Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Widząc że chodzi o błąd NIGDY nie dzwonimy do linii lotniczej/pośrednika. Nie dzwonimy, nie mailujemy, nie chatujemy - słowem nie kontaktujemy się w żaden sposób. Wasz kontakt sprawi że ktoś z pracowników zainteresuje się podejrzanie niską ceną widniejącą na rezerwacji i przyśpieszy naprawienie błędu. Nawet jeśli Wam już udało się kupić bilet - inni też chcą skorzystać z okazji!

Obowiązkowa lektura!
podejrzanie-niska-cena-za-lot-przeczytaj-zanim-kupisz,11,75621

Ostrzeżenie przed rezerwacją na Fluege.de
ostrzezenie-przed-rezerwacja-na-fluege-de,11,71133

Klony Fluege.de
lista-klonow-fluege-de,181,86777&hilit=fluege

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 01 Kwi 2016 01:09 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Coś takiego znalazłam, nie wiem na ile wiarygodne, ale wygląda, że jeśli przesiadka jest krótsza niż 24h to nie potrzeba wizy.
Cytuj:
Q: I am planning to go to Pakistan via Baku. I am not intending to enter the city of Baku rather will get another flight from the Heydar Aliyev International Airport to Dubai and then to Karachi. Could you please kindly tell me if I need a visa only to catch a connecting flight?
A: Please be advised that if your next flight is within 24 hours and you are not intending to leave the airport you are not required to obtain the Azerbaijani visa.

źródło: https://www.visaforazerbaijan.org.uk/faq.php

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 01 Kwi 2016 08:04 

Ja znalazłem podobny wpis na znanym anglojęzycznym forum podróżniczym - że wiza tranzytowa nie jest wymagana w takiej sytuacji. Dla potwierdzenia zadzwoniłem do ambasady Azerbejdżanu w Warszawie i kobieta z która rozmawiałem - po konsultacji z kimś w ambasadzie - odpowiedziała, że wiza nie jest wymagana przy przesiadce (mojej) około 7 godzin i przy "nie opuszczaniu lotniska w Baku". Ja pytałem o nie opuszczanie "strefy tranzytowej" ale z tej informacji wynika, że wizy nie trzeba.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 01 Kwi 2016 09:18 

Loty: 90
Kilometry: 171 903
Krajów: 37 / 17.3%
W 2014 roku Kuba z plecakwspomnień.eu, wracając przez Baku z Pekinu do Londynu, miał kilkugodzinną przesiadkę na lotnisku, wiza nie była potrzebna. Nie sądzę, by wiele od tego czasu się zmieniło ;)
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#24 PostWysłany: 01 Kwi 2016 09:30 

niebieski
Odnośnie wizy byłbym ostrożny. O ile ambasada twierdzi że nie trzeba o tyle może się okazać że przy wylocie pogranicznicy ukraińscy mogą twierdzić że należy posiadać wizę.
Arekkk lubi ten post.
Tomasz Miziolek uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 02 Kwi 2016 15:43 

Skąd takie info? Ja również rozmawiałem z ambasadą i bez wychodzenia z lotniska wiza nie jest wymagana.

Ostatnio edytowany przez Roku 02 Kwi 2016 19:09, edytowano w sumie 2 razy
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Kwi 2016 15:52 

niebieski
No to porozmawiaj jeszcze z ukraińskimi pogranicznikami we Lwowie na lotnisku. Jest prosta zasada na lotniskach: lecisz do kraju do którego obowiązuje wiza - masz ją mieć. Jak przed odlotem zamierzasz im udowodnić że to Ty masz rację? Możesz dla ułatwienia zadzwonić na Okęcie i się dopytać.
Nie jest moim zamiarem wymądrzanie się tylko zwrócenie uwagi na potencjalny problem który może zniweczyć całą podróż.

#27 PostWysłany: 02 Kwi 2016 15:58 

niebieski
Bzdury
Nie trzeba wizy
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 02 Kwi 2016 16:04 

niebieski
Ja to wiem, Ty to wiesz i wiele osób to wie. Ale czy Pan pogranicznik będzie wiedział?

#29 PostWysłany: 02 Kwi 2016 16:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Leciałem w zeszłym roku TXL - GYD - SCO na jednym bilecie by J2 bez azerskiej wizy. Miałem w GYD 6h przesiadkę i nie było żadnego problemu. Szybka kontrola dokumentów przed wejściem na halę odlotów i to wszystko. Swoją drogą chyba najładniejsze i najbardziej komfortowe lotnisko na jakim byłem.

#30 PostWysłany: 02 Kwi 2016 16:22 

niebieski
Jest dyskretna różnica między Berlinem a Lwowem.
Rzecz w tym że posprawdzałem na znanych mi stronach MSZ-ów i konsulatów (naszych, ukraińskich, azerskich) i NIGDZIE NIE znalazłem informacji że wiza taka jest niepotrzebna. WSZĘDZIE natomiast jest informacja że wiza jest wymagana. Jak więc przekonać człowieka na lotnisku że to Ty masz rację? A wiadomo że każdą wątpliwość zinterpretują na swoją korzyść na zasadzie:"nie mam pańskiego płaszcza i co mi pan zrobisz".
Pewnie dobrym rozwiązaniem byłoby posiadanie chociażby potwierdzającego maila z DPSU o tym że nie ma takiego wymogu.

-- 02 Kwi 2016 16:33 --

Myślę że to dobre miejsce żeby rozwiać wątpliwości:

"Телефон чергового посту Державної прикордонної служби України в Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького : (+38) 032 229-83-74."

#31 PostWysłany: 04 Kwi 2016 18:52 

Ok, zbadałem sprawę z wizą tranzytową najdokładniej jak się da. (pytałem konkretnie o wizę tranzytową na jeden dzień - 20 h między lotami. Docelowo ciśniemy do Teheranu).
Wygląda to następująco:
Wizy wyrabiane są tylko w Ambasadzie. W wypadku wizy tranzytowej (jednokrotna 20$ dwukrotna 40$). Do dokumentów, zdjęc i wniosków (standardowych wymogów na stronie ambasady) należy dołączyć wymiennie:
1. Bilety ze wskazaniem końcowego miejsca pobytu + Wiza kraju docelowego (w tym wypadku Iranu).
2. Bilety ze wskazaniem końcowego miejsca pobytu + Opłacona rezerwacja WSZYSTKICH! noclegów w Iranie (pytałem czy wystarczy pierwszy nocleg...nie wystarczy. Straszne zdziwienie w słuchawce na moją informację że chcemy zobaczyć więcej niż jedno miasto w Iranie...)
Czas oczekiwania około 2 tygodni.
Jeżeli nie wychodzimy z lotniska wiza jest zbędna. Pytałem kilka razy.
Informacje na bieżąco konsultowane z panią/panem konsul. Ewidentnie nie były to odpowiedz na zasadzie "wydaje mi się że...". Po każdym pytaniu kobitka szła się zapytać do działu konsularnego lub "wyżej" jeżeli dział konsularny nie potrafił udzielić rzetelnej informacji.
A propos uciążliwych celników na lotnisku we Lwowie Pani stwierdziła że nigdy nie zdarzyła im się taka sytuacja (tzn. nie słyszała)
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 04 Kwi 2016 19:03 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
nie chodzi na pewno o celników oni są od czegoś innego, może o policję graniczną odpowiednik naszej Straży Granicznej, ale np. mi na lotnisku we Lwowie już na samym checkinie ;) laska sprawdzała dokładnie e=wizę turecką na locie do IST. Dobrze, że miałem wydrukowaną. Więc należy mieć to na uwadze.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 04 Kwi 2016 19:34 

niebieski
Tak jest. Problem nie polega na tym że ewentualnie spędzi się kilka godzin na lotnisku GYD bez możliwości opuszczenia lotniska. Problem polega na tym by mieć pewność że wylecimy z LWO.

#34 PostWysłany: 04 Kwi 2016 19:56 

HON fly4free
krystoferson112 napisał(a):
nie chodzi na pewno o celników oni są od czegoś innego, może o policję graniczną odpowiednik naszej Straży Granicznej, ale np. mi na lotnisku we Lwowie już na samym checkinie ;) laska sprawdzała dokładnie e=wizę turecką na locie do IST. Dobrze, że miałem wydrukowaną. Więc należy mieć to na uwadze.

Wizę turecką, mimo że nadal można ją bez problemu dostać na lotnisku, sprawdzają skrupulatnie wszędzie. Jeszcze nie zdarzyło mi się, a latam do Turcji/przez Turcję regularnie, żeby nie chcieli widzieć jej potwierdzenia w check-inie.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 04 Kwi 2016 20:03 

niebieski
co to zmienia w temacie transferu w Baku? Trzeba pewnie ją mieć jak się zaczyna podroż ze Lwowa, mi się wydaję, że wszędzie sprawdzają dokładnie wszelkie wizy na czekinach nawet po to by linia nie miała później kłopotu z niewpuszczonym pasażerem do danego kraju, gdzie obowiązuje wiza.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 04 Kwi 2016 20:07 
Awatar użytkownika

srebrny
No i bez irańskiej nie wpuszczą Was ;)

#37 PostWysłany: 04 Kwi 2016 20:10 

niebieski
bez irańskiej i może tak być, że we Lwowie bez azerskiej....
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 04 Kwi 2016 20:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak podróż na jednym bilecie, to nie powinno być problemów.

#39 PostWysłany: 05 Kwi 2016 12:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Według programu IATA Timatic Web, wiza nie jest wymagana.

IATA napisał(a):
Transit - Azerbaijan (AZ)
Visa
Visa required.
TWOV (Transit Without Visa):
Holders of onward tickets for a max. transit time of 72 hours.
TWOV is not possible between Terminal 1 and Terminal 2 at BAKU (GYD).

Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 05 Kwi 2016 14:24 

Myślicie, że na lotnisku w Baku w czasie tranzytu mogą mieć problem z wypuszczeniem do Iranu (chcemy starać się o wizę wjazdową na lotnisku w Teheranie) bez wizy w paszporcie wyrobionej w Ambasadzie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: marcinkonra, Zibid oraz 10 gości