Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Paź 2014 22:17 

Znalazłem na flipo.pl interesujący mnie lot na Seszele. Poczytałem trochę o flipo.pl (nigdy nie korzystałem) i nie jestem w stanie im w 100% zaufać, więc chcę sprawdzić cenę lotów na stronie air seychelles. Na flipo.pl opcja ktora mnie interesuje to 4 loty za 1500zl:
Dublin - Abu Zabi - Mahe
Mahe - Abu Zabi - Paris
Problem w tym, ze nie wiem, jak na stronie Air Seychelles zrobić lot kombinowany... Gdy zaznaczę, że wylot jest z Dublina to powrót też jest do Dublina...
Poza tym chciałbym się dowiedzieć kilku innych rzeczy:
-Jak to jest, że pośrednik oferuje tańszy lot, niż to jest na stronie lini lotniczych? Przykładowo na flipo.pl jest lot X za 1000 zł a na stronie linii lotniczych Y ten sam lot kosztuje 1600zł. Kto dokłada do interesu?
- Sądzę, że będę zmuszony zakupić bilet przez flipo.pl. Wiem, że dla własnego bezpieczeństwa powinienem kupować płacąc kartą (czy ma znaczenie debetowa czy kredytowa?). Na co powienienem jeszcze zwrócić uwagę, by bezpiecznie kupić lot? Czy mając kartę master card kredytową obejdzie się bez podwójnego przewalutowania?
- W jaki sposób ustalić limit transakcji bezgotówkowych?? Bo rozumiem, że kupno kartą kredytową, wpisując jej nr, cvv oraz date wygaśnięcia to nie przelew tylko placenie kartą? Chcę ustrzec się przed pobraniem większej kwoty niz podana na dzien dzisiejszy
Z góry tnx za odp :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 16 Paź 2014 22:38 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Kupuj na Filipo.pl (sam nie kupowałem, lecz wiele forumowiczów kupowało i nie mieli problemów).
Najlepiej płacić kartą kredytową, wtedy jeśli byłyby jakieś problemy z anulacją lotu itp. to można ubiegać się o chargeback (zwrot pieniędzy).

Jeśli obawiasz się, że może pobrać więcej pieniędzy niż jest pokazane na stronie to ustaw limit na 1500zł (lub kilka zł więcej) i wtedy zobaczysz czy transakcja przejdzie :)

Pozdrawiam

#3 PostWysłany: 16 Paź 2014 22:58 

Dzięki za odpowiedź, ale to co napisałeś to wiem od dawna. Moje pytania dotyczyły zupełnie czegoś innego:
-jak na stronie Air Seychelles zrobić lot kombinowany
-Jak to jest, że pośrednik oferuje tańszy lot, niż to jest na stronie lini lotniczych?
-Na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę, by bezpiecznie kupić lot? Czy mając kartę master card kredytową obejdzie się bez podwójnego przewalutowania?
-W jaki sposób ustalić limit transakcji bezgotówkowych??

Mimo wszystko, tnx za zainteresowanie :) Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Paź 2014 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Na stronach niektórych linii lotniczych po prostu nie da się zrobić multicity, zostaje kupno u pośrednika.
Jeśli różnica pomiędzy stroną przewoźnika a u pośrednika jest niewielka (powiedzmy rzędu 100 zł), wszystko jest w porządku - przeważnie wówczas pośrednik rezygnuje lub pomniejsza opłatę za wystawienie biletu żeby wyszukiwarki połączeń wysoko go pozycjonowały, co przekłada się na liczbę odsłon. W przypadku dość sporej różnicy (twój przykład) pośrednik prawdopodobnie "gubi" którąś ze składowych części biletu (najczęściej opłatę paliwową) - czy taki bilet będzie uznany nie da przewidzieć - przypadki na forum były najróżniejsze. Takie kwiatki często zdarzają się w właśnie w przypadku lotów open-jaw, a historia znała już podobne błędy taryfowe w Air Seychelles.

Nie ma różnicy, czy zapłacisz kartą debetową czy kredytową - w obu przypadkach można zgłaszać chargeback.

O ile dobrze pamiętam flipo księguje w złotówkach, więc nie ma przewalutowania (o ile masz rachunek w PLN). Kwota, którą widzisz w ostatnim kroku rezerwacji zostanie zaksięgowana na karcie.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 16 Paź 2014 23:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Paź 2014 23:00 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
zbych88 napisał(a):
Znalazłem na flipo.pl interesujący mnie lot na Seszele. Poczytałem trochę o flipo.pl (nigdy nie korzystałem) i nie jestem w stanie im w 100% zaufać, więc chcę sprawdzić cenę lotów na stronie air seychelles. Na flipo.pl opcja ktora mnie interesuje to 4 loty za 1500zl:
Dublin - Abu Zabi - Mahe
Mahe - Abu Zabi - Paris
Problem w tym, ze nie wiem, jak na stronie Air Seychelles zrobić lot kombinowany... Gdy zaznaczę, że wylot jest z Dublina to powrót też jest do Dublina...
Poza tym chciałbym się dowiedzieć kilku innych rzeczy:

ostrożności nigdy zadość... niemniej kupiłem na flipo już w sumie kilkanaście różnych biletów - za mniejsze i większe kwoty- nigdy nie miałem żadnego problemu...
choć znajdziesz opinie (również na tym forum) osób, które z usług flipo, delikatnie mówiąc, nie były do końca zadowolone...
ale niech ktoś pokaże OTA które ma 100% pozytywnych opinii - moim zdaniem flipo należy do tych lepszych niż gorszych...
choć oczywiście to Twoja kasa, Twój wybór, Twoja odpowiedzialność ;)

zbych88 napisał(a):
-Jak to jest, że pośrednik oferuje tańszy lot, niż to jest na stronie lini lotniczych? Przykładowo na flipo.pl jest lot X za 1000 zł a na stronie linii lotniczych Y ten sam lot kosztuje 1600zł. Kto dokłada do interesu?

nikt nie dokłada do interesu... no może czasem trochę... ;) ale generalnie tak to już jest że bardzo często u pośrednika bilet jest tańszy niż na stronie linii... wpływ na to ma wiele różnych czynników... jak się wczytasz w forum to zrozumiesz :lol:

zbych88 napisał(a):
- Sądzę, że będę zmuszony zakupić bilet przez flipo.pl. Wiem, że dla własnego bezpieczeństwa powinienem kupować płacąc kartą (czy ma znaczenie debetowa czy kredytowa?). Na co powienienem jeszcze zwrócić uwagę, by bezpiecznie kupić lot? Czy mając kartę master card kredytową obejdzie się bez podwójnego przewalutowania?

flipo.pl sprzedaje bilety w pln więc ta waluta obciąży Twoje konto, jeśli kartę masz w pln to zapłacisz dokładnie tyle ile pokaże Ci na końcu rezerwacji. Możesz oczywiście ustawić sobie odpowiedni limit na karcie jak radzi kolega wyżej - nie wiem w jakim banku masz tę kartę, ale najpewniej ta opcja jest dostępna w Twojej usłudze bankowości elektronicznej...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Paź 2014 23:48 

Dzięki wielkie za odpowiedź - krótko, zwięźle i na temat :)
Ostatnio interesowałem się cenami biletów na Seszele i opcja którą daje flipo.pl jest dla mnie zbyt piękna... i niestety kusząca. Bilety w dwie strony z Londynu/Frankfurtu ew. Paryża były rzędu 2400-3000 najtańsze... zatem obniżka do 1500zł zapala lampkę "gdzie jest haczyk?"
Czy tak spore obniżki mają rację bytu? Czy z góry skazane jest to na niepowodzenie? Lot zostanie odwołany? Jakie problemy mogą się pojawić?
Pytam, bo chcę zaryzykować, tracąc przy niepowodzeniu minimum. Jeśli zapłacę kartą kredytową i coś pójdzie nie tak, mogę odzyskać kasę dzieki chargebeck (istnieje możliwość by nie odzyskac, gdyby coś nawaliło?) Jak duże są szanse, że flipo.pl bądź air seychelles nie wywiąże się z umowy?

Na opodo.co.uk w kombinacji multi-city:
dublin - mahe
mahe - paris w interesującym mnie terminie otrzymałem cenę 287 GBP czyli ok 1500 zl co pokrywa się z tym z flipo.pl
Czy to normalne?? Mam na myśli, że flipo.pl nie wyssało sobie z palca tej ceny, tylko na chwilę teraźniejszą jest ona możliwa.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Paź 2014 00:08 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 51.9%
srebrny
Trasa ta nie jest pierwszy raz dostępna w takiej cenie. Kupuj u dowolnego pośrednika i ciesz się wakacjami. Na 99,9% wszystko uda się bezproblemowo :)

#8 PostWysłany: 17 Paź 2014 00:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Napisze krotko bo z tel:
Nikt Ci tu nie zagwarantuje czy bilet sie utrzyma czy nie, tanie latanie wiaze sie czesto z ryzykiem...
Placac karta masz dodatkowe zabezpieczenie w postaci potencjalnego chargeback...
Szanse ze bezpowrotnie stracisz gotowke sa w tym przypadku bardzo male, w najgorszym razie ja zamrozisz na jakis czas...

Reasumujac ja bym bral ten lot i to szybko bo jutro juz go moze nie byc ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Paź 2014 20:51 

Dzięki za opinie :)
Kupiłem bilety, tzn wydaje mi się że kupiłem, bo póki co, to nic mi na pocztę nie przyszło, ale kasa z konta zeszła :P
W kontroli rezerwacji mam komunikat "Status rezerwacji: Opłacona , faktura wysłana ."
Czy ktoś może powiedzieć w jakiej kolejności co następuje na flipo.pl?? Mam napisane, że bilety przyjdą mi na maila, ale póki co nic nie doszło.
I jeszcze jedna kwestia mnie niepokoi... Czy 1h10min to wystarczający czas na przesiadkę w Abu Zabi?? Mam nadzieję, że Air Seychelles zajmą się moim bagażem i nie będę musiał na niego czekać i jeszcze raz odprawiać.
Z góry tnx za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Paź 2014 23:08 
Awatar użytkownika

niebieski
gratuluje zakupu ;)
zaraz po zakupie powinien przyjść od flipo mail z info/potwierdzeniem rezerwacji a po nim następny z etixami - na ten ostatni czasem trzeba trochę poczekać ;)
co do bagażu to dużo zależy od szczęścia, najczęściej jednak dolatuje na czas, prawdopodobnie będziesz mógł go nadać do miejsca docelowego…
o przesiadkę się nie martw zanadto - masz wszystko na jednym bilecie - gdyby się okazało że nie zdążysz to Cie wsadzą do następnego samolotu - to już brożka linii lotniczych ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Paź 2014 00:05 
Awatar użytkownika

Gratuluję zakupu biletów. Sytuację mam taką samą. Przesiadka w Abu ZAbi tylko godzina. Kiedy lecicie?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Paź 2014 09:18 

@stanek3d
lecimy 4 czerwca o 20:45 z Dublina, a wracamy 11 czerwca z Mahe.

Skoro może się zdarzyć, że bagaż nie doleci, to ubrania i ważne rzeczy trzeba zabrać w bagażu podręcznym ;)

A kolejna rzecz, to zacząłem czytać o odprawie, podglądzie danych etc, i ciężko mi się połapać w tym. Dostałem etickety na maila. Jak wygląda ciąg dalszy i co muszę zrobić przed lotami?? Kiedy i gdzie i w jaki sposób należy się odprawić? Próbowałem wpisać nr rezerwacji i nazwisko podany przez flipo.pl na Etihad ale wyskakuje mi komunikat, o znakach i cyfrach "No special characters or numbers allowed" - wpisywałem zarówno reservation number z eticketu jak i nr rezerwacji podany przez flipo.pl.
Może, ktoś jasno i klarownie krok po kroku napisać, co należy jeszcze zrobić przed wylotem?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Paź 2014 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
nie stresuj się tak tym bagażem, jak Ci to spać nie daje to sobie dodatkowe ubezpieczenie kup ;)

tutaj sobie sprawdź rezerwację:
https://www.checkmytrip.com

na stronie etihad też powinieneś mieć możliwość podglądu - musisz wpisać 6-znakowy nr pnr, który dostałeś razem z rezerwacją/biletami

pewnie na stronie https://bookingseychelles.sita.aero/itd/itd/Register też możesz utworzyć konto i widzieć swoją rezerwację, choć akurat to może nie działać jeśli bilet kupiłeś u pośrednika...

generalnie przed lotem nie musisz robić nic szczególnego, pewnie na 24h przed lotem będziesz miał możliwość odprawy online, ale równie dobrze możesz odprawić się na lotnisku.

także udanych wakacji :D
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Paź 2014 11:53 

Ok, tnx za info :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Paź 2014 13:36 

Loty: 48
Kilometry: 101 952
Krajów: 16 / 7.5%
Co do ubezpieczenia, to nie są to duże koszta, a dzięki temu przy zgubionej ostatnio walizce dostałem dodatkowo odszkodowanie za opóźnione dostarczenie bagażu. Z doświadczenia następnym razem wykupię większą kwotę ubezpieczenia - 2000 zł na bagaż i 500 w razie opóźnienia, to zdecydowanie za mało.

#16 PostWysłany: 24 Paź 2014 11:41 
Awatar użytkownika

No to my lecimy pierwsi. Wylot z Dublina 22.01.2015 powrót do Paryża 31.01.2015 z przesiadką w Abu Zabi. Bilety dla dwóch osób 3010,58 - zakupione na Flippo. Doloty po ok. 300 zł dla dwóch osób z dokupieniem bagaży rejestrowanych. W sumie 3620 zł. Noclegi zarezerwowane na La Digue, więc trzeba doliczyć transfer na wyspę co tanie nie jest. Stres niemały, tym bardziej, że to pierwszy wyjazd organizowany we własnym zakresie. No ale dużo można się nauczyć i dowiedzieć dzięki forum f4f :D .
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Paź 2014 12:29 

Loty: 1030
Kilometry: 1 597 592
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Ja lecę 13.04. - 21.04.2014, 1500,- za bilet + doloty ok. 300,- zł. W drodze powrotnej 6 godz w Abu Dhabi, co by tu wymyśleć aby nie siedzieć tyle na lotnisku..?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Paź 2014 16:45 

My lecimy 15.04-29.04 i też martwi mnie trochę tylko godzina na przesiadkę. To będzie mój pierwszy tak daleki lot i boję się, że mój bagaż nie doleci tam gdzie powinien;) Czy ktoś z Was orientuje się jak to dokładnie wygląda w przypadku tego typu lotów? Po wylądowaniu a Abu Dhabi będzie trzeba biec odebrać bagaż i ponownie przejść przez odprawę czy oni to przerzucają sami pomiędzy samolotami? Przepraszam za może głupie pytanie, ale to dla mnie zupełna nowość.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 30 Paź 2014 12:30 
Awatar użytkownika

Bagażu nie odbieracie. Wszystko jest na jednym bilecie, więc bagaż zostanie "przerzucony" bez waszego udziału. Dobrze chociaż, że przylot i wylot z tego samego terminalu - damy radę :D .
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Paź 2014 12:36 

srebrny
ja również lecę z tymi przesiadkami na Seszele i Madagaskar i na pewno damy radę.
Już kiedyś leciałem Etihadem i też miałem taką przesiadkę, spokojnie zdążyłem, bagaż oczywiście również.
Do Abu Zabi wszystkie samoloty przylatują i odlatują mniej więcej o tej samej porze, aby właśnie możliwa była przesiadka. Wszystkie rejsy mają więc przesiadkę rzędu ok. 1-3h. W środku nocy mają tam po prostu godziny szczytu. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości