Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Odprawa w KLM
#61 PostWysłany: 14 Paź 2025 14:18 

niebieski
Nie zgodzę się. Mnie na locie z Wawy do Kuala Lumpur KLM i powrocie AF rozrzuciło przy taryfie light po całym sdmolocie i to zarówno na dolotach jak i trasach głównych. Na trasie AMS - Kuala ja z żoną w sąsiednich rzędach, a syn 10 rzędów dalej. W pozostałych nie było tak źle, ale cała trójka razem nie siedziała.
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#62 PostWysłany: 14 Paź 2025 14:26 
Awatar użytkownika

złoty
Od tego roku pojawiły się informacje od pasażerów, że KLM zaczął rozsadzać osoby na rezerwacji, więc sugerowałbym brać to pod uwagę.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 14 Paź 2025 14:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
No to pardon. Nie czytałem ze już rozdzielają.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 14 Paź 2025 16:08 

Do ZEUS:
Tak chodziło o szansę siedzenia razem.

Dzwoniłem dzisiaj na infolinię do KLM dwukrotnie i każda osoba powiedziała coś innego.
Jedyne co stwierdzili tak samo to, to, że dzisiejsze ceny za wybór miejsca standardowego 115zł/szt na locie Amsterdam - Hongkong lub Paryż - Hongkong nie wzrosną gdy dojdzie do odprawy 30 godzin przed pierwszym lotem.
Ja zawsze odprawiałem się na dobę przed lotem, nigdy nie kupowałem wcześniej miejsc. I zawsze miałem spory wybór.
Teraz sytuacja się zmieniła bo dobę przed przy odprawie trzeba zapłacić za wybór miejsca (w tej taryfie light) lub zmianę przypisanego przez system (jeśli nie będą osoby siedziały obok siebie).
I pewnie teraz każdy tak kalkuluje, że może nie być wolnych dostępnych płatnych miejsc na dobę przed i dupa, nawet jak będzie się chciało zapłacić.

I żeby było ciekawie to byłem dzisiaj na lotnisku w Gdańsku specjalnie aby się zapytać obsługi KLM.
I powiedzieli mi przy stanowisku nadawania bagaży rejestrowanych, że jeśli przyjdę na 2 godziny przed lotem to mogą (oczywiście w ramach dostępnych miejsc) usadzić nas obok siebie.

Niby na dwa główne loty za 3 osoby opłata za wybrane miejsca to 690zł niby dużo niby mało ale szkoda.
I bądź tu człowieku mądry.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 14 Paź 2025 18:15 

niebieski
Prawda leży pośrodku.
KLM to moja ulubiona linia, latam w miarę często i staram się być au courant obowiązujących regulacji.

Na podstawie osobistych doświadczeń potwierdzonych w trakcie rozmów z przedstawicielami KLM w Polsce i USA, mogę stwierdzić, że:
1. KLM "z premedytacją" nie rozsadza osób z jednej rezerwacji.
ale
2. Coraz większa liczba pasażerów od razu w chwili kupna biletu rezerwuje i płaci za pasujące im miejsca.

Skutkuje to swoistym "poszatkowaniem" miejsc w samolocie.
W konsekwencji po otwarciu check-in online osoby podróżujące razem (ci, którzy nie kupili miejsc z wyprzedzeniem) mają kłopot ze znalezieniem miejsc koło siebie.
O ile wolne "dwójki" jeszcze się zdarzają, to o 3 miejsca koło siebie (czy choćby w kolejnych rzędach, lub za przejściem) jest nad wyraz trudno.
Na popularnych i "obłożonych" trasach jest to wręcz niemożliwe.

Na swoim przykładzie:
w lutym lecieliśmy we "4" do Miami. Bilety kupiłem w październiku, ale miejsc nie rezerwowałem, była pełna dostępność.
Jednakowoż sprawę monitorowałem...
W połowie grudnia zauważyłem, że samolot się zapełnia i lada moment będziemy musieli siedzieć osobno...
I miejsca kupiłem...
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 14 Paź 2025 19:58 

@PawelSz

Czyli trzeba od czasu do czasu wchodzić na swoją rezerwację i sprawdzać jak wygląda sytuacja z dostępnością miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 18 Paź 2025 16:00 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 24.2%
złoty
My ostatnio w AF dostaliśmy miejsca nie do końca obok siebie, bo mieliśmy osobne rezerwacje z wpisanymi danymi dokumentów, przez co odprawiło automatycznie każdą rezerwację niezależnie.
By zapobiec ewentualnej automatycznej odprawie trzeba wyczyścić dane dokumentów w rezerwacji (jeśli tam są) i wpisać je dopiero przy odprawie, odprawiając obie osoby naraz - wtedy w miarę możliwości da miejsca koło siebie.

Jak już przydzieli niekorzystnie, a w samolocie fizycznie da się siedzieć koło siebie, to przy odprawie bagażowej nie chcieli zmienić tego za darmo (a przynajmniej tak było w ZRH), dopiero przy wyjściu do samolotu można negocjować - w naszym przypadku w CDG w gate się to udało załatwić i siedzieliśmy koło siebie.

Przy odprawie na powrót przydzieliło nam miejsca koło siebie bez problemu, bo odprawę robiłem dla obu osób naraz.
Dodatkowo przy odprawie na powrót nie trzeba wpisywać znowu numerów rezerwacji wszystkich pasażerów, połączą się one automatycznie w jedną, jeśli wcześniej były odprawione wspólnie.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 17 Lis 2025 10:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy to normalna praktyka, że KLM nie udostępnia kart pokładowych w aplikacji? Po odprawie pojawia się informacja aby udać się do check-in z potwierdzeniem odprawy. Loty wewnątrz UE.

Image
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 17 Lis 2025 10:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Czasami tak.
 Profil Relacje PM off
kubus571 uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 17 Lis 2025 10:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziękuje. W kiosku self check-in wydrukuję ją sobie czy muszę faktycznie stać w kolejce do check-inu?

Image
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 18 Lis 2025 12:14 

Loty: 110
Kilometry: 223 580
Krajów: 29 / 14.0%
kubus571 napisał(a):
Czy to normalna praktyka, że KLM nie udostępnia kart pokładowych w aplikacji? Po odprawie pojawia się informacja aby udać się do check-in z potwierdzeniem odprawy. Loty wewnątrz UE.

mialem tak na AMS - KRK w poprzedni weekend i tutaj ciekawostka, chociaz wyswietlala sie informacje ze po potwierdzenie odprawy nalezy sie udac do okienka na lotnisku, to po kliknieciu w te info w aplikacji... normalnie wyswietlaly sie karty pokladowe z przydzielonym miejscem itp (odprawilismy sie wczesniej na legTPE - AMS, AMS - KRK odprawilo sie 'samo')
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 21 Lis 2025 13:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Koniec końców udałem się do check-in. Jak się okazało mam taryfę nie gwarantującą bagażu podręcznego na pokładzie (może to był powód - nie wiem). Bilet był kupowany przez pracodawcę, więc nie dostałem tej informacji na potwierdzeniu. Czas przesiadki 45minut, realnie 35 ponieważ było już wiadome opóźnienie na wylocie z WAW. Oczywiście mimo próśb zabrania walizki na pokład ze względu na ultra szybką przesiadkę (Gate D do Gate B w AMS) pan stwierdził że nic go to nie obchodzi samolot jest pełny i mam nadać bagaż. Ostatecznie tak jak przypuszczałem zostałem z laptopem w torbie na 4 dni pobytu. Bagaż dostarczono w nocy z czwartku na piątek, wylot był we wtorek.

Wiem, że to nie ten temat, ale może ktoś wie do kogo się zgłosić po PIR od KLM za opóźniony bagaż. Sprawa była zgłaszana online z racji braku obsługi na lotnisku w Rennes.

Image
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 07 Sty 2026 09:05 

Loty: 109
Kilometry: 192 901
Krajów: 38 / 18.4%
Cześć, jakie macie doświadczenie z losowym doborem miejsc w KLM. Raczej automatycznie sadza pasażerów z jednej rezerwacji obok siebie, czy bez dopłaty raczej rozrzuca. Przeszukałam lupkę, ale ostatnia odpowiedź w tym temacie jest z 2019. Będę wdzięczna za odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 07 Sty 2026 09:53 

Loty: 163
Kilometry: 294 595
Krajów: 46 / 22.2%
niebieski
Obok siebie.
 Profil Relacje PM off
t13092109 lubi ten post.
t13092109 uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 07 Sty 2026 12:06 

niebieski
Cytuj:
Przeszukałam lupkę, ale ostatnia odpowiedź w tym temacie jest z 2019

ostatnia odpowiedź z końca października 2025
Cytuj:
Obok siebie.

Niestety nie do końca tak jest.
Patrz post #65
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
t13092109 uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 07 Sty 2026 14:31 

Loty: 163
Kilometry: 294 595
Krajów: 46 / 22.2%
niebieski
Mówię o swoich doświadczeniach. WKLM mieliśmy miejsca obok siebie zarówno na odcinku europejskim jak i i międzykontynentalnym.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 08 Sty 2026 00:37 

niebieski
Twoje doświadczenia potwierdzają to co napisał @PawelSz w poście 65. Załapałeś się na punkt 1.
Dodam jeszcze że o ile przydział miejsc jest darmowy i nie rozdziela złośliwie, to już zmiana w najniższej taryfie wiąże się z opłatą jeśli ten przydział się nie podoba.
Kod:
Jeśli podróżujesz z biletem Light i nie wykupisz miejsca przed rozpoczęciem odprawy, przydzielimy Ci miejsce podczas odprawy.  Postaramy się przydzielić Tobie i Twoim towarzyszom podróży miejsca obok siebie.  Zmiana tych miejsc jest możliwa tylko za opłatą.

Źródło
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 08 Sty 2026 04:49 

Loty: 209
Kilometry: 463 004
Krajów: 48 / 23.2%
srebrny
Jak postawisz się do odprawy szybko i nie będzie full flight. TO bez proelbemu przydziela Miejsca kolo siebie- leciałem 8x i za każdym razem za pazażerem obok siebie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#79 PostWysłany: 13 Lut 2026 10:57 

Witam
Taka zagwozdka
Jeden samolot, jeden lot z postojem, ale dwa bilety czyli w sumie dwa loty tzw. self-transfer.
Cała trasa to Amsterdam do Bali jest to jeden lot z postojem w Singapurze, taniej wychodzi (1KPLN) kupić osobno dwa bilety AMS-SIN i SIN-DPS niż jeden AMS-DPS.
Pytanie lecąc z bagażem podręcznym trzeba przejść bording w SIN, czy też można to załatwić np. podczas checkin w AMS.
Drugie jak to wygląda w wersji z bagażem rejestrowym, bo jeśli trzeba go odebrać w SIN i ponownie nadać to jest niewykonalne (około 1,5 godz. postoju w SIN).
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 13 Lut 2026 11:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. na 99% nie wyjdzie się z samolotu. A nawet jak się wyjdzie, to wyjdzie się pod gate i tyle
2. Bagaż poleci prosto do DPS
 Profil Relacje PM off
tiri lubi ten post.
tiri uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości