Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Maj 2019 15:12 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
Krajów: 49 / 23.7%
niebieski
Hej, mam pytanie odnośnie zwrotu biletów.
Moja mama nagle poważnie zachorowała i będę musiał z nią jeździc po szpitalach.
W wyniku tego nie będę mógł wylecieć na 2 tygodniowy urlop. Bilety zakupione: W6 i FR.
Czy zwrócą mi za zakupione bilety?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Maj 2019 00:02, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 25 Maj 2019 15:25 

Loty: 4
Kilometry: 13 255
Krajów: 5 / 2.4%
Zbanowany
niebieski
Tylko jesli ona sama jest na rezerwacji.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Maj 2019 17:32 

mathew77 napisał(a):
Hej, mam pytanie odnośnie zwrotu biletów.
Moja mama nagle poważnie zachorowała i będę musiał z nią jeździc po szpitalach.
W wyniku tego nie będę mógł wylecieć na 2 tygodniowy urlop. Bilety zakupione: W6 i FR.
Czy zwrócą mi za zakupione bilety?

Uzyskaj dokumentację medyczną np. ze szpitala oraz że mama wymaga stałej opieki członka rodziny

Przez formularze reklamacyjne linii lotniczych złóż wnioski o anulowanie biletów lotniczych dołączając w/w dokumentację

Ale i tak zapewne uzyskasz odmowę, taki np. Ryanair odsyła do ubezpieczenia z takim wariantem rezygnacji z podróży i z tego tytułu wypłaty odszkodowania
 PM off  

#4 PostWysłany: 25 Maj 2019 19:00 

niebieski
@mathew77 Zawsze w oparciu o załączoną dokumentację lekarską warto złożyć prośbę.Tak naprawdę sporo zależy od osoby rozpatrującej.W podobnym przypadku w ramach gestu dobrej woli W6 zwrócił mi 50% wartości biletu w pkt. wizz do wykorzystania na ich usługi i loty.Pamiętać należy,że nie mają obowiązku,ale czasami podchodzą po ludzku.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Maj 2019 20:40 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 213 043
Krajów: 24 / 11.6%
niebieski
Miałem kiedyś podobną sytuację, wysłałem do W6 skan dokumentacji medycznej oraz prośbę o anulację biletu dla chorej żony i mnie.
W odpowiedzi była standardowa formułka że anulacja kosztuje tyle i tyle oraz że w tym przypadku dokonany zostanie zwrot na konto punktowe.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Cze 2023 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 528 432
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
Muszę pochwalić Ryanair - w regulaminie mają napisane, że w przypadku śmierci członka rodziny osoby podróżującej lub ciężkiej choroby można dostać zwrot. "Choroba" jest u nich traktowana uznaniowo, należy przesłać skan dokumentacji.

Przesłałem wypis ze szpitala syna, złamał rękę dzień przed wylotem. Bardzo szybko odpisali, że dostaniemy zwrot za całą rezerwację w ciągu 5-7 dni.
11 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Paź 2023 20:19 

Z góry przepraszam, że w złym temacie.
Niestete na moje konto nie mogę się zalogować (mimo, że na pewno wpisuję poprawne dane login i hasło), założyłem nowe konto, a jako nowyż użytkownik nie wiem czemu nie mogę dodać postu w dziale prawa pasażera. - Proszę o przeniesienie tematu.

Niestety mój Tata trafił do szpitala, a jutro z moją Mamą mieli lecieć na Kubę.
Bilety i hotel wykupione przez biuro podróży coral, lot liniami Swiss.
Czy istnieje jakaś szansa na zwrot chociaż za bilety jednej chociaż osoby / podatki lotnicze?
Niestety biuro nie udzialiło informacji, ani o kosztach rezygnacji ani możliwości przebookowania biletów (mówią, że ktoś oddzwoni z informacją, ale dalej cisza).
Prosiłybm o podpowiedź co można zrobić.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Paź 2023 20:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
No niestety jak kupione przez biuro to musi biuro załatwić. Polecam przeczytanie regulaminu oraz ubezpieczenia
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Paź 2023 20:31 

złoty
Może być tak jak pisze @Zeus , ale zawsze warto spróbować inaczej...
Zadzwoń jeszcze dziś na infolinię SWISS. Tu masz numery tel.: https://www.swiss.com/de/en/customer-support/contact-us
Czasem jest tak, że linia lotnicza może przejąć rezerwację na 24 godziny przed lotem. Pytanie, czy ten lot to część jakiegoś pakietu oferowanego przez Coral?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Paź 2023 20:38 

platynowy
Może mają wykupiony ten pakiet

https://www.coraltravel.pl/library/o_na ... 0_2020.pdf

Wtedy w teorii przy rezygnacji jest zwrot do 10k (od osoby), ale trzeba dokładnie przeczytać OWU.
Image

Ostatnio edytowany przez Kothson 04 Paź 2023 20:42, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
mediolan lubi ten post.

#11 PostWysłany: 04 Paź 2023 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 18.4%
złoty
Biura bardzo często oferują, a wręcz wciskają, dodatkowe ubezpieczenia. Przejrzyjcie wszystkie papiery związane z zakupem wycieczki. Może rodzice mają ubezpieczenie od takich sytuacji i o tym nawet nie wiedzą?
 Profil Relacje PM off
mediolan lubi ten post.

#12 PostWysłany: 04 Paź 2024 16:51 

@Djorkaeff , czy mogę prosić o kontakt priv?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Kwi 2026 12:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Potrzebuję porady w starciu z Finnair. Sytuacja wygląda następująco:

Rezerwacja: 3 osoby (ja, żona, dziecko), lot do USA za około miesiąc czasu

Problem: Żona jest w 14. tygodniu ciąży. Pojawiły się powikłania (ryzyko powikłań położniczych).

Dokumentacja: Posiadamy pełny, oficjalny formularz Finnair MEDIF (obie strony), gdzie lekarz wyraźnie zaznaczył status "UNFIT TO FLY" oraz dopisał przeciwwskazania dotyczące zmian ciśnienia w kabinie. Mamy też osobne zaświadczenie lekarskie z pieczątkami.

Stanowisko linii: Na czacie konsultant stwierdził, że bilet jest bezzwrotny i odesłał nas do ubezpieczyciela. Niestety nie posiadamy dodatkowego ubezpieczenia kosztów rezygnacji z podróży, więc musimy polegać na procedurach medycznych samej linii.

Finanse: Całość kosztowała ok. 4500 zł. Próbowałem przejść przez ich standardowy formularz zwrotu ("Refund"), ale system automatycznie wylicza zwrot jedynie samych podatków w kwocie ok. 1000 zł na całą rezerwację, co jest dla nas nieakceptowalne przy statusie medycznym "Unfit to Fly".

Co już zrobiłem:

Próbowałem eskalować sprawę na czacie – bezskutecznie (konsultant twierdzi, że decyzja jest ostateczna).

Wysłałem oficjalną skargę (Feedback Form / Travel Experience) jako skargę na odmowę zwrotu medycznego.

Czekam na numer sprawy, żeby dosłać skany MEDIF (formularz na stronie nie pozwalał na załączniki).

Moje pytania do Was:

Czy w przypadku braku ubezpieczenia zewnętrznego, status "Unfit to Fly" na druku MEDIF daje realną szansę na wymuszenie zwrotu (tzw. involuntary refund)?

Czy ktoś z Was przeszedł drogę reklamacyjną w Finnair z pozytywnym skutkiem przy ciąży z powikłaniami?

Czy ewentualnie jakieś inne porady jak ugryźć temat, czy raczej nie ma szans? Czy ewentualnie jakieś firmy co pomagają w takich sytuacjach?

Z góry dzięki za każdą pomocną odpowiedź!
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Kwi 2026 12:30 

srebrny
Czy uważasz, że ten formularz służy uargumentowaniu żądania zwrotu kasy za bilety i przewoźnik jest do tego zwrotu zobligowany?
Moim zdaniem zwrot kwoty ponad podatki to tylko dobra wola przewoźnika. Nie rozumiem wysyłania skargi...
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 30 Kwi 2026 15:00 

HON fly4free
Oczywiście, że zwrot w takim wypadku to 1) warunki taryfy + 2) ewentualna dobra wola przewoźnika. Status "Unfit to Fly" to informacja / wskazanie dla pasażera a nie dokument, który tworzy po stronie przewoźnika jakiekolwiek zobowiązanie do rozliczenia biletu.
Możesz próbować jeszcze raz porozmawiać, lub lepiej, wysłać maila z załączeniem dokumentacji i bardzo grzeczną prośbą np, o przesunięcie dat lotu lub zgodę na zamienienie go na kredyt do wykorzystania na przyszłość. Na to mogą być większe szanse, niż pełny zwrot w tym wypadku.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości