Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lut 2015 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 414 687
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
Witam serdecznie, mam nietypowe pytanie - moja siostra ma zamiar przylecieć do PL w wakacje, jedna z jej córeczek kończy w lipcu 2lata (17 lipca). Najprawdopodobniej będzie leciała LOTem, ewentualnie innymi liniami, ale na pewno nie tanimi. I najprawdopodobniej termin ich wylotu do PL przypadnie przed drugimi urodzinami córki, a powrót po.. I tu pytanie - jak kupić bilet? Teoretycznie wylot będzie dla niemowlaka 0-2, a powrót dla dziecka 2-12 lat - czy ktoś miał taką sytuację? Jak można kupić taki bilet? Przy wyborze pasażerów nie kojarzę takiej opcji ;)
Może ktoś przerabiał podobną kwestię - będę wdzięczna za jakiekolwiek info :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 02 Lut 2015 22:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na stronie British Airways piszą:
"If you're travelling with an infant who reaches the age of two during their journey, your child will need their own seat for any flights on and after their 2nd birthday. However, there is no charge for this; you will still only pay the infant fare for the entire journey.

As your infant will only be required to have a seat for part of your trip, this can't be booked online, so contact us and we'll be pleased to help you."

W innych liniach pewnie jest podobnie, że trzeba rezerwować online. Z opłatą może być różnie. W powyższej informacji wynika, że w British Airways, w obie strony płaci się jak za infanta, tylko na powrót zarezerwują mu miejsce.
 Profil Relacje PM off
olajaw uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 02 Lut 2015 23:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję ślicznie! :)

Tak jak pisałam najprawdopodobniej będzie to podróż LOTem, może Lufthansa, nie wiem w sumie co jeszcze wchodzi w grę, to lot Nicea-Warszawa-Nicea, nie ma za dużo opcji. Możliwe,że tak jak w British Airways będzie to podobnie rozwiązane.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Lut 2015 23:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Ponieważ sprawa była dziś dość pilna, poczyniłam pewne ustalenia ;) Może komuś się przydadzą na przyszłość..

Lufthansa:
"Pamiętaj proszę, że niemowlęta, które podczas podróży ukończą dwa lata, muszą mieć oddzielne miejsce i pobrana będzie za nie taryfa dziecięca." http://www.lufthansa.com/pl/pl/Przygoto ... do-podrozy

LOT:
Niestety na stronie nie ma info, więc zadzwoniłam.. pani powiedziała mi,że są 2 opcje: albo kupuje 2oddzielne bilety dla tego pasażera (jeden jako niemowlę, drugi powrotny dla dziecka) albo kupuję w obie strony bilet "dziecięcy" (innej opcji nie ma)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Lut 2015 19:20 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
BA mnie zdziwiło pozytywnie... W większości linii jest tak jak w Lufie ( na pewno EK, AA, IB, LX i TK) - dziecko musi mieć bilet dziecięcy,a nie dla niemowlaka
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lut 2015 13:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie, jedyne traktowanie klienta na plus dla niego, a nie na minus ;) Według mnie powinien być zapis coś w stylu, że jeśli niemowlę wraca z podróży w odstępie np.2 tygodni od drugich urodzin to nadal płaci jak niemowlak. Przy krótkich podróżach mogliby traktować malca całościowo jako niemowlaka, a przy dłuższych już jako dziecko (z drugiej strony trudno też,żeby płacił jako niemowlak jeśli wraca np. jak ma już 2,5roku). Takie dziecko i tak siedzi na kolanach rodzica, raczej nie zajmuje oddzielnego miejsca, bo lot samolotem dla niego to stres itd..
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Mar 2015 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Znalazłam również info ze strony KLM, więc się podzielę ;)

What if my child turns two while on the trip; will I have to buy a ticket for the return flight?
Yes, a ticket will have to be purchased for any flight on which the infant will be older than two years old.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Sty 2016 19:12 

Witam,

ja także miałem ten sam dylemat. Corka kończy 2 latka w czasie podróży z PL do USA. Okazało się jednak, ze linie lotnicze SAS są w tym względzie bardzo przyjazne klientowi: płacimy za córkę jak za niemowlaka w obie strony, a dodatkowo lot z powrotem ma osobne miejsce dla niej. UWAGA: rezerwacja wymaga połączenia telefonicznego bezpośrednio z SAS i odrobinę cierpliwości, gdyż jest to trochę skomplikowane w ich systemie. Nie da się tego natomiast zrobić przez pośrednika typu Budgetair !
I jeszcze na koniec: AER Lingus nie ma tej opcji przyjaznej klientowi, ale zdaje sobie sprawę, ze to się zdarza bardzo rzadko i moze nie być takiej opcji w ich systemie.
 Profil Relacje PM off
olajaw lubi ten post.

#9 PostWysłany: 12 Sty 2016 19:19 

Edit: Dostalem wlasnie e-mail z centrali Aer Lingus, bilet dla dziecka mozna zarezerwowac jako infant w obie strony :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości