Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lip 2026 10:21 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
Z TD. Daty wakacyjne. Najtaniej Manila i Dżakarta, ale inne niewiele drożej.

Załączniki:
mnl.png
mnl.png [ 47.66 KiB | Obejrzany 1262 razy ]
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 06 Lip 2026 16:53 
Awatar użytkownika

złoty
Kolegom ze stolicy zasugerowałbym, że zamiast płacić za nocleg w Szwecji i za lot powrotny, za kilka stów więcej można skończyć w Warszawie. Np w datach z pierwzego posta cirka about 500 zł więcej:
Załącznik:
Zrzut ekranu 2026-07-06 165023.png
Zrzut ekranu 2026-07-06 165023.png [ 66.59 KiB | Obejrzany 1061 razy ]

(GF niezbyt sobie radzi z cenami CA w wyszukiwaniu multi, więc taki krzywy screen)
Edit - nie wiem czemu, ale przeliczyłem pierwotnie z NOK :oops:
Edit2 - hmmm, to chyba jakiś bug z przekreśleniem, że się tyle śmieci dodaje...

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 06 Lip 2026 21:47, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 07 Lip 2026 08:26 

Mam pytanie od laika, który wsiadając do samolotu zawsze idzie w prawo i pomija pierwsze fotele zasiadając w miejscu mi należnym ;)
Zawsze traktowałem to forum jako ostoja cebulingu i szukania kompromisu między ceną i wygodą.
Co daje podróżowanie biznes klasą, jak za taką cenę można kupić ekonomika i zjeść na miejscu 2-3 kolacje z winkiem?
Tam jakieś stewardesy ładniejsze obsługują?
Co przesądza o takim wyborze?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Lip 2026 08:42 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Po pierwsze: fotel rozkładany na płasko o tym decyduje. Zramolałe staruchy ze zwyrodniałym kręgosłupem chętnie dopłaca za komfort.
Po drugie: ilość otrzymanych mil.
8 ludzi lubi ten post.
turczy uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 07 Lip 2026 08:55 
Awatar użytkownika

złoty
..... po 3 czas ktory zyskujesz. Jesli nie potrafisz spac na fotelu w pozycji siedzacej to po locie 12h + potrzebujesz sporo czasu zeby odespac na miejscu. W C wysypiasz sie ''jak w domu''. Ostatnio lecac w sumie 23h do Australii nie mialem nawet ulamka jet lagu. 3 lata temu pokonujac ta trase 2 Eco potrzebowalem 2 dni zeby wejsc w normalny tryb po przylocie. Jesne, ze jest to ogromna roznica w cenie, ale nie jest to tylko fanaberia, a odczuwalna roznica komfortu podrozy
7 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 07 Lip 2026 08:57 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Przy trasie 10h+ płaskie łóżko jest dla mnie warte jakieś 1,5 tysiąca zł w jedną stronę. Więcej mi trochę szkoda. Wszystkie pozostałe dodatki to extra premia, ale zależy mi tylko na spaniu.
Nie potrafię się regenerować na siedząco.
Podróż biznesem daje mi + 2 dni dobrej jakości podróży i zmniejszenie jetlaga do minimum.
Z tego samego powodu nigdy nie interesowała mnie ekonomiczna premium. Nie ma w niej dla mnie nic interesującego.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Lip 2026 09:22 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Widzę że się off-top zrobił, ale jeśli ktoś kupi sobie C, licząc że pozbędzie się albo znacznie zminimalizuje jet-laga to się może srogo zawieść. To nie działa tak że jak masz łóżko to od razu zmienisz rytm dobowy o 8-10 stref czasowych i wysiądziesz z samolotu przestawiony jakbyś od 3 tygodni mieszkał na miejscu. Zwłaszcza przy podróżach na wschód.
4 ludzi lubi ten post.
piotrger uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 07 Lip 2026 09:26 
Awatar użytkownika

złoty
1,5 tysiąca dopłaty do eco ?, czy myślisz o całkowitym koszcie biletu, bo wtedy to byłaby bardzo okazyjna cena, a ogólnie czasy się zmieniają i po prostu więcej ludzi stać na C,
@rattaman, w pewnym stopniu to pomaga, ponieważ nawet jak lot jest w dzień w Europie to i tak gaszą światło i pozwalają ludzią wypocząć, żeby dostosować porę do miejsca przylotu, jeśli lot jest tylko w dzień, np Azja rano do Europy albo Europa do Ameryki to nie myślę o dopłacie do C
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Lip 2026 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
To zawsze jest kwestia co dla kogo jest ile warte.
Dla mnie bilet w biznesie za 6k jest ok za 8 drogo ale czasem warto. Więcej szkoda mi kasy.
Dla kogoś innego te ceny będą w innym miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Lip 2026 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Dla mnie koszt 6k RT to za duzo, ale w kwocie około 4k, przytulam wszystko co ma w sobie C na longu + ew. doloty.
Komfort jest niesamowity. Niestety przy 191 cm wzorstu cieżko przetrwac mi lot, do tego w ogole nie pije, co kiedys wiązało się z wlaniem w siebie pewnej ilości alko i człowiek był bardziej plastyczny to jeszcze jakoś udawało się przyjemniej wytrzymać ten lot, a teraz jest po prostu to bardzo bardzo ciężkie.

Ostatnio pojawiło się kilka ofert na C - m.in. Bombaj na West coast + powrót do Europy ale to łączone z Y+ i przyznam, że tam 2x po 10 h w Y+ też pewnie nie będą łatwe, ale mam nadzieje, że jakoś do przetrwania. Czy ostatnia promka już na C w BA z Wysp na East Coast.
Na secret flying właśnie są jakieś odrzuty tej promocji bo w zeszłym roku była ponownie proma za okolo 3-4k z IST na West Coast i z pworotem do Europy, ale tego już nie zdązylem nabyć. W każdym razie tak jak wskazano powyżej drugim aspektem waznym są mile, bo zasadniczo zbieram na to, żeby spokojnie w C poleciec do Japonii i przetrwac te podroze bez jetlaga
Ostatnia podroz do Azji - Kaula i Seulu ( tutaj w Y+) wiązała się z 3-4 dniami jetlaga, także jeśli podrozujesz w maksymalnych interwalach 14 dniowych pewna czesc podrozy masz z głowy...A myślę, że każdy ma inne przystosowanie organizmu do zmian czasowych u mnie przebiega to słabo.
elwirka lubi ten post.

#11 PostWysłany: 07 Lip 2026 11:12 

srebrny
joorel83 napisał(a):
Zawsze traktowałem to forum jako ostoja cebulingu i szukania kompromisu między ceną i wygodą.

Pesel uczestników forum podążać może tylko w jednym kierunku, no i teraz podobno żyjemy w jednym z najbogatszych krajów świata, nie to co ok. 15 lat temu kiedy to forum powstawało.

Żeby nie było zupełnie OT to cena przyzwoita dla latających solo, trudno można wysupłać trochę kasy jak komuś bardzo zależy na w miarę płaskim łóżku i kurczaku podanym na ceramice. Przy latających z rodziną C wypada już zupełnie beznadziejnie kosztowo. Za różnicę w cenie można spędzić z rodziną miesiąc w Azji.
 Profil Relacje PM off
turczy lubi ten post.

#12 PostWysłany: 07 Lip 2026 14:18 
Awatar użytkownika

srebrny
opo napisał(a):
joorel83 napisał(a):

Pesel uczestników forum podążać może tylko w jednym kierunku, no i teraz podobno żyjemy w jednym z najbogatszych krajów świata, nie to co ok. 15 lat temu kiedy to forum powstawało.

Żeby nie było zupełnie OT to cena przyzwoita dla latających solo, trudno można wysupłać trochę kasy jak komuś bardzo zależy na w miarę płaskim łóżku i kurczaku podanym na ceramice. Przy latających z rodziną C wypada już zupełnie beznadziejnie kosztowo. Za różnicę w cenie można spędzić z rodziną miesiąc w Azji.

Problemem własnie jest to, czy ty masz ten jeden miesiąc na spędzenie wakacji.
Ja dopiero ostatnio byłem pierwszy raz od czasów studenckich na miesięcznym urlopie. Choć 10 lat temu wynikało to ze stypendium we Frankfurcie, a tym razem z faktu, że w okolicach Marsylii odbywały sie uroczystosci rodzinne wiec przedłuzylem sobie wyjazd. A tak to jak wspomnialem mimo sporo liczby wyjazdow - mocno interwałowo to sie odbywa, w maksymalnie 2 tygodniowych turach.

I jesli masz mozliwosc spedzenia miesiac w Azji to super, jesli zle znosisz jetlagi itp. 2-4 dni bedziesz dochodził do siebie. Fajnie jak mozesz sobie na to pozwolic, gorzej jak twoj wyjazd trwa z 10-12 dni. Wtedy to jedna stanowi spory kawalek calego tripa.
turczy lubi ten post.

#13 PostWysłany: 07 Lip 2026 15:15 

złoty
Latam czasami w C i odpowiedź na Twoje pytanie @joorel83 jest prosta. Latam tak, bo mogę.
I tak PESEL jest nieubłagany (7 z przodu). Kręgosłup niedomaga i jakoś tak inaczej wychodzi się z samolotu po kilkunastu godzinach lecąc na leżąco.
Rozumiem też, że ktoś może tego nie rozumieć. Tyle, że ja latam za swoje, więc mam to w głębokim poważaniu.
6 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 07 Lip 2026 15:24 

srebrny
Robaku napisał(a):
I jesli masz mozliwosc spedzenia miesiac w Azji to super, jesli zle znosisz jetlagi itp. 2-4 dni bedziesz dochodził do siebie. Fajnie jak mozesz sobie na to pozwolic, gorzej jak twoj wyjazd trwa z 10-12 dni. Wtedy to jedna stanowi spory kawalek calego tripa.

Cztery dni jetlaga to już potężny jetlag, nie jestem specjalistą ale nie spotkałem nikogo kto zdycha aż przez tyle dni, nawet na antypodach. Może ktoś kto jest absolutnym ignorantem, nie wie gdzie leci, jaka jest tam godzina i np. cały lot ogląda filmy w EU strefie czasowej, to niestety ale organizmu nie oszuka nawet płaskie łóżko. BTW za kilka złotych można kupić melatoninę i po prostu zmusić organizm do snu o odpowiedniej porze, choć to dyskusja na zupełnie inny wątek.

Mimo wszystko, nawet przy kilku dniach na miejscu wolę mieć jetlag 1-2 dni i pobyt z rodziną w cenie, niż tylko sam lot w C. Ktoś inny zapewne będzie miał inne podejście i co najlepsze ono również będzie dobre! Szczególnie jeżeli ktoś faktycznie lata biznesowo, nazajutrz rano ma spotkanie biznesowe i po prostu musi być w normalnej formie.

Ale odbiegliśmy dość mocno w OT, niech każdy wydaje swoje pieniądze tak jak uważa za najlepsze dla niego.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 07 Lip 2026 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Nie wiem jak wygląda Business w Air China, bo nie czytałam recenzji, ale cena bardzo konkurencyjna jak komuś pasuje.

#16 PostWysłany: 07 Lip 2026 20:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziwna sprawa, bo ja chyba jedynego legitnego jetlaga miałem na Phukecie, gdzie chodziłem spać 2–4, a wstawałem 11–13. Inne moje azjatyckie podróże to całkowite niedosypianie w dzień, by potem w nocy spać po 2–3 h.

I w przypadku Seulu – 1 rząd Y+ lot AMS – Seul przespałem, myślę, że 75% czasu, ląduję sobie legitnie o 16 w Seulu, do 23 łażę po mieście, by obudzić się około 4:30. Podobnie sprawa wyglądała w KL, gdzie dopiero 3 noc – już w całości nieprzespana – doprowadziła do tego, że wymęczyłem się i byłem bez snu jakieś 30 h i przespałem.

Nie oglądam filmów w trakcie lotu – uważam, że książka to najlepszy towarzysz podróży, bo nic cię nie rozprasza, żadne SM, a nie podłączam się pod WiFi, nawet darmowe.

Ale cóż, tak mam... I tak to sobie u mnie wygląda.

Nawet ostatnia podróż z Gwatemali do Berlina, mimo tego, że od 3 w nocy na nogach czasu gwatemalskiego, zakończyła się przyjęciem jakiejś mocnej tabletki na sen, ale już na receptę od współpasażera, i snem 2 h po jakichś 20 nieprzespanych.

Czy można by załatwić to mocnymi pillsami? Pewnie tak, ale niestety azjatycki jetlag dość mocno mi doskwiera i wciąż jakoś próbuję znaleźć złoty środek. I uznałem, że podczas najbliższej podróży do Azji – od razu do plażowego kurortu zobaczyć, jak to będzie – spróbuję przetrwać to po prostu poza miastem, gdzie nie masz FOMO, że musisz wszystko zwiedzić.

Myślę, że to jest uwarunkowane biologicznie... Dlatego mój święty graal w postaci Tokio zaliczę albo w C, albo w ogóle.

Ostatnio edytowany przez Robaku, 07 Lip 2026 22:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Lip 2026 22:20 
Awatar użytkownika

złoty
Robaku napisał(a):
Oto tekst po korekcie literówek, z zachowaniem Twojego oryginalnego stylu i bez żadnych zmian w treści:

🧐

#18 PostWysłany: 07 Lip 2026 22:27 
Awatar użytkownika

srebrny
bylo tyle literowek, ze nie chciało mi sie tego samemu poprawić
kameander lubi ten post.

#19 PostWysłany: 07 Lip 2026 22:34 

niebieski
Znów ta Air China nad Rosją i w perspektywie praca rosyjskiej OPL- dziękuję - wybieram coś innego.
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#20 PostWysłany: 07 Lip 2026 22:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Obstawaim, ze chinskie samloty nad Rosją sa bezpieczniejsze niz wszystko inne nad Zatoką
adam1987 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości