Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 657 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna
Autor Wiadomość
#601 PostWysłany: 04 Lut 2023 21:40 

niebieski
@lukket do wpływów EUR i dalszych płatności posiadając EUR ta wielowalutowa karta PKO BP ma jeden duży minus:
"Brak środków na podpiętym koncie skutkuje obciążeniem konta głównego (konta osobistego w PLN), z wyjątkiem sytuacji, w których transakcja realizowana jest bez blokady środków – wówczas nastąpi obciążenie rachunku podpiętego." Wynika z tego że płacąc w walucie nie obsługiwanej przez PKO BP nie ma możliwości zapłaty z salda EUR, gdyż domyślnie będzie próbował obciążyć PLN. Chyba że źle myślę i jest możliwość podpięcia karty aby domyślnym rachunkiem rozliczeniowym był zawsze EUR? Pytanie jak to wtedy PKO BP rozlicza.

Czy wiadomo która obecnie jest najlepsza karta podpięta do rachunku w EUR? Do niedawna był to Alior Kantor, mając EUR można było płacić w każdej walucie świata nawet PLN i szło po kursach MC, ale ponoć coś zmienili w ub roku. Taki plus Alior Kantor, że EUR jest domyślną walutą dla karty, w przeciwieństwie do powyższej karty PKO BP.

Wiem, że Citibank ma, gdzie ręcznie przepinamy kartę do rachunku w EUR, ale dawno nie sprawdzałem jak działa. Kiedyś było że wszystkie waluty szły bezpośrednio po kursach MC, poza USD/GBP/PLN - czy ktoś wie czy coś uległo zmianie w tej kwestii?

Czy są jeszcze jakieś karty wielowalutowe na rynku, które miałyby domyślnie EUR?
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#602 PostWysłany: 05 Lut 2023 01:33 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 11.1%
srebrny
@Mio skoro to ma być wynagrodzenie, to prawdopodobnie najlepiej, aby był to bank, a nie jakiś fintech.
Może Kantor Alior?
Mio lubi ten post.

#603 PostWysłany: 05 Lut 2023 03:31 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.9%
srebrny
Polecilem PKO bo autor pytania pytał o konkretną walutę która akurat jest w PKO obsługiwana, i do tego przydatną kartę kredytową.

A zasadę obsługi waluty do wysokości salda i dalej w PLN mają w pl chyba wszystkie banki z usługą wielowalutową...
 Profil Relacje PM off  

#604 PostWysłany: 05 Lut 2023 10:24 

lukket napisał(a):
A zasadę obsługi waluty do wysokości salda i dalej w PLN mają w pl chyba wszystkie banki z usługą wielowalutową...

... za wyjątkiem Revolut Bank UAB
Płaciłem w Czechach z konta w HUF.
Tzn. oni też domyślnie próbują z PLN, ale można subkonta "ukryć".
Głównego nie można ukryć, ale można PLN przenieść do sejfu. Efekt ten sam - pobierają z tego konta, gdzie są wystarczające środki.
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#605 PostWysłany: 05 Lut 2023 10:41 

Kri$ napisał(a):
Czytam, że AION ma dość dobre kursy EUR, GBP, USD, ale nie wiem jak wygląda u nich zakup w walucie np. AED, OMR, INR itp.

Aion ma chyba najlepsze kursy na rynku.
Tyle że oni nie ogarnęli płatności z subkont walutowych.
WSZYSTKIE płatności obciążają konto główne PLN.
 Profil Relacje PM off  

#606 PostWysłany: 05 Lut 2023 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 305 073
Krajów: 37 / 17.9%
niebieski
@Kri$ a czy Alior Kantor to to samo co bank Alior? Czy to dwa odrębne podmioty? Potrzebuję dla samego konta w SEK mieć konto w PLN i jakieś debetówki do niego?

@lukket PKO widziałem, że ma w ofercie SEK, ale ten bank sprawia wrażenie takiego co jest zawsze kilka kroków za innymi jeśli chodzi o obsługę www, apkę no i oczywiście beton w oddziałach... o kolejkach emerytów nie wspominając...

#607 PostWysłany: 05 Lut 2023 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 173 776
Krajów: 29 / 14.0%
srebrny
@Mio konto walutowe w Alior banku i Kantor Alior banku to dwie odrębne rzeczy. Alior nie oferuje konta walutowego w SEK, a w Kantorze mozesz już takie mieć (sam mam i korzystam, w tym na przelewy ze Szwecji). W Kantorze możesz zamówić kartę wielowalutową, która także bez prowizyjnie będzie obsługiwać konto w SEK.
 Profil Relacje PM off
Mio lubi ten post.

#608 PostWysłany: 05 Lut 2023 14:02 

niebieski
@lukket nie musiałaby to być dla mnie usługa wielowalutowa. Mógłby to być nawet sam rachunek w EUR z wyrobioną do niego kartą np Visa Classic. Ważne dla mnie aby głównym rachunkiem było zawsze EUR i żeby jakakolwiek waluta dalej szła bezpośrednio po kursach MC / Visa. Do tej pory Kantor Alior wydawał się bezkonkurencyjny bo wystarczyło mieć EUR i nie patrzeć zupełnie na walutę transakcji, nawet płacąc w Polsce szło po kursach MC, ale od kiedy zaczęli coś kombinować to nie wiem do końca jak korzystnie wychodzi płatność w PLN/USD/GBP.

@epikie warto wspomnieć że pomimo Alior Kantor to odrębny produkt od Alior Bank to:
- na infolinię dzwonimy tak naprawdę Alior Banku
- Nr klienta do logowania działa na obu platformach - mam tylko AK, a mogę zalogować się do platformy Alior Bank (co prawda hasło trzeba ustanowić jak przy pierwszym logowaniu)
- niektóre dane osobowe możemy zmienić wyłącznie w systemie online Alior Banku (które automatycznie zaktualizują się także po stronie Alior Kantor), nie ma możliwości zmiany ich w Alior Kantor (z tego co pamiętam to np adres zameldowania albo korespondencyjny)
- Alior Kantor ma fundusze gwarantowane przez BFG czyli jak bank, czego nie może powiedzieć ani Cinkciarz ani Walutomat
 Profil Relacje PM off
Mio lubi ten post.

#609 PostWysłany: 05 Lut 2023 16:26 

niebieski
Karta do konta walutowego w ING mi przychodzi tak na szybko do głowy, ale ona kosztuje 1,5 zł miesięcznie.
 Profil Relacje PM off  

#610 PostWysłany: 05 Lut 2023 16:50 

niebieski
f0ku5 napisał(a):
Karta do konta walutowego w ING mi przychodzi tak na szybko do głowy, ale ona kosztuje 1,5 zł miesięcznie.

Jeśli masz na myśli kartę debetową MC do konta w EUR to już widać że dla PLN i GBP (możliwe też dla USD) nie warto stosować:
https://www.ing.pl/indywidualni/karty/karty-za-granica
 Profil Relacje PM off  

#611 PostWysłany: 05 Lut 2023 16:52 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.9%
srebrny
Mio napisał(a):
@Kri$ a czy Alior Kantor to to samo co bank Alior? Czy to dwa odrębne podmioty? Potrzebuję dla samego konta w SEK mieć konto w PLN i jakieś debetówki do niego?

@lukket PKO widziałem, że ma w ofercie SEK, ale ten bank sprawia wrażenie takiego co jest zawsze kilka kroków za innymi jeśli chodzi o obsługę www, apkę no i oczywiście beton w oddziałach... o kolejkach emerytów nie wspominając...
No właśnie apka i www jest zadziwiająco przyzwoita. Korzystam od roku i niewiele jest powodów do narzekania. Kursy walut - musisz sobie porównać szczegółowo, ale nie jest źle.

Fakt, obsługa częściej jest niekompetentna niż ma wiedzę. Kolejki można ominąć przy wplywach powyżej 9k, wtedy w oddziałach z systemem kolejkowym masz jako posiadacz konta Aurum obsługę bez kolejki.

Ja jestem tam głównie dla kk Visa Infinite, ktora jest na ten moment najłatwiejszą do zdobycia kartą kredytową premium w Polsce, jest też MasterCard Platinum o nieco słabszych benefitach. Przy okazji kk przeniosłem resztę, bo nie chce mi się pilnować kilku kont.
 Profil Relacje PM off
Mio lubi ten post.

#612 PostWysłany: 05 Lut 2023 18:09 

niebieski
Raffles napisał(a):
f0ku5 napisał(a):

Jeśli masz na myśli kartę debetową MC do konta w EUR to już widać że dla PLN i GBP (możliwe też dla USD) nie warto stosować:
https://www.ing.pl/indywidualni/karty/karty-za-granica
Nie opłaca się jej używać do transakcji w PLN, bo zupełnie nie do tego służy. Jakakolwiek inna waluta zostaje przeliczona na EUR po kursie MC.
 Profil Relacje PM off
Raffles uważa post za pomocny.

#613 PostWysłany: 01 Mar 2023 17:10 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
Nie ma tematu odpowiedniego to dam tutaj.

Potrzebuję zrobić przelew z polskiego banku (ewentualnie Revolut) na niemieckie konto. Gdzie mogę to zrobić najszybciej? Przelew ma dotrzeć 3 marca najpóźniej.
 Profil Relacje PM off  

#614 PostWysłany: 01 Mar 2023 17:17 

niebieski
np. z revoluta na n26 środki są po chwili zaksięgowane
 Profil Relacje PM off  

#615 PostWysłany: 09 Mar 2023 16:13 

kruczi napisał(a):
np. z revoluta na n26 środki są po chwili zaksięgowane
Revolut wysyła EUR przez Sepa Instant.
Jeśli bank docelowy obsługuje to tak będzie.
 Profil Relacje PM off  

#616 PostWysłany: 11 Mar 2023 11:41 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.9%
niebieski
Jesli ktos ma troche EUR i chce bezpiecznie ulokowac, to polecam bunq.
Bezplatne KO jest aktualnie oprocentowane na 1.56% (nie ma od tego podatku).

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#617 PostWysłany: 11 Mar 2023 12:48 

złoty
p.wl napisał(a):

To że zagraniczny bank nie pobiera podatku od nierezydentów, nie oznacza, że nie ma podatku.
Dochody z odsetek uzyskane w zagranicznym banku podlegają opodatkowaniu w Polsce podatkiem ryczałtowym w stawce takiej samej jak podatek Belki - 19%. Trzeba dopisać ten podatek samodzielnie do zeznania PIT-38 (tzw. "giełdowy", na dochody kapitałowe) i zapłacić.
 Profil Relacje PM off  

#618 PostWysłany: 12 Mar 2023 21:17 

niebieski
p.wl napisał(a):
Jesli ktos ma troche EUR i chce bezpiecznie ulokowac, to polecam bunq.
W BlackCatCard jest od daaawna 2.2 na rachunku i niedługo planują podnieść
 Profil Relacje PM off  

#619 PostWysłany: 12 Mar 2023 21:20 

niebieski
meczko napisał(a):
p.wl napisał(a):

To że zagraniczny bank nie pobiera podatku od nierezydentów, nie oznacza, że nie ma podatku.
Dochody z odsetek uzyskane w zagranicznym banku podlegają opodatkowaniu w Polsce podatkiem ryczałtowym w stawce takiej samej jak podatek Belki - 19%. Trzeba dopisać ten podatek samodzielnie do zeznania PIT-38 (tzw. "giełdowy", na dochody kapitałowe) i zapłacić.
Prawdopodobieństwo, że to wyjdzie jest bliskie zeru
 Profil Relacje PM off  

#620 PostWysłany: 12 Mar 2023 21:42 

złoty
@pasta, mógłbyś się zdziwić. W ramach UE banki mają obowiązek przekazywania właściwym urzędom skarbowym corocznej informacji o prowadzonych przez siebie rachunkach bankowych nierezydentów. Czyli informacja o rachunku osoby z polską rezydencją podatkową trafia do polskiego urzędu skarbowego. Oczywiście osobną sprawą jest, co polskie urzędy skarbowe z taką informacją robią. Podatki od odsetek na rachunku w EUR to z reguły tak groszowa sprawa, że pewnie po prostu odpuszczają temat.
 Profil Relacje PM off
kumkwat_kwiat lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 657 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości