Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 279 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 22 Sie 2017 19:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Nie jestem expertem w temacie, ale czemu nie pozostawic lasu czy puszczy w spokoju, skoro przetrwaly tysiace lat, to przypuszczam, ze potrafia sie same zregenerowac, bez wspomagania i przede wszystkim wycinki? ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Tomek Zien lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#142 PostWysłany: 22 Sie 2017 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Bo pozyskiwanie drewna to jest wielki interes, chodzi o dużą kasę. Nie tylko dla ludzi zatrudnionych przy wycince, chociaż dla nich oczywiście też. Ale przede wszystkim dla lasów państwowych i ministerstwa. Jest jeszcze podatek leśny dla samorządów lokalnych. Od wielu lat postuluje się powiększenie parku narodowego ale żadna ekipa, lewicowa, prawicowa czy pośrodkowa tego nie przeprowadziła, wszystkie projekty przyrodników upadły. A na Białorusi ochronie podlega cała puszcza. Można?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#143 PostWysłany: 22 Sie 2017 21:38 

niebieski
sko1czek napisał(a):
Bo pozyskiwanie drewna to jest wielki interes....

A propos leśnego interesu,uszczęśliwiania na siłę i poprawy humoru dziś "ostrzyżonym" :P

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#144 PostWysłany: 23 Sie 2017 00:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sko1czek napisał(a):
Bo pozyskiwanie drewna to jest wielki interes, chodzi o dużą kasę. Nie tylko dla ludzi zatrudnionych przy wycince, chociaż dla nich oczywiście też. Ale przede wszystkim dla lasów państwowych i ministerstwa. Jest jeszcze podatek leśny dla samorządów lokalnych. Od wielu lat postuluje się powiększenie parku narodowego ale żadna ekipa, lewicowa, prawicowa czy pośrodkowa tego nie przeprowadziła, wszystkie projekty przyrodników upadły. A na Białorusi ochronie podlega cała puszcza. Można?

Zaczynam powoli rozumiec, ze to jakas gruba sprawa. ;)
Uwazam, ze taka ingerencja czlowieka w ekosystem lasu pozostawia trwale nieodwracalne slady.
Puszcza to wielkie dziedzictwo kulturowo przyrodnicze.
Temat mnie bardzo interesuje, od lat planuje pojechac do Puszczy Bialowieskiej i jest na topie mojej listy marzen, ale wyglada na to, ze musze sie pospieszyc, zanim zostanie uszkodzony ekosystem przez nieodpowiedzialne organy.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 23 Sie 2017 07:41, edytowano w sumie 1 raz
Białowieskiej nie Białowiejskiej
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 23 Sie 2017 00:35 
Awatar użytkownika

srebrny
mamy duże potrzeby finansowe które trzeba z czegoś pokryć
ja tak to widze

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#146 PostWysłany: 23 Sie 2017 00:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Jesli to, co przynosi dochod z turystyki zostanie zniszczone, to na dluzsza mete beda powazne straty. ;)
Na coraz bardziej popularnej ekoturystyce nasz kraj moglby zarobic potezne pieniadze.
Przyroda byla od zawsze i nadal jest zrodlem utrzymania dla wielu osob.
Podoba mi sie, jak kraje np. Kostaryka, czy nawet niektore zdrowo myslace kraje afrykanskie stawiaja na ekoturystyke, przynoszacej dochody miliardow USD. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 23 Sie 2017 01:00 
Awatar użytkownika

srebrny
akurat to tak nie działa
nawet jak zostawia 20 km² z tabliczka "puszcza" to turyści będą przyjeżdżać
a całej puszczy nie maja zamiaru wyciąć

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 23 Sie 2017 01:20 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
-- 23 Sie 2017 01:03 --

Tom K napisał(a):
To będzie mój ostatni post, ponieważ szkody pary w gwizdek, z kimś kto tkwi w swoim "leśniczym" wyobrażeniu lasu jak z obrazka, gdzie wszystkie drzewa równiutko rosną w rzędach, jest piękna wijąca się ścieżka, a gdzieś tam w oddali wygląda zza sosny sarenka. Drzewka ponadto można sobie potem pięknie wyciąć i poukładać jak zapałeczki.
A świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Nigdzie nie twierdziłem tego co napisałeś powyżej - jedynie chciałem podzielić się swoją wiedzą na temat pracy leśników gdyż w jedynie słusznych mediach przedstawiani są oni jako latający z toporami dewianci, który nie robią nic innego jak tylko wycinają drzewa. Tylko czemu mnie to nie dziwi że tak piszesz ?
Tom K napisał(a):
Myślałem, że jednak znajdziesz trochę naukowych opinii tych znających się, jak mówisz, na rzeczy leśników
Chyba coś przespałeś. JAKO JEDYNY w tej dyskusji wskazałem bardzo obszerne naukowe opracowanie o korniku drukarzu. A nie jakieś listy, apele, stanowiska itp bzdury bez jakiejkolwiek wartości naukowej. Przecież skoro w TVN-nie powiedzieli lub w Wyborczej napisali że "autorytety" napisały, protestowały itd to jest to prawda objawiona. Tylko czemu znowu .... to mnie nie dziwi ?
Skoro oficer prowadzący postawił zadanie to "spontaniczny aktyw" od razu bierze się za robotę. (taki żarcik :mrgreen: )
Tom K napisał(a):
Odnosząc się (jak mówiłem po raz ostatni) do pewnych zagadnień
1) Oparcie o wpisanie całości do UNESCO ma dokładnie takie samo znaczenie jak Twoja odpowiedź @jar188 ,że niby podstawowy fakt jest taki, że PB to BPN + 3 nadleśnictwa. Rozumiem, że rolą nadleśnictwa jest tylko pozyskiwanie drewna?? Chronić już nie musi? O traktowaniu PB jako całości wiąże się również np pojęcie fragmentacji siedlisk, ale po co o tym wspominać, przecież to zupełnie nie ma nic związanego z lasem i zaraz wpleciesz jakiś swój uroczy żarcik.

1. Zacznij od lektury ustawy o lasach, potem zapoznaj się z tym co LP zrobiły w tym temacie w PB a potem dopiero pisz inaczej kompromitujesz się po całości (a piszę to bez odrobiny złośliwości)
2. Trzeba mieć poczucie humoru a nie być smutasem.
Tom K napisał(a):
3) Wspominka o latach 50,60 i rzekomym braku regulacji w czasach aktualnych tylko podkreśla, że pojęcie masz mgliste.
Oświeć mnie zatem chętnie się czegoś dowiem. Jakoś od nikogo kto kwestionuje to co napisałem nie doczekałem się żadnych konkretów, danych statystycznych, poważnych opracowań naukowych itp Same pierdoły i banialuki i kółko te same teksty. I znowu muszę napisać: tylko dlaczego mnie to nie dziwi ?
Tom K napisał(a):
4) Odnośnie Szwecji - no pękam z dumy, możesz mi powiedzieć jak można wyciąć powalone drzewa? Porównując także wszelkie działania związane z lasami, w Polsce i w Szwecji, naturalnie wiesz i masz w małym palcu, że lesistość Szwecji to 75%, a Polski 30%, przy czym Szwecja ma o 30% większa powierzchnię? Na marginesie już, nie wiem czemu w ogóle dopuszczasz niegodziwe porównywanie reszty Europy, z Polską która przecież jest jedyną pozostała ostoją normalności :lol:

1. A jak można wyciąć powalone drzewa w Polsce ? Można trzeba tylko wiedzieć jak. Proponuję przed pisaniem tego typu słów zapoznać się z pojęciami odnośnie drzew: złomy i wywroty. Nauki nigdy za wiele.
2. Co ma za znaczenie poziom lesistości do faktu postępowania po wystąpieniu kataklizmu. Dlaczego w Polsce nie możemy zrobić tego co się robi w Szwecji ? Czemu tam nikt nie pozostawił tych drzew samych sobie ? Czemu tam pozyskano drewno i nikt się nie martwił bioróżnorodnością ? Tam to są dopiero monokultury świerkowe jak ta lala więc aż się prosiło by to zostawić i niech przyroda robi sobie co chce. Cały postępowy świat bił by brawo ale ... piły poszły w ruch bo "aktyw" dostał prikaz "morda w kubeł". Za duża kasa tam była.
Tom K napisał(a):
To by było na tyle. Nie osiągniemy konsensusu chociaż jak już napisała @olus sam piszesz czasem jakie powinno być podejście do tego problemu, przy czym popierasz podejście przeciwstawne.
Widać nie przeczytałeś ze zrozumieniem.
Tom K napisał(a):
Przez 7 stron wątku nie zamieściłeś, poza górą teorii, żadnej wiążącej informacji czy konkretnej analizy
Po za wywiadem z "autorytetem" ze Szwecji itp nie przeczytałem tu nic co by się nawet otarło o naukę. Jak zawsze - cudze chwalicie, swego nie znacie. Ponownie odsyłam do obszernego opracowania o korniku.
A tu takie małe co nieco w odpowiedzi na apel "środowisk akademickich" (wrzucam specjalnie dla @olus bo pewnie nie czytała, przepraszam ale innego źródła pełnego listu na szybko nie znalazłem) http://prawy.pl/54284-zastepca-dyrektor ... h-uczelni/

Cytuj:
Szanowni Panowie

Prof. Wojciech Nowak – Rektor UJ
Prof. Marcin Pałys – Rektor UW
Prof. Jan Szmidt – Rektor PW
Prof. Jerzy Duszyński – Prezes PAN

postanowiłem napisać ten list w reakcji na Panów apel dotyczący Puszczy Białowieskiej.
Uważam, że tak należy uczynić w sytuacji, gdy nie zgadzam się z treścią innego listu czy dokumentu, w sprawie która jest mi szczególnie bliska. Milczenie oznaczałoby, że zgadzam się z tym, co jest napisane w wystąpieniu Szanownych Panów Profesorów.

Panów apel, moim zdaniem, powiela informacje z artykułów prasowych, bez sprawdzenia użytych tam stwierdzeń. Zważywszy pozycję Panów Profesorów apel ma istotny wpływ na kształtowanie opinii publicznej. Jestem zaniepokojony, gdyż żaden z Panów nie miał wątpliwości, co do treści apelu i użytych argumentów, a także w moim odczuciu nie sprawdził stanu wiedzy, czy choćby wysłuchał innych opinii. Jest to dla mnie tym bardziej zastanawiające, że stoicie Panowie na czele instytucji, które prowadzą badania naukowe (także na terenie Puszczy Białowieskiej). I jak przystało na ludzi nauki, powinni Panowie weryfikować „fakty medialne”, szczególnie w przypadku publicznego zabierania głosu odnośnie do spraw, które nie są przedmiotem Panów zainteresowań badawczych.
Ostatnio różne środowiska naukowe i artystyczne wypowiadają się na temat Puszczy w sposób zdecydowany, nie mając nawet podstawowej wiedzy o dynamice ekosystemów i o zjawiskach, które w nich zachodzą. Nawet Academia (magazyn PAN) zamieściła, bez żadnego komentarza, pełen przekłamań wywiad na jej temat. Grupa 33 dziekanów i prodziekanów wydziałów biologicznych, artyści, intelektualiści…. A teraz Panowie Rektorzy i Pan Prezes PAN.

Sygnowanie przez Panów apelu zawęża pole dyskusji i nie ułatwia zaistnienia poważnej debaty opartej o wyniki badań naukowych. Czy radykalizm stwierdzeń znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych? Mam nadzieję, że zagadnienia ochrony przyrody nie stają się pretekstem do walki politycznej.
Aż ciśnie mi się na usta pytanie: kiedy byli Panowie ostatni raz w Puszczy Białowieskiej? Jakie wyniki badań spowodowały tak zdecydowane stwierdzenie?

Odnoszę wrażenie, że głos naukowców zaangażowanych w badania Puszczy nie może się przebić do mediów. Sensacja wygrywa z pracą organiczną… Nic media nie piszą o opinii uczonych (w tym członka PAN), którzy już w 2013 roku w swoim apelu do ówczesnych władz, przewidzieli dramat zamierania lasów białowieskich wskutek błędnych decyzji Głównego Konserwatora Przyrody. Niestety ten scenariusz się na naszych oczach realizuje.

Publikatory milczą o opinii pracowników Instytutu Dendrologii PAN (czy Pan Prezes PAN przed podpisaniem apelu zapoznał się z opiniami macierzystych jednostek naukowych? Wszak Jego zakres kompetencji badawczych jest odległy od materii, w której się wypowiada), milczą o liście 46 przedstawicieli środowiska nauk przyrodniczych i leśnych (w tym członków PAN), o opinii niezależnych ekspertów z uniwersytetów w Getyndze i Nowym Brunszwiku, Polskiego Towarzystwa Leśnego, Zakładu Lasów Naturalnych, Instytutu Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania PAN, czy choćby współtwórcy Greenpeace Canada i działacza Greenpeace International.

Środowisko przyrodników dawno zostało podzielone. Wyniki niektórych badań, często fragmentaryczne, są wykorzystywane do poparcia głoszonych poglądów. Ponieważ bywają one krańcowo różne, więc prowadzi to do, trwającego już długo, konfliktu lub co najmniej rozbieżności zdań – na razie z brakiem szansy na porozumienie, szczególnie wobec wypowiedzi ludzi utytułowanych, choć laików w zakresie ochrony przyrody. A spór dotyczy tylko tego: czy stosować czynną, czy bierną ochronę przyrody i jaki jest cel ochrony Puszczy Białowieskiej? Spór ten powinien być rozstrzygany poprzez wiedzę i całościowe postrzeganie ekosystemów.

Szanowni Panowie Profesorowie,

Jeżeli już wkroczyli Panowie (reprezentujący odległe od tematyki sporu dziedziny naukowe: nauki medyczne, nauki chemiczne, nauki techniczne, biochemię) na ścieżkę opiniotwórczą, pozwólcie się zaprosić do Puszczy, zobaczcie o czym piszecie, poznajcie opinie naukowców zajmujących się ekosystemami leśnymi i ich dynamiką, a nie opierajcie się jedynie na doniesieniach prasowych.
Zapraszam Panów, w dowolnie wybranym terminie, do poznania tego wspaniałego obiektu przyrodniczego. Z radością będę Panów przewodnikiem.

Prof. dr hab. Tomasz Zawiła-Niedźwiecki
Przewodniczący Komitetu Nauk Leśnych i Technologii Drewna PAN
Zastępca dyrektora generalnego Lasów Państwowych

Tom K napisał(a):
Ale Ty posadziłeś 100 000 drzew
W przeciwieństwie do tych "ekologów walczących" to zrobiłem a 99,9% z nich nawet nie zbliżyło się do 1/100 tego wyniku. :mrgreen:
A jak u Ciebie w tym temacie ?

-- 23 Sie 2017 01:18 --

becek napisał(a):
ja tak to widze
Becek tak się składa że LP dołożą do tego "interesu" jakim jest usunięcie drzew zasiedlonych przez kornika w PB. Koszty pozyskania poszczególnych drzew w tych warunkach są większe od kwoty otrzymanej ze sprzedaży drewna z tych drzew ale.... zawsze można dorobić spiskową teorię. :lol:

-- 23 Sie 2017 01:20 --

cccc napisał(a):
Nie jestem expertem w temacie, ale czemu nie pozostawic lasu czy puszczy w spokoju, skoro przetrwaly tysiace lat, to przypuszczam, ze potrafia sie same zregenerowac, bez wspomagania i przede wszystkim wycinki? ;)
Pozdr.
Najpierw DOWIEDZ się proszę gdzie te drzewa są wycinane a gdzie przetrwały tysiące lat i nikt ich nie rusza. Gdzieś tam dzwonią ale w jakim kościele ?

Ostatnio edytowany przez zulu 23 Sie 2017 01:39, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 23 Sie 2017 01:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@zulu, moge zapytac czy pracujesz w resorcie lesnictwa, skoro jestes tak dobrze oswojony z tematem, przyznam ze Twoje posty maja sens? :)
Pozdrawiam i dobrej nocki.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 23 Sie 2017 01:30 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
@cccc
Pisałem już kilka razy. Nie pracuje w LP, ministerstwie ochrony środowiska ani w innej instytucji bezpośrednio lub pośrednio związanej z LP, MOŚ, itp. Ktoś tam chciał zajrzeć w mój dyplom ale ... spietrał jak chciałem go pokazać a przecież miło by było spokojnie sobie pogadać przy wódeczce. Sam bym postawił butelkę lub dwie. :mrgreen:

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Sie 2017 08:56, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#151 PostWysłany: 23 Sie 2017 10:01 

Może w Białowieży się spotkamy, żeby przedyskutować przy "kielonku" , co robimy w końcu z tymi lasami ? :D

Byłem tam miesiąc temu [ dlatego inspiracja do założenia tego tematu] i bardzo mi się tam podobało. Białowieża to taka wielka polana w środku puszczy. Fajne knajpki tam też można znaleźć... ;)

A co do PB to ledwo liznąłem. Teraz bogatszy w wiedzę z tego wątku, inaczej bym to wszystko odbierał. Było zwiedzanie z przewodnikiem PTTK, ale akurat był komplet , a my czasu za bardzo nie mieliśmy. Trzeba dokończyć ten temat....
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#152 PostWysłany: 23 Sie 2017 10:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Pracuje z biologami, naukowcami, leśnikami i każdy z nich w głowę się puka jak słyszy o "ratowaniu Puszczy przed kornikiem poprzez wycinkę drzew".
Z relacji osób, które były na miejscu wiem, że nie wycinają tam tylko chorych, zainfekowanych świerków. Wycinają WSZYSTKO jak leci, świerki, dębu, wszystko co się trafi.
Nawet w "Teleexpresie" czy "Wiadomościach" jak pokazywali materiał filmowy o wycince, było widać leżące, dopiero co wycięte dębiny. Oczywiście komentarz był o "diabelskim, żarłocznym korniku i biednych świerkach".
Nie będę wspominał o biologii kornika, który atakuje tylko chore drzewa, czy o sezonowych fluktuacjach liczebności ( model Lotki-Volterry również się tu sprawdza), które są naturalne.
Minister Środowiska jak wiadomo jest leśnikiem z zawodu. Dla niego leżące drewno w lesie to strata, a z biologicznego punktu widzenia leżące stare drzewa są niezwykle istotnym siedliskiem w ekosystemach leśnych nie tylko dla zwierząt, roślin, ale i również mchów i porostów.
Wycinane "suche" drzewa nie zawierają już pod korą kornika, bo co on miałby tam robić ?!! Wycinka ma na celu napchać pieniędzmi kieszenie
www.okruszek.org.pl
www.pustamiska.pl

Ostatnio edytowany przez Washington, 23 Sie 2017 11:44, edytowano w sumie 1 raz
Czy mogą w dyskusji przestać padać zdania o polityce rządu lub poprzednich rządów?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#153 PostWysłany: 23 Sie 2017 10:25 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
@zulu
W jednym z pierwszych wpisów w tym wątku twierdzisz, że obecny spór o Puszczę Białowieską ma podłoże polityczne czyli, jeśli dobrze rozumiem, jest atakiem na obecną ekipę rządzącą. Później piszesz jednak, że zdania naukowców są podzielone. W moim odczuciu obecnie panujący minister środowiska odnosi się do przeciwników w tym sporze lekceważąco.
spór o ochronę puszczy toczy się dużo dłużej. Można zapoznać się z tą historią np. na prawicowym blogu salon24.pl, zachęcam do lektury nie tylko ostatnich, współczesnych akapitów:
https://www.salon24.pl/u/srodowiskowiec ... ej-i-lewej

Niesprawiedliwe jest sprowadzanie protestu wielu uczciwych, zaangażowanych w ochronę przyrody aktywistów, poświęcających czas, energię, narażających swoje bezpieczeństwo do akcji politycznej. Bo większość z nich przykuwa się do drzew i blokuje sprzęt z pobudek altruistycznych, w przekonaniu, że walczą o dobro, które inaczej będzie bezpowrotnie utracone.

zulu napisał(a):
-- 23 Sie 2017 01:03 --
becek napisał(a):
ja tak to widze
Becek tak się składa że LP dołożą do tego "interesu" jakim jest usunięcie drzew zasiedlonych przez kornika w PB. Koszty pozyskania poszczególnych drzew w tych warunkach są większe od kwoty otrzymanej ze sprzedaży drewna z tych drzew ale.... zawsze można dorobić spiskową teorię. :lol:

-- 23 Sie 2017 01:20 --

cccc napisał(a):
Pozdr.
Najpierw DOWIEDZ się proszę gdzie te drzewa są wycinane a gdzie przetrwały tysiące lat i nikt ich nie rusza. Gdzieś tam dzwonią ale w jakim kościele ?

W związku z pierwszym cytatem mam pytanie: skoro pozyskiwanie drewna nie przynosi dochodów netto, to skąd Pan minister wyliczył kwotę strat na ponad 3 mld złotych? Mówię o sytuacji dosotosowania się do wyroku Trybunału czylli wstrzymania wycinki.

Co do drugiego cytatu, poczytaj sobię tę część zalinkowanej historii sporu o puszczę, która rozpoczyna się w latach 90-tych. Od tego czasu, w sposób cykliczny, okresowo wychodziły na jaw afery wycinania ponad stuletnich drzewostanów, tak było podczas rządów zmieniających się kolejno, rozmaitych ekip politycznych, wycinki dokonywano pod różnymi pretekstami, np. zapewnienia bezpieczeństwa pracowników leśnych (bo stare drzewa mogą się obalić???).
Po prostu puszcza wymaga ochrony, także ochrony przed pazernością leśników. Białorusini sukcesywnie objęli ścisła ochroną całą swoją część puszczy. A my?

w jaki sposób zwiększono ochronę naszego najcenniejszego lasu? Czy trwa dyskusja nt. stopniowego poszerzenia obszaru BPN? Powstały nowe rezerwaty? Gdzie dyskusja z naukowcami o którą apelowali bodajże członkowie PAN?
Mydli się oczy zwalczaniem kornika, który zaatakował świerki...

Ostatnio edytowany przez Washington, 23 Sie 2017 11:51, edytowano w sumie 1 raz
Wycieto fragmenty polityczne. Proszę przestać dyskutować o polityce (nawet w kulturalny jak w tym poscie sposób).
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Tom K uważa post za pomocny.

#154 PostWysłany: 23 Sie 2017 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
@Washington To jedynie na chwilę. Jak może nie być całkowitego braku polityki, skoro decyzje zapadają na odpowiednich szczeblach, stricte związanych z polityką. Jak chcesz inaczej dyskutować?

Ostatnio edytowany przez Washington, 23 Sie 2017 11:58, edytowano w sumie 1 raz
Ciach fragmenty o mediach z obraźliwym epitetem
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

#155 PostWysłany: 23 Sie 2017 11:54 
Site Admin

Loty: 542
Kilometry: 1 003 793
Krajów: 82 / 38.3%
Bardzo upraszam o zaprzestanie dyskusji o dzialaniach politycznych teraz lub w przeszlosci. Inaczej temat ponownie trzeba będzie zamknąć

@Tom K dlatego też temat już raz był zamknięty bo moderator stwierdził że możliwości dyskusji NIEobejmujace politykę się wyczerpały
Abcn lubi ten post.

#156 PostWysłany: 23 Sie 2017 12:14 

niebieski
Washington napisał(a):
Bardzo upraszam o zaprzestanie dyskusji o dzialaniach politycznych...

w temacie związanym z wycinka lasów, która jest... decyzją polityczną. W dziale "luźne gatki". No ja o tym właśnie poruszyłem temat, który został wrzucony do "nadgorliwych moderatorów", gdzie chyba część z tych moderatorów powinna się czuć jak u siebie w domu :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#157 PostWysłany: 23 Sie 2017 13:26 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Czując się wywołana przez @zulu, chociaż miałam się już nie udzielać, pozwolę sobie na ogólniejszą refleksję. Skłoniło mnie do tego po raz kolejny lekceważące nazywanie znanego profesora leśnictwa ze Szwecji "autorytetem", jak również podobne podejście do polskich naukowców.
Ostatnio zdarzyło mi się przeczytać kilka internetowych dyskusji z tak zwanymi antyszczepionkowcami. Ponieważ analogie z dysktuowanym tu zagadnieniem są wręcz ewidentne, pozwolę sobie porównać te dwa tematy.

Ktoś, kto jest laikiem i nie interesuje się zbyt głęboko danym tematem może odnieść wrażenie, że istnieją jakieś dwie równorzędne grupy autorytetów spierających się ze sobą. Tymczasem prawda jest taka, że wszelkie rzetelne badania potwierdzają skuteczność szczepionek i brak ich związku z wywoływaniem różnych chorób - tak samo jak rzetelne badania prowadzone na całym świecie pokazują jakie jest odpowiednie podejście do problemu gradacji kornika w lasach chronionych (źródła zamieszczałam, po raz kolejny nie będę, a nawet opracowanie o korniku zamieszczone przez @zulu potwierdza te tezy).
Ale są przecież lekarze, którzy są przeciwnikami szczepień. Tak owszem - w Polsce jest ich kilku, na chyba kilkadziesiąt tysięcy wszystkich w zawodzie, na świecie zapewne podobna proporcja, co więcej często ci "anty" albo są oszustami, albo mają odebrane prawo wykonywania zawodu. Tak samo w przypadku lasów - ogromna większość naukowców, w tym leśników (tak, część leśników to też pracownicy naukowi) ma takie same poglądy, a tak się składa, że tym którzy mają zdanie przeciwne bardzo często można zarzucić zwykły konflikt interesów.
W przypadku szczepień, jak już nie daje się udowodnić swoich tez za pomocą badań naukowych, natychmiast pojawia się pojęcie "bigpharmy", przekupnych lekarzy lub światowego spisku, który ma na celu ukrycie prawdy. W temacie lasów raczej trudno zarzucić oponentom czychanie na kasę (no bo to raczej zwolennicy wycinki mogą się na tym całkiem przypadkowo wzbogacić), dlatego dyskredytuje się ich nazywając lewactwem, oszołomami i tym podobnymi określeniami.
Argumentem też często jest to, że przecież kilkaset lat temu szczepień nie było a jakoś ludzie żyli. Tu z kolei mamy tysiącletnie doświadczenia leśników versus jakieś "teorie ekologów". Tyle, że takie przedstawienie sprawy jest krzywdzące przede wszystkim dla leśników, którzy od tego tysiąca lat diametralnie zmienili swoje podejście do lasów i środowiska, kształcą się, uczestniczą w zbieraniu materiału do badań naukowych, których to wyniki wykorzystują potem w praktyce. Tak jak w medycynie.
A jak już całkiem brakuje argumentów antyszczepionkowcom to pojawia się "nie masz dzieci, więc nie masz prawa się wypowiadać". Jakoś mi to przypomina "posadziłem 100000 drzew, a ty ile?".

Konkludując - cała ta dyskusja oznacza dla mnie smutną refleksję, że ludziom nie związanym z danym tematem bardzo łatwo jest podsuwać teorie nie mające żadnej wartości i dowodów. Naukowcy często spierają się na różne tematy (wierzcie, że nawet o wiele ostrzej, niż w tej dyskusji), ale do poparcia swoich tez używają jedynie zweryfikowanych wyników badań, eksperymentów prowadzonych w warunkach ściśle kontrolowanych, poprawnych metodologicznie itd. Do zwykłego odbiorcy niestety łatwiej przemiawiają jednak "filmiki z żółtymi napisami" (główne źródło wiedzy antyszczepionkowców) czy plakaty ze strasznymi zdjęciami. Prowadzi to do groźnych konsekwencji - najgroźniejsze będą oczywiście te związane z brakiem zaufania do lekarzy i ogólnie medycyny akademickiej. Strata jednego cennego przyrodniczo środowiska może jest przy tym niezbyt ważna, ale globalnie dyskredytowanie badań naukowców związanych z ekologią, dotyczących długotrwałych procesów i zmian w środowisku również zapewne przyniesie negatywne skutki.

Tyle ode mnie. Zachęcam do krytycznego patrzenia na rzeczywistość i weryfikowania źródeł.
4 ludzi lubi ten post.
Tomek Zien uważa post za pomocny.

#158 PostWysłany: 23 Sie 2017 15:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Och i na misternie utkanym wizerunku bohaterskiej walki z kornikiem, pojawiły się rysy i pęknięcia. Co za zdziwienie :lol: Brawo @student i @sko1czek

1)
Cytuj:
A świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Nigdzie nie twierdziłem tego co napisałeś powyżej - jedynie chciałem podzielić się swoją wiedzą na temat pracy leśników gdyż w jedynie słusznych mediach przedstawiani są oni jako latający z toporami dewianci, który nie robią nic innego jak tylko wycinają drzewa

:arrow: A nie, to super :lol: Teksty o bakteriach czy przeliczaniu zwierząt na atomy idealnie to obrazują :mrgreen: Odnośnie jednego z pierwszych Twoich wpisów - nieco filozoficznie - co było pierwsze? Drzewo czy człowiek?:)

2)
Cytuj:
Przecież skoro w TVN-nie powiedzieli lub w Wyborczej napisali że "autorytety" napisały, protestowały itd to jest to prawda objawiona

Widzę, że to dość uciążliwy problem. I przykry.

3) Zamieściłeś teorię na temat kornika i walki z nim (detekcja) bez odniesienia do powodzenia tej misji w warunkach Puszczy Białowieskiej. Dostrzegasz subtelną różnicę? Zdajesz sobie sprawę, ze zależność kornik - świerk, nie może być "wyciągnięta" z ekosystemu PB (m.in ze względu na obszary ochrony ścisłej)

a) Nie stwierdza się by metoda wycinki ograniczała szybkość wymierania świerka, w porównaniu z terenami gdzie takich prac nie prowadzono (obszary ochrony ścisłej)
- Schlyter, Lundgren 1993;
- Gutowski, Krzysztowiak 2005
- Grodzki et al 2006

b) Powyższa metoda ma szansę powodzenia jak zlokalizuje się 80% zakażonych świerków i szybko je usunie.
- Fahse, Heurich 2011
O tym nie ma mowy w przypadku PB ponieważ jest wiele obszarów gdzie takich prac prowadzić po prostu nie wolno.

4) Dla kogo czy czego, w sensie dla jakiego organizmu, poziomu troficznego bądź jakiegoś zidentyfikowanego bytu usuwa się te świerki i co stanie się gdy tego się nie uczyni? No oczywiście poza stratą surowca dla człowieka, ale przecież tutaj to nie wchodzi absolutnie w grę :mrgreen:

a) świerki wymrą w obrębie Puszczy?
- Aktualnie łączne zamieranie świerka obejmuje/obejmie 2-3% obszaru Puszczy (Wesołowski et al 2016). Aktualna gradacja kornika choć znacząca wcale jest największą zarejestrowaną (Mokrzecki 1923), i aktualnie dotknęła około 8-10% świerków. Nawet jeśli dotknie, jak się szacuje 20% to 80% nadal zostanie (Wesołowski et al 2016)
- Po poprzedniej gradacji (lata 2001-2003) tam gdzie świerki pozostawiono samym sobie (rezerwaty przyrody i częśći BPN), bez ingerencji, w miejsce martwych świerków już pojawiły nowe, młode sięgające już dziś wysokość kilku metrów (Wesołowski et al 2016)
- Dopóki nie zmieni się klimat, świerki będą występować w Puszczy, tak jak występowały przez ostatnie tysiąclecia (Wesołowski et al 2016)
- Młode świerki doskonale regenerują się właśnie w lukach między martwymi, powalonymi świerkami (Zeppenfeld et al 2015), czyli pozostawienie martwych okazów sprzyja regeneracji młodych

b) może w takim razie chroni się zwierzęta, np gatunki dzięciołów, może trójpalczastego, który jest w Polsce pod ścisłą ochroną?
- Istotnym pożywieniem dla dzięcioła jest... kornik drukarz (Vasak 1993)
- Dzięcioł zamieszkuje głównie starodrzewia świerkowe, zwłaszcza obumierające
- Na obszarach użytkowanych, na których prowadzi się walkę z kornikiem, dzięcioł ten występuję 4x rzadziej, niż np w obszarach chronionych BPN (Walankiewicz, Czeszczewik 2010, niepubl)
- Unika on siedlisk we fragmentach lasów, na których prowadzi się nawet najmniejsze zabiegi pielęgnacyjne (Kajzer, Sobociński 2012)

To jak z tą wycinką i wywózką? O obiegu materii i tym samym pierwiastków, bakteriach, grzybach to chyba nie ma co dyskutować, bo to niegodne, nieprawdaż?:)

5) Regulacja rzek/małych cieków - temat...rzeka.
Jest tego całe mnóstwo ale najprościej - polecam opracowanie/prezentację "Rola, stan i utrzymanie małych cieków wodnych wobec wymogów Ramowej Dyrektywy Wodnej", z 2013 roku. Przykłady, łącznie ze zdjęciami i schematami prac hydrotechnicznych, ich celowości czy skutków, oraz kosztów. Zerknij na modernizację przekrojów czy tzw odmulanie. Także na koszty z tym związane, łącznie z kosztami usuwania szkód "środowiskowych" czyli np programy restytucji ryb wędrownych.
Esencja:
Od roku 2004 (wejście do UE) około 16 000km rzek zostało dotkniętych procesami degradującymi, związanymi z pracami hydrotechnicznymi. I niech przemówi pieniądz.
W samych latach 2010-2013 wydano 150 mln złotych na źle wykonane prace utrzymaniowe. Od roku 2004 co najmniej 1 mld polskich złotych.

6) No teraz perełka. Ty tak intencjonalnie czy przypadkiem Ci wychodzi? Nie wiem co gorsze. Dyskutujemy o INTENCJONALNEJ wycince drzew w Puszczy Białowieskiej. Nikt, poza Tobą nie wplótł tu ostatniej wichury, który była u nas. Ty sobie ubzdurałeś, że teraz cały "aktyw" GW i TVN ma/powinien, (oczywiście powiedziane w sposób prześmiewczy) protestować przeciw skutkom wichury. Przecież to piramidalna bzdura. Tak samo nikt tu nie pisał, by martwe drewno całe zostawiać w lesie po ostatnim kataklizmie, nikt się o tym nie zająknął w tej dyskusji.
Protesty odbywają się przeciw wycince w PB, więc bądź łaskaw wplatając swoje myśli poboczne, trzymać na wodzy zapędy propagandowe. Ja cały czas odnoszę się do PB, stąd dane o lesistości obu krajów.
Proszę bardzo, Twój wpis będący odpowiedzią w dyskusji o PB. Chyba sam już nie wiedziałeś o czym piszesz, stąd nawet wspominka "autorytecie od kornika"

Cytuj:
Wcześniej w dyskusji była opinia jakiegoś "światowego autorytetu" od kornika ze Szwecji. No to tu taka fota. Tyle wyciętych drzew (nikt nie pomyślał by je zostawić w ramach bioróżnorodności ? niemożliwe !!!) i ani jednego "ekologa", ani jednego protestującego. Nikt nie blokuje, nikt nie protestuje, nie ma "dziennikarzy" z GW i TVN24, Unia nie protestuje ? Jakiś zaścianek, zero postępu

A teraz odwracasz kota ogonem, że to ja inaczej traktuję kataklizm w Polsce od tego w Szwecji. Bzdura. Ale proszę, możemy pociągnąć temat pozostawiania martwego drewna, tam gdzie jest to możliwe. DOKŁADNIE, to samo źródło, z którego zaczerpnąłeś zdjęcie głosi:

Cytuj:
Nieopodal miejscowości Byholma zorganizowano doraźne składowisko, które działa aż do dzisiaj. Zebrano tam "jedynie" milion metrów sześciennych drewna, co jest niewielką częścią w porównaniu z ogromem zniszczeń powstałych w katastrofie

Rozumiem, że masz absolutną pewność, że na obszarach, na których było to możliwe (bo nawet ciężko myśleć o pozostawianiu drzew gdzieś w miasteczkach czy wsiach), nie pozostawiono martwych drzew by wspomóc "regenerację lasu"?

7) A propos liściku. Ciężko mi się do tego odnieść (nie wiem też o jaki apel dokładnie chodzi), gdyż nadawca nie był łaskaw wskazać tych błędów czy przekłamań, za sam za też wspomina o jakiś badaniach ("głos naukowców zaangażowanych w badania Puszczy"). Co ciekawe wspomina również o opiniach Greenpeace. To dopiero ironia lasu, tzn losu :lol:

8) Rzekoma teoria spiskowa @becek, a wspominane przez Ciebie rzekome straty LP (źródło?) wcale się nie wykluczają. If You know what I mean ;)

9)
Cytuj:
A jak u Ciebie w tym temacie ?

Cytuj:
Jakoś mi to przypomina "posadziłem 100000 drzew, a ty ile

8-) kurtyna.

Różne perełki idealnie podkreślili Ci @student oraz @sko1czek.

Tyle.
3 ludzi lubi ten post.

#159 PostWysłany: 23 Sie 2017 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
A teraz drodzy użytkownicy - Jak manipulować badaniami - lekcja 1. Materiał badawczy - wpisy w niniejszym temacie:)

@gosiagosia przytomnie zauważyła mój błąd, do którego odniosłem się po jej wypowiedzi. Oczywiście zostawiam to w takiej formie, żeby nie być posądzonym o ukrywanie pomyłki tym miejscu.

Strona 1 niniejszego wątku.
zulu napisał(a):
Najczęściej stosowaną, a zarazem powszechnie uważaną za najskuteczniejszą metodą ograniczania liczebności populacji kornika drukarza, jest wyszukiwanie i usuwanie drzew zasiedlonych z drzewostanów przed wylotem chrząszczy. Metoda ta jest podstawową częścią postępowania ochronnego w Polsce, a także w Niemczech, gdzie wchodzi w zakres integrowanych metod ochrony lasu (Niemeyer 1997). Skuteczność usuwania posuszu czynnego warunkowana jest jednak ścisłym zachowaniem reżimu czasowego (przed wylotem nowego pokolenia), bowiem usuwanie posuszu już opuszczonego przez korniki jest z punktu widzenia ochrony lasu bezcelowe, a ze względu na ochronę różnorodności biologicznej bywa uznawane za wręcz szkodliwe (Gutowski 2004)

Sięgnąłem więc do tej polecanej fachowej literatury.
DOSŁOWNIE kolejne zdania po kropce w owym opracowaniu (oczywiście pominięte, bo niezgodne z przekazem) brzmią.

Cytuj:
Pozostawianie w lesie martwych drzew, postulowane
w polskim piśmiennictwie od dawna (Piotrowski, Wołk 1975), obecnie nie jest już
kwestionowane
i od 2004 r. znalazło się w z pisach „Instrukcji ochrony lasu” (2004,
2012)
. Warto tu przytoczyć wyniki badań fińskich, z których wynika, że w lasach
zagospodarowanych liczebność i różnorodność owadów podkorowych zasiedlają -
cych martwe sosny i świerki była wyższa niż w lasach rezerwatowych, przy jedno -
cześnie znacznie wyższym udziale korników (Väisänen i in. 1993). Pozostawianie
w lesie martwych drzew, z uwzględnieniem ich cech jakościowych i wymiarowych,
pozwala bowiem na zapewnienie warunków do rozwoju wielu gatunków owadów
drapieżnych i pasożytniczych
, a także rzadkich i ginących (Siitonen 2001; Jonsell,
Weslien 2003). W lasach zagospodarowanych realizacja te go postulatu musi jed -
nak przebiegać w równowadze i harmonii z potrzebami ochrony drzewostanów
i kontrolowania tempa ich zamierania.

Jak to się mówi. Dziękuję, dobranoc. Wnioski pozostawiam Wam.

Ostatnio edytowany przez Tom K, 24 Sie 2017 09:58, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 23 Sie 2017 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Jakby to teraz młodzież rzekła ZAORANE :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 279 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości