Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Kwi 2025 18:29 
Awatar użytkownika

platynowy
Relacja - przynajmniej według tego, jak ja rozumiem to słowo - to opis tego co się widziało i przeżyło.
Celem relacji jest zatem przekazanie jej czytelnikom opisu rzeczy, miejsc i zjawisk, które się widziało (np. w trakcie podróży), a nie zachęcanie ich do takiego, czy innego zachowania. Jeśli nawet ktoś pod wpływem relacji decyduje się np. na wyjazd do Chile (albo wręcz przeciwnie, rezygnuje z takiego wyjazdu), to jest to co najwyżej skutek uboczny tej relacji. Jeśli zatem sugerujesz, że pisząc niniejszą relację miałem na celu zachęcenie kogoś do wyjazdu do Chile, to mylisz się. Celem tej relacji było opisanie tego, w jaki sposób przebiegł mój pobyt w tym kraju.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#42 PostWysłany: 05 Kwi 2025 22:00 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
tropikey napisał(a):
może Unia i kraje Mercosur podpiszą wreszcie umowę handlową, wtedy zaś możemy spodziewać się napływu tego bardzo przyjemnego napitku również do Polski.

Taki niewątpliwy plus owego porozumienia, niestety nie byłby w stanie zrekompensować, jego negatywów. Obawiam się, że słynne onegdaj steki, też nie stanowiłyby masy amerykańskiego eksportu, a tą stanowiłby głównie produkty agro z gliofosatem itp. preparatami.

#43 PostWysłany: 09 Kwi 2025 13:34 

Loty: 379
Kilometry: 759 148
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Mocno się nakręciłem by wreszcie polecieć do Chile (ciągle nachodzą mnie chwile złości, że nie kupiłem dealu LH z AMS chyba 3 lata temu).
Fajna relacja ;)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#44 PostWysłany: 24 Cze 2025 10:14 
Awatar użytkownika

platynowy
tropikey napisał(a):
Wkrótce, na widocznym nieopodal szczycie oddane ma być do użytku supernowoczesne obserwatorium do poszukiwania ciemnej materii - Vera C. Rubin Observatory (https://maps.app.goo.gl/rWakUKnYXMvo9FPc7). Ponoć i ono będzie udostępnione do zwiedzania.

Minęły raptem 3 miesiące, a tu takie nowiny, że już działa i robi pierwsze zdjęcia!

Np.: https://www.nationalgeographic.com/scie ... nomy-space

Co ważne, dostałem cynk, że jest możliwość zwiedzania :D

https://project.lsst.org/node/4732
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 19 Lis 2025 21:07 

tropikey napisał(a):
Niestety, nie mam już czasu, by jechać jeszcze dalej, w stronę granicy z Argentyną. Zresztą, droga kończy się gdzieś w okolicy Segundo Corral
(...)
Pierwszym jest Hostal Puelo Libre
(...)
Z przystani zaraz obok chciałem wybrać się w rejs łódką po meandrującej rzece, ale jest już za późno. Ostatnia łódka wypłynęła godzinę temu :(
(...)
Drugim miejscem jest kamping o swojsko brzmiącej nazwie... "El Polaco"
Kieruje mną wielka ciekawość źródła tej nazwy. Niestety, na miejscu nie spotykam nikogo, więc na razie tajemnica czeka na wyjaśnienie

Serdecznie dziękuję za relację, która bardzo mi pomogła w planowaniu pobytu w tym miejscu.
Kilka słów uzupełnienia - może się przyda komuś kolejnemu.
1. Droga jest w budowie już nawet za Segundo Corral, ale nic nie straciłeś nie jadąc dalej - nie ma po drodze nic specjalnego. Kładka w Primero Corral w międzyczasie utraciła część desek i zieje w niej dziura.
2. Hostal Puelo Libre --> polecam, spokojnie można się tam zatrzymać. Jak wszędzie tu działająca forma kontaktu to WhatsApp (e-maila nawet nie warto próbować)
3. Spływ/rafting: trzeba się wcześniej dogadać z Rio Puelo Expediciones, znów tylko WhatsApp: Luis Pini: +56 9 7621 4415, Nico Peña +56 9 8538 4705. Najpóźniejsza pora na Flotada Familiar to 13-ta. Spływ zaczyna się w Primero Corral i kończy koło hostalu, a rafting jest od przystani w dół rzeki.
4. W okolicy mieszkają potomkowie Polaka/Polaków, którzy trafili w te okolice po wojnie. Podano nam nazwisko Markowicz czy Makowicz
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość