Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Maj 2015 20:23 

Loty: 36
Kilometry: 88 822
Krajów: 20 / 9.4%
Kupiliśmy w parę osób na Expedia.com.hk lot łączony z dwoma przesiadkami do Azji i NZ. Po przegrzebaniu tego forum i innych miejsc oraz rozmowami z tymi "co tam byli" wpisaliśmy wszystkim na biletach pierwsze imię i nazwisko. Niemniej jedno z nas drążyło temat do tego stopnia, że dodzwoniło się do Expedii w Hong Kongu i tam stwierdzili konieczność zmiany biletów (przebukowania) na takie z dwoma imionami (tak jak w paszportach). Odpłatność 180 ojro od biletu... Trochę dużo... Ale nie wiem czy to konieczne? Później "polska" BA stwierdziła, że na europejskich odcinkach problemu nie będzie, ale dalej mogą się pojawić... Na stronie rezerwacji BA wprowadziłem poprawne dane, łącznie wszystkimi danymi z paszportu - to coś zmieni?
Czy lecieć i ewentualnie próbować wyjaśniać przy kolejnych przesiadkach?
Problem może też dotyczyć linii Quantas, Cathay, AirNewZealand.
Jak ktoś wie to proszę podzielić się spostrzeżeniami w tym temacie :)

Pytanie: jak ktoś ma dwa, długie imiona i mogą się one nie zmieść przy rezerwacji to będzie jakiś problem na chek-in'ach?

Z góry dziękuję z pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#2 PostWysłany: 26 Maj 2015 20:36 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
w ANZ kupowałem krajówki po NZ tylko z pierwszym imieniem i problemu nie było... inna sprawa, że tam nikt nie sprawdzał dokumentów przy odprawie ;)

rozumiem, że zaczynacie podróż (odprawiacie się) w Europie i dalej macie przesiadki w Azji i kończycie w NZ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Maj 2015 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 424 008
Krajów: 43 / 20.1%
Nigdy w życiu nie podawałem drugiego imienia przy rezerwacji biletów ... nigdy nie było jakichkolwiek problemów
 Profil Relacje PM off
WielkiTarg lubi ten post.
WielkiTarg uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 26 Maj 2015 21:27 

@lagor - tak odprawiamy się w Europie, przesiadki w Azji i Australii, kończymy w NZ. Powrót podobną trasą.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Maj 2015 21:30 
Awatar użytkownika

niebieski
no to w czym problem? odprawiacie się, dostajecie wszystkie karty pokładowe i już... w drogę! ;)
ani nie słyszałem, ani tu nie czytałem jeszcze, żeby ktoś miał problem z odprawą z powodu braku drugiego imienia na bilecie...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Maj 2015 21:52 

@lagor - jasne, odprawa przejdzie (raczej), chodzi mi o ewentualną sytuację, że na karcie pokładowej będzie inny zapis niż w paszporcie. Niby mała różnica, ale nie wiem czy, aż tak nie istotna - np. przy kontroli przed wejściem do samolotu (karta kontra paszport).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Maj 2015 21:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja bym sie tym nie martwił zupełnie
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 27 Maj 2015 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Żeby umocnić Cię w przekonaniu, że będzie dobrze: mam dwa imiona w paszporcie, nigdy nie podawałam dwóch do rezerwacji - nigdy nie było problemu. Podobnie u moich "współpodróżujących".

#9 PostWysłany: 27 Maj 2015 00:16 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Mam w dowodzie (i paszporcie chyba też ?!) dwa imiona, w rezerwacjach zawsze wpisuje jedno. Na ileśtam dziesiąt lotów nikt nigdy nie robił najmniejszego problemu.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość