Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Lis 2013 16:59 

Witam,

Przede wszystkim na Bookingu rezerwuję hotel już nie pierwszy raz ale pierwszy raz spotkałem się z czymś takim.
Zarezerwowałem pewien hotel z opcją zapłaty na miejscu. Mimo to hotel zablokował pełną kwotę z karty.
Dlaczego skoro wybrałem opcję zapłaty na miesjcu? A może ja czegoś nie rozumie?

Pozdrawia
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 18 Lis 2013 17:06 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
a już Ci obciążyło? czy tylko blokada? może chcieli sprawdzić czy kasa jest na karcie..

kiedyś bukowałam hotel, ale nie na bookingu - i tez płatność przy wymeldowaniu, a miałam blokadę po rezerwacji (zniknęła) i jakąś drobną kwotę przy zameldowaniu jako kaucję.

#3 PostWysłany: 18 Lis 2013 17:10 

Loty: 115
Kilometry: 149 522
Krajów: 17 / 7.9%
platynowy
Nie chcę Cię martwić, ale miałam to samo. Najpierw blokada, później środki całkowicie ściągnięte.
Napisałam do hotelu (bo to oni widnieli jako ci, którzy ściągnęli środki), poprosiłam o zwrot (oferta miała mieć możliwość darmowej anulacji), odmówili, bo stwierdzili, że to była promocyjna oferta, której anulować nie można.
Wysłałam mail ze zrzutami ekranu do booking.com, po kilku dniach kaska wróciła.
Nie czekaj, pisz do nich od razu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Lis 2013 17:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jak poprzednicy pisali. Jeżeli jest to tylko blokada, to może za jakiś czas zniknąć. Na booking prawie każdy hotel w swoich zasadach działalności ma formułkę "Obiekt zastrzega sobie prawo do dokonania preautoryzacji karty kredytowej przed przyjazdem Gościa." Takie działanie jest więc zgodne z informacjami na stronie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Lis 2013 17:29 

Loty: 115
Kilometry: 149 522
Krajów: 17 / 7.9%
platynowy
Może nie do końca jasno się wyraziłam, w moim przypadku to nie była preautoryzacja, tylko scpobranie opłaty za całą rezerwację w dniu jej dokonania, a nie w dniu przyjazdu do hotelu.
Dlatego radziłabym jak najwcześniej napisać do booking.com, dopóki jeszcze środki te są tylko zablokowane, a nie ściągnięte.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Lis 2013 17:42 

HON fly4free
Hotele mają prawo zrobić preaurotyzację karty, wynika to jasno z zasad booking. Nic nadzwyczajnego. Po tygodniu lub dwóch (w zależności od banku) powinna zniknąć.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Lis 2013 17:57 
Awatar użytkownika

niebieski
karpik napisał(a):
Może nie do końca jasno się wyraziłam, w moim przypadku to nie była preautoryzacja, tylko scpobranie opłaty za całą rezerwację w dniu jej dokonania, a nie w dniu przyjazdu do hotelu.
Dlatego radziłabym jak najwcześniej napisać do booking.com, dopóki jeszcze środki te są tylko zablokowane, a nie ściągnięte.

No akurat w Twoim przypadku było tak jak nie powinno być ale to wcale nie oznacza, że tak jest zawsze :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Lis 2013 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Piszę jako hotelarz.

Trzeba czytać oferty ze zrozumieniem. Nie każdy pokój jest w taryfie standard (którą można anulować). Często są to taryfy non-refundable (bezzwrotne - nawet jak nie przyjedziesz to hotel obciąży kartę, być może nawet w dniu dokonania rezerwacji, zgodnie z polityką danego hotelu). Część taryf to tzw. semi-flex (jest częściowe obciążenie rachunku, np. za 1 dobę, to taki trik zamiast bawić się z preautoryzacjami). Poza tym nawet przy taryfie standard może być sygnatura, że hotel zastrzega sobie prawo do preautoryzacji (blokada znika po 10-14 dniach). To test karty na wypadek twojego nie dojazdu (wtedy dzięki tej autoryzacji mają prawo pobrać z karty kwotę za 1 dobę).

Mam nadzieję że pomogłem mniej zorientowanym. W razie dalszych pytań chętnie pomogę.

Image
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lis 2013 00:48 

Ja miałam taki program, że pobrano mi kasę dniu dokonania rezerwacji, mimo że zarezerwowałam pokój jak zwykle, czyli z możliwością anulacji. Rezerwowałam juz tak wcześniej chyba z 20 razy i czasem nawet anulowałam gdy zmieniły mi się plany. Zawsze wszystko było OK, ale ostatnio rzeczywiście nie doczytałam, że mimo bezpłatnej anulacji hotel obciąży mnie opłatą za pierwsza noc. Wielkie było moje zdziwienie, gdy z karty zniknęło mi ponad 500 zl za pokoj czteroosobowy. W tej sytuacji anulowałam rezerwację i napisałam do hotelu, żeby zwrócili mi pieniądze. Wróciły dosyć szybko
Było ok. 2 zl mniej.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Lis 2014 12:36 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
Krajów: 21 / 9.8%
potrzebna mi pomoc w poniższej kwestii:

Kilka dni temu zrobiłam rezerwacje na booking.com
Hotel Lub d Bangkok-Silom, darmowe anulowanie rezerwacji przez jeszcze co najmniej 4 miesiące (wyjazd w marcu).
Dziś tę rezerwację anulowałam.
Dziś też wchodzę na konto i widzę -95 PLN.
Nie zablokowane, ale normalnie ściągnięte z konta, rozliczone, sprzed kilku dni.

Ja wiem, że oni czasem sprawdzają kartę, blokują środki itp - miałam już tak rok temu. Ale z czymś takim, żeby ściągneli się nie spotkałam - jaki jest teraz schemat postępowania, by odzyskać te pieniądze?

Jeśli jest podobny wątek proszę o połączenie i przepraszam, ale nie znalazłam.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Lis 2014 12:40 

niebieski
Kontaktuj się z bookingiem. Warunki anulacji oni określili na podstawie 'dogadania się' z hotelarzem, więc niech oni wyjaśniają.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Lis 2014 12:42 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 250 316
Krajów: 19 / 8.9%
Zobacz warunki rezerwacji, hotel pobral sobie po prostu zaliczke.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Lis 2014 12:46 

napisałam im maila o treści podobnej do tego postu + numer bookingu i pin. zobaczymy co powiedzą.

to co oni ściągnęli na pewno nie jest za anulację, bo jest sprzed kilku dni - anulację zrobiłam dzisiaj.
Martwię się czy to odzyskam, jestem trochę zdziwiona taką sytuacją :/ to już drugi raz w tym roku - wcześniej inny hotel co prawda chociaż tyle, że się skontaktował w tej sprawie, ale zażądał depozytu za rezerwację! Mimo, że na booking widniał jako darmowa rezerwacja, płacisz gdy przyjedziesz, darmowa anulacja.

-- 25 Lis 2014 11:52 --

*zuza* napisał(a):
Zobacz warunki rezerwacji, hotel pobral sobie po prostu zaliczke.

do tej pory w takich sytuacjach robiło mi blokadę, która sobie wisiała, ale może masz rację - odkopuję potwierdzenie. Tak czy inaczej czy w takim wypadku - jeśli w warunkach była też darmowa anulacja - oni te pieniądze zwrócą? Martwię się, bo kasa pobrana przez hotel a nie Booking.com, więc i hotel powinien zwrócić. No nic, zobaczymy co z tego wyjdzie

Ostatnio edytowany przez DJADKJGU, 25 Lis 2014 12:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Lis 2014 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 250 316
Krajów: 19 / 8.9%
W warunkach rezerwacji jak byk stoi, ze hotel pobiera przedplate, ktora po anulacji rezerwacji dostaniesz z powrotem.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Lis 2014 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
dokładnie

Załączniki:
11111.jpg
11111.jpg [ 96.84 KiB | Obejrzany 93789 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 25 Lis 2014 13:06 

widzę, że wtopiłam jak koleżanka Lilianna powyżej - przyzwyczajona, że z bookingiem zwykle jest prosto i przyjemnie, a obok grubego Free Cancellation nie było żadnych adnotacji nawet nie zauważyłam. ok, już wszystko jasne, teraz tylko czekam na zwrot kasy, który mam nadzieję będzie bezproblemowy. Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Lis 2014 15:59 

niebieski
Jakie macie doświadczenia w kwestii zwrotów rozliczonych już transakcji hotelowych vs. kursy walutowe?

Raz mi się zdarzyło, że musiałem anulować rezerwację w hotelu, który pobrał-rozliczył już opłatę za pierwszą noc, zgodnie z warunkami rezerwacji. Również wg tych warunków, anulowanie było bezpłatne.
Transakcja zwrotna rozliczyła się po kursie kupna, natomiast zwykła po kursie sprzedaży EUR w banku (Alior, ~ 2 lata temu). Różnica w PLN była dość widoczna. :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Lis 2014 16:06 

Loty: 241
Kilometry: 414 136
Krajów: 28 / 13.1%
to stara praktyka bankowa aby zarabiać na wszystkim...takze i na roznicach kursowych
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 25 Lis 2014 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
niebieski
john_doe napisał(a):
Jakie macie doświadczenia w kwestii zwrotów rozliczonych już transakcji hotelowych vs. kursy walutowe?

Takie, że płacić trzeba odpowiednią kartą walutową lub Reiff Wizz bo skubią konkretnie ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 25 Lis 2014 17:43 

niebieski
nie wiem o co te pieniactwo , przewalutowanie istniało , istnieje i będzie ...... raz się zyskuje , raz się traci , co do booking.com to potentat któremu nie zależy na klientach zupełnie jadą na ilości , i są bezwzględni w reklamacjach bazują na formułkach , odpowiedzi udzielane są gotowcami, nie debatują nie polemizują , myślę że na tyle opanowali rynek i mają takie wzrosty że idą w zaparte....
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości