Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lip 2016 11:11 

Drogi kierunek tym razem taniej. Za nieco ponad 2 tys. PLN otwiera przed nami swoje podwoje największe miasto Afryki położone na południe od równika.
Załącznik:
map.gif
map.gif [ 18.95 KiB | Obejrzany 2889 razy ]

Porównując na http://www.matrix.itasoftware.com z innymi miesiącami, to te 2 tys. PLN są bardzo okazyjną ofertą:
Załącznik:
02. Matrix.png
02. Matrix.png [ 76.67 KiB | Obejrzany 2889 razy ]

Jak ja bym się dostał do Paryża? Opcji widzę kilka:
1) oszczędny i akceptujący niewygodę poleci z Polski do CRL i potem tanio Megabusem do Paryża,
2) albo wybierze się do BVA i potem przetransferuje do miasta,
3) kto ma mile albo akceptuje wyższą cenę ale ceni wygodę, ten kupuje Air France/ LOT i niczym się nie przejmuje. Za 88 EUR RT można dolecieć wygodnie. Ewentualnie jest jeszcze Easy Jet z Krakowa.
Załącznik:
03. WAW-CDG.png
03. WAW-CDG.png [ 68.86 KiB | Obejrzany 2889 razy ]

Lot do Kinszasy na pokładzie Turkish Airlines z przesiadkami w Stambule, a przy locie powrotnym dodatkowo w Libreville.
Załącznik:
01. CDG-FIH.png
01. CDG-FIH.png [ 42.67 KiB | Obejrzany 2874 razy ]

Załącznik:
koszty1.png
koszty1.png [ 9.4 KiB | Obejrzany 2542 razy ]

Informacje praktyczne:
Demokratyczna Republika Konga - informacje z MSZ dla udających się w podróż

Paryż - pogoda w lutym
Brazzaville - pogoda w lutym Dla Kinszasy na tym serwisie nie znalazłem, ale to blisko więc będzie tak samo

Turkish Airlines - opinie SKYTRAX

Ostatnio edytowany przez Anonymous 06 Lip 2016 15:46, edytowano w sumie 2 razy
 PM off
7 ludzi lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 06 Lip 2016 11:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Fajna wrzuta
Sporo cennych informacji o DRK/Zairze (z pierwszej ręki) na stronie Janusza Tichoniuka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Lip 2016 12:13 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Warto dodać,że Yaho ma olbrzymie doświadczenie w podróżach po Afryce i to co dla niego jest normą dla przeciętnego turysty może być nie do przejścia. DRK należy do jednych z trudnieszych kierunków afrykańskich. Nie byłem, ale słyszałem kilka relacji z pierwszej ręki o wielu problemach. Tak w skrócie -> dostęp do opieki medycznej poza największymi miastami (Kinszasa,Lubumbashi) jest bardzo trudny,choroby pojawiają się nagle (ebola, cholera, o klasycznej malarii mózgowej nie wspominając) , nie ma w praktyce komunikacji publicznej między miastami - jeździ się ciężarówkami na pace. Czasy przejazdów są nie do określenia. Na drodze jest mnóstwo checkpointów, gdzie wymuszenia łapówek są normą (podobno warto mieć zapas fajek). Samoloty (linii jest wiele) są zaskakująco drogie i latanie nimi to swoisty hazard. Pociągi jeżdżą na kilku trasach - czasami raz w tygodniu, a czasami raz na dwa... No i jest niebezpiecznie - nie mówię już o terenach konfliktów zbrojnych, partyzantach itp. Napady z bronią w ręku, morderstwa i porwania na drogach to codzienność.

Przyroda jest fantastyczna, ale goryli w Kongu obejrzeć się nie da (zakaz dla turystów).
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 06 Lip 2016 13:07 

Ja nikogo nie zachęcam do podróży w to miejsce. Za Wikipedią:
"Miasto jest uważane za najbardziej niebezpieczne miasto Afryki. Współczynnik zabójstw wynosi 112 na 100 tys. mieszkańców."
Natomiast różne wariaty chodzą po świecie i może akurat któryś szukał inspiracji na niebezpieczny kierunek. To podałem jak na tacy :)
 PM off  

#5 PostWysłany: 06 Lip 2016 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@Don_Bartoss - szacunek za wrzutę tak inną od klasycznych kierunków ;). Cena ekstra!

Uzupełniając to, co napisał @jasiub - Yaho jest z zupełnie innej bajki wyjazdowo-podróżniczej. Ciężko mi sobie wyobrazić praktyczne wykorzystanie tego dealu, nazwijmy to turystycznie, poza ewentualnymi biznesami w DRK (minerały? chińczycy?). Kraj nie jest niebezpieczny. Kraj jest SKRAJNIE niebezpieczny. A dorzucając do tego naszą białą skórę, ciągłe rebelie i rozboje nawet w teoretycznie najbezpieczniejszych miejscach kraju, robi się kocioł.

Próbowałem pewien czas temu ogarniać ten kierunek pod kątem Kindu i (zwłaszcza) Pic Marguerite na granicy z Ugandą. Ale zrezygnowałem, mimo iż kwestie dolotowo-transportowe były zjadliwe cenowo. Polacy pracujący na misji w Rutshuru i Keshero łapią się za głowy, gdy ktoś rozważa turystyczny wypad do DRK. A z ciekawostek, to chyba w dalszym ciągu NAJDROŻSZA wiza do uzyskania dla obywateli RP...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 06 Lip 2016 14:27 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
http://www.wspolczesna.pl/magazyn/art/5659928,zakochalam-sie-w-kinszasie,id,t.html
Ha ha ha

#7 PostWysłany: 06 Lip 2016 14:33 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Ja nikogo nie zachęcam do podróży w to miejsce. Za Wikipedią:
"Miasto jest uważane za najbardziej niebezpieczne miasto Afryki. Współczynnik zabójstw wynosi 112 na 100 tys. mieszkańców."
Natomiast różne wariaty chodzą po świecie i może akurat któryś szukał inspiracji na niebezpieczny kierunek. To podałem jak na tacy :)

@Don_Bartoss, super, że to wrzuciłeś. Za każdym razem gdy widzę podobną wrzutkę zaczynam kombinować, czy może nie skusić się. Ale DRK już jakiś czas temu skreśliłem z listy, bo jestem na nie za miękki/stary/odpowiedzialny itp. A wiem, że różni ludzie czytają wrzutki na forum,pomyślą Kongo zaje..ście to jest egzotyka, a nie jakaś Tanzania i to kupią... Stąd przestrogi moje i @OradeaOrbea :)
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 06 Lip 2016 15:23 

@jasiub, to w takim razie może to:
z-polski-do-rwandy-za-2120-pln-rt-dubaj-gratis,232,96877
chyba nieco bardziej przyjaźnie na miejscu :)
Ja się z Tobą oraz @OradeaOrbea całkowicie zgadzam. Osobiście, nie wybrałbym się tam nawet gdyby bilet kosztował 200 zł. Z resztą, sam w treści wrzutki zawarłem linki do informacji z MSZ.
 PM off
jasiub lubi ten post.

#9 PostWysłany: 06 Lip 2016 16:02 

srebrny
Do Rwandy miałem jechać w maju (bilet już kupiony itp.),ale życie popsuło mi plany. Rwanda i Uganda to najbezpieczniejsze miejsca w rejonie.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Lip 2016 13:02 

niebieski
Chodził mi ten kierunek po głowie jeszcze z miesiąc temu, ale na Palau wydałem trochę za dużo i teraz jadę w tańsze miejsce. :)

Jak ktoś chce zobaczyć DRK w sposób w miarę bezpieczny i nie zważa specjalnie na budżet, lepszym pomysłem jest dolot do Rwandy i zapisanie się na jedną z atrakcji Park Narodowego Virunga (goryle górskie 400 USD + dojazd lub trek przepiękny wulkan Nyiragongo 300 USD + dojazd). Za 105 USD otrzymujemy wizę on arrival na specjalne zaproszenie parku.

Choć region Kivu bezpieczny nie jest, park staje na głowie, żeby zapewnić bezpieczeństwo turystom. Startuje się z Gomy tuż przy granicy z Rwandą. Wiele entuzjastycznych opinii na forach zagranicznych.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 07 Lip 2016 13:21 

srebrny
@Woy, to bardzo ciekawa informacja. Nie wiem jak tego nie znalazłem wcześnie, ale w porównaniu do cen goryli w Rwandzie i Ugandzie (650E) to wydaje się to bardzo atrakcyjną ofertą .
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Lip 2016 16:03 

niebieski
Tylko pozornie jest taniej w DRK niestety. 400 USD to sam permit, transport w obie strony wozami parku kosztuje kolejne 200 USD (można wynająć 4x4 poza parkiem, ale cena nie będzie dużo niższa, chyba że podróżujemy większą grupą). No i ta wiza też parę groszy kosztuje. Z tego, co czytałem wszyscy jednak polecają Virungę i warto ją rozważyć choćby z etycznego punktu widzenia - to najlepiej działająca instytucja w całej DRK, mimo że strażnicy chroniąc goryle narażali własne życie i zdrowie, a sporo z nich zginęło z rąk lokalnych paramilitarnych grup i kłusowników. Turystyczne pieniądze idą na naprawdę dobry cel.

Aha, wizę dostaje się na 14 dni i pozostałe można spędzić jak się chce, choć to teoretyczny bonus, bo tylko niewielka część Kiwu jest w miarę bezpieczna. Ja rozważałem przepłynięcie jeziora Kiwu Do Bukavu, połączone ze zwiedzaniem parku Kahuzi-Biega i powrót do Rwandy lub Burundi.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Rafał Marschall, Uffff oraz 14 gości