Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2965 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 145, 146, 147, 148, 149
Autor Wiadomość
#2961 PostWysłany: 27 Maj 2026 16:49 

srebrny
@marek2011
Była niedziela. Skontaktowali się z LOT odnośnie zmiany, póki dostali odpowiedź już było >24h. Sami nie zaproponowali takiego rozwiązania (co rozumiem).
Sam też się skontaktowałem z LOT, nie było możliwości odwołania, bo wiadomo że bilet z OTA.
Jednak od LOT oczekuję trochę więcej niż od najtańszego norweskiego OTA, które zarabia na jakiejkolwiek próbie zmian itd.

W każdym razie da się zmienić w LOT nazwisko - wtedy kiedy się zmieni nazwisko po ślubie, taką zmianę LOT dopuszcza. Da się zamienić miejscami imię i nazwisko (jak się pomyliło). Jedno i drugie jest "bezpłatne", ale jest opłata za wystawienie nowego biletu 110 zł, więc nie jest bezpłatne.

Nie da się zmienić obu tych rzeczy jednocześnie. Nie wiem czy da się zmienić datę urodzenia.

To tak dla potomnych, a w tej sytuacji pozostaje kupić nowy bilet i tyle.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2962 PostWysłany: 27 Maj 2026 17:23 

HON fly4free
@h3rlitz: rozumiem Twój punkt widzenia, sam od dawna krytykuje LO za brak elastyczności w pewnych sprawach (vide choćby polityka zmian w razie odwołań/zmian handlowych z wyprzedzeniem), ale tu jednak sam sobie trochę przeczysz: z jednej strony oczekujesz od LO więcej niż norweskiego OTA, z drugiej dla oszczędności biegniesz do tego OTA a nie LO po bilety, a jak coś poszło nie tak, oczekujesz że to nie wystawca biletu, tylko przewoźnik bezpośrednio rozwiąże problem : skutecznie i za darmo. Tak byłoby oczywiście idealnie, każdy tak chce, ale nie zawsze tak jest. Po to właśnie dilowanie bezpośrednio z liniami ma potem swoją sporę przewagę, o której tu delibrajemy od co najmniej 15 lat i oczywiście jesteś jej, jak sam przyznałeś, też świadomy.

Niedziela, nie niedziela, OTA może działać, gdy tylko chce, bo jest dysponentem biletu i do jego skasowania generalnie nie potrzebuje czekać na odpowiedź LO, a że nie chce albo nie chce za darmo, to taki już urok większości OTA, który czasem przynosi negatywne reperkusje dla klienta.
LO sam w sobie jest w takich wypadkach jednak IMO wystarczająco elastyczny, bo przez 24 h pozwala na anulowanie biletu klientowi, który się pomylił, rozmyślił, itp.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#2963 PostWysłany: 27 Maj 2026 18:25 

srebrny
Gdzie mówiłem, że oczekuję zmiany za darmo? Nic takiego nie mówiłem. Nie oczekuję od LOT zmiany za darmo. Od LOT oczekuję technologicznej możliwości takiej zmiany i wyceny takiej zmiany, a tutaj się okazuje, że nie można. To jest dla mnie niezrozumiałe, a nie to ile ta zmiana by kosztowała - LOT twierdzi, że się nie da zrobić i tyle. Niezależnie od mojej taryfy, niezależnie gdzie kupiłem, niezależnie od tego ile bym chciał za taką zmianę zapłacić - nie ma takiej możliwości. Bilet idzie do piachu i tyle.

Nawet jakbym kupił na LOT i zobaczył swój błąd >24h od zakupu to ten bilet szedłby do piachu, bo LOT twierdzi, że nie ma możliwości takiej zmiany. Dlatego ten temat poruszam, a nie dlatego, że jestem biedny, kupiłem w OTA a LOT nie chce pomóc - wiem jakie ryzyko brałem na siebie kupując w OTA i w ogóle nie o ten wątek chodzi :ugeek:
 Profil Relacje PM off  

#2964 PostWysłany: 27 Maj 2026 18:49 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 68 / 32.9%
niebieski
Zakaz zmiany imienia i nazwiska na bilecie jest powszechny i służy eliminacji spekulacji biletami lotniczymi. Moim zdaniem przynosi wielokrotnie więcej dobrego niż problemów.
Zakup z OTA jest tańszy do pierwszego problemu - potem jest zawsze droższy, czasem wielokrotnie. To wiedza powszechna i kto lubi ryzykować ten kupuje. Czasem się uda, a czasem nie.
Znając dwie powyższe reguły żalenie się, że LOT jest nie cacy to po prostu bicie piany. W każdej linii lotniczej było by dokładnie to samo.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2965 PostWysłany: 28 Maj 2026 08:57 
Awatar użytkownika

złoty
@h3rlitz W pewnym sensie zrobili tę wycenę: jest to koszt nowego biletu ?

Całkowicie rozumiem, że ten wpis to nie są "gorzkie żale", tylko rzecz bardziej informacyjna, ale też spójrzmy prawdzie w oczy - gdyby pozwalali na coś takiego, to przy pierwszej okazyjnej cenie połowa z nas by miała bilety na podwójne dane, kilka osób zapewne by przetestowało limity ("Dzień dobry, omyłkowo mam rezerwację dla 10 Janów Kowalskich, proszę ich zmienić na Iksińskiego, Nowaka..." itd.), tydzień później byłyby oferty tego na OLX, a dwa później - regularne firmy, które z wykupywania biletów zrobiły swój model biznesowy ?
xyrxis lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2965 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 145, 146, 147, 148, 149

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości