Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1153 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58
Autor Wiadomość
#1141 PostWysłany: 16 Sty 2026 09:02 

Nie wiem co zrobi, szukam jakiejkolwiek pomocy.
 Profil Relacje PM off  

Tunezja all inclusive tuż przy plaży 🏖️🍹 7 dni w 4* hotelu w Mahdii za 2599 PLN Tunezja all inclusive tuż przy plaży 🏖️🍹 7 dni w 4* hotelu w Mahdii za 2599 PLN
Bukareszt od piątku do niedzieli za 509 PLN 💙💛❤️ Wakacyjne loty i noclegi w hotelu ✈️🛌 Bukareszt od piątku do niedzieli za 509 PLN 💙💛❤️ Wakacyjne loty i noclegi w hotelu ✈️🛌
#1142 PostWysłany: 16 Sty 2026 11:01 

srebrny
Poczekaj jeszcze kilka dni i wystąp o odszkodowanie za zagubiony bagaż.
https://eur-lex.europa.eu/PL/legal-cont ... ility.html
 Profil Relacje PM off  

#1143 PostWysłany: 13 Lut 2026 18:21 

Loty: 1028
Kilometry: 1 595 319
Krajów: 130 / 62.8%
niebieski
3.11.2025 miałem lot FR POZ-CIA. Przy odbiorze nadawanego okazało się, że jest na tyle uszkodzony, że nie nadaje się do dalszej podróży. Formularz reklamacyjny, PIR, fotki i inne formalności niezwłocznie złożone. Poza jednym - dowodem zakupu/rachunkiem, walizka była kupowana 2 lata temu (250 zł) i nie miałem już tego dowodu zakupu co zaznaczyłem w formularzu. Na rozpatrzenie czekałem ponad 3 miesiące (FR informuje, że czas rozpatrywania wynosi ok. 30 dni), kilkukrotnie dopytując się na czacie - "..czekaj cierpliwie mamy opóźnienie". Dzisiaj kolejny czat i odpowiedź: "nie dostarczyłeś rachunku - reklamacja rozpatrzona odmownie, możesz poskarżyć się w UOKiK". :lol:
Wniosek - trzymać dowody zakupu :!:
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#1144 PostWysłany: 14 Lut 2026 10:09 

HON fly4free
Przewoźnik nie może formalnie odrzucać reklamacji jedynie z powodu braku dowodu zakupu zniszczonego bagażu, bo taki dowód nie warunkuje jego odpowiedzialności za bagaż powierzony do transportu. To że wielu w praktyce tak robi, albo mnoży jakieś inne trudności / 'wymogi" (typu wyceny rzeczoznawców, potwierdzenia braku możliwości naprawy, itp.) to inna sprawa: linie liczą, że przy relatywnie małych kwotach nikomu nie będzie chciało się z tym bawić.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#1145 PostWysłany: 20 Lut 2026 17:36 

Hej, ostatnio nie doleciał nam bagaż z SIN przez CPH do Krakowa. Nie wyrobili przeładować w CPH. Dwa dni później kurier go przywiózł na Opolszczyznę. Gdyby się to stało przy powrocie z Ameryki Środkowej lotem Turkish do Berlina, też go przywiozą do Polski? Chcę kupić bilet, a jest tam ryzykowna przesiadka.
 Profil Relacje PM off  

#1146 PostWysłany: 20 Lut 2026 17:47 

złoty
Zazwyczaj tak. Zalezy od linii ale TK bym nie posadzal o to ze nie przywiezie.
KLM mi przywiozl z Wiednia do domu bez zajakniecia i jeszcze pare groszy na przeprosiny dal.
 Profil Relacje PM off
barbo lubi ten post.

#1147 PostWysłany: 20 Lut 2026 21:23 

KLM mi też kiedyś przywiózł z Berlina. A dokładnie wyglądało to tak że polska firma z okolic Szczecina jeździ regularnie do Berlina, zabiera bagaż i nadaje już w Polsce zwykła firma kurierska. Cała akcja w tydzień się zamknie.
Jak dowiesz się jaki agent handlingowy obsługuje TK w Berlinie to pewnie będzie wyglądać podobnie.
 Profil Relacje PM off  

#1148 PostWysłany: 10 Mar 2026 16:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgłosiłem do Austrian Airlines uszkodzenie bagażu. Przyznali, że nie naprawiane. Dają mi voucher do wykorzystania w ich sklepie. Ja nie chce. Jak zrobic by oddali po prostu kasę?
 Profil Relacje PM off  

#1149 PostWysłany: 10 Mar 2026 16:33 

Loty: 1028
Kilometry: 1 595 319
Krajów: 130 / 62.8%
niebieski
DMW napisał(a):
3.11.2025 miałem lot FR POZ-CIA. Przy odbiorze nadawanego okazało się, że jest na tyle uszkodzony, że nie nadaje się do dalszej podróży. Formularz reklamacyjny, PIR, fotki i inne formalności niezwłocznie złożone. Poza jednym - dowodem zakupu/rachunkiem, walizka była kupowana 2 lata temu (250 zł) i nie miałem już tego dowodu zakupu co zaznaczyłem w formularzu. Na rozpatrzenie czekałem ponad 3 miesiące (FR informuje, że czas rozpatrywania wynosi ok. 30 dni), kilkukrotnie dopytując się na czacie - "..czekaj cierpliwie mamy opóźnienie". Dzisiaj kolejny czat i odpowiedź: "nie dostarczyłeś rachunku - reklamacja rozpatrzona odmownie, możesz poskarżyć się w UOKiK". :lol:
Wniosek - trzymać dowody zakupu :!:

marek2011 napisał(a):
Przewoźnik nie może formalnie odrzucać reklamacji jedynie z powodu braku dowodu zakupu zniszczonego bagażu, bo taki dowód nie warunkuje jego odpowiedzialności za bagaż powierzony do transportu. To że wielu w praktyce tak robi, albo mnoży jakieś inne trudności / 'wymogi" (typu wyceny rzeczoznawców, potwierdzenia braku możliwości naprawy, itp.) to inna sprawa: linie liczą, że przy relatywnie małych kwotach nikomu nie będzie chciało się z tym bawić.

cd.
Zwróciłem się do UOKiK a tam poprosili o oficjalne pismo od FR z odmową wypłaty (zrzuty z chata to za mało). Więc zwróciłem się do FR z prośbą o takie pismo z uzasadnieniem. Na drugi dzień dostałem taką odpowiedź:
"your request has been updated... please note that your claim has been handled in accordance with the 1999 Montreal Convention governing liability of airlines for air carriage, according to which compensation for loss or damage is calculated taking into account the content's depreciation due to age and condition... we confirm that a payment in the sum of PLN50 has been authorised by Ryanair in full and final settlement of your claim for said damage. Please allow 14–20 working days to receive this payment."
Dokładnie 20-go dnia wpłynęło mi na konto 210,50 pln. A nie 50 pln jak w treści listu, myślę że chodziło im o 50 ale EURO.
Presja (często) ma sens... :D

Ostatnio edytowany przez DMW, 10 Mar 2026 16:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1150 PostWysłany: 10 Mar 2026 16:35 

Loty: 41
Kilometry: 89 339
Krajów: 11 / 5.3%
Nie jesteś zobowiązany do korzystania z dolfi, skontaktuj się z Austrian i poproś o to co cie interesuje, czyli zakładam - odszkodowanie
 Profil Relacje PM off  

#1151 PostWysłany: 08 Cze 2026 17:43 
Awatar użytkownika

srebrny
dziwna historia sprzed paru dni

lot Wroclaw - > Palermo, mam 2 podręczne + rejestrowany
Wysiadając z samolotu w Palermo zapomniałem o jednym z podręcznych. Przypomniało mi się niedługo po tym jak wysiadłem z samolotu, ale już za bramkami które są na przylotach w Palermo. Więc pobiegłem spowrotem, odbiłem się od tych bramek i tyle, myślę sobie 'nic wielkiego, zaraz im ktoś podrzuci tę walizkę i tyle' - BŁĄD!!!!
powrót do luggage hallu po rejestrowany, ale po drodze powiedziałem pierwszemu napotkanemu pracownikowi lotniska co zaszło - niby gdzieś dzwonił, ale ogólnie kazał mi iść do biura rzeczy znalezionych. Więc jak podjąłem rejestrowany to się tam udałem, opisałem co i jak, kobieta tam pracująca gdzieś zadzwoniła i mówi 'nie ma, nic nie znaleziono'. No myślę sobie - poczekam chwilę. Poczekałem (łącznie tak z godzinę z przechodem) - brak jakiejkolwiek informacji nt mojego bagażu i sugestia że może ktoś inny przypadkowo ją zabrał + żebym przedzwonił jutro.

OK, zabrałem się do Palermo, w międyczasie poszukałem sobie w internecie co napisano o tego typu case'ach - w sumie niewiele, RyanAirowi też nie można nic zgłosić bo u nich na stronie można zgłaszać tylko case'y torby zaginięcia torby rejestrowanej. Kontakt z czatem RyanAira - tylko chatBoty, słabo rozumiejące co opisywałem.

Aha, w międyczasie jeszcze zadzwoniłem na lotnisko we Wrocławiu, jako że samolot z Palermo wracał tam. I co: za jakąś godzinę gość oddzwania i mówi, że torba znalazła się w samolocie. Mocno mnie to zaskoczyło, znaczy że sprawdzanie tego, co ew. zostaje w samolocie po locie jest żadne. Niestety, gość z biura z Wroc mówi, że nie mogą nadać torby spowrotem do Palermo , bo to nie jest torba rejestrowana & zaginiona, więc nie może tak sama sobie polecieć.

Więc napisałem na kilku grupach podróżniczych / kitesurferskich / forum f4f czy ktoś nie leci do Sycylii z Wro w najbliższych dniach ..... i co się okazuje: w miarę bliska rodzina jednego z userów forum f4f następnego dnia leciała z Wroc do Palermo i przywieźli mi torbę (po tym jak mailowo wydałem zgodę na odbiór tej torby z biura we Wroc).

W sumie tyle, happy end i potęga forum ; ) ale jakbyście mieli podobny przypadek to nie liczcie, że staff / służby sprzątające Wam tę torbę ogarną tylko za wszelką cenę starajcie się fizycznie sami (lub czyimiś rękami) ją jak najszybciej 'ogarnąć'.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#1152 PostWysłany: 08 Cze 2026 21:10 

HON fly4free
Na większości lotnisk jednak taki bagaż zgarną z samolotu - i przy szybkiej reakcji paxa albo oddadzą od razu, albo będzie do odebrania w biurze rzeczy znalezionych / w handlingu, zależnie od portu/linii/procedur. Przerabiane w kilku przeróżnych konfiguracjach w praktyce.

Dla FR to tak na prawdę czerwona kartka z przestrzegania procedur bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#1153 PostWysłany: 08 Cze 2026 23:33 
Awatar użytkownika

srebrny
marek2011 napisał(a):
Dla FR to tak na prawdę czerwona kartka z przestrzegania procedur bezpieczeństwa.

też to mnie zastanawia (nie zebym próbował wielce rozkminiać i zrozumieć całą sytuację, kit z tym zwłaszcza że skończyło się szczęśliwie), bo gdyby nie to, że samolot poleciał do Wrocławia, to bardzo możliwe że torba by zaginęła lub czekała do usranej śmierci (albo: aż ktoś z f4f się tam pojawi i mi przytarga) w puknkcie lost & found w jakimś Fiumicino czy innej Gironie, a wszyscy na lotnisku w Palermo uznaliby, że świetnie wykonali swoją pracę (aha, jeszcze może dodam że rozmawiałem z pracownikiem ryanAir na check-inie, którego prosiłem o jakiś kontakt z załogą tego samolotu - jeszcze chyba w tamtym momencie nie odleciał, ale nie mam pewności - lecącego PMO -> WRO ale on też rozkłądał ręce twierdząc, że nic nie może zrobić)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1153 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości