Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: SRI LANKA 2022
#1 PostWysłany: 01 Kwi 2022 18:19 
Awatar użytkownika

SRI LANKA 2022 28.02 - 16.03

Pomysl na wyjazd na Sri Lanke zrodzil mi się gdy wracalem z Taiwanu , tym bardziej , ze LOT zaczal latac w charterze na te wyspe. Mial to być ostatnia moja wyprawa w okresie zawodowym gdyż od nastepnego roku przchodzilem na emerutyure. Niestety przyszla „ zaraza „ i Lot zawiesil loty do Colombo. Sri Lanka zostala zamknieta dla turystow na prawie 2 lata W roku 2021 turystyka zaczela się powoli odradzac wpierw w tzw „ bankach turystycznych” , okreslone hotele , zaplanowane wycieczki, restrykcje covidowe itd. Od początku 2022 Sri Lanka otworzyla się na wszystkich turystow w tym indywidualnych spelniajacych okreslone warunki. Nie wiem jak będzie na koniec tego roku ale trzeba było mieć ; visa / w ciagu paru godzin na maila przychodzi potwierdzenie / 30 USD , ubezpieczenie COVID 12 USD , certyfikat szczepien , wypelnienie ankiety srilankanskiego ministerstwa zdrowia i potwierdzenie na maila nr referencyjnego , test antygenowy jeżeli leci się z okreslonych krajow albo test PCR jeżeli leci się przez Dubaj. Bilet nie jest tani . Na trasie GDN–WAW-CMB-WAW- GDN zaplacilem 2350 zl z bagazem podrecznym tylko , do tego visa ,ubezpieczenie , testy / w WAW po przylocie tez obowiazkowy był test antygenowy/ . Porownujac koszt lotu na Taiwan KLM -em z GDN był ok 1000 zl nizszy . Lot trwa ok 10 godz , wylot z WAW ok 17. przylot do CMB ok 5.30 / roznica czasowa to 5,5 h/ Ja wzialem na poczatek zakwaterowanie wraz z transportem z airport w hotelu OPTIMUM RESIDENCE w przylotniskowej dzielnicy Negombo. Umowilem się z wlascicielami ze jak już przejde kontrole graniczna , kupie karte sim , wymienie pieniadze itp. dam znac prze whats up i wtedy przyjedzie po mnie. Z hotelem trafilem w tzw 10 – tke , To był najlepszy hotel na Sri Lance w jakim przebywalem / a w paru bylem/ ,z basenem , na sniadanie szwedzki stol / niezbyt bogaty jak wszystkie sniadania w hotelach/ klima oczywiscie i transport na powrot o 5 rano. Wlasciciele przemili , uczynni , jak większość ludzi na wyspie. Najpiekniejsze było to ze o polnocy przy temp + 25 można było się wykąpac w basenie ogladajac gwiazdy. W pozostalych hotelach basenu nie mialem / może za tanie hotele wybieralem/ Moj koszt noclegu na Sri Lance to ok 20 -25 USD . Nastepnego dnia zwiedzilem pobliskie miasteczko Negombo kupujac na kolacje plecak owocow. Typowy azjatycki ruch czyli brak jakichkolwiek regul jazdy , tylko trzeba się przyzwyczaic do ruchu lewostronnego. Nastepny przystanek to Ahungalle na wybrzezu. Z grzecznosci pracownik hotelu podwiozl mnie do stacji kolejowej Kurana skad po przesiadce w Maradanie dojechalem do Ahungalle. Teraz parę slow o kolejach srilankanskich . Posiadaja 3 klasy ale tylko na 1 klase potrzebna jest rezerwacja nawet jak caly pociag nazywa się express…... jakiś tam. Na poszczegolne kierunki bilety kupuje się w roznych kasach / można stac w kolejce do okienka kasowego i uslyszec ze do tej miejscowosci sprzedaja obok , najlepiej spytac pana który sprawdza bilety przy wyjsciu lub wejsciu na peron/ Autobusy i pociagi są tanie jak przyslowiowy barszcz. Ostatnio za takie tanie bilety placilem w Tajlandii i chyba w Wietnamie. Bilet z Kurany do Ahungalle ok 80 km 5 zl . W Ahungalle zamieszkalem na kwaterze prywatnej 3 noce za 20 euro/noc ok 100 m od plazy . Plaza Ahungalla pusta , dluga na ok 5 km a ponieważ wracalem nia na piechote z wyspy cynamonowej moge powiedziec ze pali slonce strasznie . Pomimo filtru „ ryjek „ spalony , osob spotkanych może ok 10 nikt się nie opala , zadnych lezakow z palmkami po prostu pustka i palace slonce. Moj pobyt na plazy wygladal nastepujaco ; rano po przebudzenie plaza, sniadanie , plaza, klima, plaza, klima, plaza, kolacja , plaza . Dlatego wybieralem kwatery blisko plazy. Nastepnym przystankiem była Mirissa ze slynnym Coconut Tree Hill. Mieszkalem paredziesiat metrow od tego slynnego wzgorza , gdzie zawsze było mnostwo odwiedzajacych i co najwazniejsze 20 metro od plazy. Tutaj plaza , hotel , plaza kilkanascie razy dziennie. Na początku mialem ochote na calodniowa wycieczke do parku narodowego Udawalawe lub Yala , ale po namysle i po doswidczeniach tajlandzkich i wietnamskich organizowanie takich wycieczek przez jakiegos tour operatora jest tylko namiastką prawdziwego poznania funy i flory regionalnej . Zapewne byloby inaczej gdyby dotrzec bezposrednio w okolice parkow i stamtad wziac przewodnika a tak sam dojazd i powrot do parkow zajmuje ok 5 godzin. Po następnych 3 dniach pelnych „lazy”. Chcialem dotrzec do Kandy. Ze strony srilankanskich kolei zaplanowalem , ze dojade z Matary do Colombo Fort ok 13 i następnie przesiade się na pociag do Kandy. Autobusem zapchanym jak „indyjski PKS” pojechalem z Mirissy do Matary a tam się okazalo ze tego pociagu , ktorym chcialem jechac do Colombo nie ma ale jest bezposredni do Kandy , który wyjezdza o 13.30 p.m a przyjezdza do Kandy 22.30 p.m Pomyslalem , ze może zamiast do Kandy uda mi się dostac do ELLA , gdzie mialem zabookowane następne 4 noce. Udalo mi się zlapac kolorowo – muzyczny autobus z Matara do Hambantota gdzie przenocowalem a nastepnego ranka probowalem zlapac jakiś autobus do Wellawaya i dalej do Ella. Niestety nie udalo mi się znalezc autobusu pomimo usilnych staran więc w gescie „rozpaczy „ aby nie wracac do Colombo wynajalem sobie …….. tuk – tuka za 5000 LKR tj ok 100 zl . Nowe doswiadczenie na takiej dlugiej trasie , jechalismy ok 3,5 godz po drodze wdychajac spaliny , autobusow , ciezarowek, . Co do noszenia maseczek to autochtoni nosili je wszedzie , na ulicy , na motorach , w tuk tukach , na rowerach a nawet na plazy. Tylko bialasi czasami w sklepach , pociagach , autobusach . Niektorzy nawet mieli podwojne maski :chirurgiczne a na wierzch FPP- 2 , byli w tym temacie bardzo rygorystyczni.
Mialem zarezerwowany hotel Will Guest House ale ponieważ przyjechalem wczesniej znalazlem hotel w centrum i po rozpakowaniu się poszedlem zobaczyc gdzie jest ten hotel . Cale szczescie gdyż był on polozony w gornej czesci doliny jakieś 3 km od centrum i na powrot trzeba by było wziac tuk tuka . Znalazlem nawet przy tym hotelu wypozyczalnie rowerow MTB 26” za 40 zl dziennie ale powiem , ze trudno by było podjechac te 3 km z 10% slope. Ella to taki odpowiednik srilankanskiego Zakopanego. Pelne turystow podobnie jak nadbrzezne miejscowosci, knajpa na knajpie i wszystko na 3-4 kilometrach kwadratowych. Najwazniejsze do zobaczenia :Ravana Falls, Little Adams Peak i oczywiscie Nine Arche Bridge z przejazdem pociagu a przy okazji poranny swiergot kolorowych papug , malpki wokolo i pola herbaty w dolinie. Powrot z Ella do Colombo 271km 10,5 godz jazdy odbylem w 1 class z klimą za 1500 LKR tj ok 30 zl. Podobno najciekawiej jest jechac 2 lub 3 klasa siedzac na stopniach , ale było tylu chetnych , ze bym się nie dopchal. Udalo mi się szczesliwie dojechac i wysiasc w Maradanie , gdzie znowu musialem leciec do odpowiedniej kasy kupic bilet do Negombo i stamtad tuk – tukiem z powrotem do hotelu Optimus Residence. Nastepny caly dzien spedzilem na basenie gdyż dostalem taki pokoj że jakbym się wybil z progu wskoczylbym do basenu. Musze przyznac , ze wlasciciele bardzo solidnie czekali na mnie o 5 a.m z transportem na lotnisko. Na lotnisku chyba 3-4 razy przechodzilem kontrole w tym 3 razy przez heimanna kolejka prze wejsciem do hali odlotow jak przed wrzesniem 2001 na kilkaset metrow. Reszta podrozy bez przygod . fly by LOT ………. by Antonow jak było w piosence Mannam.
A teraz troche cen na Sri Lance;
anansy 250-350 LKR kg 5-7 zl slodziutkie , mango 800 – 1200 LKR kg 16-24zl ale najlepsze mango na swiecie / żółciutkie , slodkie/ podobno cena taka gdyż to nie sezon na mango , papaya 250-350 LKR kg 5-7 zl , coconut 50-80 LKR , tortilla z kurczakiem 450 LKR 9 zl , ryz z curry / curry jest do wszystkiego/ i z dodatkami / warzywa , owoce morza , kurczak od 400 – 1000 LKR 8-20 zl
kwatery ok 5000 - 6000 LKR zalezy od standardu 100 – 120 zl . Autobusy za 6 km zaplacilem 60 gr, za 90 km zaplacilem 6 zl . Pociagi 2/3 klasa podobnie. Codzienie a nieraz 2 razy dziennie wylaczano prad na 2-3 godz w kazdym rejonie , nad morzem czy w gorach. Wi-fi w kazdym hotelu dzialalo ok , w terenie roznie . Karta sim Mobitel ja zplacilem ok 30 zl plus doladowanie ok 20 zl. Bardziej popularna jest karta Dialog co widac po punktach doladowan. Tuk – Tuk zalezy od targowania się niektore maja taximeter. Ogolnie bialasi są traktowani we wszystkich biednych krajach, jak chodzaca karta kredytowa. Porownujac Taiwan do Sri Lanki ceny dla nas prawie porownywalne , jedzenie na Taiwanie to prawdziwa rozkosz i roznorodnosc , transport na Taiwanie drozszy a shinkansen jedzie z predkoscia 250-300 km /h. Bardzo dużo Polakow i Rosjan na Sri Lance. To była prawdopodobnie moja ostatnia daleka podroz. W pierwotnej wersji chcialem pojechac tam z rowerem ale cale szczescie , ze mi przeszlo. Ani klimat , szalenczy ruch drogowy , lewostronna jazda , spaliny; to nie bylaby rekraacja.

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość