Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Wrz 2014 12:47 
Awatar użytkownika

Witam serdecznie,

chciałbym zapytać jak rozwiązać następującą kwestię:

-zakupiłem lot bezpośredni Madrytu do Krakowa (19.09.2014 , 16:10 - 19:50)

Niestety z przyczyn osobistych nie mogę nim polecieć.

Przebukowanie biletu na innych lot bezpośredni nie wchodzi w grę, ponieważ cena lotów jest przerażająca wysoka.

W związku z tym będę chciał kupić bilet z przesiadką.

Pytanie jak wygląda kwestia dopłaty i jak to najlepiej zrobić, żeby zapłacić jak najmniej?
Wiem, że przy przebukowaniu biletu na tej samej trasie dopłacamy różnicę ceny +30/40 euro w zaleznosci od sezonu.

Jak natomiast wyglada sprawa w sytuacji, ktora przedstawiłem powyzej?

Z gory dzieki za odpowiedź.

Pozdrawiam,

Paweł
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 18 Wrz 2014 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 303 939
Krajów: 32 / 15.0%
Na tej samej trasie jest chyba tak, że płacisz opłatę i dodatkowo pokrywasz różnicę.

Ciężko Ci się będzie teraz tanio dostać do Madrytu, najtaniej jest WAW-BCN (85Euro) i dalej w jakiś inny sposób przejazd.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Wrz 2014 13:16 
Awatar użytkownika

No właśnie - na tej samej trasie tak, a co w przypadku lotu przesiadkowego?

Lot nie może się odbyć ze względu na śmierć jednego z członków rodziny (wujka). Istnieje możliwość ubiegania się o zwrot kosztów w przypadku smierci bliskiej osoby, jednak wujek wg Ryanaira nie wlicza się do tych osob.

Co radzicie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Wrz 2014 13:19 
Awatar użytkownika

To jest sprawa losowa, kiedyś czytałem, że Wizz w przypadku śmierci członka rodziny, prosił o zaświadczenie i zwracał środki.

Czy Ryan tak zrobi? Nie mam pojęcia, najlepiej napisać i się dowiedzieć albo szukać na internetach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Wrz 2014 13:21 
Awatar użytkownika

Robi, ale za osoby bliskie uznaje:

Małżonek/małżonka
Dzieci
Adoptowane dzieci
Rodzice
Rodzeństwo (również przyrodnie)
Dziadkowie i wnuki
Teść/teściowa
Szwagier/szwagierka
Zięć/synowa

Ni jak wujka nie widzę...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Wrz 2014 13:26 
Awatar użytkownika

Może podciągniesz to pod teścia? Przecież nie ma chyba tego jak sprawdzić. Nazwisko przecież w takim przypadku jest zawsze inne.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Wrz 2014 13:31 

Zbanowany
pawelgadek napisał(a):
No właśnie - na tej samej trasie tak, a co w przypadku lotu przesiadkowego?

Lot nie może się odbyć ze względu na śmierć jednego z członków rodziny (wujka). Istnieje możliwość ubiegania się o zwrot kosztów w przypadku smierci bliskiej osoby, jednak wujek wg Ryanaira nie wlicza się do tych osob.

Co radzicie?

Nie masz żadnych szans. Rezerwując bilet akceptujesz regulamin przewoźnika. Tylko dobra wola przewoźnika może Tobie pomóc, ale w przypadku Ryanaira nie ma co liczyć na elastyczność. Twarde prawa biznesu.

W takiej sytuacji musisz niestety zdecydować co dla Ciebie jest mniej "niekorzystne", czy stracić kasę czy nie trafić na pogrzeb członka rodziny.

-- 18 Wrz 2014 13:36 --

daydreamer napisał(a):
Może podciągniesz to pod teścia? Przecież nie ma chyba tego jak sprawdzić. Nazwisko przecież w takim przypadku jest zawsze inne.

Podobne sztuczki już były dokonywane przez różne osoby. Ryanair jest niegłupi, na same słowo nie uwierzy. Słyszałem o przypadkach, że Ryanair żądał oficjalne pisma z urzędu potwierdzającego więzi rodzinne lub powinowactwo klienta z zmarłą osobą.

Nie ryzykowałbym składać fałszywych oświadczeń, można przez to mieć problemy.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Wrz 2014 13:50 

Nie zaszkodzi mimo wszystko do nich napisać
http://frd.ie/help/
(rodzina też zapewne zrozumie i zapewne nikt nie zauważy jak będą sami rodzice na pogrzebie, a ty udasz się na grób po powrocie, ale to już kwestia osobista oraz indywidualnego podejścia)
 PM off  

#9 PostWysłany: 18 Wrz 2014 13:52 

Loty: 40
Kilometry: 80 330
Krajów: 10 / 4.7%
Będą chcieli dodatkowych pism z urzedu to najwyżej odpuści temat i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Kwi 2015 15:59 

Hej!

Podbijam temat, bo znalazłam się w podobnej sytuacji (nie wykorzystam rezerwacji lotu z powodu śmierci wujka)

@pawelgadek udało się coś ugrać?

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Kwi 2015 16:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Moja mama miala wypadek i sie polamala. Napisalem ladny list po angielsku do Easy Jet( m. in., ze jestem jedynym opiekunem- co bylo prawda), podpialem zaswiadczenie z SOR i wyslalem mailem. Po jakims czasie dostalem info by sie skontaktowac z CS. Po krotkiej rozmowie dostalem voucher do wykorzystania na bilet w innym terminie. Powodzenia.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości