export it, you must coordinate with the registration authority.", "Drones are only allowed in Bahrain subject to Ministry of Interior’s approval. Kind contact Bahrain’s Customs Affairs for further advice."
Katar - "With reference to your query, please be informed that you must declare the Drone at the Arrivals Customs office prior to exiting the airport. Upon declaring the items, it may be deposited and a receipt will be given to you to collect your items within 14 days from the Customs office in transit area. For further information, please do not hesitate to contact the following: General Authority of Customs: +974 4445 7457"
Kuwejt - to jedyna odpowiedź jaką otrzymałem od lotniska w Kuwejcie, żadna inna instytucja mi nie odpowiedziała mimo followupów: "Please be advised that Kuwait International Airport does not offer an official facility for the temporary storage or deposit of drones or similar equipment for collection upon departure. Therefore, no storage fees or arrangements are available in this regard. Passengers arriving with a drone in their possession are required to proceed to the Red Channel and declare the item to Customs authorities for assessment, in accordance with the applicable regulations. Please note that the importation and use of drones within the State of Kuwait are subject to prior approval from the competent authorities."

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 16 Lip 2026 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 1027
Kilometry: 2 242 317
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
w ZEA na przesiadce chyba powinno dać radę bez rejestracji?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość