Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Sie 2023 11:04 
Awatar użytkownika

Ja to tylko tu zostawię.

Zawsze chciałem do London City i potem do Preta na kawkę, także można :) Wchodzi prawie cały kalendarz od dzisiaj do końca. Przesiadki niespecjalnie krajoznawcze.

Załączniki:
ooO.PNG
ooO.PNG [ 27.58 KiB | Obejrzany 2094 razy ]
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 05 Sie 2023 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 602 356
Krajów: 62 / 29.0%
srebrny
na forum przyjelo sie stosowanie kodow IATA, a nie ICAO. podejrzewam ze bez googlowania zdecydowana wiekszosc uzytkownikow ani z tematu, ani z tresci, ani ze screena nie domysli sie czego dotyczy ten wątek. moze trzymajmy sie jednej konwencji?
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 05 Sie 2023 12:42 
Awatar użytkownika

tunczaj napisał(a):
na forum przyjelo sie stosowanie kodow IATA, a nie ICAO. podejrzewam ze bez googlowania zdecydowana wiekszosc uzytkownikow ani z tematu, ani z tresci, ani ze screena nie domysli sie czego dotyczy ten wątek. moze trzymajmy sie jednej konwencji?

:shock:

Może, może. Nie to temat na dyskusje, ale widocznie jestem kiepskim podróżnikiem, lepszym lotnikiem. Jak wpiszę w Google: EPPO czy EGLL albo RJTT to od razu wiadomo o co chodzi (jeżeli nie wiem z pamięci). Jak wpisuję w Google: OPO, LON, HND czy OUA, czy... (tak mogę w nieskończoność) to wychodzą mi bzdury :roll: Dlatego ja nie rozumiem 80% contentu treści tego forum i podałem w tytule postać dla siebie prostszą.

Za oknem mam EPWA a nie WAW, i z EPWA lecę a nie z WAW, no ale - jestem tu tylko gościem i postaram się dostosować :roll:
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#4 PostWysłany: 05 Sie 2023 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 755 415
Krajów: 75 / 35.1%
HON fly4free
No i chwała Najwyższemu, że się dostosujesz, bo bez Twoich wrzutek i komentarzy, to byśmy nie przeżyli na tym forum ?.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Reunion, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Japonia, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 05 Sie 2023 13:04 

Loty: 200
Kilometry: 292 987
Krajów: 41 / 19.2%
srebrny
taktyk napisał(a):
Jak wpisuję w Google: OPO, LON, HND czy OUA, czy... (tak mogę w nieskończoność) to wychodzą mi bzdury :roll: Dlatego ja nie rozumiem 80% contentu treści tego forum i podałem w tytule postać dla siebie prostszą.

Tutaj jakoś nie miałeś z tym problemu: osl-jfk-1000pln-rt-norse,1609,172254&p=1631360#p1631360
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Sie 2023 13:04 
Awatar użytkownika

Tytuł zarówno tamtego i jak i tego wątku został przez kogoś edytowany (nie przeze mnie). Pierwotnie obydwa były inne.

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 05 Sie 2023 13:45, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#7 PostWysłany: 05 Sie 2023 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 602 356
Krajów: 62 / 29.0%
srebrny
taktyk napisał(a):
Może, może. Nie to temat na dyskusje, ale widocznie jestem kiepskim podróżnikiem, lepszym lotnikiem.

mysle ze jedno nie musi wykluczac drugiego ;)

Cytuj:
Jak wpisuję w Google: OPO, LON, HND czy OUA, czy...

z kodami IATA jest zazwyczaj tak, ze nie trzeba ich szukac w google bo poza nielicznymi wyjatkami są bardzo intuicyjne :)

Cytuj:
Za oknem mam EPWA a nie WAW, i z EPWA lecę a nie z WAW, no ale - jestem tu tylko gościem i postaram się dostosować :roll:

a ja za oknem mam deszcz ;) z kolei ty masz za oknem i latasz zarowno z EPWA jak i WAW bo przeciez obie formy są poprawne, jednak dla wiekszosci userow ten pierwszy skrot nie mowi nic, a ten drugi mówi bardzo wiele. stad tez prosba o utrzymanie formy. i tyle, po co drążyć to dalej ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8 PostWysłany: 05 Sie 2023 13:18 
Awatar użytkownika

tunczaj napisał(a):
stad tez prosba o utrzymanie formy. i tyle, po co drążyć to dalej ;)

Dobrze, prośba będzie spełniona bez żadnego napięcia i przy sobotnim luzie, przecież się nie szarpię i nie unoszę :) Będę robił tak, żeby zrozumiale było dla większości.

Po co drążyć -> po to, żeby zwrócić uwagę, że kody ICAO nie dają miejsca na błąd i pozwalają łatwiej zdekodować sytuację amatorom (takim jak ja) z pomocą internetowych wyszukiwarek, a nomenklatura IATA jest łatwiejsza dla "obcykanych" w temacie, ale za to znacznie trudniejsza do rozgryzienia nawet z pomocą wyszukiwarek internetowych. Leszcz, taki jak ja po kilku latach czytania tego forum rozumie, że OW to w jedną stronę, RT to "w tę i spowrotem", a *A to Star Alliance. Reszta to czarna magia i szyfry :) Może ktoś po prostu ma też tak jak ja :) Lecąc po kodach ICAO wiedziałbym że każde R to lotnisko w Japonii, K to lotnisko w USA, a E&L to lotnisko w Europie i mógłbym filtrować treści znacznie sprawniej. A jak widzę że jest jakieś MLE, OGG, MCT to rozumiem nic. Może i jestem w mniejszości ale jakże było miło móc się wypowiedzieć i mieć nadzieję, że nie zostanę zwalcowany przez tłum ;)

I generalnie to życzę miłej soboty wszystkim, dużo turbulencji jeżeli lubicie i go-aroundów, bo bez tego każdy lot jest nudny jak mieszanie herbaty :) Chill, peace & love i generalnie to dziękuję za uwagę :)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 05 Sie 2023 13:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Alez oczywiscie, nie ma co bic piany bo to dyskusja nt. wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca i odwrotnie...
Ci co potrzebuja kody ICAO, to je znaja i wiedze gdzie im sa potrzebne,
A na foum przyjely sie kody IATA z bardzo prozaicznego powodu, jak wpiszesz do GF i 99% innych OTA, a nawet na stronie linii EPPO, to nie dostaniesz nic w odpowiedzi, ale po wpisaniu POZ, to... :-)
be pragmatic
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 05 Sie 2023 14:21 

złoty
@taktyk
Czasami zdarzają się kody IATA, których nie znam. Wtedy nie korzystam z google, a z google flights czy innego momondo. Tam są wszystkie ;)

#11 PostWysłany: 05 Sie 2023 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 1 137 708
Krajów: 111 / 51.9%
platynowy
@taktyk pokaż bilet, na ktorym jako pasażer masz wylot z EPWA, chciałbym się upewnić, że leciałeś z EPWA a nie z WAW
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Sie 2023 16:56 
Awatar użytkownika

Mogę Ci pokazać flight plan ewentualnie :?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Sie 2023 17:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
marcin.krakow napisał(a):
@taktyk pokaż bilet, na ktorym jako pasażer masz wylot z EPWA, chciałbym się upewnić, że leciałeś z EPWA a nie z WAW

Jakaś bezsensowna akademicka dyskusja się tutaj wytworzyła, każdy kto leci z WAW leci jednocześnie z EPWA :roll:
 Profil Relacje PM off
apadlo lubi ten post.

#14 PostWysłany: 05 Sie 2023 18:09 
Awatar użytkownika

Loty: 378
Kilometry: 561 154
Krajów: 66 / 30.8%
HON fly4free
taktyk napisał(a):
Mogę Ci pokazać flight plan ewentualnie :?

Znaczy się z tego Poznania do Londynu to nie na kartach pokładowych tylko na flight planie…

Po prostu to jest forum(a na pewno ten dział) dla pasażerów, podróżników bardziej niż pilotów i tego się trzymajmy. :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości