Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 01 Gru 2013 15:33 

zaznaczyles wlasciwa karte do transakcji itp.? jezeli wszystko bylo ok to jak najbardziej sprawa jest do szybkiego rozstrzygniecia...
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#202 PostWysłany: 01 Gru 2013 15:47 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 124 496
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
To, że zapisali coś sobie w regulaminie to nie znaczy, że jest to legalne. Jak dla mnie jest to jawne naruszenie praw konsumenckich. Koszty powinny być jasne. Sam sposób określenia kary za anulowanie rezerwacji(od 50 do 100 Euro) jest niezgodny z prawem.

#203 PostWysłany: 01 Gru 2013 15:52 

jest zgodny, bo korzystajac z ich uslug czyli bookowanie biletu akceptujesz ich regulamin (AGB)...jak w hotelu bookujesz pokoj, i potem go zabrudzisz badz zapalisz papierosa, to kasuja Ci z karty kredytowej kare opisana w regulaminie...
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 01 Gru 2013 15:57 

te opłatę za kartę to oni piszą ze to linia lotnicza pobiera z tego co wyczytałem co jest bzdura,
a opłatę za anulowanie raczej tez linia lotnicza może pobrać ale nie więcej niż cena biletu,
ja płaciłem visa elektron i tez te opłatę naliczyli, w ogóle tak wysokie opłaty za płatność kartą są niezgodne z prawem unijnym
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:07 

kokiet napisał(a):
te opłatę za kartę to oni piszą ze to linia lotnicza pobiera z tego co wyczytałem co jest bzdura,
a opłatę za anulowanie raczej tez linia lotnicza może pobrać ale nie więcej niż cena biletu,
ja płaciłem visa elektron i tez te opłatę naliczyli, w ogóle tak wysokie opłaty za płatność kartą są niezgodne z prawem unijnym

Unister ist berechtigt, für jeden Fall der Änderung einer Buchung nach Ticketausstellung (insbesondere Umbuchung, Rückerstattung, Namensänderung, Stornierung) eine Bearbeitungsgebühr in Höhe von bis zu 50,00 EUR pro Ticket zu erheben. Bei der Änderung einer Buchung nach Ticketausstellung können beim Leitungserbringer weitere Kosten anfallen, die sich nach dessen Bestimmungen richten. Hierfür empfehlen wir Ihnen den Abschluss einer Reiserücktrittsversicherung, welche die anfallenden Rücktrittskosten je nach gebuchter Tarifart im Versicherungsfall ggf. übernimmt.

zle przeczytales, jakie prawo unijne? nie chce wyjsc w zadnym wypadku na obronce tego posrednika, ale nie osmieszajcie sie tego typu postami...
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:30 
Awatar użytkownika

HON fly4free
limaK napisał(a):
No dobra, ale jeśli przycwaniakowałem i bilet kosztował 3 euro + 15 euro za kartę, to dlaczego wystawiają rachunek i chcą mi pobrać 32 euro.

15 EUR jest za osobę, a pewnie miałeś baby, czyli jest ok
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:32 

mkobyszewski napisał(a):
kokiet napisał(a):

Unister ist berechtigt, für jeden Fall der Änderung einer Buchung nach Ticketausstellung (insbesondere Umbuchung, Rückerstattung, Namensänderung, Stornierung) eine Bearbeitungsgebühr in Höhe von bis zu 50,00 EUR pro Ticket zu erheben. Bei der Änderung einer Buchung nach Ticketausstellung können beim Leitungserbringer weitere Kosten anfallen, die sich nach dessen Bestimmungen richten. Hierfür empfehlen wir Ihnen den Abschluss einer Reiserücktrittsversicherung, welche die anfallenden Rücktrittskosten je nach gebuchter Tarifart im Versicherungsfall ggf. übernimmt.

zle przeczytales, jakie prawo unijne? nie chce wyjsc w zadnym wypadku na obronce tego posrednika, ale nie osmieszajcie sie tego typu postami...

a to niby mam halucynacje uważasz? za wszelką cenę ich bronisz
Image
Image
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:43 

HON fly4free
Nie mieszajcie prawa unijnego, ochrony konsumentów i innych spraw do tego.
Opłata 100 euro jest to wynagrodzenie pośrednika, za to, że "opracowuje" Waszą rezerwację, która ostetcznie nie doszła do skutku: od momentu złożenia zamówienia (dokonania rezerwacji) ktoś od nich musiał nad nią siąść, spróbować pobrać opłatę w celu dokończenia procesu rezerwacji (wystawienia etixu), wygenerować maila w sprawie braku możliwości obciążenia karty, przeczytać odpowiedź czy odebrac telefon, anulowac rezerwację. I za to to biuro sobie liczy właśnie 100 euro (czy to dużo czy mało to zupełnie inna kwestia bez znaczenia dla sprawy) i ma do tego pełne prawo, bo zasady są jasno okreslone w warunkach które nalezy zaakceptować robiąc rezerwację.

Co do opłat za kartę i wystawienie biletu: niektóre opcje płatności są zwolnione albo mają preferencyjne stawki, inne nie. Jeśli ktoś używa karty innego typu niż podlegająca zwolnieniu, ich system to wyłapuje i nalicza prawidłową wg ich cennika, opłatę plus ewentualnie dodaje opłate za wystawienie biletu. Stąd wyższe kwoty.

@kokiet: LOT teraz pobiera dodatkowo 25 zł za płatność kartą kredytową (a w praktyce póki co każdą) i to dodatkowo podnosi kwotę.

Ostatnio edytowany przez marek2011, 01 Gru 2013 16:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:45 

no i ? nie wiem jak rozliczaja LOTem, moze doliczaja spejcalne oplaty za przelewy SEPA w ogolnym rozliczeniu...mi prawie za kazdym razem rozne serwisy dodawaly oplate za platnosc kredytowa od flug.de ( nie mylic z fluege.de) po pelikan.cz ...i co ma prawo europejskie do tego?

jak kupujesz telewizor i za kazdy rozny rodzaj platnosci musisz zaplacic dodatkowa oplate (np. za pobraniem, karta kredytowa itp...) to tez to podwazasz?
Od momentu problemow opodo.de staram sie omijac strony typu fluege.de szerokim lukiem...
Oszczednosc paru € nie jest warta czasem zachodu, siedzenia i pisania do nich roznego typu pism czy odwolan...
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystko fajnie, z tym że bez względu na regulamin ostateczna cena powinna być podana przed jej pobraniem. Regulamin nie może wymagać od klienta samodzielnej kalkulacji ceny. Najbardziej mnie bawi to, że fluege rząda opłaty za płatność kartą, która się nie powiodła. :)

#211 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:53 

przecież jasno pisze ze płaciłem elektronem a pobrać chcieli za kredytowa ponad 30 euro,
"From 6 April 2013 the Consumer Rights (Payment Surcharges) Regulations 2012 say that traders mustn’t charge you more than it costs them to process the payment. So if you pay using a credit or debit card you can only be charged the amount it costs to process the card. This will apply if you pay for a flight " sorry ale opracowanie płatności nie kosztuje 30 euro a około 0,5?% wartości transakcji
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:55 

dlaczego ryanair i wizzair nie pobierają już kosmicznych opłat za płatność karta? ano właśnie za sprawa prawa unijnego bo im się Bruksela do d...y dobrała
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 01 Gru 2013 16:59 

w Twoich screenach nie widac ceny ostatecznej...
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 01 Gru 2013 17:01 

mkobyszewski napisał(a):
w Twoich screenach nie widac ceny ostatecznej...

a do czego ci ona potrzebna?
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 01 Gru 2013 17:13 

bo staram sie zrozumiec tok Twoich roszczen...? masz pretensje :
- prowizja za karte platnicza byla za wysoka ?
- kaza Ci zaplacic oplate manipulacyjna za anulowanie biletu, bo podales jako rodzaj platnosci pusta karte?
- czy nie uwzgledniaja ceny jaka widniala w internecie np. 3-5€ a skasowali Ciebie paredziesiat?
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 01 Gru 2013 17:26 

mkobyszewski napisał(a):
bo staram sie zrozumiec tok Twoich roszczen...? masz pretensje :
- prowizja za karte platnicza byla za wysoka ?
- kaza Ci zaplacic oplate manipulacyjna za anulowanie biletu, bo podales jako rodzaj platnosci pusta karte?
- czy nie uwzgledniaja ceny jaka widniala w internecie np. 3-5€ a skasowali Ciebie paredziesiat?

mam pretensje bo płaciłem karta visa electron za co nie powinna zostać oplata transakcyjna a została pobrana
i jeszcze odpisują co oni mają teraz zrobić zamiast przeprosić i zwrócić pieniądze, ponieważ za chargeback z banku zapłacą kare
poza tym wielu osobom cena wychodziła zero wiec czemu mieliby obciążać kartę?

a takie cuda widzieliście? płatność karta visa zero euro
Image
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 01 Gru 2013 17:36 

A wysłałeś im ten screen? Nie wiem ile biletów kupiłeś bo w screenach były różne daty, do innych biletów tez te opłaty dodawali? Jeżeli cena ze Screena różni się tym od tego co jest na rachunku i od tego co pobrali z karty to powinieneś to móc szybko załatwić, szkoda ze dopiero teraz to piszesz, jest koniec miesiąca i oni pewnie już większość opłat poksiegowali...
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 01 Gru 2013 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 137 396
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Panie/Panowie, na jakiego maila pisaliście? Bo na stronie jest formularz do kontaktu z nimi, ale nie da rady dodać załączników :?

#219 PostWysłany: 02 Gru 2013 10:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś już dostał jakikolwiek komunikat mówiący o anulowaniu rezerwacji i naliczeniu kary? U mnie od środy cisza (straszyli, że anulują i naliczą karę jak im do czwartku nie podam numeru innej karty).

#220 PostWysłany: 02 Gru 2013 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
ma ktoś moze VISE entropay? (i nie chodzi mi o płatność na eDreams ani i żadnych niemieckich pośredników)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości