Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 439 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 31 Lip 2012 21:02 

maxima napisał(a):
a kto tu dostał coś za 3000zł i więcej?????????? kupon był na 200$, podatku nie płaci się jeśli nagroda jest ponizej ok 760zł (zerknijcie np. na regulamin Synca przy cashbacku, jeśli cashback jest bodajże powyżej 760zł, to trzeba zapłacić podatek).

Gość generalnie jest nieźle nawiedzony IMO że wyjeżdża z takim tekstem tutaj :)

No ale to 760zl jest w ciagu jakiegos czasu bodaj roku lub nawet 5 lat, a sa tacy co im sie juz takich cash backow z marketów, czy "prawie darmowych biletów lotniczych, hoteli" nazbieralo troche i grubo powyzej 760zl

Tak ze chyba jest problem... ktos sie moze do tego doczepic nawet po latach jak jest to tylko rejestrowane....
smutne :cry:
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#182 PostWysłany: 31 Lip 2012 21:12 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Wszyscy, ktorzy cos kiedys dostali, wygrali, odebrali bezprawnie bedac osoba nieupowazniona (parz travelocity) powinni teraz bijac sie w piersi przygotowac pelna liste swoich nieopodatkowanych dealow. Nastepnie zaleca sie zlozenie takiej listy w najblizszym urzedzie skarbowym. Listy nie beda zapewne wazne bez pieczeci z upowaznionej parafii o wyznaniu grzechow i odpokutowaniu.

#183 PostWysłany: 31 Lip 2012 21:15 

Jezeli ktos jeszcze nie dostal maila "Congratulations on your Travelocity booking!" to niech zajrzy do folderu spam :)
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 31 Lip 2012 21:19 
Awatar użytkownika

@jacek69

Właśnie ;) Panu hol2 wskazałbym jeszcze tylko art. 21 ust. 1 pkt. 68 ustawy o PIT. Niech poczyta i wyciągnie wnioski...
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 31 Lip 2012 21:21 

niebieski
szkoda napisał(a):
Jezeli ktos jeszcze nie dostal maila "Congratulations on your Travelocity booking!" to niech zajrzy do folderu spam :)

Potwierdzam, u mnie nawet rezerwacja była w SPAMie ;P

Ale swoją drogą. Ciekawe co z dodatkowym obciążeniem za każdą rezerwację. Za mnie i znajomych mogliby obciążyć mi kartę na 1400 USD (mimo jej zastrzeżenia). Póki co tego nie zrobili. Moim zdaniem kiedy transakcję rozliczą (około 7 dni po zapłaceniu) czyli przeniosą z zablokowanych do zrealizowanych, oznaczać to będzie 'poddanie się' z ich strony. W przeciwnym wypadku to będzie kolejny wysyp cashback, choć nie tak duży jak z OLT Express ;P

#186 PostWysłany: 31 Lip 2012 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 40 220
Krajów: 11 / 5.1%
jeśli mowa o umowie darowizny w III grupie podatkowej to 4902zł, ale czy travelocity miało być w zamiarze darczyńcą? raczej sprzedawcą. my kupilismy ze zniżka i z możliwością skorzystania z usług dodatkowych :):)
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 31 Lip 2012 21:40 

JasperMorello napisał(a):
@jacek69

Właśnie ;) Panu hol2 wskazałbym jeszcze tylko art. 21 ust. 1 pkt. 68 ustawy o PIT. Niech poczyta i wyciągnie wnioski...

No przeczytale znany przepis
http://pit.wieszjak.pl/ustawa-pit/21265 ... rt-21.html

Ale jakos nie widze z niego ze nie trzeba napewno placic podatkow od wiekszych darowizn powyzej 760zl i czy nawet 200zl i to sie napewno nie sumuje na rok, jak mpisalem. Z tego co z Urzedem Skarbowym urzedowałem to darowizny sie sumuja na rok, czy nawet na 5 lat. Gdyby tak nie bylo to kazda prawie darowizne daloby sie rozbic na mniejsze i nie placic podatku.
To ze tego nie egzekwuja to jest inna sprawa, ale moga. 200zl z promocji to jest tez duzo mniej niz 200 dolarów, a pkt 68a mowi tylko o jednorazowych 200zl Cos takiego kiedys dostalem w markecie Geanta na karcie kredytowej jednorazowej do wybrania wlasnie 200zl i rzeczywiscie z tego co pytalem od tego podatku (darowizny) czy czego innego nie było.

No ale skoro tak piszesz, ze wszystko jest OK to moze masz racje oby tak było!

:D
Czyli : Art 21, ustawy 1 pkt 68
68) wartość wygranych w konkursach i grach organizowanych i emitowanych (ogłaszanych) przez środki masowego przekazu (prasa, radio i telewizja) oraz konkursach z dziedziny nauki, kultury, sztuki, dziennikarstwa i sportu, a także nagród związanych ze sprzedażą premiową - jeżeli jednorazowa wartość tych wygranych lub nagród nie przekracza kwoty 760 zł; zwolnienie od podatku nagród związanych ze sprzedażą premiową nie dotyczy nagród otrzymanych przez podatnika w związku z prowadzoną przez niego pozarolniczą działalnością gospodarczą, stanowiących przychód z tej działalności,

68a) wartość nieodpłatnych świadczeń, o których mowa w art. 20 ust. 1, otrzymanych od świadczeniodawcy w związku z jego promocją lub reklamą - jeżeli jednorazowa wartość tych świadczeń nie przekracza kwoty 200 zł; zwolnienie nie ma zastosowania, jeżeli świadczenie jest dokonywane na rzecz pracownika świadczeniodawcy lub osoby pozostającej ze świadczeniodawcą w stosunku cywilnoprawnym
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 31 Lip 2012 21:59 

Jak stwierdzacie czy bilety zostały już wystawione czy nie?
Gdzie to widać?

@Hol2... chyba Ci czegoś do narkotyków dosypali :p
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:08 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
radze olać hola2... jak to mówi młodzież (bądź mówiła, aż tak nie jestem na czasie): zal.pl :)

#190 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:09 

niebieski
tttk napisał(a):
Gdzie to widać?

Można sprawdzić bezpośrednio na stronie przewoźnika, a można na checkmytrip (o ile linia działa na systemie amadeus, czyli m.in. LOT, LH, AF czy Alitalia)
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:28 

Witam, to mój pierwszy post na forum. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, którymi się tu dzielicie.

Chciałem napisać, że pierwszy lot z dealu travelocity został właśnie wykonany - moja dziewczyna przeleciała przed chwilą Lotem bez problemów na trasie krajowej. Mam nadzieję, że parę osób to uspokoi. Ja miałem (i wciąż mam) dużo obaw.

Dokładna historia - zakupiłem bez rejestracji, ale na jedno nazwisko i z jednej karty prepaid dwie wycieczki. Przeloty na trasach krajowych i noclegi bodajże w Bangkoku. Oba kosztowały po kilkanaście dolarów. Drugi lot będzie mój, w piątek, wracamy razem w przyszłym tygodniu. Tak więc sam się martwię, czy nie cofną nam powrotu, albo nie obciążą karty za jedną/obie rezerwacje.

Wczoraj (poniedziałek) dzwonił do mnie bardzo dziwny pan. Powiedział że jest travelocity Canada, dzwonił z polskiego numeru. Podał nazwiska rezerwacji i pytał o potwierdzenie, czy to ja je kupiłem. Potwierdziłem. Potem pytał o bank wystawiający kartę, powiedziałem że nie mam pojęcia, że kartę wystawił accord finance. Potem poprosił o numer telefonu do banku - a przynajmniej tak mi się wydaje, bo słabo mówił po angielsku. nie byłem wstanie mu podać i bez wyjaśnień się rozłączył. tyle kontaktu od nich. na razie obie rezerwacje i bilety lotnicze mam potwierdzone , a z karty ściągnęło właściwą należność (w historii nie mam jeszcze jednak tych operacji).

Pozdrawiam

P.S. Nie chcę dyskutować o moralnej części deala. Osobiście uważam przelew na konto fundacji za bardzo dobry pomysł, ale to moja sprawa co zrobiłem. Piszę tylko po to, żeby pomóc osobom które tak jak ja się denerwują.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:37 

Witaj na forum i dzięki za info!

Do mnie telefonicznie się jeszcze nikt nie odzywał.

Faktycznie dziwny ten telefon. Nikt mniej lub bardziej znajomy nie chciał Cię może nastraszyć? Zobacz - może google znają numer z którego dzwonili, co to za firma.

#193 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:41 

Loty: 44
Kilometry: 49 173
niebieski
mikerus napisał(a):
tttk napisał(a):
Gdzie to widać?

Można sprawdzić bezpośrednio na stronie przewoźnika, a można na checkmytrip (o ile linia działa na systemie amadeus, czyli m.in. LOT, LH, AF czy Alitalia)

Ponoć alitalia nie działa na amadeusie. Na check my trip nie widać mojej rezerwacji, a ich strona internetowa jest tak beznadziejna że szkoda gadać. Check in nie mogę też zrobić, pozostaje chyba tylko dzwonić na infolinię i dowiadywać się o status rezerwacji. Jeśli ktoś ma wykupiony lot przez travelocity na alitalię to proszę o kontakt.

#194 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:47 

A tutaj probowałeś?
https://mm.alitalia.com/ru_en/BOOKING/Apvsearch.aspx

#195 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:48 

niebieski
maddic, możesz podać numer telefonu, żebyśmy wiedzieli od kogo nie odbierać? ;-)

wawa_marcin, spróbuj tutaj: https://mm.alitalia.com/Pl_pl/booking/apvsearch.aspx
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:56 

krzn napisał(a):
Witaj na forum i dzięki za info!

Do mnie telefonicznie się jeszcze nikt nie odzywał.

Faktycznie dziwny ten telefon. Nikt mniej lub bardziej znajomy nie chciał Cię może nastraszyć? Zobacz - może google znają numer z którego dzwonili, co to za firma.

Dzięki. Sprawdzę teorię dowcipu ale wątpię - wydaje mi się że nawet nie zdążyłem nikomu powiedzieć... ale dzięki za myśl, nie wpadłem na to. W google nie ma tego numeru. Zadzwonię tam może sprawdzić kto odbierze za jakiś czas ;)

mikerus napisał(a):
maddic, możesz podać numer telefonu, żebyśmy wiedzieli od kogo nie odbierać? ;-)

wawa_marcin, spróbuj tutaj: https://mm.alitalia.com/Pl_pl/booking/apvsearch.aspx

Spróbuję sprawdzić numer, jak to będzie do nich to podam :)

Pozdrowionka

Ostatnio edytowany przez maddic, 31 Lip 2012 22:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:58 

Jezeli dzwonil z polskiego numeru, a przedstawil sie jako Travelocity Canada to na 99% jakis VoIP lub centrala.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 01 Sie 2012 01:16 

niebieski
Również w Polsce mają oddział...
http://www.infoveriti.pl/firma-krs/347816.html

I przy okazji. Jeden z członków polskiego zarządu skazany za spisek-defraudację: http://www.thelawpages.com/court-cases/ ... 5912-1.law
Za to drugi (Michael Scott Dietz) jest również jednym z właścicieli firmy Sabre związanej z Travelocity: http://www.sabre.pl/nasze-marki.html
Natomiast pracownicy firmy Sabre są prokurentami w polskim oddziale Travelocity. Na przykład: http://www.goldenline.pl/magdalena-walas2

Spółka nieźle zakręcona. Ale fakt faktem, że mają polskie przedstawicielstwo. Dlaczego to oni się z nami nie kontaktują...?

#199 PostWysłany: 01 Sie 2012 14:36 

Loty: 88
Kilometry: 110 542
Krajów: 17 / 7.9%
Moja sytuacja bez zmian rezerwacje za 0$ na prepaidzie cisza jak również żadnego maila od nich w dalszym ciągu typu "congratulations" bilety potwierdzone na stronie przewoznika chyba będzie OK

#200 PostWysłany: 01 Sie 2012 14:40 

Loty: 44
Kilometry: 49 173
niebieski
mikerus napisał(a):

Ten link również nie działa, jak kilka innych znalezionych na zagranicznych forach. Problem sprawdzenia statusu rezerwacji w Alitalia jest bardzo popularny. Pozostaje zadzownić na infolinię, ja to uczyniłem i rezerwacja jest potwierdzona.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 439 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości