Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Mar 2025 10:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jako że miałem okazję odbyć 4 loty na trasach wewnątrznych w Australii to podzielę się kilkoma uwagami dotyczącymi linii.

Skupię się na bagażu podręcznym, bo to jest punkt zapalny - a właściwie jego waga.
O ile wymiary odpowiadają podręcznemu linii legacy, to już waga ma znaczenie: 7 kg.
I tak jak w Europie obsługa linii takich jak W6 czy FR walczy z pasażerami nakazując im zmieścić bagaż w wzornik, tak w JQ najważniejsza jest właśnie waga.
Na dwóch lotach mieli to w pompie, ale na kolejnych dwóch (MEL i ADL) każdy miał obowiązek podejść do wagi na kółkach.
I przy przekroczeniu limitu zdziwiony pasażer musiał dopłacać.
Co ciekawe te 7 kg można rozłożyć na 2 bagaże - grunt żeby się waga zgadzała.
Trochę mnie rośmieszył jednak fakt, że energii do wyłapywania mieli prawie do końca.
Wiec jeżeli ktoś cierpliwie poczekał, to już mu nie groziły reperkusje ze strony obsługi linii.
Ale czy tak jest zawsze - już nie odpowiem.

Co do samej linii - typowy low-cost (spółka córka Qantas).
Za wszystko trzeba dopłacać.

Wybór jedzenia na pokładzie to kanapki, ciabaty, ale widziałem że niektóre zestawy trzeba było zamówić przed lotem - stewardesy miały na padach zaznaczone co mają komu przynieść.
Piwa i wina po 12 AUD. Napoje w puszce oraz kawa i herbata po 5, woda po 4.

Szybkie boardingi (szczególnie na pierwszych lotach danego dnia).
Spóźniony miałem tylko jeden samolot o ok. 20 minut.

Miejsca na nogi w Airbusach 320 i 321 mało.

Ogólnie: bez szału, ale że ceny dosyć niskie jak na Australię, to nie ma co wybrzydzać.
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 13 Maj 2025 00:17 

Loty: 198
Kilometry: 320 251
Krajów: 61 / 28.5%
złoty
Jetstar wycofuje się w ogóle z trasy do HNL co pokrzyżuje plany na niektóre tanie RTW.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 11 Cze 2025 09:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Koniec Jetstar Asia:
https://economyclassandbeyond.boardinga ... star-asia/
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#24 PostWysłany: 11 Cze 2025 11:45 
Awatar użytkownika

platynowy
Zwalaniaja kase dla Qantas...

The airline will cease operating on July 31 and will continue flights for the next seven weeks.

https://edition.cnn.com/2025/06/10/busi ... a-intl-hnk
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 11 Cze 2025 16:05 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
A takie fajne ceny mieli...

#26 PostWysłany: 04 Paź 2025 09:37 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
bergamoot napisał(a):
Warto dodać, że bagaż nadawany nie ma limitów jeżeli chodzi o liczbę sztuk, więc jeżeli lecimy w kilka osób, to taniej jest kupić więcej kg dla jednej osoby, niż każdemu mniej z osobna.

Cytuj:
Baggage allowance weights apply per passenger with a seat, per flight. Your baggage allowance is given by combined weight, not by number of bags. As long as your bags have a combined weight within your allowance, you can bring as many as you like. The maximum checked baggage allowance per person is 40kgs and no single bag can weigh more than 32kg. Size and weight limits apply for checked baggage.

To jest za piękne, aby było prawdziwe :) Planuję mieć trochę rzeczy kempingowych np. namiot, materac, siedziska, stolik - każda z tych rzeczy ma mniej niż 1m wymiaru maksymalnego, jednak ciężko spakować to w jeden bagaż, tylko jest to dużo mniejszych bagaży.

#27 PostWysłany: 04 Paź 2025 15:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zasada sumarycznej wagi, a nie ilości bagaży nadawanych jest np. w Emirates i kilku innych liniach. Nie dotyczy podróży do Ameryk I Afryki.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#28 PostWysłany: 08 Sty 2026 06:50 
Awatar użytkownika

Loty: 1023
Kilometry: 2 238 817
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
W życiu nie widziałem tak upierdliwego czepiania się bagażu podręcznego jak w Jetstar. 7kg i koniec. Zsumowali nam bagaż za wszystkich i wychodziło mi ponad 20kg więcej (58 vs. 35)
Nie wiem jakim cudem przeszło nam bez problemu na pierwszym locie z SYD - może dlatego, że wepchaliśmy się w kolejkę z dzieckiem.
W AYQ czepili się przy check in i nadawaniu dużego - musiałem dopłacić ponad 200 zł za 2 walizki nadawane.
W MEL już był dramat. Kolejka do boardingu i pani z wagą każdego dorwała. Dopłaciliśmy ponad 500 zł za zwiększenie podręcznego 2x 14kg - online dużo taniej.
W HBA dokupiłem dodatkową jedną nadawaną za 120 zł, przepakowaliśmy na maxa do nich i dodatkowe 10kg przeszło dzięki trzymaniu baggage tag z poprzedniego lotu. Nie chcieli już nas ważyć, bo widzieli, że mieliśmy przyczepione tagi.

#29 PostWysłany: 08 Sty 2026 07:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Trochę się dziwię Twojemu zdziwieniu - na tym polega ten model biznesowy (tym bardziej, że pisałem o tym w marcu jak wygląda boarding na niektórych lotniskach - post 21).
To jest low cost, zarabiać na czymś muszą sprzedając tanie bilety.

Jak czytam Twój post to uzmysławiam sobie, że ja byłem wyjątkowo grzeczny z moimi 7 kg nadwyżki (które można było przełożyć do kieszeni ubrań wierzchnich)...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 11 Sty 2026 10:39 

HON fly4free
JQ słynnie przecież z restrykcyjności polityki bagażowo-wagowej. Wystarczy przejrzeć pierwsze lepsze australijskie forum; @Gardmod tu też pisał o tym wcześniej.
Dlatego po Australii i regionie warto sobie starannie przekalkulować potrzeby bagażowe - może okazać się, że finalnie lepiej wychodzi QF czy VA, mimo wyjściowo droższych biletów, niż właśnie teoretycznie tańszy JQ. QF/VA praktycznie kompletnie nie sprawdzają bagaży podręcznych, przynajmniej z mojego doświadczenia, plus mają też inne zalety oczywiście.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 20 Maj 2026 12:51 

Loty: 68
Kilometry: 187 030
Krajów: 33 / 15.4%
Informacyjnie:

Parę dni temu leciałem JetStar z Tokio na Okinawę. Na lotnisku cały terminal 3 należy do nich mają nawet swój sklepik w którym ceny są w zasadzie jak w normalnym spożywczym sklepie. Sklep znajduje się już po przejściu security. Jeżeli chodzi o ważenie bagażu to ważą każdy bagaż jest miejsce na środku terminala i każda torba jest ważona i po ważeniu oznaczona ich opaską. Jak lecisz z rodziną to wrzucają wszystkich bagaże i sumują. Dokupienie w aplikacji dodatkowych 7kg to koszt około 65zl wiec nie ma tragedii.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 24 Cze 2026 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 582
Kilometry: 1 028 969
Krajów: 86 / 40.2%
platynowy
Promocja do 28.06.2026.

Link: https://www.jetstar.com/au/en/deals/que ... ealsorig=*

Załączniki:
jetstar.png
jetstar.png [ 402.15 KiB | Obejrzany 226 razy ]
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości