Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 926 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 29 Mar 2015 16:13 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 594
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Zależy to od twoich preferencji, czym będziesz latał, co przewoził itd:
Z tanich linii oprócz wagi masz takie ograniczenia:

FR: "W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pasażerów linie lotnicze Ryanair nie przyjmują do przewozu sztuk bagażu o wadze powyżej 32 kg lub o wymiarach przekraczających łącznie 81 cm wysokości, 119 cm szerokości i 119 cm głębokości."

W6: "Drzwi luku bagażowego umożliwiają przyjęcie bagażu o następujących wymiarach maksymalnych:
Szerokość: 1,499 m
Wysokość: 1,194 m
Długość: 1,715 m "
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#202 PostWysłany: 29 Mar 2015 17:35 

W najbliższym czasie podróżować będę Ryanairem. Wymiarów raczej się nie boję, bo wydaje mi się, że 100 litrówka, którą znalazłem, z wymiarami zewnętrznymi 77 x 51 x 32 cm jest sporo poniżej tych limitów.

Pytanie tylko ile miejsca zajmuje turystyczny bagaż na 15 kg z wagą torby włącznie? :)
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 29 Mar 2015 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 594
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
To bardzo indywidualna sprawa, ciepłe rzeczy, lekkie, ciężkie, sam czy z dziećmi ile bagaży itd można mnożyć. Spakuj się w domu na próbę, jak nie masz walizki to w torbę o podobnych wymiarach, jak nie masz to pożycz i wszystko będzie jasne.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 07 Kwi 2015 10:31 

W maju lecę do Bangalore, skąd będę leciała na tydzień na Tajwan.
Moja podróż powrotna będzie dosyć skomplikowana (i wyczerpująca).
Najpierw z Tajpej lecę do Bangkoku, gdzie mam 11h na przesiadkę do Bangalore. Te dwa loty mam na jednym bilecie, lecę liniami Thai Airways.
Następnie w Bangalore czekam 4h i mam lot do Warszawy (przez Frankfurt) już Lufthansą.
Oba odcinki są osobno kupowane, różnymi liniami i na różnych biletach.
Czy mimo to jest jakaś szansa, że w Bangalore nie będę musiała drugi raz przechodzić całej odprawy? Wiem, że odprawę dla Lufthansy mogę zrobić online już będąc na lotnisku, ale pozostaje jeszcze kwestia bagażu rejestrowanego.
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 07 Kwi 2015 11:18 

Zbanowany
Bedzie ciezko sie odprawic na cala trase, jako ze standardowo etykiety bagazowe maja miejsce na trzy odcinki, a Ty masz cztery...
Jezeli chcesz uniknac odprawy w Bangalore, to mozesz nadac bagaz tylko do Bangkoku, a dopiero w Bangkoku na pozostale trzy odcinki (beda Ci potrzebne wszystkie dane z drugiego biletu). Ew. mozesz nadac bagaz do Frankfurtu (rowniez bedzie potrzebny drugi bilet do okazania) i we Frankfurcie tylko do Warszawy.
 Profil Relacje PM off
JiAeri uważa post za pomocny.

#206 PostWysłany: 07 Kwi 2015 12:01 

Cztery odcinki to mniejszy problem (w samej LH - żaden, ale - tak czy owak - do rozwiązania przez np. dwie etykiety albo stworzoną manualnie), natomiast nie jestem pewna co do powiązania rezerwacji TK i LH (obie są w Star Alliance, ale TK nie jest "w pełni zintegrowana"). Zadzwoń może do biura LH w W-wie i poproś o pomoc.
 Profil Relacje PM off
JiAeri uważa post za pomocny.

#207 PostWysłany: 12 Kwi 2015 23:16 

Loty: 50
Kilometry: 139 962
Krajów: 15 / 7.0%
Witam,
Suma wymiarów zewnętrznych mojej walizki wynosi 160cm, podczas gdy dopuszczalny limit Lufthansy wynosi 158cm. Czy te 2 cm mogą okazać się problemem? Lot KRK -> Monachium -> Meksyk. Bardzo proszę o odpowiedź osoby, które miały już doświadczenie z Lufthansą.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 12 Kwi 2015 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 492 027
Krajów: 43 / 20.1%
niebieski
@agizek

Ważniejsze jest to, o ile przekraczasz któryś konkretny wymiar. Jeżeli to jest tylko 2 cm w np. długości to nie będzie najmniejszego problemu, przy wymiarach 5 x 5 x 155 cm już mogłoby być gorzej :)
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 13 Kwi 2015 00:32 

srebrny
Jeszcze nigdy nie widziałem , aby w LH ktoś mierzył wymiar walizki, a nawet gdyby to zrobił to o 2 cm nikt się nie będzie czepiał. Wogóle się tym nie przejmuj ;-)

#210 PostWysłany: 13 Kwi 2015 14:30 

Dzięki bardzo za pomoc!
Okazało się, że Lufthansa mi nie pomoże i muszę się dogadać z Thai Airways. Czekam na ich odpowiedź. Mam nadzieję, że się uda.
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.

#211 PostWysłany: 13 Kwi 2015 15:42 

Loty: 26
Kilometry: 31 119
Krajów: 10 / 4.7%
witam,

Wybieram się w podróż Ryanair i pierwszy raz będę u nich nadawał bagaż rejestrowany.
Zakupiłem walizkę i okazało się że ma 82,5cm razem z kółkami... ( wg ich regulaminu max 81cm)
Czy ktoś w ogóle spotkał się z mierzeniem walizki nadawanej w Ryanair?

#212 PostWysłany: 13 Kwi 2015 16:09 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Z mierzeniem bagazu rejestrowanego nie spotkalam sie ani w ryanair ani w zadnej innej lini. Kilka razy podrozowalam z walizka wieksza niz twoja o kilka cm i nigdy nie bylo problemu. Raz jeden zostalam poproszona o nadanie bagazu jako 'niewymiarowy' (bezplatnie) na LHR (Brunei Airlines) ale dotyczylo to plecaka, ktory mogl miec kolo 1m nawet.
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 14 Kwi 2015 00:40 

Cześć.
Miałem lecieć do Gruzji z dziewczyną, niestety nie dostała urlopu.
Bagaż rejestrowany zakupiony był na nią. Mieliśmy jedną, wspólną rezerwację (z Wizz Discount Club).
Czy lecąc samemu mogę nadać bagaż rejestrowany?

Dobrze rozumiem, że zmiana jej nazwiska na bilecie jest niemożliwa? Wizz Discount jest jej :-)
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 14 Kwi 2015 01:21 

niebieski
Nie możesz nadać bagażu na jej nazwisko, jeśli nie poleci. Możesz za to zadzwonić na infolinię Wizz Air i poprosić o przypisanie bagażu do Twojego nazwiska. Jeśli mieliście wspólną rezerwację, powinno się udać.
Bezpłatny numer +48223075135, teoretycznie tylko w przypadku zmiany rozkładu lotów, ale może Cię nie pogonią ;) Jeśli tak, to:
Cytuj:
z Polski: 703 60 39 93
z tel. stacjonarnych i komórkowych (4.26 zł/min)

Zmiana jej nazwiska jest możliwa, tylko że:
Cytuj:
Opłata za zmianę nazwiska
na stronie wizzair.com Za lot, za pasażera 186,00 zł
cypel uważa post za pomocny.

#215 PostWysłany: 09 Maj 2015 11:16 

niebieski
Czy są jakieś wymagania odnośnie tego jaka ma być "forma" bagażu rejestrowanego?

Lecimy do Norwegii w 7 osób, pod namioty i chyba się nam będzie opłacać wziąć 1 bagaż rejestrowany, wymyśliłem sobie, żeby nie targać jakieś walizki, że wezmę np. 3 plecaki i ofoliuję stretchem, żeby stworzyć z tego jedną sztukę bagażu. Po przylocie rozcinamy folię i pomykamy z plecakami, a na powrocie znowu foliujemy. Rolkę z folią przewożę jako podręczny (choć tu muszę sprawdzić wymiar, ale powinno się jakoś udać.

Myślicie, że taki plan może się udać?

#216 PostWysłany: 09 Maj 2015 11:47 

kleyo napisał(a):
wezmę np. 3 plecaki i ofoliuję stretchem, żeby stworzyć z tego jedną sztukę bagażu. Po przylocie rozcinamy folię i pomykamy z plecakami, a na powrocie znowu foliujemy. Rolkę z folią przewożę jako podręczny (choć tu muszę sprawdzić wymiar, ale powinno się jakoś udać.

Myślicie, że taki plan może się udać?

Może, a nawet wielu stosowało, stosuje i będzie stosować np;
laczenie-dwoch-walizek-jako-jeden-bagaz-rejestrowany-wizz,228,27938&hilit=kutaisi?start=20

na stronie np. wizzair:
https://wizzair.com/pl-PL/useful_information/baggage
Kod:
 Ze względu na podjęte środki bezpieczeństwa linie lotnicze Wizz Air nie przewożą bagażu bez jego właściciela na pokładzie samolotu (z wyjątkiem bagażu zagubionego).

Drzwi luku bagażowego umożliwiają przyjęcie bagażu o następujących wymiarach maksymalnych:

Szerokość: 1,499 m
Wysokość: 1,194 m
Długość: 1,715 m

Z uwagi na zdrowie i bezpieczeństwo pasażerów waga pojedynczej sztuki bagażu rejestrowanego nie może przekraczać 32 kg.
 PM off
kleyo uważa post za pomocny.

#217 PostWysłany: 23 Maj 2015 11:59 

Czy zasadne jest aby foliować walizkę przy locie LH i CX na trasie Fra-Hkg-Syd?
Przy krótszych trasach czarterowych nigdy tego nie robiłam ale na takiej długiej ma to sens?
 PM off  

#218 PostWysłany: 24 Maj 2015 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Hej, mam pytanie o bagaż w turkiszu :)

Mój brat leci trase z Pragi do Tadżykistanu z przesiadka w IST. Jak wiemy przypada tylko 1 bagaż rejestrowany/os, jednak jest konieczne dokupienie kolejnego, tylko, ze TK nie odpisał na maile. Czy ktoś z Was miał kiedyś taki problem, że musiał dokupić bagaż w Turkiszu i jak to rozwiązał?

Dziekuje i Pozdrawiam :)

#219 PostWysłany: 24 Maj 2015 14:27 

Cześć,

W listopadzie lecę do Bangkoku liniami Ukraine International i mam dwa pytania:
1. Całą trasę przelatuję wymieniona linią, zaczynam w Warszawie i mam przesiadkę w Kijowie, czy bagaż rejestrowany nadany w Warszawie muszę odebrać po wylądowaniu w Kijowie i nadać jeszcze raz na lot do Bangkoku? a może bagaż z automatu zostanie przeniesiony do samolotu do Bangkoku?
2. Mam krótki okres przesiadki w Kijowie - 1:20 h, czy wyrobię się w tym czasie bez większego problemu? wiem, że na większych lotniskach może to być zbyt krótki czas.

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 24 Maj 2015 14:46 

rumpelstilckin napisał(a):
Cześć,

W listopadzie lecę do Bangkoku liniami Ukraine International i mam dwa pytania:
1. Całą trasę przelatuję wymieniona linią, zaczynam w Warszawie i mam przesiadkę w Kijowie, czy bagaż rejestrowany nadany w Warszawie muszę odebrać po wylądowaniu w Kijowie i nadać jeszcze raz na lot do Bangkoku? a może bagaż z automatu zostanie przeniesiony do samolotu do Bangkoku?
2. Mam krótki okres przesiadki w Kijowie - 1:20 h, czy wyrobię się w tym czasie bez większego problemu? wiem, że na większych lotniskach może to być zbyt krótki czas.

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam

1-bagaż od razu dotrze do BKK.
2-jeśli system zezwolił na sprzedaż takiego biletu to znaczy, że jest to czas wystarczający na przesiadkę, jeśli nie zdążysz to Cię przebookuja na inny lot.Sprawdź sobie tylko czy odlot masz z tego samego terminalu co przylot i postudiuj stronę lotniska.
 PM off
rumpelstilckin lubi ten post.
rumpelstilckin uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 926 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości