Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 05 Lut 2017 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
medkorki napisał(a):
Ja juz jestem na miejscu :D zadnych klopotow przy check-inie, oblozenie z AMS prawie pelne w C, z DOH juz niekoniecznie, podroz bardzo wygodna, nawet w tych 777.

na miejscu temp nie zachwycaja, ale jutro ma byc troche wiecej slonca.

B777 sa bardzo wygodne dla dwojga podrozujacych razem.
Do tego pitch znacznie lepszy niz w B787 czy A350.
Owszem, zgadzam sie, ze nowa kabina C prezentuje sie znacznie przyjemniej dla oka, ale dla mnie komfort jest wazniejszy (podrozuje z druga polowka).
Z Sake Fare lecimy w polowie lipca czyli miesiacu dosc deszczowym w Tokio, ale nie bardzo nam to przeszkadza, jako ze w maju bedziemy na dluzszej wycieczce po Korei i Japonii wlasnie, wiec na co zabraknie czasu w Tokio (a czasu nigdy nie starcza), 'dokonczymy' w lipcu 8-)

---
Image

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
medkorki lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#102 PostWysłany: 04 Kwi 2017 17:54 
Awatar użytkownika

platynowy
witajcie,

w tak smutnej sprawie tu jeszcze nie pisałem...

Może jeszcze nie "wszystko", ale wiele wskazuje na to, że nie będę mógł skorzystać z biletu do NGO zakupionego w czasie festiwalowej gorączki. Nie wiem, jak to przeżyję (sam brak przelotu jakoś może przełknę, ale te kilkadziesiąt tysięcy qmiles w ramach promocji x5, które przejdą koło nosa, to już istny dramat), ale cóż począć :(

Mam pytanie dotyczące samej należności za bilet. W szczegółach rezerwacji na stronie QR wszedłem sobie w zakładkę dot. rezygnacji i pokazuje się tam informacja, że jeśli anuluję lot otrzymam zwrot ok. 86 EUR. Zastanawiam się, czy jest jakakolwiek inna możliwość uczynienia czegoś z tym biletem, by otrzymać nieco więcej? Jeśli nie, to trudno, ale może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej materii.

Na wszelki wypadek załączam zrzut ekranu z warunkami mojej taryfy (dla obu odcinków są takie same):

Załączniki:
Rfare.jpg
Rfare.jpg [ 77.8 KiB | Obejrzany 3073 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 04 Kwi 2017 18:11 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Napiszę tak nieśmiało ... a ubezpieczenia jakiegoś na ten bilet nie masz?
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 04 Kwi 2017 18:23 
Awatar użytkownika

platynowy
Nic, zero, nul... Z resztą, okoliczności są takiego rodzaju, że nijak by się pod jakiekolwiek ubezpieczenie nie załapały.

Edit: kurczę, zapomniałem, że mam jakieś ubezpieczenie w ramach karty platynowej mBanku. Muszę zajrzeć do OWU, może jakimś cudem się jednak załapię na nie, o ile jest tam w ogóle ubezpieczenie od rezygnacji...
Dzięki za podpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 04 Kwi 2017 19:26 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 632
Kilometry: 1 378 944
Krajów: 76 / 35.5%
@‌tropikey‌ a mowilem nie kupuj :P
tropikey lubi ten post.

#106 PostWysłany: 04 Kwi 2017 20:18 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Ja bym poczekał do ostatniej chwili licząc ze zmienią się godziny wylotu i wtedy spróbował anulować

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#107 PostWysłany: 04 Kwi 2017 20:30 

Loty: 200
Kilometry: 409 881
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
zdecydowanie czekaj na schedule change :) ja już jeden miałem z DOH do BRU, więc na pewno się jeszcze jakieś trafi :)

#108 PostWysłany: 04 Kwi 2017 20:49 

A można komuś odsprzedać ?
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 04 Kwi 2017 20:53 
Awatar użytkownika

platynowy
oskiboski napisał(a):
@‌tropikey‌ a mowilem nie kupuj :P

Ładnie to tak kopać leżącego? :D

@‌darekd‌ i @‌so-fly‌: faktycznie, to dobry pomysł, tym bardziej, że i tak chyba w ten właśnie sposób bym zadziałał, bo liczę, że może w ostatniej chwili los się do mnie uśmiechnie i jednak będę mógł polecieć. Zobaczymy...
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#110 PostWysłany: 05 Kwi 2017 09:15 

niebieski
Z tą zmianą godzin lotów i próbą anulacji to z reguły jest ciężko. Zmiana faktycznie musiałaby być znacząca, żeby linia pozwoliła na anulację.

Swoją drogą: kiedyś była już podobna akcja. Wydaje mi się, że osoba która nie mogła polecieć zaczęła się kontaktować na facebook’u z osobami o takim samym nazwisku, w celu odsprzedania. Może szczęście się uśmiechnie :)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#111 PostWysłany: 05 Kwi 2017 09:24 

złoty
@‌bugs‌
Dwa razy anulowałem bezkosztowo bilet w najtańszej taryfie przy zmianie rozkładu o 5 minut (LH i CA).
tropikey lubi ten post.

#112 PostWysłany: 05 Kwi 2017 09:43 

HON fly4free
Tu nie ma żadnej reguły; zależy od linii i czasem taryfy; generalnie jednak zasadą jest, że przy drobnych korektach rozkładu, o ile nie wpływa to na przebieg podróży np. spadek przesiadki poniżej MCT itp., anulacja z pominięciem ograniczeń taryfy nie wchodzi w grę u większości przewoźników. Warto jednak zawsze poczekać i spróbować.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 05 Kwi 2017 09:56 
Awatar użytkownika

platynowy
jeśli kierować się warunkami przewozu QR, to podejrzewam, że różnica musi być większego kalibru. Zgodnie z art. 11 (istotny jest pkt 3):

ARTYKUŁ 11 - ZWROTY RÓWNOWARTOŚCI BILETÓW

1. Postanowienia ogólne

Jeśli Qatar Airways nie zapewni przewozu zgodnie z Warunkami Umowy lub gdy Klient zażąda dobrowolnej zmiany dokonanych ustaleń, zwrot za niewykorzystany Bilet lub jego część nastąpi zgodnie z niniejszym artykułem oraz Regulaminem Qatar Airways.

2. Osoba, na rzecz której dokonany zostanie zwrot

2.1 Jeśli w niniejszym ustępie 2 nie postanowiono inaczej, Qatar Airways ma prawo dokonać zwrotu na rzecz osoby wymienionej na Bilecie lub na rzecz osoby, która dokonała płatności za Bilet i przedstawiła zadowalający dowód takiej płatności.

2.2 Jeśli za Bilet zapłaciła osoba inna niż Pasażer wymieniony na Bilecie, a na Bilecie wskazano ograniczenie dotyczące zwrotu za bilet, Qatar Airways dokona zwrotu wyłącznie na rzecz osoby, która dokonała płatności za Bilet, lub zgodnie z jej poleceniem.

2.3 Zwrot dokonywany jest wyłącznie po zwróceniu Qatar Airways Kuponu Pasażerskiego lub Pokwitowania Pasażera, jak również wszystkich niewykorzystanych Kuponów Lotniczych. Powyższe nie dotyczy Biletów zagubionych.

2.4 Zwrot dokonany na rzecz jakiejkolwiek osoby okazującej Kupon Pasażerski lub Pokwitowanie Pasażera oraz wszystkie niewykorzystane Kupony Lotnicze i podającej się za osobę, na której rzecz może być dokonany zwrot na podstawie ustępu 2.1 lub 2.2 niniejszego Artykułu, uważany jest za zwrot dokonany należycie, który zwalnia Qatar Airways z odpowiedzialności i jakichkolwiek przyszłych roszczeń o zwrot za bilet.

3. Zwroty przymusowe

W przypadku gdy Qatar Airways odwoła lot, nie zrealizuje rejsu zasadniczo zgodnie z rozkładem, nie zatrzyma się w punkcie wymienionym na Bilecie jako punkt docelowy lub punkt międzylądowania Pasażera, nie jest w stanie zapewnić uprzednio zarezerwowanego miejsca bądź spowoduje nieskorzystanie przez Klienta z lotu przesiadkowego, na który posiada on rezerwację, kwota zwrotu równa jest:...

Oczywiście "zasadniczo zgodnie" jest sformułowaniem podlegającym subiektywnej ocenie, ale podejrzewam, że ewentualne 5 minut może być różnicą zbyt małą. No, ale poczekamy jak się sytuacja rozwinie...

Dzięki wszystkim za pomoc :-)
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 05 Kwi 2017 10:04 

Loty: 200
Kilometry: 409 881
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
nawet 5 minut schedule change daje Ci prawo do darmowego zwrotu biletu. I to powinno wyczerpać temat :) w razie czego polecam telefon do ich CC we Wrocławiu.

#115 PostWysłany: 05 Kwi 2017 10:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeśli tak, to świetnie, o ile oczywiście jakakolwiek zmiana nastąpi ;-)
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 29 Maj 2017 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 917 233
niebieski
Dzwoniąc dziś do QR w sprawie rezerwacji kolegi wpadłem na pomysł spytania się o tą nieszczęsną promocję 4x mile.
Spotkała mnie miła niespodzianka, ponieważ konsultant potwierdził, że moja rezerwacja jak najbardziej kwalifikuje się do w.w. oferty.
Czekam teraz na odpowiedź na maila z ich wsparcia i zobaczymy. Tak czy siak trzeba walczyć :)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#117 PostWysłany: 29 Maj 2017 16:30 
Awatar użytkownika

platynowy
trzymam kciuki, choć na FT czytałem wątek, w którym ludzie - nawet ci, którzy zarejestrowali się do oferty - narzekali na brak naliczenia. Z drugiej strony, po krótszej lub dłuższej dyskusji bonusowe qmile wpadały.
Czy dobrze pamiętam, że u Ciebie w "My offres" promocji x4 nie było? Jeśli tak, to w przypadku naliczenia Ci tych bonusowych mil będziesz mógł nazywać się szczęściarzem :-D
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 29 Maj 2017 16:56 
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 917 233
niebieski
Dokładnie ! Nie miałem tej promocji w zakładce. Zobaczymy jak to będzie, ale jeśli się uda to już wiem co robię w marcu :)
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 30 Maj 2017 15:40 
Awatar użytkownika

platynowy
Ech, zżera mnie zazdrość. Ja miałem wracać jutro...
Życzę udanej konsumpcji, gdy już przyjdzie ta pora :-)

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 30 Maj 2017 15:56 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Dzieki @‌tropikey‌ (swoj wpis przenioslem do QR Privilege Club).

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość