Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Maj 2016 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 819 641
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Jednodniówka w Kijowie z Gdańska za 176zł.

Ja kupiłem na 27.09. Gdańsk-Kijów(IEV) za 39 PLN, powrót Kijów (KBP) - Ivano Frankivsk - Gdańsk za 137 PLN
Załącznik:
jednodniowka-kijow.png
jednodniowka-kijow.png [ 30.84 KiB | Obejrzany 3651 razy ]
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 06 Cze 2016 10:52 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
@joael mi niestety już nie udało się kupić na Twój termin - z GDN do IEV było zbyt drogo (tym bardziej, że nie posiadam WDC). Kupiłem na 2.08. za 119PLN (W6) + 37EUR (PS) w takiej samej konfiguracji. Teraz pozostaje wyszukanie atrakcji :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Cze 2016 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Mnie bardziej nurtuje fakt czy godzina wystarczy na przesiadkę w Stanisławowie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Cze 2016 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 519 314
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Z wielką chęcią przyłączę się do takiej jednodniówki, jeśli ktoś planuje kupić bilet i chciałby mieć współtowarzysza to się piszę ;-)

#5 PostWysłany: 18 Cze 2016 23:06 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
macio106 napisał(a):
Mnie bardziej nurtuje fakt czy godzina wystarczy na przesiadkę w Stanisławowie.

Jak masz lot na jednym bilecie, to nie musi Cię nic nurtować. Dodatkowo to chyba ten sam samolot, który leci z Kijowa, kontynuuje potem do Gdańska.
WojtekGA lubi ten post.

#6 PostWysłany: 18 Cze 2016 23:31 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 519 314
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
10/09 SOBOTA
W6 - 54 zł pax z WDC
UIA - 137zł pax

TOTAL: 191zł RT / pax

Kto się pisze i ma WDC? ;-)

#7 PostWysłany: 19 Cze 2016 13:25 
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 819 641
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Jakby ktoś do czasu mojego wyjazdu taka jednodniowke zrobił, będę wdzięczny za trasę która przemierzyliscie po Kijowie, atrakcje które da się zobaczyć, transport itd. Innym też się pewnie przyda.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Cze 2016 14:42 

W kilka godzin zobaczy sie w Kijowie raczej niewiele... Tym bardziej, ze trzeba dojechać na powrotny lot na Boryspol, na ktory sie jedzie koło 50-60 min.
Z Żulian polecam wziąć taksówkę, jak sie potarguje, to mozna i za 50 hrywien dojechać do centrum. 100 hrywien to juz jest z Żulian taryfa dla turysty zagranicznego (tyle płaciłem od dworca kolejowego do Żulian z radością wskakując do taksy, ze za, wtedy jeszcze 26 zł , jade na lotnisko, Haha).

Polecam podjechać w okolice Majdanu. Obejść Majdan, mozna wejść w gore ulica Sofijska pod Sobor Sofijski (wstęp płatny, ale przed soborem jest plac, z którego widać ładne bramę soboru i wieże), dalej w strone soboru Mihailowskiego (kolejny niebieski sobor, 5 min. piechota). Za soborem po lewej stronie mamy dwie opcje zeby sie dostać na Podil:
- funikurel (z tylu za soborem) - kolejeczka zjeżdża w dół,cena jak za metro, czyli aktualnie bodajże 4 hrywny
- andrijivski uzviz - brukowana uliczka w dół z kamieniczkami w starym stylu, z której kijowianie sa bardzo dumni i uznają za wspaniała atrakcje miasta. Ja nie podzielam zdania, ale uliczka ma swoj urok, szczególnie letnimi wieczorami , kiedy kawiarnie sa wypełnione ludźmi. Ale myśle, ze w przyszłości ta uliczka ma potencjał na troche alternatywno - hipsterski klimat. Po drodze cerkiew Andrzeja
na Podilu jesteśmy nad rzeka (w prawo) albo w lewo możemy isc uliczka z restauracjami, kawiarniami do Kontraktovej Ploszadzi. Dalej juz nie ma nic ciekawego. Mozna stamtad metrem wrócić

Albo mozna z Majdanu isc w druga strone - wzdłuż Khreszczatykiem do Lva Tołstoja (tam kiedys stał pomnik lenina ;) ale obalili w 2012).
Stamtad albo w prawo bulwarem Szeczenki w gore pod uniwersytet (czerwony budynek) , stamtad mozna w prawo odbić do opery
Albo stamtad pojechać do stacji Arsenalna (najgłębiej położona stacja metra w Europie) i stamtad pieszo albo marszrutka do Peczerskiem ławry (kompleks świątyń ze złotymi kopułami, bardzo polecam. W dolnych świątyniach mozna wejść do katakumb i podziwiać groby mnichów. Chodzi sie ze świeczka w ręce , fajny klimat).

Na jeden dzien to zdecydowanie za duzo, wiec trzeba wybrać cos, co was najbardziej interesuje.
Dla spragnionych wrażeń polecam zjazd nad Dnieprem na linie. Genialna sprawa :D kosztuje bodajże 200 hrywien (stan na lato 2015) plus ewentualnie gopro na selfie sticku z nagraniem, które se mozna potem sciągnąć z neta - koszt 100 UAH. Ta atrakcja jest na placu pod łukiem przyjaźni narodów (za filharmonia - od placu europejskiego w lewo, za filharmonia w prawo i prosto, jest placyk z łukiem srebrnym i tam jest ten zjazd )

Jak ktos ma jakies pytania odnosnie Kijowa, to pytajcie. Byłem kilkakrotnie i uwielbiam to miasto, wiec służę pomocą :)
2 ludzi lubi ten post.
KyokoMai uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 30 Lip 2016 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
Chyba będę pierwszy, który na taką jednodniówkę się wybiera (inaugurujący lot z GDN w najbliższy wtorek). Przejrzałem tematy dotyczące dojazdów na lotniska i chyba najwłaściwiej będzie wrócić do tego wątku z racji różnych lotnisk przylotu i odlotu.

Wymyśliłem sobie tak. Po przylocie do IEV, krótki spacer do przystanku autobusowego i stamtąd bus nr 302 (19 przystanków) do Kontraktova Ploscha, gdzie po wejściu od strony Verkhnii Val St wsiadamy w niebieską linię i po 2 przystankach jesteśmy na Majdanie. Koszt całości według Google: 12UAH.

Powrót zaś ze względu na jakieś tam ograniczenia w kursowaniu czerwonej linii metra najlepiej rozpocząć z Pivdenniy Railway Station i za 60UAH busem nr 322, w teoretyczne 42 minuty dojedziemy do Terminala D na lotnisku KBP.

Czytałem o tanich taksówkach, ale podejrzewam, że po przylocie niczego takiego nie znajdę, więc się nie nastawiam. Pytanie do specjalistów od Kijowa, co dalej? Co przez cały dzień sobie zaplanować? Czy ten Majdan i jego okolice to absolutnie ścisłe centrum Kijowa i nie ma sensu zapuszczać się dalej? To chyba priorytet, ale właśnie - co warto. Na czym zaoszczędzić, a na co wydać żeby fajnie spędzić czas?

No i pytanie - co i gdzie zjeść, żeby zakosztować porządnej, tradycyjnej kuchni. Ile zabrać gotówki? Osobiście lubię płacić kartą, ale domyślam się, że nie wszędzie będą chcieli ją przyjmować. Chodzi o jedzenie i transport.
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 30 Lip 2016 17:37 

srebrny
KyokoMai daj znac jak bylo po jednodniowce :-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Lip 2016 22:09 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
W knajpkach i sklepach bez problemu zapłacisz kartą. Za transport (metro, autobusy) gotówką.

Na lotnisko Boryspol nie jedzie się czerwoną linią, tylko zieloną do stacji Kharkivska i stamtąd masz ten sam autobus za 35 UAH (przejazd autobusem stamtąd zajmuje 15-20 minut). To najtańszy i najszybszy dojazd na lotnisko.

#12 PostWysłany: 31 Lip 2016 09:10 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
za metro też można płacić kartą - zupełnie jak oysterką w Londynie - [ale nie próbowałem,]
nie wiem dlaczego nie "wchodzi" fotka w pionie

Załączniki:
aaaIMGP2898.jpg
aaaIMGP2898.jpg [ 173.08 KiB | Obejrzany 2042 razy ]

#13 PostWysłany: 01 Sie 2016 11:26 

KyokoMai napisał(a):
Chyba będę pierwszy, który na taką jednodniówkę się wybiera (inaugurujący lot z GDN w najbliższy wtorek). Przejrzałem tematy dotyczące dojazdów na lotniska i chyba najwłaściwiej będzie wrócić do tego wątku z racji różnych lotnisk przylotu i odlotu.

Wymyśliłem sobie tak. Po przylocie do IEV, krótki spacer do przystanku autobusowego i stamtąd bus nr 302 (19 przystanków) do Kontraktova Ploscha, gdzie po wejściu od strony Verkhnii Val St wsiadamy w niebieską linię i po 2 przystankach jesteśmy na Majdanie. Koszt całości według Google: 12UAH.

Powrót zaś ze względu na jakieś tam ograniczenia w kursowaniu czerwonej linii metra najlepiej rozpocząć z Pivdenniy Railway Station i za 60UAH busem nr 322, w teoretyczne 42 minuty dojedziemy do Terminala D na lotnisku KBP.

Czytałem o tanich taksówkach, ale podejrzewam, że po przylocie niczego takiego nie znajdę, więc się nie nastawiam. Pytanie do specjalistów od Kijowa, co dalej? Co przez cały dzień sobie zaplanować? Czy ten Majdan i jego okolice to absolutnie ścisłe centrum Kijowa i nie ma sensu zapuszczać się dalej? To chyba priorytet, ale właśnie - co warto. Na czym zaoszczędzić, a na co wydać żeby fajnie spędzić czas?
Na wszystkie Twoje pytania są już odpwiedzi na forum.
Ale pokrótce.
Jaki problem znaleźć taxi przy Żulianach ?
Opisałem w e właściwym temacie.
Knajpy ?
Jw
Marszrutki ?
Syf, kiła i mogiła. Śmierdzące, zatłoczone i powolne. 19 przystanków ? Sport ekstremalny.
Masz cały dzień. To sporo. Dogadaj się z jakimś taryfiarze. Daj mu z 500 hrywien i Cię obwiezie po całym Kijowie.
Też to zresztą opisałem.
Chyba dla dyrygenta orkiestry to nie jest zawrotnavkwota ? :D
Ps Wszędzie są bankomaty. Jak nie można płcićgdzieś KK, to wypłacisz.
Proste ?
No i pytanie - co i gdzie zjeść, żeby zakosztować porządnej, tradycyjnej kuchni. Ile zabrać gotówki? Osobiście lubię płacić kartą, ale domyślam się, że nie wszędzie będą chcieli ją przyjmować. Chodzi o jedzenie i transport.
 PM off  

#14 PostWysłany: 01 Sie 2016 11:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Sudoku napisał(a):
...
Na lotnisko Boryspol nie jedzie się czerwoną linią, tylko zieloną do stacji Kharkivska i stamtąd masz ten sam autobus za 35 UAH (przejazd autobusem stamtąd zajmuje 15-20 minut). To najtańszy i najszybszy dojazd na lotnisko.

Potwierdzam propozycję przedmówcy. Korzystałem kilkakrotnie.
Najtańszy i najszybszy sposób dotarcia do KBP.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Patryk Bronisz oraz 3 gości