Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ruch lewostronny
#1 PostWysłany: 27 Mar 2012 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Nigdy nie prowadzilem samochodu w kraju z lewostronnym ruchem.
Chciałbym zapytac Was o Wasze doświadczenia.
Jak szybko sie przestawiliscie, jakie wrazenia etc.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Re: Ruch lewostronny
#2 PostWysłany: 27 Mar 2012 22:09 
Awatar użytkownika

srebrny
correos napisał(a):
Nigdy nie prowadzilem samochodu w kraju z lewostronnym ruchem.
Chciałbym zapytac Was o Wasze doświadczenia.
Jak szybko sie przestawiliscie, jakie wrazenia etc.

To zależy od kierowcy, jeden łapie szybciej drugi wolniej. Jedna istotna rada - zapomnij o oglądaniu się do tyłu przez prawe ramie ;-)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Mar 2012 22:12 

niebieski
dla mnie najgorsze było rondo, szczególnie takie z dwoma pasami, bo oni jadąc przez nie na wprost korzystają z zewnętrznego pasa.

ogólnie kultura kierowców jest inna niż w Polsce. kierujący za wszystko sobie dziękują podnosząc z kierownicy dłoń z wyprostowanymi palcami.

ja jako osoba silnie praworęczna miałam jeżdżąc nie zbyt nowym autem miałam czasami problem ze zwalnianiem ręcznego, musiałam używać prawej ręki. :D

na wsiach są dosyć wąskie, kręte dobrej jakości drogi, w niektórych sytuacjach trzeba cofnąć parę metrów i przepuścić jadącego z przeciwka, a on w zamian za to podniesienie rękę. ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Mar 2012 22:15 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
W Irlandii jezdza wybitni mistrzowie kierownicy :D uwielbiaja jezdzic w slimaczym tempie wewnetrznymi pasami na 2-pasmowkach :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Mar 2012 00:33 

Dołączę się z radą po przejechaniu ładnych paru tysięcy km w UK (może komuś życie uratuję :D ). Generalnie przestawić się dość łatwo, zwłaszcza że ruch jest duży i się jedzie po prostu za innymi. Ale kilka razy mnie zmroziło, i zawsze w tych samych okolicznościach - zawracając na pustawych podmiejskich drogach włączał się automat i trafiałem na prawy pas. Tak było i na samym początku i gdy już dobrze oswoiłem się z ruchem lewostronnym, więc radzę w takiej sytuacji uważać. Znajomy, rezydent w Anglii już od dłuższego czasu, mówi że też mu się to nadal zdarza.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Mar 2012 02:25 

Nigdy nie kombinuj, że samochody jeżdżą lewą stroną, to muszę spojrzeć się w prawo, to jest zbyt intuicyjne i umysł płata figla, zamiast sprawdzać drugą stronę lepiej wyrobić sobie nawyk sprawdzania obu stron przy włączaniu się do ruchu. Ogólnie przestawić się łatwo, ale odradzałbym na początek duże miasta. Błędy można popełnić na samym początku jak dopiero uczymy się jazdy po drugiej stronie, ale też po kilku dniach, tygodniu kiedy czujemy się bardziej komfortowo, rozluźniamy i zadziałamy intuicyjnie.
Ogólnie radziłbym
-dać sobie trochę czasu na start
-nie rozpraszać się rozmowami itp. przynajmniej na początku
-pomóc sobie GPS
-nie pchać się do wielkich miast kiedy zaczynamy
Poza sprawą oczywistą jaką jest ruch po przeciwnej stronie trzeba też przyzwyczaić się do innych rozwiązań drogowych. Ja zrobiłem błąd,jak dojeżdżałem do ronda i zobaczyłem znak, że lewy pas skręca w lewo, prawy jedzie prosto, więc zmieniłem intuicyjnie na prawy, ale u nas te pasy są dużo dłuższe, w UK zdarzają się takie po 10m. więc dopóki nie spostrzegłem, że coś niegra jechałem pod prąd.

#7 PostWysłany: 28 Mar 2012 07:32 

Zbanowany
niebieski
Ja uważam po tygodniowym pobycie na Cyprze, że stosunkowo łatwo jest się przestawić, nawet jeśli chodzi o ronda, czy nawyk patrzenia w inną stronę czy coś nie nadjeżdża. Po 1-2 dniach już było ok.
Jednego jednak nie potrafiłem do końca pobytu opanować, chodziło o ocenę ilości miejsca z lewej strony, wymijając samochód stojący na lewym poboczu zawsze robiłem to dość szerokim łukiem, podczas gdy w Polsce mogę ominąć samochód niemal na styk wiedząc, że go nie dotknę lusterkiem.
Objawiało się to też na autostradach, że często wjeżdżałem na linię oddzielającą pas awaryjny od pasu do jazdy.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Mar 2012 12:10 

Przywyknąć w miare latwo :) Po paru km jazda jest intuicyjna. Mozesz miec problemy z biegami bo skrzynia jest identyczna wiec lewa reka wrzucasz biegi w przeciwnym kierunku niz prawa :) tak wiec 1ka jest od siebie a nie do siebie :P Raczej nikomu z mojej rodziny i znajomych to nie stwarzalo problemow :) dla mnie jazda po lewej jest wygodniejsza niz po prawej (ronda). W uk ronda sa bardzo fajne skonstruowane i bardzo czesto lewoskręty na rondach sa bezkolizyjne. Anglicy rzadko uzywaja kierunkow, na rondach przy wjeździe wlaczaja kierunki jak na krzyzowkach normalnych a przy zjezdzie juz im sie nie chce :) Zjezdzaja z obu pasow wiec to moze mylic. Powodzenia
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Mar 2012 01:12 

Przecież w Polsce prawoskręt na rondzie też jest cżęsto bezkolizyjny.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:01 

Loty: 7
Kilometry: 5 251
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Wznawiam temat. Czy ktoś z Was próbował kiedyś prowadzić auto lewą stroną drogi? Np. na Cyprze. Jakie są Wasze doświadczenia i wskazówki? Czy należy się tego obawiać? Wczoraj na targach turystyki w Warszawie przy stoisku cypryjskim dowiedziałem się, że samochody tam wypożyczane mają czerwone rejestracje. To znak dla miejscowych, że trzeba na tych kierowców uważać. Zdarza się, że ktoś wjedzie na rondo w innym kierunku, ale podobno podchodzą do tego z życzliwością i uśmiechem, a nie z agresją. Co Wy o tym wszystkim sądzicie? Napiszcie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:32 

Loty: 121
Kilometry: 264 274
Krajów: 31 / 14.5%
dos70 napisał(a):
Wczoraj na targach turystyki w Warszawie przy stoisku cypryjskim dowiedziałem się, że samochody tam wypożyczane mają czerwone rejestracje. To znak dla miejscowych, że trzeba na tych kierowców uważać. Zdarza się, że ktoś wjedzie na rondo w innym kierunku, ale podobno podchodzą do tego z życzliwością i uśmiechem, a nie z agresją.

Jest tak jak piszesz, samochody z wypożyczalni mają rejestrację czerwone lokalne jak dobrze pamiętam są żółte. Rady takie same jak te powyżej, przynajmniej na początku skupić się na drodze, nie rozmawiać nie bawić się radiem i będzie w porządku. Ronda są tak skonstruowane że ciężko wjechać pod prąd, tym bardziej nie jest się na nim samemu więc można patrzeć jak jadą inni i wtedy nie ma szans na pomyłkę. Bardziej trzeba się skoncentrować przy wyjeździe z drogi podporządkowanej. To nic nadzwyczajnego i nie zwykłego więc nie macie czego się obawiać. Jeżeli już mówimy o Cyprze niech was nie zdziwi że jeżeli jest sygnalizacja świetlna a drogę przecina tylko przejście dla pieszych a pieszy już opuścił pasy wszyscy ruszą mimo czerwonego światła.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Kwi 2012 20:50 

Mieszkam blisko ronda i już nie raz widziałem jak osoby robiły te rondo w druga stronę(nie koniecznie byli z angli ) :p Wszystko zależy od przyzwyczajenia się do nowego sposobu jazdy :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 22 gości