Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168 ... 214  Następna
Autor Wiadomość
#3281 PostWysłany: 06 Maj 2023 14:33 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 630
Krajów: 2 / 0.9%
Kothson napisał(a):
Powyższy wpis potwierdza mit jakim jest konieczność posiadania karty kredytowej w USA.

Samochodów z kategorii Adrenaline raczej nie potrzebuję ;)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#3282 PostWysłany: 06 Maj 2023 18:34 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 71 / 33.2%
niebieski
Żeby zrozumieć różnicę między debetówką a kredytową kartą należy sobie przeprowadzić wirtualne doświadczenie.
Gubisz obie karty i następnego dnia rano na obu jest powiedzmy -100 000 zł
Zgłaszasz sprawę na policję i:

-w przypadku debetówki w praktyce: Musisz pozwać bank i udowodnić, że z ich winy te pieniądze mogły zostać wyprowadzone z konta. Karkołomne zadanie obarczone niewielką szansą powodzenia.
Do czasu zakończenia sprawy nie zobaczysz ani grosza. W Polsce to ładnych parę lat.

Co się dzieje w przypadku kredytówki w praktyce: zastrzegasz kartę, składasz reklamację, ew. przenosisz wolne środki do innego banku. Teraz to bank musi ci udowodnić w sądzie, że z powodu twojego rażącego niedbalstwa te pieniądze zostały skradzione.

Ja widzę ogromną różnicę.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#3283 PostWysłany: 06 Maj 2023 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
To mnie kolega @turczy ubiegł z wyjaśnieniem ;)
Oczywiście, w przypadku nielegalnego dysponowania naszą kartą debetową złodziej kradnie nasze pieniądze (lub pieniądze właściciela konta, do którego jesteśmy umocowani). Gdy jest to karta kredytowa - kradnie środki banku.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#3284 PostWysłany: 06 Maj 2023 19:10 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
turczy napisał(a):
Co się dzieje w przypadku kredytówki w praktyce: zastrzegasz kartę, składasz reklamację, ew. przenosisz wolne środki do innego banku. Teraz to bank musi ci udowodnić w sądzie, że z powodu twojego rażącego niedbalstwa te pieniądze zostały skradzione.

Czy aby na pewno tak? Bank mógłby równie dobrze obciążyć cię na koniec okresu i to ty musiałbyś udowodnić, że niesłusznie, czyż nie? Chyba, że są jakieś inne przepisy w OWU, przyznam że nie czytałem ich pod tym kątem.

Poza tym raczej nikt normalnie nie trzyma 100k na RORze, więc złodziej nie ukradnie ich z debetówki. A jak jest limit 100k na kk to może ;)
 Profil Relacje PM off  

#3285 PostWysłany: 06 Maj 2023 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 71 / 33.2%
niebieski
Ale co może ci bank obciążyć? Musiałbyś mieć u nich pieniądze :) Tak masz rację chętnie spróbuje choć nie powinien.

A to już twoje doświadczenia.
Ja uważam, że ludzie powinni mieć troche wolnej gotówki, tak przynajmniej parę pensji. bo różnie bywa. Kredytówka pozwalająca przeżyć z pół roku także wskazana. Sumy oczywiście indywidualne.
 Profil Relacje PM off  

#3286 PostWysłany: 06 Maj 2023 19:30 

niebieski
Trochę nieskładnie piszesz, nie mogę zrozumieć co chcesz przekazać...
 Profil Relacje PM off  

#3287 PostWysłany: 06 Maj 2023 19:31 

srebrny
Cytuj:
Ale co może ci bank obciążyć? Musiałbyś mieć u nich pieniądze :)

Odpowiedzi poszukaj w zawartej umowie.
 Profil Relacje PM off  

#3288 PostWysłany: 06 Maj 2023 21:29 

boots napisał(a):
Slavekk napisał(a):
Jeżeli bank udziela kredytu to SĄ pieniądze banku, a nie twoje.
Twoje to BĘDĄ kiedy będziesz spłacał.

To, co napisałeś, nie jest prawdą.

To JEST prawda, ale nie mam w sobie ciągot do belfertwa, więc kończę mój udział w tym OT
 Profil Relacje PM off  

#3289 PostWysłany: 06 Maj 2023 21:37 

srebrny
To nie jest kwestia ciągot do belfertwa(?), tylko kwestia braku wiedzy.
 Profil Relacje PM off  

#3290 PostWysłany: 12 Maj 2023 20:44 

niebieski
Raffles napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Złota karta rewolucyjna Mastercard do Konta Świat Premium.

Czyli można tą kartę podpiąć do konta w EUR tak aby zawsze pobierało z EUR pomimo posiadania PLN? Jakie są maksymalne limity płatności dla tej karty?

Przepraszam że się przypomnę i zacytuję sam siebie, ale czy ktoś może zna odpowiedź na powyższe pytanie? Wydawało mi się, że poza kartą Alior Kantor nie ma korzystnej karty (wśród banków działających w Polsce), której zawsze domyślną walutą byłoby EUR (większość jak nie wszystkie poza AK wielowalutowych bierze PLN w pierwszej kolejności).

Edycja z powodu doprecyzowania: "(wśród banków działających w Polsce)"

Ostatnio edytowany przez Raffles 12 Maj 2023 20:58, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#3291 PostWysłany: 12 Maj 2023 20:51 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Przecież choćby Revolut i Zen też weźmie w pierwszej kolejności środki z subkonta EUR jeśli masz tam środki.
 Profil Relacje PM off  

#3292 PostWysłany: 12 Maj 2023 20:57 

niebieski
Chodziło mi wśród banków w Polsce, przepraszam za brak precyzji.
 Profil Relacje PM off  

#3293 PostWysłany: 12 Maj 2023 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Citibank też ma taką usługę i zdaje się, że nawet PKO BP. Myślę, że to nie jest skończona lista.
 Profil Relacje PM off  

#3294 PostWysłany: 12 Maj 2023 21:13 

niebieski
Niestety nie wiem do końca jak to teraz w Citi wygląda. Co prawda mam Citi i rachunki wielowalutowe. Ich karta debetowa była kiedyś super do darmowych wypłat z bankomatów na całym świecie wg przelicznika Mastercard. Ale np posiadając EUR nie dotyczyło to transakcji w walutach PLN, GBP, USD. Nie wiem czy coś się zmieniło w tej kwestii. Dalej ich karta musi być podpięta do konkretnego rachunku. Chyba ich nowa usługa Citi Global Wallet rozwiązuje problem i potrafi inteligentnie pobrać z danego rachunku walutowego w jakim jest transakcja, można także wskazać konto główne z tego co piszą na stronie:
https://www.citibank.pl/konta-osobiste/ ... al-wallet/

Citi wprawdzie podaje wiele przykładów w pytaniu "Czy aktywacja Citibank Global Wallet zwolni mnie całkowicie z ponoszenia kosztów za przewalutowanie?"

"Przykład 1:
Twoje konto domyślne prowadzone jest w EUR, na koncie dostępne jest 100 EUR.
Kupujesz herbatę za 3 EUR.
Transakcja zostanie rozliczona na Twoim koncie w EUR bez przewalutowania.

Przykład 2:
Twoje konto domyślne prowadzone jest w PLN, na koncie dostępne jest 400 PLN.
Kupujesz bilet autobusowy za 1 EUR, ale na Twoim koncie w EUR nie ma środków.
Transakcja zostanie przewalutowana po kursie Citi Handlowy z EUR na PLN i rozliczona na Twoim koncie domyślnym (w PLN).
Dlaczego tak się stało? Ponieważ na koncie w EUR nie było dostępnych środków, a w takim przypadku transakcje rozliczane są z konta domyślnego.

Przykład 3:
Twoje konto domyślne prowadzone jest w PLN, na koncie dostępne jest 400 PLN.
Kupujesz kawę za 100 JPY (jeny japońskie).
Transakcja zostanie przewalutowana z JPY na EUR po kursie Mastercard, a następnie z EUR na PLN po kursie Citi Handlowy i rozliczona na Twoim koncie domyślnym (w PLN).
Dlaczego tak się stało? Ponieważ wszystkie transakcje w walutach innych niż PLN, GBP, USD, CHF i EUR rozliczane są z konta domyślnego, które jest w tym przypadku w innej walucie niż waluta transakcji, a więc zawsze następuje przewalutowanie.

Przykład 4:
Twoje konto domyślne prowadzone jest w EUR, na którym koncie dostępne jest 100 EUR.
Kupujesz bilet do kina za 10 CNY (juan chiński).
Transakcja zostanie przewalutowana z CNY na EUR po kursie Mastercard i rozliczona na Twoim koncie domyślnym (w EUR).
Dlaczego tak się stało? Ponieważ wszystkie transakcje w walutach innych niż PLN, GBP, USD, CHF i EUR rozliczane są z konta domyślnego, które jest w tym przypadku w innej walucie niż waluta transakcji, a więc zawsze następuje przewalutowanie na walutę konta domyślnego."

Niestety Citi nie precyzuje jasno co się stanie w przypadku jeśli domyślnym rachunkiem jest rachunek EUR, a walutą transakcji jest PLN, GBP, USD, CHF lub EUR. Zakładam jednak, że będzie mieć zastosowanie przelicznik Citi Handlowego dla tych walut (tak kiedyś było).

W Alior Kantor nie ma takich wyjątków. Mając EUR możesz płacić w każdej walucie nawet w PLN uzyskując korzystne kursy. Poza tym limity w Alior Kantor są przyzwoite do €7000 jednorazowej transakcji. W Citi ten limit jest dość niski jak pamiętam, chyba 5000 PLN lub równowartość w walucie. Szału nie ma.

Stąd było moje zapytanie o tą złotą kartę rewolucyjną Mastercard do Konta Świat Premium: o limity i czy można mieć EUR i zapomnieć o wszelkich kruczkach walutowych nawet płacąc w PLN lub wybierając PLN z bankomatu (mając EUR - czyli czy może to być główna waluta dla tej karty, która będzie nawet nadrzędna względem pozytywnego stanu rachunku PLN, oczywiście dla transakcji innych niż PLN).
 Profil Relacje PM off  

#3295 PostWysłany: 12 Maj 2023 21:16 

niebieski
Raffles napisał(a):
Chodziło mi wśród banków w Polsce, przepraszam za brak precyzji.
Wydaje mi się, że karta MC do Konta Przekorzystnego w Pekao SA tak działa.
 Profil Relacje PM off  

#3296 PostWysłany: 26 Maj 2023 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Taka sytuacja, wszędzie używam karty od mBank Visa Świat i mam wyłączone DCC a zostawione tylko surcharge dla bankomatów. Fajna sprawa że można sobie poblokować.
Wczoraj będą w Bułgarii - Złote Piaski stoją jak grzyby po deszczu budki-kantory z napisami "POS ATM". Myślę sobie spoko sprawa i rozwiązanie dla Euronetu, który jest wszędzie gdzie turyści. Potrzebowałem na szybko tylko 10BGN na autobus miejski.
Wchodzę, pytam czy można wypłacić z karty, otrzymuje odpowiedź pozytywną. Pytam o prowizję - nie ma. Pytam o minimalną kwotę wypłaty - nie ma. Myślę sobie, przecież gdzieś musi być haczyk ;)
Mówię że chcę w takim razie wypłacić 10 BGN. Zostaje poproszony o kartę z której chce wypłacić i ID/Paszport. Zostaje sprawdzona zgodność czy karta należy do mnie.
Kasjer wpisuje kwotę 10 BGN, następnie wkłada kartę i co widzę na ekranie? DCC - Wybiera EUR :twisted: 10 BGN na terminalu wyceniane jest na 5,74 EUR co daje 11,23 BGN według kalkulatora XE. Zarobek 1,23 BGN dla kantoru na tak małej transakcji.
Pytam czy może wybrać BGN ;) Odpowiada że nie i musi EUR hehe. No dobra sobie myślę, mBank na pewno to odrzuci bo mam zablokowane na takie sztuczki 8-)
Jakież było moje zdziwienie że transakcja została ZAAKCEPTOWANA :shock: Zatkało mnie, rozwiązanie, które miało chronić nie działa...
Dostaje wydruk do podpisania a tam 12% :shock: :shock: drobnym druczkiem i cyrylicą że zostałem ostrzeżony i świadomie wybrałem EUR :lol: Na mBank zablokowane 25,91zł
Dla porównania w Polsce przy DCC na EUR terminal kroi na jakieś 7-8% kiedyś w ramach testu robiłem.

Co o tym myślicie? Dlaczego tak się stało?
Puścić reklamacje do mBank w ramach sportu? ;)
 Profil Relacje PM off
NBE322 uważa post za pomocny.

#3297 PostWysłany: 26 Maj 2023 18:41 

niebieski
Reklamuj
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#3298 PostWysłany: 26 Maj 2023 23:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
...i daj koniecznie znać, co odpisze mbank.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3299 PostWysłany: 27 Maj 2023 11:25 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@piotrkr @dmirstek
Ok, przyszło rozliczenie transakcji.
I...zostało to potraktowane jako bankomat :shock:
Załącznik:
Komentarz do pliku: Rozliczenie kantoru
kantor atm złote piaski .jpg
kantor atm złote piaski .jpg [ 8.43 KiB | Obejrzany 2391 razy ]

Rysunek czerwonego portfela w mBank oznacza bankomat.
Myślałem że to będzie jako zwykła płatność kartą tak jak się płaci w kantorach w Polsce a tu zdziwienie.
Dodatkowo typ transakcji "Wypłata kartą w oddziale wypłata gotówki kartą". Czyżby legendarne stare "Cash Advance"?
Nadal mam zagwozdkę, czy jeżeli wyłączyłby "surcharge" w ustawieniach to przeszłaby transakcja :?:
Tutaj załączam jeszcze kopie z terminala, wyraźnie widać DCC.
Załącznik:
Komentarz do pliku: Terminal w kantorze
kopia kantor bułgaria.jpg
kopia kantor bułgaria.jpg [ 373.91 KiB | Obejrzany 2391 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3300 PostWysłany: 27 Maj 2023 12:23 

złoty
Martinuss napisał(a):
Dla porównania w Polsce przy DCC na EUR terminal kroi na jakieś 7-8% kiedyś w ramach testu robiłem.

Rozumiem że w Polsce poprawnie odrzucało taką transakcje z DCC?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4262 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168 ... 214  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości