Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Cze 2015 08:10 

Piszę ponownie, bo nie mogę odpowiadać na mój poprzedni wpis (forum zamknięte; nie wiem jak to zmienić..)

Witam. Kupiłem bilety lotnicze a przewoźnik zmienił godziny wylotów o 5 i 20 min. Czy to wystarczy żeby odstąpić od umowy i domogać się zwrotu pieniędzy?
Loty Paryż-Nairobi-Seszele. Kupione przez flipo. Kenya Airways.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 18 Cze 2015 08:21 

A te 25 minut drastycznie zmienia Twoje plany życiowe?

W czarterach godziny lotów zmieniają się o kilka godzin i nikt z tego nie robi tragedii.
 PM off  

#3 PostWysłany: 18 Cze 2015 08:41 

Zmienia na tyle, że ogólnie potrzebuje zrezygnować z tych lotów, a ich zmianę chciałbym użyć jako argument. Taryfa nie pozwala mi na zmiany więc będę stratny. Bardzo stratny.

-- 18 Cze 2015 08:45 --

To nie powinna być ich sprawa czy zmienia moje plany czy nie. Zmienili godziny. Kupiłem bilety w innych godzinach. Tak to bym chciał tłumaczyć.. Kwestia czy da się. To, że loty się zmieniają, to wiem. Tutaj mam dość trudną sytuację.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Cze 2015 08:50 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Krajów: 8 / 3.7%
Zazwyczaj wymagana jest zmiana o co najmniej 30 minut któregoś z lotów, aby można było domagać się zwrotu pieniędzy. Ale spróbować zawsze warto. :)

#5 PostWysłany: 18 Cze 2015 09:12 

ShaolinMonk napisał(a):
Zmienia na tyle, że ogólnie potrzebuje zrezygnować z tych lotów, a ich zmianę chciałbym użyć jako argument. Taryfa nie pozwala mi na zmiany więc będę stratny. Bardzo stratny.

-- 18 Cze 2015 08:45 --

To nie powinna być ich sprawa czy zmienia moje plany czy nie. Zmienili godziny. Kupiłem bilety w innych godzinach. Tak to bym chciał tłumaczyć.. Kwestia czy da się. To, że loty się zmieniają, to wiem. Tutaj mam dość trudną sytuację.

Po raz pierwszy słyszę żeby ktoś chciał zrezygnować z lotu z powodu zmiany godziny o 5 i 20min. :lol:
Wg mnie cudujesz-no ale nie moja sprawa.

Odnośnie Twojego prawa:
W przypadku odwołania lotu, odmowy przyjęcia na pokład albo opóźnienia lotu o 5 lub więcej godzin pasażer ma prawo odstąpić od umowy. W tym przypadku przewoźnik jest zobowiązany :

* zwrócić w formie pieniężnej pasażerowi pełen koszt biletu, w terminie 7 dni, po cenie za jaką został kupiony, za część lub części nie odbytej podróży oraz za część lub części już odbyta, jeżeli lot nie służy już dłużej jakiemukolwiek celowi związanemu z pierwotnym planem podróży pasażera oraz zapewnić pasażerowi, gdy jest to odpowiednie , w najwcześniejszym możliwym terminie lot powrotny do pierwotnego miejsca wylotu.

Źródło: http://www.pasazer.com/pages/prawa-pasazerow
 PM off  

#6 PostWysłany: 18 Cze 2015 09:14 

niebieski
Ciężko będzie to poprzeć sensownym argumentem, bo nikt nie przyjeżdża na lotnisko 10 minut przed odlotem, tylko przynajmniej godzinę czy półtorej, a wobec tego 20 minut to niewiele. Może spróbuj napisać, że masz dolot lub dojazd pociągiem i po tej zmianie lot jest bardzo na styk i obawiasz się, że możesz nie zdążyć.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Cze 2015 09:16 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Polecam zapoznanie się z tym artykułem pokazującym ładnie Twoje prawa:
http://www.fly4free.pl/uniwersalny-pora ... -pasazera/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Cze 2015 18:56 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
Nie jestem na 100% pewna ale mysle, ze zmiana powyzej 3h upowaznia do ubiegania sie o zwrot (tak jest przynajmniej w przepisach Ryana wiec przypuszczam, ze oni trzymaja sie zasad ogolnych). Mialam zmiany kilkakrotnie i tylko w dwoch przypadkach zaproponowano mi zwrot pieniedzy (zmiana o 24h i 72h).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości