Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Emirates vs. Aeroflot
#1 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:14 

Czy różnice w obsłudze między Aeroflotem Airbus A320 i A330 a Emirates A330 i Boening 777 uzasadniają dopłatę 100-200zł ?
Nigdy nie leciałem tymi liniami :/
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:19 

Zobacz na godziny lotów. Emirates czasem wymaga bardzo długiego oczekiwania na przesiadkę.
 PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lut 2014 08:10 

nie ma ;)
po pierwszym razie na SVO spokojnie poświęcisz godzinkę dłużej :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Lut 2014 15:40 

Aerofłot czasami potrafi zafundować "niespodzianki" w postaci dłuższego oczekiwania lub zbędnych formalności. Emirates trzyma poziom, bo aspirują do miana "najlepszej linii lotniczej świata". Szejkowie mają ambicje ;)
 PM off  

#5 PostWysłany: 04 Lut 2014 15:43 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Cytuj:
Linie przereklamowane , bardzo nierówny standart / na trasie WAW-DXB latajace starocie A330 z rozwalonymi fotelami i zniszcona tapicerką ,brak indywidualnego czytaj niezaleznego systemu rozrywki do i z WAW - filmy lecą automatycznie , serwis tez nawala , czekanie na wode itp ,zagubiony bagaz / wiem to nie wina linii ale brak checi pomocy stewki w wawie / w porównaniu do np KLM , Lufthansy ,ANA , Turkish Airlines czy nawet Alitalii lub Aeroflotu to o dwie klasy w dół nie wspominając o mojej ulubionej Singapore Airlines
BYŁY KLIENT Emirates

Znalazłem taka opinie o EK -sam nie leciałem ale może ktoś kto leciał z WAW do DXB ma inne zdanie- ponoc odcinki z DXB -świat to juz o wiele lepszy standard.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Lut 2014 15:47 

Bardzo dosadna opinia. Ale Aerofłot zdecydowanie potrafi odstawiać większe numery, więc mimo wszystko polecałbym Emirates.
 PM off  

#7 PostWysłany: 04 Lut 2014 16:13 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Tak żeby się nie opierać na pojedynczych opiniach, możesz spojrzeć na
http://www.airlinequality.com
Tam są bardziej przekrojowe oceny linii, a i możesz zapoznać się z relacjami podróżujących.

#8 PostWysłany: 04 Lut 2014 16:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przy zbliżonych cenach ja bym brał po prostu to połączenie, które ma krótszy czas podróży - przy długich i męczących podróżach międzykontynentalnych to jest najistotniejsza kwestia i każda godzina krócej do domu/hotelu po kilkunastu godzinach w podróży jest na wagę złota.
Wspaniałość Emirates kreowana przez lata to mit, owszem jest to linia na wysokim poziomie, ale nie należy popadać w przesadę. Z kolei o Aerofłocie może u nas wciąż żywy być mit, że jak coś jest ze wschodu to na pewno jest gorsze niż to z zachodu, w rzeczywistości Aerofłot to baaardzo solidny europejski przewoźnik w niczym nie ustępujący Lufthansie, Air France, KLM czy BA.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Lut 2014 17:07 

Jeśli chcesz dokładnie przeanalizować sytuację oceń wszystko:
czas lotów, czas przesiadek, możesz nawet porównywać ceny na lotniskach i jakość terminali,
warunki taryfowe biletu(uwzględniając to jak bardzo spodziewasz się np. zmiany terminu podróży lub problemu z dotarciem na czas na lotnisko),
ilość bagażu (i to ile chcesz mieć),
program lojalnościowy jeśli chcesz w nim uczestniczyć

możesz patrzeć na opinie innych,
możesz patrzeć na oficjalne rankingi (np. Emirates ma 4 gwiazdki, ale w ekonomicznej 3 i pół, Qatar ma 5 gwiazdek, Aeroflot 3 gwiazdki) ale one są według mnie i tak mało przydatne i uznaniowe.

W praktyce nie wiadomo co może być lepsze bo serwis jest w każdej linii raz lepszy, raz gorszy...

Ja latam Emirates i jestem zadowolony, ale nigdy nie leciałem Aeroflotem może też byłbym zadowolony.

Emirates A330 nie wątpliwie nie jest ich najlepszym samolotem, ale ma swoje zalety: tylko dwie osoby koło okna a jednocześnie zalety samolotu szerokokadłubowego: dwa przejścia (trudniej o zatory), nieco więcej toalet na pasażera. B777 z kolei wąskie siedzenia ale dużo miejsca na nogi (mając prawie 180cm mieszczę się spokojnie 'nie dotykając' siedzenia przede mną - nie wiem czy w każdym rzędzie bo to się może zmieniać ale nie miałem nigdy problemów) i bardzo dobry system rozrywki (w odróżnieniu od A330).

Co do zamieszczania pojedynczych opinii to bez sensu, na _każdą_ linię lotniczą (której się przyglądałem) widziałem negatywne opinie.
Na Emirates trochę negatywnych jest, część np. dotyczy nowego systemu podawania posiłków (pracownicy mają z tym trochę problemów podobno, wprowadzili to w grudniu, leciałem nie zauważyłem negatywnych zmian tzn. nie panowania nad sytuacją ale są i inne opinie)

Jestem wyjątkiem i niekoniecznie patrzę na czas lotu (ale godziny wylotu i przylotu oraz czas przesiadki może mieć już znaczenie), lubię latać, rzadko było tak żebym marzył o tym by już być na miejscu. w Emirates chyba nigdy...raczej zdarzało mi się żałować że to już koniec. W jakiś Wizzairach zupełnie bez rozrywki pokładowej różnie to jednak bywało;) W Emirates zawsze mam miejsce przy oknie to też sporo dla mnie zmienia.

Przykłady negatywnych opinii o Singapore, który w opinii o Emirates ktoś chwalił:
Kod:
"I have flown SQ for a long time, but in the past couple of years I was disappointed to notice the decline in service. I fly between JFK and Singapore a lot and they have not changed the menu on the route in a while. The seats were also cramped and the legroom was awful. I'm 6 feet and my legs were pressed against the seat in from of me. The foot rest doesn't help at all if you are above 5'8". Boarding is usually pushed back to about 10 minutes before the scheduled departure and the boarding staff in SIN didn't seem to care much. overall the service is now a far cry from what it used to be and I now refuse to fly with them. "

Cytuj:
On 15/11/13 flight from Brisbane to Singapore leaving at 23.45, was the worst flight with this airline. Old plane, no leg room, poor service, I was flabbergasted as I have been flying with them for years. Coming home, the plane was up to their usual standard, but I will be very wary of flying or recommending them in the future.

wnioski: na każdą linię można narzekać, każdej zdarzają się lepsze i gorsze loty (owszem jednym cześciej innym mniej) dużo zależy tez od naszego nastawienia. Nawet jedzenie lepiej smakuje gdy jesteśmy w dobrym nastroju;) (w Emirates nigdy nie trafiłem na niesmaczne, ale może to kwestia mojego nastawienia). Owszem nie podoba mi się, że często brakuje w menu tego co bym chciał i nie mam wyboru (zwłaszcza jak się siedzi z tyłu samolotu).
To napisałem, mając nadzieję, że mój nadchodzący lot z Emirates nie odmieni mojej opinii;)

Znajomi latali Aerofłotem i nie narzekali też.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Mar 2014 00:42 

Przepraszam, że się wtrące, ale uważacie, że lot Aeroflotem w najbliższym czasie to dobry pomysł? Mam plan za niecały miesiąc lecieś do Bangkoku, na miesiąć. Sprawdzam ceny na kayak.com od jakiegoś tygodnia i dzisiaj widzę, że wyskakują mi fajne loty Aeroflotu w dobrej cenie (2 h przesiadki w SVO, za ok 2,5tyś). Niemniej się zastanawiam czy w obliczu napiętej sytuacji w Rosji warto kupować. Pomijając takie ekstrema jak wojna to chyba mogą się zdarzyć pewne problemy z lotami (typu opóźnienia, odwołania itp) a akurat na Szeremitetewie to bym nie chciał utknąć. Co myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Mar 2014 01:20 

Loty: 407
Kilometry: 569 610
Krajów: 41 / 19.2%
niebieski
Ciężko wyrokować. Opóźnienia i odwołania zawsze mogą się zdarzyć i to każdej linii bez względu na wojnę. Jak już będzie bardzo napięta sytuacja to pewnie nasze MSZ wyda komunikat w stylu odradzania podróży do Rosji itp. Ale podejrzewam, że wszystko będzie funkcjonować. Leciałem w lutym z WAW do BKK przez SVO na jednym bilecie. Wszystko punktualnie i bez najmniejszych problemów. Jeszcze jestem pod wrażeniem tych linii i na pewno następnym razem jeśli cena będzie atrakcyjna to na pewno skorzystam. A i jeszcze SVO nie jest złe. Darmowe wifi, mnóstwo atrakcji. Jest czym wypełnić czas:-)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Wrz 2014 18:58 

róznica pomiędzy Aerofłotem i Emirates jest wg mnie jedna - w SU nie ma alkoholu :cry: . Poza tym bez różnicy
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Lis 2014 00:41 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Krajów: 16 / 7.5%
DXmaniac napisał(a):
[...]
A i jeszcze SVO nie jest złe. Darmowe wifi, mnóstwo atrakcji [?] Jest czym wypełnić czas:-)

Mógłbyś rozwinąć? Bo chyba na innym lotnisku byłem ;)

tominor napisał(a):
róznica pomiędzy Aerofłotem i Emirates jest wg mnie jedna - w SU nie ma alkoholu :cry: . Poza tym bez różnicy

Dokładnie i do tego "starsze" stewki często nieznające angielskiego.

#14 PostWysłany: 02 Mar 2015 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
tominor napisał(a):

Obecnie już jest, w postaci wina.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Mar 2015 20:22 
Awatar użytkownika

Loty: 154
Kilometry: 251 191
Krajów: 30 / 14.0%
Nigdy nie leciałem Aeroflotem, miałem za to okazję lecieć Emirates, szczerze polecam pomimo dość długiej przesiadki w Dubaju.
Samolot na trasie Warszawa-Dubaj trochę wysłużony ale serwis na pokładzie pierwsza klasa, smaczne jedzenie system rozrywki pokładowej działał i drinki bez ograniczeń :) Załoga bardzo miła i sympatyczna a teraz gdy już nie potrzebujemy wizy do EA spokojnie można zwiedzić miasto zamiast koczować na lotnisku :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Mar 2015 20:34 

Loty: 193
Kilometry: 494 863
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Lecialem Aeroflotem na trasie AMS-BKK pare dni temu i naprawde bylem pod wrazeniem.Swietne jedzenie,mile i pomocne cabin crew,system rozrywki.Linie polecam w 100 %.Jedyny alkohol to wino chociaz mi to nie przeszkadza a nawazniejsza to krotka przesiadka...

#17 PostWysłany: 02 Mar 2015 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Jeżeli mówimy o systemie rozrywki, to na odcinku SVO - NRT leciałem ich prawie nowymi A330 (oba dostawa pod koniec 2012 roku). System rozrywki naprawdę fajny, sterowany przewodowym pilotem, będącym jednocześnie klawiaturką i kontrolerem gier.
Moja córka grała w jakieś gry (raczej dość proste) ciesząc się, że pobijała czyjeś rekordy (kogoś innego z pokładu). Niezły był też wybór filmów i seriali, choć ja i tak wybrałem swojego iPada, ale za to cieszyłem się z gniazdka USB.
W drodze powrotnej była dostępna sieć WiFi ale upiornie droga (10 MB - 10 USD), więc sobie odpuściłem sprawdzenie jak to działa.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: AggWa oraz 2 gości