Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Kwi 2016 13:28 

Witam,

w maju czeka mnie rodzinny wypad do Barcelony. Lecę Easyjet z SXF do BCN.
Być może ktoś z Was, pomoże mi w kilku kwestiach

1. Easyjet oferuje pierwszeństwo wejścia dla rodzin z dziećmi. Jak to działa w praktyce? Z tego co pamiętam (raz leciałem z SXF) na SXF nie ma bezpośrdniego wejścia na pokład, więc podejrzewam, że pierwsi wsiądziemy tylko do autobusu. Ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?

2. Wózek - wiem, że nie ma problemu w easyjet. Jednak nie wiem jak z odbiorem w BCN. Czy będzie do odbioru razem z bagażami czy zostanie nam oddany po wyjściu z samolotu?

3. Bagaż podręczny - lecę z rocznym i 5-letnim dzieckiem. W przypadku pierwszego, ile obiadków można zabrać do bagażu i jak traktowane jest mleko w proszku? Czy lepiej wziąć nienaruszony nowy pojemnik czy nie ma znaczenia?

4. Ląduje na T2, wydaje mi się, że najwygodnie (biorąc pod uwagę wózek) jest dostać się pociągiem do centrum. jak sądzicie?

5. Na pewno zwiedzimy Aquarium i Stadion, co jeszcze polecacie dla dzieci?

6. Jakie soposoby na odtykanie uszu dzieciom przy lądowaniu polecacie?

Z góry dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 09 Kwi 2016 08:45 

Właśnie wróciłem z dziećmi z BCN. Z dziećmi i wózkiem zdecydowanie pociąg. Powyżej 4 lat bilet na komunikację pełnopłatny. Muzeum Techniki CosmoCaixa bardzo się moim dzieciom podobało ale daleko mu do warszawskiego Centrum Kopernik. Dla 5 latka raczej do zabawy. Wjechalismy tez busem 150 z pl. Espanya pod sam Castel. Sympatyczne widoki. Poza tym dużo frajdy na plaży. Mieliśmy calu plecak jedzenia dla dzieci i nie było problemu na lotnisku (oczywiście nic do picia). Co do obiadów w sloiczkach nie wypowiem się bo mam starsze dzieci. Przy lądowaniu pomaga starszym guma mamba/mentosy. Mniejszym dzieciom kiedyś rozrabialismy mleko przed lądowaniem. Wrzatek dostaliśmy na pokładzie. Powodzenia.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Kwi 2016 16:49 

barcelona-i-andora-z-przedszkolakiem,1506,18192
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Kwi 2016 16:46 

Wybieramy się z 9 miesięcznym dzieckiem do Barcelony. Czy nie ma problemu z poruszaniem się wózkiem po mieście. Chodzi mi o to czy dużo uliczek ma schody.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Kwi 2016 16:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 690 862
Krajów: 65 / 31.4%
Generalnie Barcelona nie jest zbyt przyjaznym miastem dla wózków, ale nie jest aż tak źle.
Schodów jako takich nie ma zbyt wiele, ale często są podejścia pod górę czy w dół po nierównych kamiennych chodnikach. W parku Gaudiego jest za to sporo wysokich schodów. Dodatkowo stacje metra nie są nowoczesne i nie ma wind, więc także czekają Was schody.
JarekGdynia uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 14 Kwi 2016 17:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Japonka76
To chyba tylko gdy się wybierasz do Parku Guell, bo reszta jest dość plaska i równa a wzniesienia łagodne. Jeśli możesz, to przypomnij mi gdzie to kamienne chodniki widziałaś.
Metro zwykle ma windy ale korzystanie z nich bywa uciążliwe (trzeba przechodzić z jednej do drugiej), dlatego znacznie wygodniej jeździ się autobusami.

#7 PostWysłany: 14 Kwi 2016 17:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 690 862
Krajów: 65 / 31.4%
@namteH podejrzewam, że mogłeś nawet nie zauważyć nierówności podłoża. Ja generalnie także nie zwracam na to większej uwagi, ale akurat Barcelonę zwiedzałam chodząc o kulach. I na własnej skórze odczułam niewygody tego miasta. Nie na wszystkich stacjach metra są windy, chodniki są nierówne, przy jezdniach są wysoki krawężniki. Często trzeba obejść jakieś skrzyżowanie. A wejście do Parku Güell jest wyjątkowo uciążliwe. Najpierw stromo pod górę, a potem wysokie kamienne schody :( Podejrzewam, że z wózkiem dziecięcym będą te same utrudnienia. Poleciłabym raczej nosidło.

#8 PostWysłany: 14 Kwi 2016 17:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Japonka76
Akurat kwestia chodników to aspekt, który zwykle jako pierwszy przykuwa moją uwagę gdy odwiedzam jakieś miejsce. Te barcelońskie uważam za, zwykle, bardzo dobrze wykonane, także zejścia do przejść dla pieszych itp. Oczywiście nie jest idealnie ale to ostatnia rzecz na którą bym się skarżył w tym mieście.

Ponadto, 2 tygodnie temu sam pchałem wózek po Montjuic i jakoś nie sprawiało mi to kłopotów a tam chodniki (asfaltowe) nie są tak równe jak w mieście.

#9 PostWysłany: 14 Kwi 2016 18:39 
Moderator forum

http://www.tmb.cat/en/transport-accessible
w sprawie wind - są ? nie ma ?
nie ma ich na 16 ze 156 przystanków Metra
z tego Jaume I , Urquinaona , pl.Espanya w turystycznym centrum,
Faktycznie czasem wejście\ wyjście z wykorzystaniem wind nie jest najprostsza trasą
a jak widać punkt widzenia zależy także (bardzo) od sposobu chodzenia :)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 14 Kwi 2016 23:08 

niebieski
W kwestii pierwszeństwa wejścia na pokład wygląda to tak, jak napisałeś. Kilka lat temu leciałem z 4-letnim dzieckiem easyJetem z SXF. Obsługa poprosiła podróżujących z małymi dziećmi, aby ustawili się w kolejce z pierwszeństwem wejścia, a potem do autobusu i nikt już tego nie pilnował.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Kwi 2016 23:27 

niebieski
6. guma do żucia, jakiekolwiek cukierki, dla młodszych dzieci butelka z wodą/herbatą.

#12 PostWysłany: 31 Maj 2016 17:00 

Witam ponownie, dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.

Z racji, że nie uzyskałem informacji na wszystkie punkty, niżej moje odpowiedzi, już po "wyprawie" - mam nadzieję, że komuś się przydadzą

1. Pierwszeństwo wejścia działa bardzo dobrze, zarówno na SXF, jak też BCN.

2. Wózek do odbioru w "baggage claim" jednak na BCN jest to inne stanowisko niż pozostałe bagaże, troche mylące

3. Żadnych problemów. Całe opakowanie mleka w proszku, jedzonka, dodatkowo napoje

4. Ostatecznie skorzystałem z Taxi, cena do centrum (okolice placu Catalonya ok 30 EUR)

5. Stadion wart polecenia, Aquarium mniej (nie jest to zdecydowanie obowiązkowy punkt w Barcelonie, dodatkowo uwaga na krzesełka do karmienia w restauracji - zupełnie połamane, moje dziecko z takiego wypadło, na szczęści poza małym siniakiem nic się nie stało. Brak zainteresowania problem u pracowników restauracji)

6. Lądowanie bez problemu
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości