Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Kwi 2012 13:27 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
Wyloty za 30 zł: 3, 6, 10, 17, 20, 24, 27, 31 V
Powroty za 30 zł: 13, 27 V

+ darmowy dojazd do centrum: viewtopic.php?f=35&t=11445&p=96491&hilit=glasgow#p96491

Załączniki:
bzg.png
bzg.png [ 30.49 KiB | Obejrzany 2335 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 19 Kwi 2012 13:29 

niebieski
No i pamiętajcie że pociągi po Szkocji darmowe :)

#3 PostWysłany: 19 Kwi 2012 13:41 

szumny, mozesz przybliżyc temat? :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Kwi 2012 13:46 

W ciagu pierwszych 6 miesięcy od uruchomienia nowej trasy do/z Prestwick lotnisko ma umowę ze ScotRail (przewoźnikiem kolejowym na terenie Szkocji) i w dniu przylotu oraz powrotu maż darmowy bilet do dowolnej stacji w Szkocji.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Kwi 2012 13:54 

niebieski
cotus napisał(a):
szumny, mozesz przybliżyc temat? :)

link:

http://www.glasgowprestwick.com/to-and- ... ravel.html

#6 PostWysłany: 19 Kwi 2012 14:09 

Czy darmowe podróż po Szkocji dotyczy
1. tylko dnia przylotu i powrotu?
2. I czy możliwe są przesiadki?

#7 PostWysłany: 19 Kwi 2012 14:24 

niebieski
Moja znajomość angielskiego jest na poziomie przedszkola i nie mam doświadczeń z tymi biletami. Korzystałem tylko z 50% zniżki obowiązującej dla wszystkich lotów. Ale jest chyba napisane że bilet obowiązuje w dniu przylotu/odlotu a rozciąga się tylko na następny/wczesniejszy dzień jeśli w tym dniu nie ma możliwości dojazdu. Przesiadki raczej tak bo z Prestwick bezpośrednim pociągiem to raczej za Glasgow nie dojedzie. Nie wiem też czy te zniżki obowiązują na oktreslonym terenie. Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenia? Sam też jestem żywo zainteresowany tym tematem.

#8 PostWysłany: 19 Kwi 2012 14:43 

Studiuję tu i często latam z Prestwick. Chetnie wiec pomogę.

Wyglada to tak:
Jesli lecisz lotem w ciagu pierwszych 6 miesięcy od utworzenia trasy (BZG się łapie), to do DOWOLNEJ stacji w Szkocji (czyli np. nawet do Wick) dojedziesz za darmo w dniu podróży lotniczej. Po prostu idziesz do punktu obsługi na lotnisku, pokazujesz kartę pokładową i mówisz do kąd chcesz bilet. Możesz też od razu na powrót, ale możesz to zrobić w dowolnej kasie biletowej (czasem trzeba wytłumaczyć co nieco kasjerom, bo nie zawsze są ogarnięci, ale na większych stacjach nie ma problemu). Przesiadki jak najbardziej obowiązują. Generalnie kontrolerzy w ScotRail są spoko i czasem da się np. pojechac nieco dłuższą trasą przy okazji zobaczyć coś fajnego ;).
W praktyce jeśli np. przylatujesz wieczorem i chcesz jechać do Wick czy Inverness, a nie ma tego dnia już pociągu, to możesz dojechać do Glasgow, przespać się i następnego dnia myknąć dalej ;) Nikt nie bedzie robił problemu, że zamiast pierwszym pociagiem pojedziesz ostatnim ;D

Co do poostałych podróży z Prestwick (jeśli lot nie jest 'nowy', a wiec po pół roku) to płacisz 50% ceny. Reszta jak wyżej.

Jeśli macie jakieś pytania - piszcie.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Kwi 2012 14:56 

niebieski
neonecie: Pytania:
1) Na stacjach (przy powrocie na lotnisko) też wystarczy karta pokładowa?
2) Jak daleko na południe UK można jechać?
3) Na lotnisku i na stacjach dają normalny bilet czy jakiś inny glejt?

#10 PostWysłany: 19 Kwi 2012 15:31 

A ja mam pytanko: czy pkt obslugi na lotnisku jest czynny 24h? Bo przylot mam o 23
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Kwi 2012 18:41 

1) Tak, czasem jednak z tego co wiem kasjerzy są nie za bardzo zorientowani i trzeba z nimi podyskutować, czasem ktoś gdzieś zadzwoni i sprawdzi, a czasem będą Ci wmawiać, że nie masz racji. Zwykle jednak nie ma z tym problemu. Natomiast jeśli masz bilet w dwie strony to możesz poprosić o wydanie biletu kolejowego w dwie strony już na lotnisku.
2) Zgodnie z regulaminem jest to do dowolnej stacji w Szkocji. Słyszałem jednak (niemniej jedank sam nie potwierdziłem, więc nie daję gwarancji), że ludzie dojeżdżają do Carisle. Często inne oferty ważne 'tylko w Szkocji' pozwalają na dojechanie do Carisle, ale tak jak móię - pewności nie mam.
3) Bilet, który dają na lotnisku to taki papierowy świstek przypominający czek (nie jest to więc standardowy pomarańczowy blankiet z paskiem magnetycznym wielkości karty kredytowej, który jest zwykle wydawany przez National Rail Enquiries).

Co do godzin otwarcia punktu - jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby był zamknięty.To jest normalna informacja lotniskowa, a więc powinna być czynna przez cały czas operacji portu. Dla informacji - punkt ten znajduje się po prawej stronie, niedaleko schodów ruchomych prowadzących na stację.

____
update

http://www.glasgowprestwick.com/to-and- ... ravel.html

Czysto teoretycznie wystarczy przedstawić kartę pokładową lub potiwerdzenie z logiem linii w dowolnym Booking Office (czyli po prostu w kasie).

To get your free travel tickets, produce your original flight confirmation (your booking confirmation with the airline logo) at a First ScotRail Booking Office or the airport's Welcome Desk where you'll be issued with a FREE travel voucher to anywhere in Scotland.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Kwi 2012 20:49 

To ja mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Chce sie wybrac do galloway forest park. W poblize parku moglbym dojechac pociagiem do Barhill. Na lotnisko powinienem doleciec o 23.10, a ostatni pociag wg tego rozkladu jest o 23.23 http://www.scotrail.co.uk/timetables-ro ... 011/winter Lepeij spedzic nocke na termialu czy mozna wykombinwoac jakis inny transport do parku?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Kwi 2012 23:06 

Po pierwsze polecam wyszukiwarkę na www.scotrail.co.uk - tam sprawdzisz wszystkie połączenia. Co do terminalu - nie jestem pewien, czy jest otwarty całą dobę, a już z całą pewnością nie uważam, ze jest przyjemnym miejscem do spania. Możesz próbować dojechać do Glasgow i dalej następnego dnia. Ew. autobusy - X74 od Stagecoach bodajże jeździ do Glasgow, ale nie znam rozkładu, bo w zasadzi etylko raz jechałem autobusem.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Kwi 2012 23:46 

Wyszukiwarka scotrail pokazuje to co pisalem wyzej. A spanie na lotnisku jest fajne ;) tylko wlasnie terminal musi byc otwarty caly czas
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Kwi 2012 01:11 

bambaleon napisał(a):
Wyszukiwarka scotrail pokazuje to co pisalem wyzej. A spanie na lotnisku jest fajne ;) tylko wlasnie terminal musi byc otwarty caly czas

Ykh, jak mam możliwośc to unikam, a dodatkowo Prestwick nie jest przyjemnym miejscem. Nie mam pewności co do tego, czy terminal bedzie otwarty. A przypomina on nieco dworzec kolejowy średniej kategorii.

Natomiast jeśli samolot przyleci planowo, to nie powinieneś mieć problemu ze zdążęniem na pociąg (usiadź tylko gdzieś blisko wyjścia, żeby szybko przejśc przez kontrolę paszportową i odebrać voucher ;) - wszak stacja kolejowa jest jakieś 30 metrów od terminala.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Kwi 2012 10:35 

A mozna dostac voucher u konduktora?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Kwi 2012 10:43 

niebieski
Prestwick jest otwarte w nocy. Spać można. Miękkie krzesła bez poręczy i kanapy w barze. Ochrona czasem sprawdza czy ma się bilet na lot.

#18 PostWysłany: 20 Kwi 2012 11:45 

@bambaleon - u konduktora dostaniesz jedynie bilet z 50% zniżką. Darmowy przejazd tylko w kasie lub lotniskowym punkcie obsługi (patrz informacje na stronie lotniska).
@szumny - dobrze wiedzieć, chociaż w zasadzie zawsze mam jak dojechać do siebie po przylocie ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 11 Cze 2012 11:11 

Obudzę nieco wątek - może komuś się przyda ;)
Dokładnie w niedzielę (10.06) leciałem z Glasgow Prestwick do Bydgoszczy. Ku mojemu zaskoczeniu pani ze sklepu Duty free powiedziała,że nie trzeba pakować zakupów do bagażu podręcznego!! Zgodnie z regulaminem Ryanair - trzeba ;) Faktycznie...na odprawie bez problemu mogłem zabrać prezent dla ojca - bardzo dobrą whisky w jeszcze lepszej cenie :) :) :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości